Kogenerační jednotka

vše co nejde zařadit nikde jinde

Moderátoři: rezis, Leo

Zpráva
Autor
_luky_

Re: Kogenerační jednotka

#46 Nový příspěvek od _luky_ »

Jen jedna informace - ukládání do baterek se nevyplatí, ani kdyby ta elektrika byla zadarmo. Je to hlavně proto, že baterky jsou drahé a mají nízkou životnost. Tedy kapacita x počet cyklů dá množství energie, které za svou životnost dokáží "proskladnit". Pak se cena baterií porovná s cenou elektřiny a vyjde vám, že ty baterky jsou prostě drahý.
Proto při svých úvahách berte v potaz, že co vyrobíte, musíte hned spotřebovat. Elektřina se prostě nedá rozumně skladovat.

honzauta

#47 Nový příspěvek od honzauta »

V domácích podmínkách je podle mne nejlepší ukládat el. energii ve formě tepla do aku nádrží - normální spirálou vytápět nádrže, teplo se poté odebírá dle potřeby, nicméně el. energie už z toho nebude.

Pro ty co mají dostatek kapitálu je cesta vyrábět v čase přebytku z el. energie vodík, s ním se poté již dá dělat mnoho věcí. Cena technologie se dá v Asii pořídit již od půl mega.

rezis

#48 Nový příspěvek od rezis »

honzauta píše:V domácích podmínkách je podle mne nejlepší ukládat el. energii ve formě tepla do aku nádrží - normální spirálou vytápět nádrže...
jestli ono pak nebude snazší mít přímo jen kotel na spalování než kogeneraci
Bydlím v Dětmarovicích udal bych i ulici, ale bohužel je tady nemáme

_luky_

#49 Nový příspěvek od _luky_ »

rezis píše:
honzauta píše:V domácích podmínkách je podle mne nejlepší ukládat el. energii ve formě tepla do aku nádrží - normální spirálou vytápět nádrže...
POZOR! Rezis má pravdu! K tomuto všichni, kteří o kogeneraci v domácích podmínkách přemýšleli, nakonec dospěli. Prostě aby se vyplatilo, musí to vyrobit hodně elektr.energie, ale tu doma prostě nespotřebujete a teplo je lepší vyrábět rovnou.
Myšlenky jsou správné, ale při dnešních cenách elektřiny se to (zatím) nevyplatí konstruovat.

Japa

#50 Nový příspěvek od Japa »

I v domácích podmínkách se vyplatí el. energii vyrábět a následně prodávat, nejlépe formou zelených bonusů, tzn. co vyrobím to fakturuji a pokud výrobu umím i spotřebovat, tak nemusím nakupovat.
Škoda, že regens se zatím nepochlubil svou dřevoplynovou kogeneračkou, protože to má určitě budoucnost. O plynu (zemní, propan), jako palivu pro kombinovanou výrobu tepla a elektřiny vzhledem k jeho ceně už nemá cenu uvažovat, ale biomasa, té je a bude vždycky dost.
Jenže jak ji co nejefektivněji přeměnit na teplo a el energii?
- klasický pístový spalovací motor, tady je neřešitelný problém dehet
- stirlingův motor se už sice dá koupit, ale vzhledem k jeho pořizovací ceně by návratnost byla v nekonečnu
- mikroturbína, na VŠB vyvíjejí turbínku přímo s vysokorychlostním generátorem – to může být správná cesta.
Ale za úvahu by stálo i oprášení parního stroje. :)

honzauta

#51 Nový příspěvek od honzauta »

_luky_ píše:
rezis píše:
POZOR! Rezis má pravdu! K tomuto všichni, kteří o kogeneraci v domácích podmínkách přemýšleli, nakonec dospěli. Prostě aby se vyplatilo, musí to vyrobit hodně elektr.energie, ale tu doma prostě nespotřebujete a teplo je lepší vyrábět rovnou.
Myšlenky jsou správné, ale při dnešních cenách elektřiny se to (zatím) nevyplatí konstruovat.

Měl jsem na mysli jak uložit momentálně přebytečnou el. energii. Je samozřejmé, že vyrábět teplo oklikou přes el. energii vzhledem k účinnostem je neefektivní.

_luky_

#52 Nový příspěvek od _luky_ »

Japa píše:I v domácích podmínkách se vyplatí el. energii vyrábět a následně prodávat, nejlépe formou zelených bonusů, tzn. co vyrobím to fakturuji a pokud výrobu umím i spotřebovat, tak nemusím nakupovat.
(...)
Obávám se, že takhle narazíš na úředního šimla. Do sítě lze zapojit pouze bednu s příslušným množstvím certifikátů, revizí, dokladů, potvrzení.......a to na domácí bastl neseženeš. Možná se mýlím, ale pokud jsem dobře rozumněl, dnes si již nelze na střechu namontovat solární panely ani pro vlastní potřebu. http://www.ekobydleni.eu/solarni-elektr ... 100-000-kc
Tedy úvahy byly vyrábět tolik energie, aby ze sítě teklo elektroměrem co nejméně. Mechanické elektoměry, které se uměly točit i pozpátku už se moc nevyskytují.
Pro dlouhé zimní večery bych spíš přemýšlel, jak spolu s teplem v zimě vyrobit i trochu elektřiny (stirling, parní stroj) na svícení, televizi a pod. A tím snížit množství nakupované elektřiny. V takovém případě nevadí nízká účinnost (primárně chci vyrobit teplo) a navíc jsou to velmi jednoduché stroje na výrobu i údržbu. Sice se to nevyplatí, ale proto to neděláme, že?

mufik

#53 Nový příspěvek od mufik »

_luky_ píše:
Japa píše:I v domácích podmínkách se vyplatí el. energii vyrábět a následně prodávat, nejlépe formou zelených bonusů, tzn. co vyrobím to fakturuji a pokud výrobu umím i spotřebovat, tak nemusím nakupovat.
(...)
Obávám se, že takhle narazíš na úředního šimla. Do sítě lze zapojit pouze bednu s příslušným množstvím certifikátů, revizí, dokladů, potvrzení.......a to na domácí bastl neseženeš. Možná se mýlím, ale pokud jsem dobře rozumněl, dnes si již nelze na střechu namontovat solární panely ani pro vlastní potřebu. http://www.ekobydleni.eu/solarni-elektr ... 100-000-kc
Tedy úvahy byly vyrábět tolik energie, aby ze sítě teklo elektroměrem co nejméně. Mechanické elektoměry, které se uměly točit i pozpátku už se moc nevyskytují.
Pro dlouhé zimní večery bych spíš přemýšlel, jak spolu s teplem v zimě vyrobit i trochu elektřiny (stirling, parní stroj) na svícení, televizi a pod. A tím snížit množství nakupované elektřiny. V takovém případě nevadí nízká účinnost (primárně chci vyrobit teplo) a navíc jsou to velmi jednoduché stroje na výrobu i údržbu. Sice se to nevyplatí, ale proto to neděláme, že?
To teda nevěřím vlastním očím.To už je jak za bolševika,kdy za domácí výrobu řeziva mohl jít člověk do basy,kam to spěje?
Není problém to vymyslet složitě,ale jednoduše./Kalašnikov/

ota

#54 Nový příspěvek od ota »

Kluci, když jste u té kogenerace, tady máte pár obrázků, jak to vypadá profesionálně a ve velkém. Od kraviček hovínka, do zásobníků a potom plyn jako palivo do motoru a nakonec motor točí generátorem a šup s tím proudem do sítě!
Obrázek

Obrázek

Obrázek

Obrázek

rezis

#55 Nový příspěvek od rezis »

To bych chtěl vidět někde v reálu pootvírané.
Kdyby jste montovali poblíž a byla možnost...
Aspoň bych u tebe vyrovnal dluh
Bydlím v Dětmarovicích udal bych i ulici, ale bohužel je tady nemáme

ota

#56 Nový příspěvek od ota »

Ahoj, no mi děláme jen ty plechovice. Oni potom postaví na místo a už v tom je i ten agregát, to dává Tedom. Tak nějak to tam postavili i tady. A kupující si tam pošle někoho, kdo to tak nějak skoukne, aby něco nebylo špatně. Sepíšou to a potom se ty závady odstraňují. Nám napsali jednu závadu, že koukají ty táhla na zavírání dveří. Tak jsme to jeli v rámci dobrých a kvalitních vstahů opravit. Odstranili jsme závady. No a tak to bylo celé zotvírané.
Jinak mi ty kontejnery děláme pro tu firmu a oni je umisťují sami, kamkoli. Ví se asi kam to přijde, ale k nám na dílnu se to ani nedonese. Ale jinak by se to dalo zjistit. Tohle co je na té fotce je mrňousek. Je to 7 m délka. Děláme i 16 m dlouhé. Na tři motory! To je už rafan!
Tady mají vedle už jeden pár roků. Jen to trošku vrčí ale jinak to běží opravdu hodně potichu. Dělá se do toho uvnitř odhlučnění. To je vidět uvnitř na i na dveřích ten děrovaný plech. Pod ním je sklovláknitá tkanina a pod tím izolační skelná vata. Když montujeme ty tlumiče u těch velkejch kontejnerů, když tam jsou všechny namontovaný, můžeš na jedné straně řvát a na druhé straně asi o 2 m dál za tlumičem neslyšíš ani prd. Musíme když to montujeme vždycky ukazovat rukama, nebo vylízt ven a domluvit se venku co teď budeme dělat. Opravdu to maximálně tlumí.
Jo a zítra zase jede trafačka k Vám kousek do Ostrava. Ani přesně nevím kam. Nedptal jsem se. Ale byla to hodně rychlá akce, asi tak během týdne to bylo hotové. Měl jsem jet, ale nejedu auto je jen pro dva, řidič a mechanik. Prej bych musel na korbu a to bych asi pěkně vytuhnul!

Jura 136XXL
Kontaktovat uživatele:

#57 Nový příspěvek od Jura 136XXL »

A kdyby se pri behu motoru vyrobena elektrina premenovala take v teplo, treba pomoci primotopu? jak by to bylo v porovnani s plynovym kotlem?

chobotek

#58 Nový příspěvek od chobotek »

Horší. Všemi myslitelnými parametry. Snad kromě jednoho, s plynovým kotlem si člověk tolik nevyhraje.
Všechno, co se může pokazit... nás poučí.
Copak si myslíte, že pánem výroby je ředitel? I toto, pánem výroby je poptávka.

PA

#59 Nový příspěvek od PA »

chobotek píše:Nové elektrocentrály řídí napětí střídačem na výstupu (výstup z generátoru se usměrňuje). Výhoda je, že motor nemusí držet konstantní otáčky a může reagovat na změnu zatížení - úspora paliva, snížení hluku a vibrací. Samo se vyrábí i dost klasických a včil budu spekulovat o tom "kompaudním trafu". Sice sem to nikdy neslyšel, ale napíšu, jak bych to zapojil. Výstup trafa přes usměrňovač budí rotor. Jedno primární vinutí je připojené mezi fáze a druhé v sérii se zátěží. To pak při zatížení přibuzuje stroj při poklesu napětí. Další možnost by byla zapojit to vinutí proti smyslu vinutí prvního, tak aby se stroj při přetížení odbudil. No těžko říct, třeba někdo, kdo to viděl v praxi napíše víc. Pokud to není jenom buzzword.
Dal jsem sem http://www.nasetraktory.eu/forum/viewto ... 29&t=49371 manual na stary komunistický generátor GT, co byl používaný třeba s jednoválcovou slávií. Tam používají kompaundni trafo pro regulaci buzení podle vzoru chobotek, první varianta.
Na mě se nemusí řvát , mě to stačí říct 16x.

chobotek

#60 Nový příspěvek od chobotek »

Nádhera! Děkuji, ten návod je perla. Mezitím mi ten generátor přistál v dílně. Sice je bez budíků a trochu pocuchaný, ale s tímle schematem to bude malina.
Všechno, co se může pokazit... nás poučí.
Copak si myslíte, že pánem výroby je ředitel? I toto, pánem výroby je poptávka.

Odpovědět

Zpět na „Ostatní“