HORAL 4×4

Moderátoři: rezis, Toreto

Odpovědět
Zpráva
Autor
horavi

HORAL 4×4

#1 Nový příspěvek od horavi »

Čau chlapi :) , začínáme stavět traktor 4×4, kterému jsme dali jméno kterému jsme dali jméno HORAL 4x4 .
Nejaké informace:
rok výroby- 2012-
motor- Škoda 1203 (LPG)
převodovky- první Škoda 1203, druhá redukční 4×4 ARO M461
nápravy - přední (kyvná) i zadní ARO M461
brzdy- kapalinové na všechna 4 kola, ruční na zadek
kola- V3S 8.25-20" (do budoucna asi 16" šípy) + blatníky
příslušenství- v plánu pluh, nejaká vlečka (asi kolesna)
váha- kolem 8 metráků
šířka- 145 cm
rozvor- cca 170 cm
celková délka- cca 230cm

barva-
zeleno-zelonožlutá

Před pár dny jsme se pustili do :prace: . Očistili jsme nápravy, natřeli, na přední navařili osu na výkyv :makarena: .
Tady jsou nejaké fotky:

motor Škoda 1203
Obrázek
přední náprava před a po natírání
Obrázek
Obrázek
zadní před a po
Obrázek
Obrázek
převodovka ARO M461
Obrázek
Dalšíma fotkama budu zásobovat během příštích pár let :jazyk: .
A hned na začátek bych potřeboval menší pomoc :help: . Hodilo by se mi nejaké schéma nebo popis, jak se řadí na té ARO převodovce (nejsem si jistý).
Díky 8) . Víťa H.
Můj traktor
Víťa H., Komárov

Tom-Tom

Re: HORAL M1261 4×4

#2 Nový příspěvek od Tom-Tom »

Motor vyzerá udržiavaný ale nechcel by si použiť radšej naftu?

horavi

#3 Nový příspěvek od horavi »

Udržovaný je, šak jsem se s ním piplal po chvilkách pár týdnů :) . Vypadal dost zbědovaně, ale šlape perfektně. A do dieselu nejdu :tone: , mám tento a každý, koho znám a má ho, je s ním spokojený. Na menším traktorku mám motor z Jawy 250 a ten má taky dobrou silu.
Můj traktor
Víťa H., Komárov

horavi

#4 Nový příspěvek od horavi »

Tak jsme trochu pokročili, nebo spíš začali :). Svařili jsme rám z 80mm "U"ček, přichytili zadní nápravu tak, aby byla oddělávatelná- někdy tam možná příjde náprava V3S (přes šrouby a třmeny) a přídavnou převodovku. Nejvíc dala zabrat ta převodovka, celkem dost se při otáčení třepala :vztek: , nakonec jsme ji spojili se zadní nápravou gumou (starým typem hardyspojky) a k rámu přichytili přes silentbloky :D. Po víkendu se pustíme do přední kyvné nápravy a uchycení motoru do rámu.
Nějaké foto:
zlom rámu (kvůli kyvné nápravě)
Obrázek
uchycení zadní nápravy a převodovky 4x4
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Můj traktor
Víťa H., Komárov

zde

#5 Nový příspěvek od zde »

8)

traktorfanda

#6 Nový příspěvek od traktorfanda »

Tak jak pokračuješ 8)

horavi

#7 Nový příspěvek od horavi »

Čau, pokročili jsme docela hodně. Přichytili jsme přední nápravu na 8 šroubů M12 (doufám, že to udrží :-/ - náprava má tak 150 kg) a upevnili motor k rámu na 3 silentbloky. První převodovka (Š 1203 s motorem) s druhou je spojená hardy-spojkou, takže jsme museli motor trochu naklonit. Doufám, že to nebude vadit vodnímu čerpadlu, olejovému by to vadit nemělo, sací koš je hodně na dně olejové vany. V pátek jsem začal dělat brzdy, už je jenom v pondělí propojovat trubkama a hadicama. Během tohoto týdne bysme měli dodělat brzdy, řízení, elektriku, pedály a sedák. Pak už to snad pojede :D . Neměl jsem čas přidat další fotky, ale mám je ve foťáku. Zítra jich pár přidám ;-) .
Můj traktor
Víťa H., Komárov

horavi

#8 Nový příspěvek od horavi »

Jo a jestli někdo potřebujete brzdové a hydraulické hadice, trubky, holendry, koncovky, tak se určitě podívejte sem http://www.garance-slavicin.cz/. Udělají vám hadice jakékoliv délky, tloušťky a s jakoukoliv koncovkou. Nechcu dělat reklamu, ale su s nima spokojený 8) 8) 8) .
Můj traktor
Víťa H., Komárov

horavi

#9 Nový příspěvek od horavi »

Tak foto bude bohužel až později, dneska nebyl čas :-/ . Hodně času nám zabralo řízení, ale stejně ještě není hotové :'( :'( :'( .
Můj traktor
Víťa H., Komárov

traktorfanda

#10 Nový příspěvek od traktorfanda »

Tak co jak se pokračuje?

horavi

#11 Nový příspěvek od horavi »

Zdravim, na začátek se omlouvám :( , že píšu až po měsíci, ale určitě to znáte- buď nebyl čas nebo jsem na to tak nějak pozapomněl. Během té doby jsme tak trochu pokročili, nebo spíš jsme už aj vyjeli :pohar: . Dodělali :prace: jsme ty brzdy, sedák, pedály, elektriku, řízení, chladič a podlahu, která je oddělávatelná 5 šrouby na každé straně, aby se v případě problému dalo dostat k zadní nápravě a druhé převodovce. K tomu chladičů jsme sice museli dat měděné koleno, abysme tam vůbec nacpali hadice, ale to nebude ničemu zavazet. Sedák jsme dali vzadu na tlumič z Pionýra, ale byl nějaký špatný a při zatížení se rozsypal :smich: . Akorát to řízení (hlavně teda převodka) se nám nelíbí :-/ , ale už máme hřebenové řízení z Fordu Sierry a známý říkal, že by to mělo v pohodě vydržet.
Takže tady nějaké to slíbené foto:
toto je náš největší pomocník a odborný dozor, FLEK
Obrázek
kyvná náprava
Obrázek
tady už je dnešní stav
Obrázek
motor
Obrázek
Obrázek
podlaha, pedály a spojení převodovek
Obrázek
podvozek
Obrázek
starý rám, který je jak cedítko, takže jsme se před prázdnínama začat od znova
Obrázek

A nějaké problémky:
1. Zatím jezdíme na benzín :ohen: a zdá se nám, že motor nějak moc žere (je to stará Škoda 1203). Nevíte náhodou, čím by to mohlo byt?
2.Přemýšlíme nad nějakou vlečku a soused má na vlečce nápravu ze starého Fiatu Ducata, má nápravu až úplně vzadu a má to perfektní nosnost. Něvěděli byste náhodou o nějaké Ducatové nápravě?
3. Spojka se nám zdá tak na pokraji životnosti (vypíná tak, že se nejde rozjet bez hrabání), tak nás napadlo, jestli by na ten motor Š 1203 nešla napasovat ze 100vky Škodovky. Sice je tam kapalinová, ale to by neměl byt problém. CO VY NA TO?

V nejbližších dnech doděláme závěs, nějakou nádrž a možná přibude aj hydraulické čerpadlo, které už je nachystané.

Je toho sice trochu víc :-/ , ale bude se hodit každá radu nebo zkušenost.
DÍKY, VÍŤA H.
Můj traktor
Víťa H., Komárov

scorpion.at

#12 Nový příspěvek od scorpion.at »

horavi píše:Zdravim, na začátek se omlouvám :( , že píšu až po měsíci, ale určitě to znáte- buď nebyl čas nebo jsem na to tak nějak pozapomněl. Během té doby jsme tak trochu pokročili, nebo spíš jsme už aj vyjeli :pohar: . Dodělali :prace: jsme ty brzdy, sedák, pedály, elektriku, řízení, chladič a podlahu, která je oddělávatelná 5 šrouby na každé straně, aby se v případě problému dalo dostat k zadní nápravě a druhé převodovce. K tomu chladičů jsme sice museli dat měděné koleno, abysme tam vůbec nacpali hadice, ale to nebude ničemu zavazet. Sedák jsme dali vzadu na tlumič z Pionýra, ale byl nějaký špatný a při zatížení se rozsypal :smich: . Akorát to řízení (hlavně teda převodka) se nám nelíbí :-/ , ale už máme hřebenové řízení z Fordu Sierry a známý říkal, že by to mělo v pohodě vydržet.
Takže tady nějaké to slíbené foto:
toto je náš největší pomocník a odborný dozor, FLEK
Obrázek
kyvná náprava
Obrázek
tady už je dnešní stav
Obrázek
motor
Obrázek
Obrázek
podlaha, pedály a spojení převodovek
Obrázek
podvozek
Obrázek
starý rám, který je jak cedítko, takže jsme se před prázdnínama začat od znova
Obrázek

A nějaké problémky:
1. Zatím jezdíme na benzín :ohen: a zdá se nám, že motor nějak moc žere (je to stará Škoda 1203). Nevíte náhodou, čím by to mohlo byt?
2.Přemýšlíme nad nějakou vlečku a soused má na vlečce nápravu ze starého Fiatu Ducata, má nápravu až úplně vzadu a má to perfektní nosnost. Něvěděli byste náhodou o nějaké Ducatové nápravě?
3. Spojka se nám zdá tak na pokraji životnosti (vypíná tak, že se nejde rozjet bez hrabání), tak nás napadlo, jestli by na ten motor Š 1203 nešla napasovat ze 100vky Škodovky. Sice je tam kapalinová, ale to by neměl byt problém. CO VY NA TO?

V nejbližších dnech doděláme závěs, nějakou nádrž a možná přibude aj hydraulické čerpadlo, které už je nachystané.

Je toho sice trochu víc :-/ , ale bude se hodit každá radu nebo zkušenost.
DÍKY, VÍŤA H.

jinak náprava ducato, peugot boxer, a citroen jumper je stejná

horavi

#13 Nový příspěvek od horavi »

Tak to jsem nevěděl, takže díky za poznatek 8) .
Můj traktor
Víťa H., Komárov

Jarda-k

#14 Nový příspěvek od Jarda-k »

Co se týče tý spojky: příčina je ta,že pedál máš pevně na rámu,ale motor s převodovkou na silentblokách. Kdysi jsem měl starou octavii super (teď je z ní traktůrek) a tam spojka škubala taky a příčina byla stejná. Prostě jak se rozjíždíš tak se motor začne pajtlovat v silentblokách. Řešení jsou dvě: buď dát motor napevno do rámu,nebo převod spojky udělat přes lanko jako má š favorit a nebo přes kapalinu jak píšeš ty. Osobně by sem volil lanko,je to jednoduší a spolehlivější. Hlavně musíš jeden konec lanka i bovdenu uchytit k pohonej jednotce a druhej konec k rámu.

horavi

#15 Nový příspěvek od horavi »

Díky, ale problém je ten, že ta spojka nejde tak jak má ani na místě bez nastartovaného motoru - vypíná asi na posledních 2cm pohybu spojkového pedálu, takže si myslím, že chyba je ve spojce jako takové.
Můj traktor
Víťa H., Komárov

Odpovědět

Zpět na „Stavíme traktor domácí výroby“