Zetor 25 K - renovace
Re: Zetor 25 K - renovace
Jo, to je šikovné. Ten špalík je tedy gumový? Z čeho to je? Já jsem přemýšlel nad dubovým špalíkem.
Sháním veškeré možné i nemožné materiály týkající se Agrostroje Prostějov, jeho předchůdců i následovníků. Prospekty, ročenky, dobové fotky, informace, příručky,...
TomAgro@seznam.cz
TomAgro@seznam.cz
To co jsem ta přidal je železné, tuším že jackel 80x80 s navařenou páskovinou jako víčkem, ta guma je přišroubovaná shora na rámu a je originál, pouze má nyní omezený chod. Nechtěl jsem ta pera vyřazovat úplně, bylo by to moc pracné, tak jsem to udělal takto, nezaznamenal jsem zatím problém.
Po delší době jsem se dostal sem na fórum, byl jsem delší dobu pracovně v zahraničí a hned po příjezdu jsem musel vyvézt přítelkyni na dovolenou, to by jinak nešlo :-). Ale v mezičase pokročilo několik věcí:
1. mám doma nastavené a odzkoušené naftové čerpadlo co jsem pořídil, dopadlo to i docela levně, protože elementy jsou prý ok, dokonce pán měl i pružinky na zpětné ventilky protože jsem měl ze dvou rozebraných čerpadel pouze jednu zdravou a dal mi i chybějící ventilek. Teď budu shánět kapiláru abych mohl nastavit předvstřik a půjdu do výměny.
2. mám doma štěpkovací hlavu, ke které jsem již udělal vstupní trychtýř a budu pokračovat dál na výstupu a na konstrukci za traktor. Fotky dodám o víkendu, teď u nás byla pouť a vyšetřil jsem na to pouze 3 hodiny :-( Mám připravené 2 hromady větví na špalíkování, tak se těším na první zkoušku, ale to si ještě počkáme...
1. mám doma nastavené a odzkoušené naftové čerpadlo co jsem pořídil, dopadlo to i docela levně, protože elementy jsou prý ok, dokonce pán měl i pružinky na zpětné ventilky protože jsem měl ze dvou rozebraných čerpadel pouze jednu zdravou a dal mi i chybějící ventilek. Teď budu shánět kapiláru abych mohl nastavit předvstřik a půjdu do výměny.
2. mám doma štěpkovací hlavu, ke které jsem již udělal vstupní trychtýř a budu pokračovat dál na výstupu a na konstrukci za traktor. Fotky dodám o víkendu, teď u nás byla pouť a vyšetřil jsem na to pouze 3 hodiny :-( Mám připravené 2 hromady větví na špalíkování, tak se těším na první zkoušku, ale to si ještě počkáme...
Včera som akurát na Teba myslel ako pokračuješ so štiepkovačom a že už si nejak prestal chcodiť na forum a na druhý deň si tu....
Som rád, a teším sa na foto so štiepkovačom, lebo už aj ja mám veľa dielov zohnatých a pomaly sa pustím do skladania.....
Mihi
Som rád, a teším sa na foto so štiepkovačom, lebo už aj ja mám veľa dielov zohnatých a pomaly sa pustím do skladania.....
Mihi
Mihi
Nemám zatím foto ze stavby špalíkovače, příští víkend ale určitě něco konečně zmačknu...
Možná to pro někoho nebude úplně přínosné, ale pro mě bylo, tak zde ty fotky zveřejním. Byl jsem na dovolené v Černé Hoře a jelikož jsem jel autem přes Srbsko, od Bělehradu bez dálnice, tak jsem velmi často viděl u silnice zajímavej traktůrek, ne nepodobný našim oblíbeným Z 25. Bylo jich fakt strašně, i v té Černé Hoře byly vidět, jen nebylo moc času zastavit na průzkum. V kempu co jsem 2 noci spal byl ale tento zaparkovaný, tak zde jsou fotky. Trochu mě to nakonec zklamalo, myslel jsem, že jsou soudě podle jejich vzhledu více veteránští, ale líbil se mi ten traktor, tak zde jsou fotky. Jedná se o traktory IMT (tento je typ 533) vyráběné v licenci Fergusonu (typ Massey Ferguson 35) v Bělěhradu, tento typ konkrétně 1961 - 1988, 2,4 litru tříválec, 35 koní, 6 rychlostí vpřed, 2 vzad. Jezdit jsem jej neviděl, protože majitel byl někde pryč a manželka s ním prý neumí :-).
Možná to pro někoho nebude úplně přínosné, ale pro mě bylo, tak zde ty fotky zveřejním. Byl jsem na dovolené v Černé Hoře a jelikož jsem jel autem přes Srbsko, od Bělehradu bez dálnice, tak jsem velmi často viděl u silnice zajímavej traktůrek, ne nepodobný našim oblíbeným Z 25. Bylo jich fakt strašně, i v té Černé Hoře byly vidět, jen nebylo moc času zastavit na průzkum. V kempu co jsem 2 noci spal byl ale tento zaparkovaný, tak zde jsou fotky. Trochu mě to nakonec zklamalo, myslel jsem, že jsou soudě podle jejich vzhledu více veteránští, ale líbil se mi ten traktor, tak zde jsou fotky. Jedná se o traktory IMT (tento je typ 533) vyráběné v licenci Fergusonu (typ Massey Ferguson 35) v Bělěhradu, tento typ konkrétně 1961 - 1988, 2,4 litru tříválec, 35 koní, 6 rychlostí vpřed, 2 vzad. Jezdit jsem jej neviděl, protože majitel byl někde pryč a manželka s ním prý neumí :-).
Je to dost běžný traktor v zahraničí. Také jsem jich dost viděl na netu v Itáli a ve Francii. Bývají to často i benzíňáky. A co přítelkyně, jak se tvářila při focení traktoru . Moje manželka je už zvyklá, když někde jsme a najednou začnu fotit něco za plotem a nebo zašlápnu auto a musím něco cvaknout. V podstatě do každé dovolené nebo výletu se mi nějak zamotají fotky traktorů nebu všemožných vozidel .
Tak jsem v sobotu ráno, když jsem ráno přinesl košík hříbků, usedl za svůj Zetůrek a že pojedeme přivézt dřevo z lesa a budeme dělat zásobu na zimu. Zapomněl jsem ale minule vypnout naftu a velké překvapení mě čekalo. Když jsem vyjel s traktorem ze stodoly a rozjel se směrem k zaparkovanému vleku, vidím pod sebou černou čáru, po zastavení a seskočení vidím vylétavájí tekutinu z nalévacího hrdla na olej. Do motoru mi nateklo cca 8 litrů nafty a smíchalo se s olejem . Tak hned bylo o zábavu postaráno. Vypustit, sundat fitry, víko od ventilů... Alespoň jsem ventily seřídil, poprvé od loňské opravy. Olej jsem ale doma neměl (filtr jo), tak až zase příští sobotu budeme pokračovat.
Je možné, že by to proteklo přes elementy? Nebo je tam jiná možnost v čerpadle? Alespoň mi to donutí rychleji se pustit do výměny čerpadla, to seřízené opravené mám doma již měsíc...
Je možné, že by to proteklo přes elementy? Nebo je tam jiná možnost v čerpadle? Alespoň mi to donutí rychleji se pustit do výměny čerpadla, to seřízené opravené mám doma již měsíc...
To je nemilé překvapení, obzvlášť když vyjedeš a potřebuješ něco udělat a objeví se blbá závada . Já jezdím málo a občas si zajdu do garáže jen Máňu nastartovat a pokochat se zvukem a chodem motoru, ale pokaždé nakouknu na olejovou měrku a do chladiče. Pak teprve startuju. Přece jen už ten stroj něco pamatuje a tak se radši vždy podívám. Olej zaplaťpámbu drží a nic do něj asi nejde, ale ta voda tu a tam je třeba lehce dolít. Je ale fakt, že když jsem měl čtyřicítku a jezdil skoro denně, tak jsem na měrku koukal asi jen jednou na jaře Určitě to ale budeš muset řešit, protože vypínání kohoutu není řešení na dlouho. Je jasné, že nafta někudy mizí a pokud necháš kohout zavřený a část nafty ze soustavy unikne, tak se soustava zavzdušní a jak naftu zapneš, natočíš traktor, tak může chvíli slušně běžet na nějaké zbytky a pak vyjedeš a po chvíli zdechne. Ale zas je fakt, že odvzdušnění soustavy u pětadvácy je hračka. A víš kolik litrů nafty za jakou dobu proteklo?
Proteklo asi 8 - 9 litrů nafty, naposledy jsem jel začátkem července, tak asi od té doby. Musím se tedy častěji dívat po měrce. Hodnotím většinou podle toho, jestli je vidět louže či nikoliv :-). Přišlo mi, že kolem odvzdušňovacího šroubku na čerpadle nebylo úplně sucho, tak jestli by to teklo tam a pak pod víčko na čerpadle, traktor stojí trochu šikmu na levou stranu... Protože že by to proteklo elementama?
Viem že som otravný ale citujem:
Nemám zatím foto ze stavby špalíkovače, příští víkend ale určitě něco konečně zmačknu...
A už je po víkende a fotky špalíkovača žiadne,,,a to som sa na ne tešil.....
Keď budeš mať čas tak ich vlož a potešíš ma....
Mihi
A už je po víkende a fotky špalíkovača žiadne,,,a to som sa na ne tešil.....
Keď budeš mať čas tak ich vlož a potešíš ma....
Mihi
Mihi
Ale Mihi, slibem přece neurazíš.
Ne vážně, měl jsem na práci olej v traktoru, houby, švestky, druhé otavy a další prkotiny, takže jsem se dostal jen k tomu, že jsem zajel ke známému na stojanovku vyvrtat 6 větších děr do připravených dílů, takže příští víkend se to určitě pohne. Škoda, že nemám kam dát stojanovku u nás doma, byla zajímavá nabídka zde na bazaru a do 100 km od nás. Ta by se mi hodila....
Ne vážně, měl jsem na práci olej v traktoru, houby, švestky, druhé otavy a další prkotiny, takže jsem se dostal jen k tomu, že jsem zajel ke známému na stojanovku vyvrtat 6 větších děr do připravených dílů, takže příští víkend se to určitě pohne. Škoda, že nemám kam dát stojanovku u nás doma, byla zajímavá nabídka zde na bazaru a do 100 km od nás. Ta by se mi hodila....
Taky si myslím, že ti to teklo elementama do čerpadla a odtamtud to steklo do motoru. Asi budeš muset nahodit to repasované čerpadlo.
Konečně jsem se dostal ke stažení fotek z foťáku, nějak teď nestíhám :-(. O víkendu jsem nalil nový olej a dal filtr, traktůrek běží pěkně, maře jako ďas, tak snad se nic nestalo. Teď vyměním to čerpadlo, protože opravdu to trochu sákne i při běhu motoru, tak jsem pro jistotu po vypnutí vypustil naftu i z filtru, aby nebyl olej zase pryč (500 kč 10 litrů 15w30 + filtr za 120, nic laciného). Sehnal jsem si kapiláru, ještě upravím klíč a může se na to jít. Stahovák a klíč na regulátor si půjčím od známého. Tak dám pak vědět, jak to dopadlo. Na veteránfŕu jsem nasál nějaká moudra, trochu mě děsí, že i když to někdo dal na 30 °, tak mu to jde třeba tvrdě a stejně to udělal nakonec na ucho. Já mám GO čerpadla a trysky vstřikovačů jsou rok a půl staré a přesně seřízené, tak by snad mělo být vše ok, pevně tomu věřím.
Hlavní práce ale spočívaly na dokončování špalíkovače, resp. jeho příslušenství, protože hlavu se setrvačníkem (25 kg) jsem koupil, to nemám možnost si někde udělat. Násypku a "výfuk" jsem si rozměřil a u strejdy nechal nastříhat už dřív a svařil jsem si to, pak jsem jenom udělal závity do té hlavy pro přichycení, kryt kol je ze slabšího plechu. Dlouhé bylo rozměřování kostry, nakonec mi stejně ten náhon vyšel docela krátkej, ale už to je hotové, tak snad to bude běhat dobře. Konstrukce je ze silnostěnných trubek (4 mm), protože byly zdarma, jackel by byl lepší, ale musel bych jej platit. Nese to 90 kg, tak by to snad neměl být problém. Už jsem dělal i funkční zkoušky, běhá to moc pěkně na volnoběh traktoru, jsem moc spokojenej, špalík je tak 10 cm dlouhý, to delší dřívko navrch na fotce neprošlo špalíkovačem. Ještě musím přidat 2 vzpěry mezi vodorovnou rovinu a ten "stojánek" pro špalíkovač. Musím dodělat nožičky a bude tam i závěs na malou káru za auto, ten byl zdarma u známého v kovošrotu. Pak ještě barva a vzhůru na větve, připraveno je jich dost. Zkusím pak pořídit i video.
Hlavní práce ale spočívaly na dokončování špalíkovače, resp. jeho příslušenství, protože hlavu se setrvačníkem (25 kg) jsem koupil, to nemám možnost si někde udělat. Násypku a "výfuk" jsem si rozměřil a u strejdy nechal nastříhat už dřív a svařil jsem si to, pak jsem jenom udělal závity do té hlavy pro přichycení, kryt kol je ze slabšího plechu. Dlouhé bylo rozměřování kostry, nakonec mi stejně ten náhon vyšel docela krátkej, ale už to je hotové, tak snad to bude běhat dobře. Konstrukce je ze silnostěnných trubek (4 mm), protože byly zdarma, jackel by byl lepší, ale musel bych jej platit. Nese to 90 kg, tak by to snad neměl být problém. Už jsem dělal i funkční zkoušky, běhá to moc pěkně na volnoběh traktoru, jsem moc spokojenej, špalík je tak 10 cm dlouhý, to delší dřívko navrch na fotce neprošlo špalíkovačem. Ještě musím přidat 2 vzpěry mezi vodorovnou rovinu a ten "stojánek" pro špalíkovač. Musím dodělat nožičky a bude tam i závěs na malou káru za auto, ten byl zdarma u známého v kovošrotu. Pak ještě barva a vzhůru na větve, připraveno je jich dost. Zkusím pak pořídit i video.
Míra , už som myslel že sa fotiek špalíkovača nedočkáme...
Ty si frajer, už máš :
1.hydraulickú štiepačku
2.špalíkovač.
A už Ti iba chýba nejaký šikovný navijáčik a okolo dreva máš skoro každý stroj na spracovanie.A nerozmýšľal si nad štiepkovačom??? a šnekovým podávačom do kotla?(to by bola iná káva )
A teším sa na videjko zo špalíkovania
Zaujíma ma ohľadom špalíkovača:
-aký prevod.pomer máš medzi pastorkom a oz.kolesom
-akých rozmerov sú zverné púzdra:diera na hriadeľ, diera na koleso a šírka
(kľudne aj SZ)
Ďakujem
Mihi
Ty si frajer, už máš :
1.hydraulickú štiepačku
2.špalíkovač.
A už Ti iba chýba nejaký šikovný navijáčik a okolo dreva máš skoro každý stroj na spracovanie.A nerozmýšľal si nad štiepkovačom??? a šnekovým podávačom do kotla?(to by bola iná káva )
A teším sa na videjko zo špalíkovania
Zaujíma ma ohľadom špalíkovača:
-aký prevod.pomer máš medzi pastorkom a oz.kolesom
-akých rozmerov sú zverné púzdra:diera na hriadeľ, diera na koleso a šírka
(kľudne aj SZ)
Ďakujem
Mihi
Mihi
Míra, ten predvstrek je závisý od použitých elementov. Pôvodné 6,5 mm mali mať 30°. Ale ak ti pri GO čerpadla dali nové priemeru 7 mm, treba to zmenšiť. Ja mám sedmičky, predvstrek som nastavil na 26° a uvažujem, že to asi ešte zmenším na 24, lebo sa mi to stále zdá trošičku tvrdé. Aj keď to super štartuje a aj za plynom ide dobre. Teda môj záver je, pri sedmičkách elementoch to môžeš robiť podľa ucha ale zostaň v rozmedzí 24 - 26 °.