Secí strojek na přesný výsev

pluhy, kultivátory, brány, bramborářská technika , secí stroje, ...

Moderátoři: rezis, Malboro, Leo

Odpovědět
Zpráva
Autor
strafnik

Secí strojek na přesný výsev

#1 Nový příspěvek od strafnik »

Přivezl jsem z Polska štětečkový secí strojek, podle výrobce vhodný i k agregaci za malotraktor. Provedl jsem test "na sucho" podle doporučení výrobce. Mé zjištění jsou rozporuplné. Přes to, že mě výrobce ujistil, že speciálně tvarované dno násypky umožní spotřebování semen (žádné zbytky, vše bude vymeteno), můj test prokázal, že se tak nestane - mé obavy byly opodstatněné. Navíc semena se zachytávaly i na štětečkách. Celkové provedení vzhledem k ceně je spíše "kovářské". Jsem zvědav jaké získám zkušenosti z praxe. Pokud máte někdo zkušenosti se štětečkovými výsevnými strojky, uvítám je.
Přílohy
DSC05860.JPG
DSC05865.JPG
DSC05864.JPG

bratrH

Re: Secí strojek na přesný výsev

#2 Nový příspěvek od bratrH »

Půjčuji si podobný samo domo od souseda.Bez problémů seju řepu.ředkvičku i cibuli.

DYK

#3 Nový příspěvek od DYK »

Tak jsem se byl dnes podívat na ten ruční secí strojek co jsem o něm jinde psal a co ho vyrábí jeden v okolí. Princip točících se kartáčků úplně stejný jako u toho Strafnikového. Samozřejmě proběhla zkouška a předvedení u výrobce v garáži na betoně s krabičkou pod strojkem na jímání semen. Řepu to tam díky tvaru semene seje nebo vymetá jakž takž někdy jsou dvě, ale počet semen na metr bych byl spokojenej. Ono stejně z jednoho semene může vyrůst vícero řep a vyhnout se jednocení u řepy taky nejde i kdyby sel mercedes. Pak jsme dali hořčici přivřela se klapkou díra a tady jsem byl fakt mile překvapen. Jak je semínko pěkně kulatý a jedno jak druhý, tak při správném nastavení to sypalo jednu kuličku za druhou a bez chyb. Toto mě fakt nadchlo. Jen nevím, jak se to chová, když dochází osivo, ale velká výhoda je, že při chůzi je vidět na otvor z přivírací klapkou jak jednotlivá zrnka padají, nebo nepadají. Cena je kolem těch 1 800 kč a já mám teď v hlavě brouka. Byla řeč i o těch kartáčcích a jejich štětinách, výrobce sám říkal, že to prošlo jakýmsi vývojem a výzkumem, Jedny tvrdý, jiný zase už moc měkký, pak v průběhu let to co bral nějak zmizelo tak musel hledat náhradu a bádalo se znovu. Musím se z toho vyspat a nechat to nějakej čásek, než se rozhodnu, jestli koupím nebo ne.
práce patří strojům ˙˙˙ɐɯɐɥou nɹnɥzʌ ouɥɔǝsʌ ǝɾ ǝz 'ǝpɾıɹd ıɯ noqop ıupǝlsod

strafnik

#4 Nový příspěvek od strafnik »

Dyku, chce to fotky, určitě jsi fotil...

DYK

#5 Nový příspěvek od DYK »

Ahoj, nefotil jsem. Ne že bych si při odjezdu k němu na foťák nevzpoměl, ale bylo mi to blbý. Jedu se jen podívat co kde a jak a budu pořizovat fotodokumentaci? To vypadá blbě. Ale vydž, třeba ho koupím a pak jich bude dost. Já se v těch tvých moc neorientuju. Co je to na té hřídeli z boku násypky? Jak a kde vůbec je tan disk s popsanýma průměrama? A co, když ne statika drží ty semena na těch štětinách? Přece nelepí. Jinak co ty? Mlčíš, nepíšeš o novém strojku, to tě ten nákup tak naštval?

strafnik

#6 Nový příspěvek od strafnik »

Tak zklamání to bylo protože slibem nezarmoutíš a opět se mi potvrdilo, že s Poláci jsou především obchodníci.... Zkoušel jsem jen mrkev, semena mrkve jsou trochu nekruhová, takže výsev kedlubnů by možná vypadal jinak. Hlavně ale jestli jsem to dobře pochopil ten strojek není určený pro výsev jednotlivých semen o přesně definované vzdálenosti. Tuhle funkci plní na setí do špetek. Chystám se na test na prostěradlo, pak uvidím... A nejspíš, i když se výrobce dušoval že je to vyřešené, se zde neřeší efektivita spotřebování semen. V návodu je doslova napsáno, že zbylá semena po výsevu se mají rozhodit na pole. Každopádně bych asi zvažoval konstrukční úpravu - doplnění stěrače nalepených semen na štětečky. Může být že je to lehce zamaštěné, sice jsem se snažil všechno poutírat, ale kdo ví.... Výsevný kotouč-clona je ze strany řídítek. V násypce je otvor, který zakrývá ta clona. Štětečky hrnou semena přes ten otvor/clonu ven do skluzu který vede do duté radličky. V radličce je ještě klapka s indexovacím zařízením napojeným na pohon ze štětečku (společná hřídel), dá se vypnout, tehdy to má být výsev do řádku, ale ne po jednotlivých semenech ale jak se to sype tak to padá... :) je na to výpočet a orientační tabulka. Možná, že to seje i semínko po semínku, ale na to budu muset udělat ten test s prostěradlem. Je totiž nutno zvolit nejvhodnější otvor clony. Clony jsou celkem tři, počet dostupných děr je tedy úctyhodný. Do těch špetek se dá nastavit rozteč špetek změnou nastavení indexátoru. (rohatka, západka - mění se počet kolíků, tedy počet zapadnutí rohatky do západky, přepočítáno na převod od předního kola) Celkové řemeslné provedení dost klempiřina a lakování přímo katastrofa. Pokud to bude pracovat alespoň přijatelně pokusím se rekonstruovat násypku, nelíbí se mi ta hromada hluchého prostoru, který štětečky nemají šanci vymést. Další fatal eror jsou štětečky samotné - nerovnoměrné a nekvalitní, to nevím jak spravit.
Přílohy
DSC05859.JPG
DSC05858.JPG

Vlasatej

#7 Nový příspěvek od Vlasatej »

mám dost podobnej strojek, jen trochu starší, asi byl běžně vyráběnej a prodávanej tady v čr. Nechal mi ho původní majitel ve stodole. Loni mi nasel řepu a kukuřici, samozřejmě sem musel jednotit. Ale set to ručně , dělám to doteď. Místo kartáčků mám lamely z nějakého plastu. Strojek vyhrnuje řádek, seje , zahrnuje a kolo zaválcuje. zároveň značí další řádek. Docela užitečnej stroj.

DYK

#8 Nový příspěvek od DYK »

Pak už nám zbývá jen se naučit vyrábět výsevní pásky, k tomu přilepit i nějakou kuličku hnojina a ukladač už není problém vyrobit. Taky mě zase napadlo, :co?: jestli je dobré, aby strojek sel jedno semeno v požadované vzdálenosti od druhého. Mám na mysli nestoprocentní klíčivost semen. Není lepší, nebo dostačující, když strojek "dodrží" správný (rozumný) počet semen třeba na metr? Strafniku, to dno násypky je rovné-ploché?

strafnik

#9 Nový příspěvek od strafnik »

Nikoliv Dyku, je tam zakřivené dno odspádované ke štětečkům, ale např. mrkev je tak lehká, že asi jen svislá stěna sesype osivo rozházené točením štětečků po násypce zase pod štětečky :) No jak jsem psal, vyzkoušíme, uvidíme...

DYK

#10 Nový příspěvek od DYK »

Semeno mrkve je zrovna tvarově tak na otvor lásky, že řídit se podle toho jak to seje tu mrkev není asi optimální. Kdyby bylo každý semeno tvarem jak brok to by se to selo.

strafnik

#11 Nový příspěvek od strafnik »

Dyku, vidím, že piluješ krasomluvu na Techagro :)

ondra smetana

#12 Nový příspěvek od ondra smetana »

Kde by se k tomu dali sehnat ty kolečka kterýma propadává semínko?

kenybz

#13 Nový příspěvek od kenybz »

všeci máte už dávno zaseté to je v tento měsíc jasné ...nedávno jsem přetrhával /jednotil/řepu už po 2-hé, protože vylezla enom nekerá a teďkaj po tych dešťoch vylézla snáď aj tá, kerů jsem nesadil či co a tak zvažuju, že si buď to secí strojek pořídím a nebo udělám...jeden secí strojek dokoca mám taký obyčejný s jedným ščetečkem a posuvnů hřídelků s otvory různé velikosti možná by šel použit aj ten?
http://www.zahradou.cz/strojek-seci-p-39625.html

strafnik

#14 Nový příspěvek od strafnik »

Mám podobnou zkušenost s mrkví, ale zasetou výše představeným strojkem z polska. (Ten pidi mám taky, někde jsem tu představil i testy s kedlubnem na ubrus, ale ten si umím představit na opravdu malinké políčko). Není to přesná mašinka, pokud se chce vyhnout většímu jednocení jde se do rizika podstatně vyšší potřebné výměry. Mám řádky kde to vypadá, jak píšeš že vzešlo i to co jsem nevysel a mám i řádky kde to vypadá jak noty na buben..... vážně uvažuji o investici do hračky která se tu objevila posledně, otázka je, jestli zklamání pak nebude v poměru k ceně i větší....
Přílohy
1322124466_big.jpg

kenybz

#15 Nový příspěvek od kenybz »

aha, tož to je naprd..co naděláme... ten strojek cos dal foto na jakém principu funguje?
U tej řepy je problém že sů víceklíčkové semena a tak jich z jednoho semena vyleze víc a mosí sa to jednotit...sice sů aj obalovana jednoklíčková, ale to bude problém sehnat...
mím toho enom jedenzáhon pro králíky no ale pokud bych to dokázal líp vyset tak to ušetří kopu práce a aj výnos bude lepší...ty secí strojky by sa daly udělat skoro dva litry bych za to nedal

Odpovědět

Zpět na „Polní technika“