Naviják Praga V3S - hydromotor
Moderátoři: rezis, Lukashil, Leo
-
Naviják Praga V3S - hydromotor
Zdravim nedelal nekdo navijak z v3s pohaneny hydromotorem?? potrebuju rady diky
-
Re: Naviják Praga V3S
mal som to, je to na dve veci, lebo je tam pomalsi prevod napr. na lkt mas prevod 1:40+mala pridavna prevodovka a az potom je hydromotor...tu je snekova len 1:23, ci tak nejak...a to je malo...to ti hydromotor nevladze...skor sa ti oplati tam dat nejaky prevod z reduktora, alebo len na zmenu otacok...atd...a mas pokoj...kardan sa toci spravne...a vsetko je ok..
-
no ten hydromotor jsem tu řešil také nedavno a nakonec mi nikdo neporadil mám hydro který má 200 otáček a 300NM. naviják prý má převod 1:14 a průměr bubnu cca 20cm ale kolik to utáhne...... a jestli vůbec...
300*14=4200Nm
4200/0,1=42000N=4200kg
200/14=14,3ot/min na bubne
14,3*0,2*3,14=9m/min=0,15m/s=0,5km/h
Utiahne to dosť,ale strašne malou rýchlosťou.
4200/0,1=42000N=4200kg
200/14=14,3ot/min na bubne
14,3*0,2*3,14=9m/min=0,15m/s=0,5km/h
Utiahne to dosť,ale strašne malou rýchlosťou.
Bude to ještě pomalejší, protože převod je 1:15. a nezapomeň na účinnost této převodovky která je cca 70 %.
A pokud k tomu neuděláš volné odvíjení tak tou rychlostí budeš i odvíjet a pak toho za ten den moc neuděláš.
Pokud je ten výpočet správně tak 55m lana co je na navijáku vymotáš ve dvou za cca 5-6 min a namotáš za 5-6 min to vše předpokládám na plný plyn. Dále je otázkou jestli ti čerpadlo dá tolik oleje , aby jsi vůbec dosáhl těch otáček co píšeš. I ten kroutící moment se vztahuje k otáčkám , ale hlavně k tlaku čerpadla. Zetor dává většinou jen 120 bar, ale kroutící moment na hydromotoru může být udáván při tlaku 160,200, 250Bar. Tohle vše je potřeba zvážit, aby pak nebyl člověk zklamaný.
A pokud k tomu neuděláš volné odvíjení tak tou rychlostí budeš i odvíjet a pak toho za ten den moc neuděláš.
Pokud je ten výpočet správně tak 55m lana co je na navijáku vymotáš ve dvou za cca 5-6 min a namotáš za 5-6 min to vše předpokládám na plný plyn. Dále je otázkou jestli ti čerpadlo dá tolik oleje , aby jsi vůbec dosáhl těch otáček co píšeš. I ten kroutící moment se vztahuje k otáčkám , ale hlavně k tlaku čerpadla. Zetor dává většinou jen 120 bar, ale kroutící moment na hydromotoru může být udáván při tlaku 160,200, 250Bar. Tohle vše je potřeba zvážit, aby pak nebyl člověk zklamaný.
-
Bratránek má naviják z V3S na hydromotor, musí navíjet i odvíjet olejem. Měl slabý hydromotor, tak ho zpřevodoval řetězovýma kolami a je to strašně pomalý a nemá to takovou sílu. S traktorem jsem utáhl víc. Proto to chci udělat pře kardan.
- Terablick
- Kontaktovat uživatele:
Mako4991: Ta rychlost je fakt uspávací - jen cca 13cm za vteřinu . Na druhou stranu ta síla je dobrá Otázka je, jestli by se nevyplatilo použít převod do rychla (třeba 2:1) a tím sice snížit sílu na polovinu, ale získat dvojnásobnou rychlost navíjení. Na každodenní práci v lese to i tak neni, ale přecejen metr za cca 4 sekundy už se dá vydržet... On ten naviják zkrátka je původně dělanej na vyproštění a ne na práci . Možnost by byla použt patřičně dimenzovanej HM, ale to by obnášelo aspoň 500 otáček při zachování kroutícího momentu, čili by to byl docela macek. K tomu čerpadlo, které by to nakrmilo, vhodně dimenzované hadice, rozvaděč atd... Ve finále dost peněz za málo muziky . Pracovní naviják zkrátka je lepší mechanickej .
Rád poradím s hydraulikou. Pište ale vždy na email hydraulika@post.cz
Moje stránky o HYDRAULICE (klik). Kalkulátory (řízení, naviják, štípačka, hadice, ...), návody, katalogy, vychytávky...
Farming Simulator a další hry levně
Moje stránky o HYDRAULICE (klik). Kalkulátory (řízení, naviják, štípačka, hadice, ...), návody, katalogy, vychytávky...
Farming Simulator a další hry levně
naviják pv3s
Zdravím mám namontovaný na pv3s S3 v predu naviják z pv3s napojený na hydrauliku,čerpadlo má výkon 16mpa a 63l/min,hydromotor na navijáku má 28,5m3 16mpa no naviják má slabú silu,viete mi niekdo poradit čo s tým.Hovorili mi že mám slabý hydromotor...
-
Re: naviják pv3s
Jo, ten HM bude mít malej krouťák. Je to pořád stejný - buď to půjde rychle ale s malou sílou nebo to vyměníš za velkej HM kterej bude mít sílu ale bude točit pomalu. Jako přehazovačka na kole.
Radšej väčšiu silu ako rýchlost,dík za radu a nevieš mi poradit že aký silný HM by som tam asi mal dat?
-
No jsou tady lidi, co to uměj spočítat ale já mezi ně nepatřím.
U Tebe je bonusem, že máš u tý vejdy síly na motoru dost a velkou litráž čerpadla.
Prostá úvaha - když tam dáš třeba HM o objemu 100 cm3/ot, bude to cca třiapůlkrát pomalejší a o tu samou hodnotu se určitě zvedne i kroutící moment a tím i síla navijáku. Úplná přímá úměra ale neplatí.
Pro porovnání kroutících momentů a otáček toho kterýho hydromotoru si na netu najdi třeba prodejce orbitových hydromotorů MF TRADE a tam můžeš hledat a kombinovat jak libo. Jsou ale i pístkový HM a lamelový, třeba i jiný o kterých nevím.
Asi by bylo lepší to celý přesunout do "hydrauliky" protože tam si toho všimne víc lidí. S hydraulicky honěným navijákem tady určitě někdo bude. Napiš moderátorovi nebo adminovi ať to tam přehodí.
Mirek
U Tebe je bonusem, že máš u tý vejdy síly na motoru dost a velkou litráž čerpadla.
Prostá úvaha - když tam dáš třeba HM o objemu 100 cm3/ot, bude to cca třiapůlkrát pomalejší a o tu samou hodnotu se určitě zvedne i kroutící moment a tím i síla navijáku. Úplná přímá úměra ale neplatí.
Pro porovnání kroutících momentů a otáček toho kterýho hydromotoru si na netu najdi třeba prodejce orbitových hydromotorů MF TRADE a tam můžeš hledat a kombinovat jak libo. Jsou ale i pístkový HM a lamelový, třeba i jiný o kterých nevím.
Asi by bylo lepší to celý přesunout do "hydrauliky" protože tam si toho všimne víc lidí. S hydraulicky honěným navijákem tady určitě někdo bude. Napiš moderátorovi nebo adminovi ať to tam přehodí.
Mirek
Hydraulika na naviják
Prosím poraďte někdo, jaké parametry má mít hydraulické čerpadlo a následně hydromotor (otáčky, tlaky, průtoky), aby utahl naviják z V3S (tažná síla do 3t) a popř. zda je k tomuto potřeba ještě nějaký převod apod.
Díky za odpověď a doufám, že to nikdo nesmaže s tím, že se to už řešilo.
Díky
Díky za odpověď a doufám, že to nikdo nesmaže s tím, že se to už řešilo.
Díky
Re: Hydraulika na naviják
Tak už jsem zjistil, že je to nepoužitelné v praxi............prosím smazat.........
Prečo nepoužitelne ?
-
použitelné to je, sice to není nic zvláštního ale funguje na sušky případně rizikové kácení celkem stačí. Na těžbu to není ale už cca 3 vazby vytahal. Chtělo by to na tom navijáku PV3S dodělat volné odvíjení(je to tady někde).