práce s rotovatorem KYR-100

Moderátoři: Tata, Tom

Zpráva
Autor
trk-frk michal

Re: práce s rotovatorem KYR-100

#31 Nový příspěvek od trk-frk michal »

Konečně jsem našel čas a po několika urgencích trochu nakreslil připojovací díl rotavátoru KYR 100, který je vpředu na fotkách Snad se to z toho dá pochopit.
Přílohy
Snímek oo9.JPG
Snímek oo9.JPG (11.45 KiB) Zobrazeno 5901 x
snímek oo8.JPG
Snímek oo7.JPG
Snímek oo6.JPG
Snímek oo5.JPG
Co nejde urvat silou, jde ještě větší silou. Co upadne, to tam nepatří......

MarekG

#32 Nový příspěvek od MarekG »

Nazdar pánové. Mám dotaz, co by sa stalo kdybych narovnal nože na tom rotovatoru? Já bych to chtel zkusit kvuli tomu abych trochu pošetřil motor, že to nebude mít tak velký odpor.
MT8-132.2 r.v. 1998

Martin_TDi

#33 Nový příspěvek od Martin_TDi »

Tak to bys toho asi moc pak neudělal. Ten tvar není jen tak pro srandu. Radši si nože trochu nabrus a udělej si nějaké štělovací kolečko, které Ti bude držet konstantní hloubku a budeš spokojený. Jó holt u TK 14 musíš jet na jedničku a plný pln.
Martin_TDi
TZ-4K-14, m.r.1980 - minulost
Vinea 36Hp Comfort m.r.2016 - současnost

JARDY

#34 Nový příspěvek od JARDY »

Asi před 35 roky jsem si vyrobil,první elektrický rotavátor.Fotku už žádnou nemám,škoda,asi by jste žasli jak to mohlo fngovat.Byl to v podstatě válec se zabudovaným elektromotorem,z nějakého pásového dopravníku.Na něm byly 3 objímky z pásoviny,přímo na pásovině navařené "nože",páč to byly také z pásoviny ale ze silnější 30 x5mm.Nebyly ani kalené jen v jednom místě ohnuté asi pod úhl.70 stupňů.Sem tam jsem je musel trubkou porovnat,jednou jsem navařil nové už to yly jenom lízátka.Výsledek byl ale fakt perfektní,žádný hluk výkon tuším 1.1 KW možná ani to ne.Kdo šel náhodou kolem nechápal,já cigáro v hubě,před sebou něco na půl v zemi,za mnou jen kábel a půda jak peříčko.Měl jsem tenkrát jen zahrádku asi 3ary,tak to stačilo.Závěrem,ano jednoduché nože v pohodě pojedou,možná bude třeba některá místa vzít dvakrát.Jo nože jsem nabrousil jen pří výrobě,pak se už leštily samy.
Až se jaro zeptá...no a co že už je,prostě nestíhám

MarekG

#35 Nový příspěvek od MarekG »

No právě že sem kdysi vyděl někde video jak dělal borec s rotavatorem iseky nebo nějakým japoncem a tam byly nože spíše ve tvaru šavle než vinklu.
MT8-132.2 r.v. 1998

MarekG

#36 Nový příspěvek od MarekG »

Tady típek prodává ten rotavátor co sem zmiňoval. Je tam i obrázek těch nožů.
http://stroje.bazos.cz/inzerat/14931565 ... 70001D.php
MT8-132.2 r.v. 1998

AnryZ

#37 Nový příspěvek od AnryZ »

To je divný, že to nemůže motor zvládnout! Já jedu se 14 a rotavátorem kyr tak na půl plynu a motor vůbec o ničem neví, klidně by mohl jít i volněji. Když vjedete přímo do oraniska, popřípadě rozbránovanýho, tak Tkčko si musí jen s tím rotavátorem hrát. Já to beru tak 12cm do hloubky a úplně v pohodě.Na ty nože bych nechytal.Vždyť Kyr byl konstruován na malotraktory TK 10 a pro tkčko je to hračka. :)

MarekG

#38 Nový příspěvek od MarekG »

AnryZ píše:To je divný, že to nemůže motor zvládnout! Já jedu se 14 a rotavátorem kyr tak na půl plynu a motor vůbec o ničem neví, klidně by mohl jít i volněji. Když vjedete přímo do oraniska, popřípadě rozbránovanýho, tak Tkčko si musí jen s tím rotavátorem hrát. Já to beru tak 12cm do hloubky a úplně v pohodě.Na ty nože bych nechytal.Vždyť Kyr byl konstruován na malotraktory TK 10 a pro tkčko je to hračka. :)
A nemáte náhodou obrázek rotavátoru s odklopeným krytem aby šlo vidět jak to tam máte všechno uložené?
MT8-132.2 r.v. 1998

vilo380

#39 Nový příspěvek od vilo380 »

ja mám za tk-10 japonský kultivátor 120cm a tiež ho zvláda
malosériové sústruženie, vyrobím alebo navrhnem aj celé funkčné prvky (medziprevodovky, navijáky...)
Slovensko Bytčiansky okres
www.lesotech.estranky.cz

Martin_TDi

#40 Nový příspěvek od Martin_TDi »

Ono hodně záleží na tvrdosti země a taky jak hluboko rotavátor pustíš do země ! Na příští sezónu budu určitě dodělávat nějaké kolečka na nastavení hloubky aby TK-čko nedostávalo tak fest zabrat. Já mám doma strašně težkou jílovitou půdu, takže 14-ctka jede za 1 a plný plyn.
Martin_TDi

MarekG

#41 Nový příspěvek od MarekG »

Martin_TDi píše:Ono hodně záleží na tvrdosti země a taky jak hluboko rotavátor pustíš do země ! Na příští sezónu budu určitě dodělávat nějaké kolečka na nastavení hloubky aby TK-čko nedostávalo tak fest zabrat. Já mám doma strašně težkou jílovitou půdu, takže 14-ctka jede za 1 a plný plyn.
Přesně to mi vadí. Taky mám jílovitou půdu a musím to dělat na 1 a plný knédl a to se mi nelíbí. Traktorek potřebuju víc do lesa tak ho do pole ani neberu. Ale kdyby se dali nějak upravit ty nože aby to nemělo ten odpor bylo by to fajn.
MT8-132.2 r.v. 1998

Japa

#42 Nový příspěvek od Japa »

Soused má také "čtrnáctku" a pro odlehčení motoru při rotavátorování má zdemontované krajní nože.

Martin_TDi

#43 Nový příspěvek od Martin_TDi »

No tak to je taky sice cesta, ale tím pádem ze záběru 1m, máš tak 0,7-0,8m.
Martin_TDi

JARDY

#44 Nový příspěvek od JARDY »

Taky se mi ty nože nelíbí,lyže mám nastavené asi jako předchozí majitel ale v pohodě v tom mém jílu motor zadusím.Až mě to správně nakrkne,tak je zkusím trochu narovnat ,případně zkrátit tu krájecí část ,třeba každý nůž o centimetr.Ve finále by to mohlo něco dát.Struktura půdy bude sice trošku hrubší,ale to se dá ještě jednou přejet tam kde je to třeba.
Až se jaro zeptá...no a co že už je,prostě nestíhám

Martin_TDi

#45 Nový příspěvek od Martin_TDi »

Co jsem viděl ty originální lyže ke KYRu , tak asi nejsou moc praktické, protože jsou úzké a zaboří se. Na nových rotavátorech jsem viděl relativně široké plechové kola (cca 150-200 mm šířka), která budou mnohem stabilněji udržovat nastavenou výšku. Pokud je jílovitá půda, tak radši jet 2x - 3x jedno místo a postupně přidávat na hloubce záběru. Uvažuju o tom, že je pořídím nebo vyrobím. Nože bych nezkracoval, raději pořádně naostřit ! :)
Obrázek
Martin_TDi

Odpovědět

Zpět na „Příslušenství k malotraktorům“