Zetor 25 K - renovace

Moderátoři: Lukashil, mihi

Zpráva
Autor
Bellian

Re: Zetor 25 K - renovace

#211 Nový příspěvek od Bellian »

Nee. Normální závěs vzadu a dal jsem zpátečku a REVERZ (to znamená, že přepneš páčku a tím v převodovce zasuneš ještě jedno ozubené kolo a jedeš na zpátečku dopředu a na jedničku, dvojku, trojku, čtyřku dozadu). Ta zpátečka je ještě pomalejší než jednička, proto jsem to tak udělal.

Už chápeš?
Srdcová 25-ka; Járova 25-A; Školníkova 25-A; Stodolová uloženka 25-ka
Zetor 5611
Zetor 7211
Zetor Super 35
Zetor 7245 PLUS
BSS PS 701H
BSS10.08 - renovace
BSS P 53 S
TOS-28 Žebrák; StankoImport 2H125; Pásová pila G5013W

Míra Z 25

#212 Nový příspěvek od Míra Z 25 »

No jo, tak to už chápu - proto jsi zdůrazňoval ten krátký řetěz; já raději používám delší. Ještě jsem neviděl traktor, co by měl tento reverz, jak popisuješ. No jo, musí se holt stále dávat pozor.

Míra Z 25

#213 Nový příspěvek od Míra Z 25 »

Minulý týden jsem pořídil náhradní součástky: 2 naftová čerpadla a startér. Přes svátky jsem vzhledem k počasí našel několik hodin na rozborku a vyčištění všech dílů. Jedno to naftové čerpadlo bylo lepší, druhé takové "nálezový stav", nicméně to horší je také dobré, asi kromě elemetů je ok, chyběl v něm ale jeden zpětný ventilek. To lepší bylo zadělané asi od A oleje, po umytí vypadají součástky viz foto. Mám v plánu dát jej na stolici nastavit a namontovat místo toho mého, které jezdí, ale je v takovém divném stavu (zoubky trochu očesané, kdoví jak nastavená bohatost a předvstřik), trochu to pod plným plynem nechává lehce bílej proužek dýmu, jestli dobře vidím. Náhradních dílů je vždycky málo, že :-). Horší je to asi se startérem, který jsem kupoval vědomně bez cívky, ale pán mi jej ukazoval, roztočil se hned bez přemlouvání. Má suprovou volnoběžku s pastorkem, bez známky opotřebení (ta moje musela být navařena a obroušena, protože byla pryč a pastorek špatně zaskakoval), takže na otočenej věnec někdy může být použitelná (nový stojí 1500 Kč, na aukru se nedávno vyšplhala na 1300 bez poštovného, takže jsem určitě neprodělal). Kotva je na tom hůře, když jsem ji zkoušel prosvítit, tak je asi pryč. Zkoušečkou přes diodu se tváří v pohodě, ale když to zkouším přes žárovku, tak vede, což by neměla. Tak nevím, co s tím, protože jinak vypadá dobře, pěkná šroubovice, bez známek opotřebení. Uhlíky jsou ovšem do poloviny pryč, ale ty nejsou problém. Myslíte, že se vyplatí ji nechat přetočit na soustruhu, startér sestavit a vyzkoušet nebo je to zbytečné a chodit to nebude? Opravit se to asi nedá, že? Jinak jsou ostatní díly pěkné a čisté...

Předpokládám, že elementy naftového čerpadla je možné vyzkoušet pouze v sestaveném čerpadle - jestli nepouštějí naftu a jestli mají potřebný tlak. Na pohled vypadají jako nové a jdou hezky v tom tělese, mají 6,5 mm, tak že bych nemusel pořizovat nové. To asi rozhodne čerpadlář, až mu to donesu.

Ještě jsem dostal kontakt na pána, co dělá mimojiné výfuky na Z25 jako koníček, měl jsem jej v ruce a pěkná práce - poměrně silnej plech a hlavně je uvnitř děrovaná trubka, jak zde nedávno někdo ukazoval včetně rozměrů. Chtěl by za něj 800 Kč, což je asi odpovídající, obyčejnej co tam pasuje ze Z30 - 40 stojí tak 400 Kč?

Obrázek

Obrázek

mihi

#214 Nový příspěvek od mihi »

Super.. 8)
Každý diel na naše stroje je +. :)
Ten štartér by som na tvojom mieste skusil poskladať stočíť komutátor, vymeniť klzné ložiská a uhlíky a vyskúšal by som ho.Veď si písal že pri kúpe sa roztočil, tak by mal ísť....a keď nie tak iba zoženieš náhradný komutátor a máš celý štartér....
Keď dáš čerpadlo na nastavenie daj vedieť ako to dopadlo a koľko to stojí.Ale ja na tvojom mieste , ak Ti nerobí veľkú zlobu Tak by som si ho nechal do rezervy, ale to musíš už Ty vedieť v akom stave máš to na traktore..... :rally:

Mihi :)
Mihi

Bellian

#215 Nový příspěvek od Bellian »

Popravdě vidím poprvé rozebrané čerpadlo. Mohl by mi prosím někdo ukázet co to jsou ty elementy? Už jsem o nich párkrat slyšel, ale pořádně nevím co to je. Díky.
Zetor 5611
Zetor 7211
Zetor Super 35
Zetor 7245 PLUS
BSS PS 701H
BSS10.08 - renovace
BSS P 53 S

Míra Z 25

#216 Nový příspěvek od Míra Z 25 »

Elementy jsou ty lesklé válečky vlevo od pružin, na fotce jsou téměř vysunuté - skládají se z těla (v něm je drážka na zajištění - to jsou ty dva šroubky na čerpadle shora, mezi ktarými je odvzdušňovací šroub; pak je tam druhý otvor, kterým jde nafta) a z pohyblivého elementu (tyčka), který stlačuje naftu - její množství se řídí podle toho, jak je pomocí hřebenu element pootočen. Já jsem jej rozebíral teď také poprvé, tak jsem konečně pochopil, jak to tam pracuje, zatím jsem to znal jen z montážní příručky teoreticky.

P.S.

#217 Nový příspěvek od P.S. »

Bellian píše:Popravdě vidím poprvé rozebrané čerpadlo. Mohl by mi prosím někdo ukázet co to jsou ty elementy? Už jsem o nich párkrat slyšel, ale pořádně nevím co to je. Díky.
http://shop.monsta.cz/element-vstrikova ... 73041.html

Bellian

#218 Nový příspěvek od Bellian »

Díky, no taky se na ně asi doma podívám, ale nastavení už mám na půl huby domluvený u profíků :).
Zetor 5611
Zetor 7211
Zetor Super 35
Zetor 7245 PLUS
BSS PS 701H
BSS10.08 - renovace
BSS P 53 S

Jaro25

#219 Nový příspěvek od Jaro25 »

Chlapi, len dávajte pozor na to, že keď sa skladajú elementy (zasúvajú piestiky), tak by sa to malo robiť ponorené v nafte, aby sa odplavili prípadné zrniečka prachu a nedostali sa dnu. A samozrejme nesmú sa pomiešať, lebo každý piestik je individuálne zlapovaný s valčekom. A tiež pozor na otočenie piestika o 180°.

Míra Z 25

#220 Nový příspěvek od Míra Z 25 »

Já sám čerpadlo skládat nebudu, nechám to na odborníka, který jej rovnou nastaví. Elementy jsem jen omyl a jsou poznačené, aby se nezaměnily. Jsem zvědav, zda budou v pořádku.

Míra Z 25

#221 Nový příspěvek od Míra Z 25 »

Nevěděl by někdo, jestli ke startéru Z 25 pasuje spínací cívka z novějších startérů třeba z UŘ I? Asi bych do toho svého náhradního pořídil novou, nestojí zase tolik peněz, ale aby to pasovalo, protože u toho náhradního žádná nebyla a nechci vyndavat tu z traktoru... Předem díky za rady.

Jaro25

#222 Nový příspěvek od Jaro25 »

Míra, niekde si písal že zháňaš veci do diferenciálu. Neviem čo presne potrebuješ, ale tu jeden v ponuke http://aukro.cz/zetor-25-i2286329355.html

Míra Z 25

#223 Nový příspěvek od Míra Z 25 »

Ahoj Jaro, díky za informaci, já na aukro chodím pravidelně, takže o něm vím. Já jej ale potřebuji celý, včetně hřídele a těch krajních "nohavic" co jdou na jedné straně do diferenciálu a na druhé straně mají zuby, kterými pohánějí hlavní kola, co jsou na poloosách. Mám vylomený zub na tom hlavním kole, protože někdo ledabyle namontoval talířové kolo a nezajistil šrouby drátkem a půlka jich byla vypadlá a jeden zřejmě způsobil ten ulomenej zub. Ta malá kola na hřídeli diferenciálu mají zuby všechny, ale jsou trošku olámané. To by ani tak nevadilo, jenže zásadní problém je, že nelze diferák rozebrat, tj. vytáhnout hřídel, na které je to navlečeno. Takže se to při rozebrání bude muset přeříznout, protože jsem do toho bušil fest, až jsem měl strach, aby nepraskl obal převodoky. Zřejmě jak chyběla asi polovina šroubů na tom planetovém kole a zbytek byl povolený, tak docházelo při otáčení za jízdy k pnutí, diferák měl tendenci se natáčet šikmo, a počítám, že se tam vytvořil nějaký větší grot, který způsobuje, že to přes něj nejde srazit. Kousek to šlo rukou, pak tvrdý kovový zvuk. Volal jsem asi pěti lidem, kteří popisovali, že to měli rozebrané a všichni říkali, že to lze vysunout rukou nebo lehkým poklepem :-(. Tak holt zatím jezdím bez zubu, z kopce se trochu ozve ten chybějící zub a až se něco stane, tak holt se bude muset investovat. Někdo tady nabízel celou K převodovku snad v pěkném stavu za 3,5 tis., měl jsem pro ni zajet, v klidu si ji postupně rozebrat a vymazlit a příležitostně vyměnit... Třeba se zase někdy nějaká objeví za slušný peníz i poblíže.

Jaro25

#224 Nový příspěvek od Jaro25 »

Neviem, či to nie je nejaký "Váš" priekupník, ale pre istotu http://stroje.bazos.sk/inzerat/14904974/Zetor-25.php

Z25

#225 Nový příspěvek od Z25 »

Je to překupník. Tenhle diferenciál mi nabízel za 4500,- korun.

Odpovědět

Zpět na „Zetor 15/25“