Kudlův štěpkovač

štěpkovače, šťípačky, drtiče, navijáky, pily...

Moderátoři: rezis, Leo, Malboro

Zpráva
Autor
vitex

Re: Kudlův štěpkovač

#16 Nový příspěvek od vitex »

Rozměry domu:18x12m,dvě obytná podlaží,dílna 12x6x5m.

kudla

#17 Nový příspěvek od kudla »

Tak to jo, ale čumím, že ti to ten kotel utáhne, každopádně ta spotřeba je super.

vitex

#18 Nový příspěvek od vitex »

Z toho si nic nedělej,já jsem se divil taky a to hned po první sezóně.Jsem velice spokojen a kotel bych neměnil i když je kombinovaný.Myslím si ,že je to ovlivněno izolací a situováním obytných prostor k jihu.

Lupa

#19 Nový příspěvek od Lupa »

Ahoj, taky se podělím o zkušenosti se štěpkováním. Mám podobný stroj, hlava od Biboše, motor benzín 6.5 hP. Zprovozněno loni na podzim a ještě před zimou jsem udělal asi 100 pytlů. Letos už asi 100 pytlů + hromady větví po okolí. Na zimu bych potřeboval tak 500 - 600 pytlů ale to si nedovedu představit, jak bych to skladoval. Čerstvé větve se lépe štěpkují ale je tam větší množství drobného pněvadž se suchých větví to drobné opadne při manipulaci. Dřevo různě, lípa, olše, jasan ap. nejlepší jsou náletové prořezávky. Měl jsem taky modřín ale to je drátěnka, nejdříve nechce do pytle a po usušení zase z pytle. Nejlépe se dělá ve trojici, dva krmit a jeden vysypává koš do vozíku nebo žoku. Zkoušel jsem hned do pytlů ale jsou tam prostoje při výměně pytlů a navíc obsluha (manželka) si stěžovala na výfuk. plyny. Takhle pytluju až doma nebo to sypu do ,,sila'' se starých plotových rámků.
Kotel mám viadrus U22 a 1000l AKU s integrovaným zás.TUV.Podlahovka v celém domě. Při topení (obzvlášt se štěpkou) sedím při kotli a přikládám, jedu na plný céres a poslouchám rádio.
Možná by to chtělo větší otáčky aby to lépe vylétavalo ven ale zase by se to oslabilo. Jak často měníte olej v motoru? Motor šlape dobře ale podle mně má příliš bohatou směs protože zap. svíčka je od sazí. I teplý startuje se sytičem.

kudla

#20 Nový příspěvek od kudla »

Tak to mně zase vyhovuje štěpkovat do pytle, dcera to má najetý a pokud jsme tři, tak jeden přejde na druhou stranu a pytel hned nasadí. Doma by se mi s tím už asi nechtělo šmrdlat, navíc zatím jsem vozil všechno na malé vlečce a nemám náplatky, takže toho drobnýho by se mi tam moc nevešlo. No a při těch větších otáčkách to zas až tak slabý není, ten setrvák tomu dává energii. Ale i tak se mi to neucpává, protože násypku mám se spádem a rozšiřuje se, takže v poho. Olej budu tak po 20-25 hodinách, v papírech píšou třicet.

kudla

#21 Nový příspěvek od kudla »

vitex píše:Z toho si nic nedělej,já jsem se divil taky a to hned po první sezóně.Jsem velice spokojen a kotel bych neměnil i když je kombinovaný.Myslím si ,že je to ovlivněno izolací a situováním obytných prostor k jihu.
Jo, mám cihlu 45 cm a 10 cm polystyrenu a izolovanou i půdu, zatím teda balíkama slámy, ale chtěl bych tam letos nechat nastříkat pěnu. Plastový okna. Takže by to mělo fachčit bez problémů. Akorát teda podle zkušeností z fóra asi vezmu většího Rojka, než tu dvacítku.

Lupa

#22 Nový příspěvek od Lupa »

Tak mám první poruchu, vlivem vibrací se ulomil tlumič výfuku. Na motor je záruka ale asi to opravím doma. Jedu i bez něj a nedělá to příliš velký kravál. Ten motor má při přechodových otáčkách někde uprostřed dost velké vibrace. Většinou jede na plný plyn nebo volnoběh. Původně jsem uvažoval o použití silentbloků ale nakonec s toho sešlo, no a ted mi to opět vrtá hlavou.
Jak to děláte, že máte (někteří) tak pěkné špalíčky bez drobných větviček? To ty větve napřed osekáte?

kudla

#23 Nový příspěvek od kudla »

Já jsem motor podložil asi centimetrovou gumou, tak snad to bude stačit. No a s těma špalíčkama je to tak, že to škaredý dají dolů a nahoru nasypou to pěkný :smich: . Já to občas dělám tak, že to roští na konci větve podržím a vyhodím ze štěpkovače ven. Ale shoří oboje, ne?

Lupa

#24 Nový příspěvek od Lupa »

Tak ty silentbloky budou asi nutnost protože mám další poruchu. Vlivem vibrací mi začala praskat nádrž v místě uchycení na blok motoru. Neteče to protože má dvojté dno. Oprava svařením CO a podložil jsem ji gumou, tak se uvidí.

kudla

#25 Nový příspěvek od kudla »

Já zatím naštěstí bez problémů. Mám teda zatím teprve asi 300 pytlů, tak uvidíme dál. Dával jsem na gumu i násypku atd, dost to rachotilo a vibrovalo.

Klusy

#26 Nový příspěvek od Klusy »

pěkná práce,chci dělat něco podobnýho,něco jako má Rojek,jenže bude problém sehnat nějakou tu převodovečku,ty tam máš setrvák takže ikdyž tam máš slabší motor tak píšeš,že ti to šlape,Rojek tam má 13,5HP, a ten jsem zatim od Berlana neviděl,je tam kolem 7000kč jen motor kolem 9HP, což při převodu přes řemenice a převodovku by bylo asi málo.Píšeš že máš hlavu-to myslíš celej komplet(válce,kola skříň)od Bibose . Když se koukám jak je nizko střed setrváku,tak neni vidět co hřídel pohoní.Když ale koukám na skřín Bibose tak je setrvák asi nasazenej na předlohu co tam má,je to tak?Já si říkám že když neseženu převodovku,tak bych to udělal jako ty,ikdyž jsem to potřeboval co nejmenší.Nemám traktor tak to potřebuju vozit na přívěsu,dělám haluze kolem kolejí.Jak si psal že si musel zvětšit řemenici na motoru,tak si musel dělat novou i natu hřídel pro setrvák nebo jen motor netočí tak velký otáčky,moc nejsem v obraze.

Klusy

#27 Nový příspěvek od Klusy »

Chyba se mi vloudila,teď koukám jak má Rojek velký kola a viďím že motor je honda 5,5HP,nevím kde jsem vzal těch 13hp.Tak to je dobrý,Berlan má6,5HP a je za necelý 3000kč

kudla

#28 Nový příspěvek od kudla »

Jo, máš pravdu, Rojek má malou Hondu 160. Berlan na to stačí v poho, mám asi 500 pytlů, zatím jede bez problémů. Řemenici jsem udělal větší jen na motor. Nemusím ho moc honit, aby to dobře podávalo a síly je taky dost. Řemeny fungují jako přetěžovací spojka. Těch 7cm buku nebo habru to vezme, větší stejně řežu. Jemom chce ten motor fakt hodit na gumu, protože kolem poloviny má dost silný vibrace. Pokud bys chtěl běžně cvakat větší průměry(stejně jen tak o 2 cm), vzal bych tu 400 Berlana, myslím že nože a hřídele to dají. Ale pokud budeš brát jenom nějaký větve, jak píšeš, asi bych to neřešil. Jinak setrvák je na předloze. Bez něj bych to nedělal, docela pobere rázy a když potřebuje motor pomoct při něčem tlustším, díky váze má energie na předání dost.

Petbox

#29 Nový příspěvek od Petbox »

Taky se trochu přidám. jezdím do lesa s následující soupravou:
štěpkovací hlava Bibos, motor originál Honda 360, celý špalíkovač na přívěsu s reg. značkou, sklápěcí vlek na špalíky.
Přílohy
01062012054.jpg
01062012053.jpg
01062012052.jpg

kudla

#30 Nový příspěvek od kudla »

Jo, dobrý řešení. Dopravník sis dělal, nebo taky od Biboše? Já jsem pořídil starý dopravník na obilí ve funkčním stavu, asi 5m dlouhý. Je tam malý motor na 380V s příkonem asi 350W. Nemám ho sice napojený na štěpkovač, ale abych nemusel pytle tahat do dřeváku ze "sušícího místa" na dvorku, strčím dopravník oknem dovnitř a jenom převracím pytle na násypku. Ve dřeváku mám udělanou "kóji" na štěpku, abych tam mohl mít vedle naskládaný i normální dřevo. Takže to můžu díky dopravníku narvat až po strop, aniž bych musel štěpku přehazovat lopatou.

Odpovědět

Zpět na „Lesní a dřevo technika“