Kudlův štěpkovač
Moderátoři: rezis, Leo, Malboro
Kudlův štěpkovač
Zdravím, taky něčím přispěju. Je to klasika od Biboše, takže není moc co psát, kromě toho, že Biboš je fakt machr a ta mašinka funguje dokonale, klobouk dolů. Koupil jsem hlavu, setrvák a řemenice, zbytek jsem vytvářel sám. Řemenici na motoru ale asi udělám o něco vetší, protože aby to líp bralo, musím motor docela honit, skoro na plnej plyn (i pan mistr mně říkal, že to bere líp, když to jede trochu rychleji). Přitom největší krouťák je na 2500 otáčkách, tak nějak tak aby to vycházelo. Pohon je Berlan 200, motor za pusu a zatím bez problémů. Proběhly jenom testy, ale v pohodě to vzalo 7 cm suchý buk a dub a 8 cm suché borovice. Taky jsme s dcerou pošrotovali asi třicet pytlů větví, co tady jeden na vesnici ožezával na zahradě vzrostlý jasany. Teď jsem jenom vyzkoušel odvětvovací hlavu na suchým vánočním stromku. Budu to tahat dohromady s károu, z lesa je to z kopce, takže i ten traktůrek by to měl dát bez problémů.
Re: Kudlův štěpkovač
Zdravim,mam ten samej motor berlan a zajimalo by me jakej je zavit hridele pripadne kde koupit sroub. Metrickej to neni ,diky za odpoved
Šikovnej, moc pěkně udělaný,tak ať slouží!Jen jsem zvědav na ten Berlan.Mám Hondu,je to naprosto přesná kopie tak jsem zvědav co to vydrží?V žádným případě to neodsuzuju aby někdo nemyslel.
Podobnost čistě náhodná: http://www.nasetraktory.eu/forum/viewto ... 48&t=19171
Pěkně udělaný. Já byl s motorem Kama spokojenej a to je taky kopie Hondy. Berlan je podle mě montovanej ve stejnej fabrice, akorát je polepenej jinejma nálepkama.
Pěkně udělaný. Já byl s motorem Kama spokojenej a to je taky kopie Hondy. Berlan je podle mě montovanej ve stejnej fabrice, akorát je polepenej jinejma nálepkama.
Napřed díky za pochvalu.
re bompo: Co se týká toho šroubu, hledal jsem plánek na papíře a samozřejmě nenašel. Dal jsem tam M8 a šel tam normálně bez vůle nebo odporu zašroubovat a drží, takže jsem to dál neřešil. Motor jsem bral tady: http://www.bergland24.cz/elektrocentral ... -8-kw-6-5p.
re wendy: Na ten motor jsem se samozřejmě vyptával a něco hledal na netu. Jak říkáte, je to kopie Hondy, montovaná někde na Východě a Němci tomu dávají nálepky a "punc" kvality. Kámoš ho má asi dva a půl roku v centrále na chajdě, zatím v pohodě a ani olej nežere, tak uvidím, co ten můj. Taky jsem zvažoval Kamu nebo Hecht http://www.naradi-amat.com/produkt/moto ... uktId=1295, nakonec vyhrála cena.
re Wyky: No máš pravdu, kopíroval jsem ten tvůj podvozek, protože kopírovat by se mělo to dobře vymyšlený, navíc na moje podmínky ideál. Popojíždím od hromádky k hromádce, pošrotuju a zároveň si menší množství pytlů svezu k sobě a nakonec to naložím na vlečku a odvezu. Jenom jsem - vzhledem k tomu, že jsem strašne šikovnej a určitě bych nějakou přebývající část svýho těla někam nechtě strčil - otočil setrvák a ty úžasný ozubený kola směrem k přepravnímu prostoru, kam jsem po tvém vzoru dal síť, takže jsem vyřešil zakrytování. Je to v podstatě schovaný a ani při výměně pytlů se ruce nepřibližujou k ničemu závadnýmu. Teda kromě práce.
Jestli máte někdo zkušenosti s topením se štěpkou z větví "ze zahrady" - ovocný stromy, ořech atd., podělte se. Šrotoval jsem to od průměru 7 cm všechno, samozřejmě bez listí, teď na konci zimy. Kotel budu teprve kupovat, s největší pravděpodobností Rojek ktp 20 a akumulačku. Mám toho asi 100 pytlů (ne ze své zahrádky) a lidi mi to nechávají za odvoz, tak jenom jestli to má cenu a jak je to ve srovnání s něčím tvrdším z lesa. Díky za odpovědi.
re bompo: Co se týká toho šroubu, hledal jsem plánek na papíře a samozřejmě nenašel. Dal jsem tam M8 a šel tam normálně bez vůle nebo odporu zašroubovat a drží, takže jsem to dál neřešil. Motor jsem bral tady: http://www.bergland24.cz/elektrocentral ... -8-kw-6-5p.
re wendy: Na ten motor jsem se samozřejmě vyptával a něco hledal na netu. Jak říkáte, je to kopie Hondy, montovaná někde na Východě a Němci tomu dávají nálepky a "punc" kvality. Kámoš ho má asi dva a půl roku v centrále na chajdě, zatím v pohodě a ani olej nežere, tak uvidím, co ten můj. Taky jsem zvažoval Kamu nebo Hecht http://www.naradi-amat.com/produkt/moto ... uktId=1295, nakonec vyhrála cena.
re Wyky: No máš pravdu, kopíroval jsem ten tvůj podvozek, protože kopírovat by se mělo to dobře vymyšlený, navíc na moje podmínky ideál. Popojíždím od hromádky k hromádce, pošrotuju a zároveň si menší množství pytlů svezu k sobě a nakonec to naložím na vlečku a odvezu. Jenom jsem - vzhledem k tomu, že jsem strašne šikovnej a určitě bych nějakou přebývající část svýho těla někam nechtě strčil - otočil setrvák a ty úžasný ozubený kola směrem k přepravnímu prostoru, kam jsem po tvém vzoru dal síť, takže jsem vyřešil zakrytování. Je to v podstatě schovaný a ani při výměně pytlů se ruce nepřibližujou k ničemu závadnýmu. Teda kromě práce.
Jestli máte někdo zkušenosti s topením se štěpkou z větví "ze zahrady" - ovocný stromy, ořech atd., podělte se. Šrotoval jsem to od průměru 7 cm všechno, samozřejmě bez listí, teď na konci zimy. Kotel budu teprve kupovat, s největší pravděpodobností Rojek ktp 20 a akumulačku. Mám toho asi 100 pytlů (ne ze své zahrádky) a lidi mi to nechávají za odvoz, tak jenom jestli to má cenu a jak je to ve srovnání s něčím tvrdším z lesa. Díky za odpovědi.
fíha maš to moc pekné
Vyrobím Všetko na CNC freze.
Dodám Hociaký Hutny material.
Opieskujem všetko.
Za vyborne ceny.
Dodám Hociaký Hutny material.
Opieskujem všetko.
Za vyborne ceny.
Tak jsem nechal udělat větší řemenici na motor, abych ho nemusel honit na maximální otáčky. Vyšlo mi to o 25 mm větší průměr, tedy místo původních 80 na 105 mm. Na stejný otáčky hlav by to mělo vycházet na 2500 ot motoru. Jestli jsem počítal dobře, tak by hřídele měly mít kolem 110 ot/min. Připadá mi to tak akorát, abych to stíhal krmit. Už se blížím ke 200 pytlům, zatím všechno ze zahrádek, tak bych se chtěl znovu zeptat, jestli někdo nemá zkušenosti s topením se štěpkou z ovocných stromů.
- pawlik
- Kontaktovat uživatele:
Re:
No, pokud se muzu pripojit s mojí zkušeností s topením špalíkama. Vloni jsme měli lipu, což by se dalo přirovnat k těm ovocným stromům. bylo k tomu i nějaký habr a ovocné. Nijak se to neprojevovalo, čím se topí. Hlavní rozdíl byl v tom, jestli sepřikládá z hrubších haluzí nebo z jemnějších.
Hlavní je si u špalíků uvědomit, jak se s nima bude topit. Jestli uvažuješ, že bys topil jenom tímto bez automatu, tak si se mlžeš nastěhovat ke kotlu. Na kontinuální topení jenom štěpkou je nutný automat. A když automat, tak je lepší mít jemnější frakci.
Samozřejmě s přihlédnutím k typu kotla a velikosti topeniště a dalších detailů.
Po krátkém laborování sme dospěli k názoru, že nejvhodnější je naplnit kotel štěpkou při zatopování, ať se rychle rozhoří a pak už plnit normálním dřevem. Má zkušenost tedy je, že v případě, že se se špalíkama zatopuje, tak se výhřevnost dřeva moc neprojeví.
Hlavní je si u špalíků uvědomit, jak se s nima bude topit. Jestli uvažuješ, že bys topil jenom tímto bez automatu, tak si se mlžeš nastěhovat ke kotlu. Na kontinuální topení jenom štěpkou je nutný automat. A když automat, tak je lepší mít jemnější frakci.
Samozřejmě s přihlédnutím k typu kotla a velikosti topeniště a dalších detailů.
Po krátkém laborování sme dospěli k názoru, že nejvhodnější je naplnit kotel štěpkou při zatopování, ať se rychle rozhoří a pak už plnit normálním dřevem. Má zkušenost tedy je, že v případě, že se se špalíkama zatopuje, tak se výhřevnost dřeva moc neprojeví.
No chtěl bych pořídit Rojek KTP 20 a akumulační nádrž, tak 1000 litrů, tak nějak aby to sedělo k tomu kotli. Přes den topit a v noci nechat honit vodu čerpadlem. Když jsem bral loni od Biboše štěpkovač, má to tak taky, jenom větší nádrž, vytápí o něco větší barák než já a ještě dílnu a říkal, že by to mělo stačit. Přikládá špalíkama tak jednou za dvě hodiny. To by mi až tak nevadilo, když nejsem doma já, tak mamina nebo máti, takže přikládání bez problémů. Ještě jsem se pídil na netu a našel jsem tohle http://www.levnedrevonatopeni.cz/?article=2-vyber-dreva. Podle toho, co píšou, by to mělo být docela kvalitní. Bylo to i cítit, štěpkoval jsem i suchý haluze a je to dost tvrdý dřevo. Počítám s tím, že ty tenký klacíky to spláchne podstatně rychleji, než normální dřevo. Zbastlil bych nad dvířka kotle nějakou jednoduchou násypku - otevřít dvířka, sklopit násypku, nasypat, vyklopit, zavřít dvířka.
- pawlik
- Kontaktovat uživatele:
Ke kotli se nevyjadrim, bo nase U22 neni zrovna nejvhodnejsi na drevo a stepku. Taky je dist podstattne, kolik normalne protopis dreva. Stepky bych uvazoval asi tak 1.7x vice. Ma nizsi objemovou hustotu a taky dikyvetsi plose shori rychleji.
No to je právě ono. Doteď mám zkušenosti jenom s topením v krbovkách. Dodělal jsem k nim teplovzdušnej rozvod s ventilátorem a vytápím 3 místnosti 120 m3 a koupelnu. Kamna mají 8 kW a spálím tak 7-8 metrů dřeva s tím, že v podstatě nevyhasnou celou zimu. Teď v nich zkouším topit štěpkou z modřínu. Samozřejmě musím přikládat častěji, ale teplo je parádně - teda taky venku není žádná zima. A pak přímotopy v celým baráku, ale těma topí jenom matka ve své části domu. Takže musím koupit kotel a udělat rozvody.
- pawlik
- Kontaktovat uživatele:
Tak to bych odhadoval na cely barak tak 15 metru dreva. Mozna vice. Nezda se to, ale centralhe izung ma vetsi spotrebu nez krbovky. No a spaliku tak 25 metru.
Dík za odpovědi. Tak nějak si to myslím taky. Budu mít i normální dřevo, takže by to neměl být problém. K tomu, co zatím mám, přibude ještě tipuju tak 200 pytlů buku a jestli vyjde všechno, tak ještě tak 500 dalších. No a vzhledem k tomu, že mně to zatím stálo kromě práce asi 10 l benzínu, to docela jde.
Pro:Kudla-mám kotel ATMOS kombi C 20s-25kw a akumulační nádrž 1000lt.Vytápím s ním rod.dům s dílnou o velikosti 1200m3.Za tuto topnou sezónu jsem protopil 23m3 sypané štěpky ze smrkových odkorků.Topím systémem denní zátop a to tak,že v 16,00hod zatopím a přikládám zhruba po 1hod,maximálně do 21,00hod při velkých mrazech.Dům je zaizolovaný:porotherm+5cm polystyren,plná cihla+10cm polystyren.Teploty udržuji v obytných prostorách-19-21st.v dílně-16st.