Praskání žárovek

elektroinstalace, okruhy, světla, startéry, baterie, dobíjení, atd.

Moderátoři: rezis, Lukashil, Leo

Zpráva
Autor
jožin z bažin

Praskání žárovek

#1 Nový příspěvek od jožin z bažin »

Ahoj, na Kubotě B1410 mi dost často praskají žárovky. Dostal jsem dvě rady: 1) vyměnit relé na alternátoru 2) zmenšit řemeničku, aby měl alt. menší otáčky. O těchto věcech nic nevím, tak se ptám odborníků, co s tím :)

Atlan
Kontaktovat uživatele:

Re: Praskání žárovek

#2 Nový příspěvek od Atlan »

najprv zmerat kolko to dobija potom sa uvidi, remenica... pri malych nebude dobijat a pr ivelkych aj tak bude prpeijat, vymena rele ...hm daco to bude stat najprv treba merat potom mmenit (v zavislosti od typu altika moze byt zla dioda v nutri alternatora)
Ludi co nemaju dost rozumu som zablokoval. Ked raz nato niekto nema, tak skoda sa snim bavit.

toyotatoyotatoyota

#3 Nový příspěvek od toyotatoyotatoyota »

...všechno může být v pořádku a stejně budou praskat,proto se před žárovku vkládá odporové vedení a je klid 8) 8)

Atlan
Kontaktovat uživatele:

#4 Nový příspěvek od Atlan »

to že so tak na fabii robi :tyty: ...neznamena ze to tak ma byt :-/ ale je to tiež riesenie :) , predpokladam ze za nova to nerobilo :red: . Pisal ziarovky cize nie len ziarokvy v prednych svetlometoch no uvidime nech sa vyjadri. P..S. zmeranim napatia ničomu neuskodi....
Ludi co nemaju dost rozumu som zablokoval. Ked raz nato niekto nema, tak skoda sa snim bavit.

Brit

#5 Nový příspěvek od Brit »

přesně tak, změřit napětí a pak se dá něco řešit.

majco169

#6 Nový příspěvek od majco169 »

remenicu nemenit, to je blbost. Zmerat napätie, pri volnobehu aj pri max otáčkach tam musíš mat stabilných 14 voltov.
Ak tak nie je tak je chyba v regulátori. Najskôr bude prebíja, čiže bude napätie vyššie !!! 8)
Americkým geológom sa nedávno podaril veľmi zvláštny, mimoriadne nezvyčajný objav :
nad obrovskými zásobami americkej ropy objavili akúsi neznámu arabskú krajinu.

toyotatoyotatoyota

#7 Nový příspěvek od toyotatoyotatoyota »

Atlan píše:to že so tak na fabii robi :tyty: ...neznamena ze to tak ma byt :-/ ale je to tiež riesenie :) , predpokladam ze za nova to nerobilo :red: . Pisal ziarovky cize nie len ziarokvy v prednych svetlometoch no uvidime nech sa vyjadri. P..S. zmeranim napatia ničomu neuskodi....
...o Fabii nepadlo ani slovíčko :nene: :nene:

Terablick
Kontaktovat uživatele:

#8 Nový příspěvek od Terablick »

Měnit řemenici nemá smysl. Možná tak u dynama, ale alternátor má stabilní napětí bez ohledu na otáčky ;-). Žárovky prostě praskaj... Poslední dobou taky pozoruju častější praskání žárovek obecně (i těch doma, i tech ve vozidlech všech typů)... Možná výrobci flákaj výrobu, nebo to dělaj schválně, aby šly žárovky na odbyt ;-).
Rád poradím s hydraulikou. Pište ale vždy na email hydraulika@post.cz

Moje stránky o HYDRAULICE (klik). Kalkulátory (řízení, naviják, štípačka, hadice, ...), návody, katalogy, vychytávky...

Farming Simulator a další hry levně

Jakub
Kontaktovat uživatele:

#9 Nový příspěvek od Jakub »

V první řadě si změř palubní napětí a to na volnoběh i pod plynem, se zátěží i bez zátěže, pak se můžem o něčem bavit. Žádných stabilních 14 Voltů, ale pohybuje se to v rozmezí 13,6 - 14,4 V. Pokud tam budeš mít např. 15-16 V, to je moc , nepomůže žádné odporové vedení před žárovky, protože Ti vyvře baterka...
Potom bys měl seřídit nebo vyměnit regulátor.
Je taky možné, že máš napětí v pořádku, ale máš špatnou sérii žárovek (pokud je máš koupené do zásoby - zkus jiného prodejce a značku) anebo Ti žárovky odcházejí kvůli vibracím. To je ten paradox, že žárovky se jmenovitým napětím 12 V pro automobilový průmysl by měly snést trvale 14,4 V, což je horní hranice palubního napětí vozidel s olověným akumulátorem. Otázka je, jestli si toto vůbec výrobci uvědomují :)
PS: Zmenšením řemenice na alternátru dostaneš ještě vyšší otáčky než předtím.
Zetor 25 A, štípač od Biboše s navijákem.

Terablick
Kontaktovat uživatele:

#10 Nový příspěvek od Terablick »

Jakub píše: Žádných stabilních 14 Voltů, ale pohybuje se to v rozmezí 13,6 - 14,4 V
Pokud touto větou reaguješ na mě, pak samozřejmě máš pravdu, ale myslel jsem to tak, že změnou řemenice se napětí nezmění ;-). Kolísat trochu bude, ale stejně tak i po změně řemenice. Rozmezí 0,8V je pro tuto konkrétní situaci zcela nezajímavé ;-).
Rád poradím s hydraulikou. Pište ale vždy na email hydraulika@post.cz

Moje stránky o HYDRAULICE (klik). Kalkulátory (řízení, naviják, štípačka, hadice, ...), návody, katalogy, vychytávky...

Farming Simulator a další hry levně

Jakub
Kontaktovat uživatele:

#11 Nový příspěvek od Jakub »

Né, reagoval jsem na Majco 169 :) Ale samozřejmě je pravda, že ideální polovodičový regulátor udržuje stabilních 14 V nezávisle na odběru. Pokud však bude napětí kolísat v daném rozmezí (např. díky staršímu kontaktnímu elektromechanickému regulátoru), pořád je to ještě v pořádku. :friends:
Změna řemenice pro snížení napětí opravdu nemá smysl, tohle je záležitost regulátoru. Jediný důvod pro změnu řemenice by byl, pokud by alternátor měl malé otáčky a napětí by bylo naopak malé i při plném buzení. Pokud se jedná o tovární stroj, tak předpokládám správné otáčky už od výrobce a tedy přepětí má na vině regulátor.

majco169

#12 Nový příspěvek od majco169 »

Jasné že to čo som napísal som myslel s +- toleranciou ako píšeš. Mne ked začali na starej škodovke odchádzat žiarovky, tak som nameral 17 voltov :smich: :smich: :smich: Jasne že to bol regulátor :pistol:
Americkým geológom sa nedávno podaril veľmi zvláštny, mimoriadne nezvyčajný objav :

Jakub
Kontaktovat uživatele:

#13 Nový příspěvek od Jakub »

:) Taky znám. Jeden s feliciou, že prý mu furt praskaly žárovky a černaly.
Hoši!! 19 Voltů :typek: Regulátor to valil do rotoru normálně natvrdo :smich:

jožin z bažin

#14 Nový příspěvek od jožin z bažin »

Díky moc za odpovědi. S tou řemeničkou mě to bylo divný :shock: Napětí je 14,7V. Jak tedy seřídím nebo vyměním regulátor ? nebo je to lepší nechat na odbornících?

majco169

#15 Nový příspěvek od majco169 »

Určite tam máš asi elektronický regulátor, mechanické-relátkové sa dávali do starých škodoviek 120-tok.
Bude to pravdepodobne už súčast alternátora-taká kocka do ktorej idú kábliky a je namontovaná na alternátore (na 99,99% nerozoberatelná )
Takže výmena. Ak sa tomu nerozumieš tak skús nejakého elektrikára, nemalo by to byt nič komplikované,otázka je samotná demontá alternátora, demontáž regulátora a spätná montáž - to môže skomplikovat opravu ak je to na nejakom super prístupnom mieste !! :smich:

Odpovědět

Zpět na „Elektrika“