výroba kmenové pily

štěpkovače, šťípačky, drtiče, navijáky, pily...

Moderátoři: rezis, Malboro, Leo

Zpráva
Autor
Lakatos80

Re: výroba kmenové pily

#16 Nový příspěvek od Lakatos80 »

ten hliníkový přípravek na klasickou pilu jsem viděl na jedné předváděcí akci. Tuším že to bylo od STIHLu.

...tento přípravek se jmenuje Logosol, já ho mám, používám ho na občasné řezání trámku. naprosto suprová věc 8)
Jonsered 2159,H 560xp 2x,H562xp, H 372Xp

Jan_2

#17 Nový příspěvek od Jan_2 »

ale ta cena .....

Honza
Zetor 6911
BSS 5 tuna 3x
BSS 7 tuna
Belorus EO 2621 V

Lakatos80

#18 Nový příspěvek od Lakatos80 »

...ano, ta je trochu vyšší ale za sebe můžu doporučit, hlavně manipulace s tím :)
Jonsered 2159,H 560xp 2x,H562xp, H 372Xp

Jan_2

#19 Nový příspěvek od Jan_2 »

pokud clovek nepotrebuje - jak je na propagacnim videu :) vyrabet prkna v lese , tak by pro sem tam neco mohlo stacit na podobnem principu tohle : http://vcely.ic.cz/ , ovsem cena je nekde uplne jinde :)

Honza
Zetor 6911
BSS 5 tuna 3x
BSS 7 tuna
Belorus EO 2621 V

brnaj

#20 Nový příspěvek od brnaj »

náhodou to čtu a zatím jsem se nedozvěděl co je to ta velká cena?

já mám Logo, to je ten přípravek na Stihl jak o něm mluvíte, ten základní přijde na 5000,- musíte k tomu udělat ze 2 prken pravítko, koupit lištu duro, klasicka lišta jde do kytek, tahle neubývá. to je za 63 cm prořez 3800,- a řetězy, stačí 2 asi po 550,- brousil jsem je každý 3x strojně a mezitím asi 5x ručně, záleží jak je člověk prase a očistí si kmen. celkem nařezáno asi 5 kubíků dubu-fošen, myslím hotovej objem. plus samosebou prysmata a ostatní odpad. délka řezu 4 metry, kmeny vesměs průměr 50-60 cm, rychlost při použití pilystihl 391 - 15 min na 4 metry řezu, při použití pily stihl 660 - 7 min na 4 metry. spotřeba přijatelná, nádrž vydrží na celý řez a zbyde. prořez 6 mm (známý má na kotoučovém katru 5 mm a píše mu to na řezu).
čistota - hladkost řezu je velmi dobrá - několik lidí s k tomu vyjádřilo, mezi jinými majitel katru-profik, další bývalý zaměstnanec pily a další dřeváci. všichni museli uznat že, to maká nebývale dobře.
mě samotnýho to taky mile překvapilo. výhoda- kmen kterým nejde skoro manipulovat ležící v místě, kam se s technikou nedostanete- odvážíte hotový řezivo který se dá nosit ve dvou chlapech a nakládat na vlek.
nevýhoda - hromada nepřesílených kmenů na rovině v civilizaci s elektrickou zásuvkou v dosahu-zbytečný plýtvání a dlouhý čas práce.
tak asi tak.

Olpik

#21 Nový příspěvek od Olpik »

Na desky vypada dobre toto je to dost rychle oproti jinym pilam . Kolik to moze met otacek ten list ze se mu to nekousne kdyz to tlaci tak rychle do rezu a jeste ve smeru otaceni ? Co je videt na jinych videach ma jen 4 zuby a mosi byt asi ostry.

http://www.youtube.com/watch?v=xhFtrU3g ... re=related
http://www.youtube.com/watch?v=G9tYOIeY ... re=related

Brouseni kotouce
http://www.youtube.com/watch?v=6c9DXR-5MCc

luke001

#22 Nový příspěvek od luke001 »

Pro inspiraci: Motor 3kW,lišta 60cm,zatím ruční posuv, prořez 7mm.
Přílohy
Obraz02.jpg

hajney

#23 Nový příspěvek od hajney »

A tohle se mi líbí. 8) Zajímá mě jaký je převod mezi motorem a řetězkou? A jak je vidět na fotce jde jedno rameno směrem co je lišta. To je ukotvení lišty na opačném konci?

luke001

#24 Nový příspěvek od luke001 »

Převod je cca 2,5 : 1 klínovým řemenem. Ta horní lišta je na podepření druhého konce lišty aby se nezvedala. Když je tupější řetěz tak má snahu jít nahoru. S 60kou lištou říznu 50 průměr. Řežu s tím prkna,fošny,latě i hranoly. Je mnohem čistější řez než od normálního katru. Jediná nevýhoda je větší prořez (7mm) a hodně pilin .
Přílohy
Obraz06.jpg
Obraz04.jpg

brnaj

#25 Nový příspěvek od brnaj »

Olpik: tohle ma bratranek, motor 10 kW, živí ho to, pořizovačka je dost velká a opravy nejsou nejlevnější.
podle rychlosti řezu to bude mít podobný parametry. na takový to domácí řezání to není...

brnaj

#26 Nový příspěvek od brnaj »

luke001: to máš stejnou lištu jako já, na pile udávanej prořez 63 cm. jak to mažeš-řetěz? kolik máš zubů na řetězce? a otáčky motoru? lodo to nabízí na elektriku taky, ale udávají potřebnou rychlost řetězu tuším 22,5 metru /s a výkon el.motoru kolem 5-8 kW. jak to že ti stačí 3 kW?

kollda

#27 Nový příspěvek od kollda »

Tohle mě taky zajmá mam v plánu do pár let koupit nebo postavit pásovku pro domácí řezání a sem tam něco někomu zaujala mě tahle pásovka za celkem slušný peníze.

http://www.e-piloun.cz/index.php?option ... ct_id=1077
Husqvarna CR 250
Husqvarna 36
Husqvarna 55
Husqvarna 61
Kolldoff 19D

saimon25

#28 Nový příspěvek od saimon25 »

luke001 píše:Převod je cca 2,5 : 1 klínovým řemenem. Ta horní lišta je na podepření druhého konce lišty aby se nezvedala. Když je tupější řetěz tak má snahu jít nahoru. S 60kou lištou říznu 50 průměr. Řežu s tím prkna,fošny,latě i hranoly. Je mnohem čistější řez než od normálního katru. Jediná nevýhoda je větší prořez (7mm) a hodně pilin .

Nevyhoda vetši rez?(7mm),ja mam spraveny kotučovy gater a ja mam rez 8-9mm a 7.5kw motor,s tym 3kw motorom sa my to pači,neni moc zohriaty motor?nedusi ho?

imaginaro

#29 Nový příspěvek od imaginaro »

tohle se mi taky líbí 8)
napadlo mě sice dát dva kotouče ve stejné rovině k sobě (aby nešli zuby do sebe tak jeden víc do předu),ale tohle se mi líbí víc.Vzhledem k tomu že tu máme jednu kolnu vedle druhé a na nich střechy co potřebujou už renovaci,tak by se nám moc hodila ;-) :potlesk:
"NEMUSÍŠ VŠECHNO VĚDĚT,STAČÍ VĚDĚT KDE TO NAJDEŠ."
-můj dědeček-
https://imaginaro.rajce.idnes.cz/Kubotka/
můj záhon- www.imaginaro.rajce.idnes.cz/vyvyseny_zahon/

josefbar

#30 Nový příspěvek od josefbar »

mam jednu pasovku a de do srotu je to velky dva pasy a pohybuje se kmen je to asi nemecky fotky mohu dodat

Odpovědět

Zpět na „Lesní a dřevo technika“