Štěpkovač

štěpkovače, šťípačky, drtiče, navijáky, pily...

Moderátoři: rezis, Malboro, Leo

Zpráva
Autor
yabijak

Štěpkovač

#1 Nový příspěvek od yabijak »

Zdravím
Rad bych si postavil štěpkovač s protiběžnými noži. Protože chci omezit práci na freze a soustruhu na minimum, napadlo mě udělat hřídele s noži jako svařenec. Nože se pak uchytí šrouby mezi mezi ty dvě boční desky.
Jaky je na to mate názor ? Jaký materiál použit na hřídel? Nezkoušel to někdo takhle vyrobit?
Přílohy
kudla.png
kudla.png (5.87 KiB) Zobrazeno 5413 x

janles

Re: Štěpkovač

#2 Nový příspěvek od janles »

Tohle vyrobil kluk u nás a pracuje to dobře.Tohle je můj štěpkovač.
Přílohy
Snímek 145 [640x480].jpg
Snímek 143 [640x480].jpg
Snímek 142 [640x480].jpg

stovkaa

#3 Nový příspěvek od stovkaa »

řekl bych na provedení (svařování) docela komplikované, ale i to se dá zvládnout. Z kolikátky budeš mít plocháče na udržení nože?

yabijak

#4 Nový příspěvek od yabijak »

6 mm silné. Na to svařování bych udělal jednoduchej přípravek. Jinak diky za každou radu

nervoza

#5 Nový příspěvek od nervoza »

Co se materiálu týče tak určitě zaručeně svařitelný 11373 ,11523.
Možná bych ty desky tak 2-3mm zasadil do drážek,a taky bych je otevřel pod 45st,aby tam byl trochu kouťák.
Svár mezi deskama to bude bombónek.
Hřídel nedělat na čisto před svárem,určitě se ohne.
Nechci se Vás radami dotknout ,nevím jak jste zdatný strojař.
Hodně zdaru.Nervoza
Zetor 7745
Čelák Intertech IT 1600
Naviják Tajfun 55 předěláný na vzduch
Deza 5T
Vlek 7T
Vývozka STS 6t s rukou BMF 7m
Bibošův špalíkovač.
Štípací automat za traktor Regon

yabijak

#6 Nový příspěvek od yabijak »

Byl to nápad a zajímalo mě, co na to budou říkat zkušení matadoři. Jednoduší to bude asi udělat ze čtyřhranu, ale jaké má mít rozměry?

DOOM

#7 Nový příspěvek od DOOM »

čtyřhran stači 40/40 nebo 50/50 nože pak udělaš dlouhe podle ozubenych kol je to jednoduchší neš to svařovat tak jak si to chtěl to svařovani neni dobry napad

stovkaa

#8 Nový příspěvek od stovkaa »

Připojuji se k DOOMU, protože místo zapuštění do kulatiny (jak by udělal drážku pokud by neměl frézu) bych raději nabrousil Véčko a nabodoval tak, aby byl kořen provařený. Nejlépe svár uvnitř což můžebýt problém zavařit , ale dobře provařit. Čtyřhran mě připadá jako nejlepčí varianta i pro toho kdo nemůže mít opracované kusy na jedničku.

yabijak

#9 Nový příspěvek od yabijak »

Napadlo mě jak by to vypadalo, kdyby jsem použil jen jedenu hřídel ze čtyř hranu a stříhal to ostřím o pevnou hranu. Předpokládám, že budu štěpkovat suky do průměru 6 cm. Nemusel bych shánět ozubená kola. Hřídel bych točil tak 500 otáčkami a byl by na ní setrvačník.
Asi to bude fofr. Co si o tom myslíte?
Přílohy
drtic2.png
drtic2.png (4.72 KiB) Zobrazeno 4929 x

pawlik
Kontaktovat uživatele:

#10 Nový příspěvek od pawlik »

Kdyz to budes chtit styrihat o hranu, tak nejspise budes potrebovat podavaci valce. V zasade ti to povede na toto http://www.nasetraktory.eu/forum/viewto ... 48&t=36556
Pokud bys chtel to mit ze ctyrhranu a protibezne, tak ti to zkus nacrtnout, ale noze ze nebudou potkavat jako v pripade popsanem na zacatku. Pokud to svaris, tak to stejne bude trebne liznout na frezce, at chytnes roviny.

yabijak

#11 Nový příspěvek od yabijak »

No ja si pravě myslím, že to podavani potřebovat nebude, protože použiji hřídel jako u proti běžného typu stěpkovače, kde taky není. Možna bude problém se tenkejma vetvičkama, ale to by asi nevadilo. Ta hrana by byla se dala naštelovat. Proste něco primitivního, motor, stůl, hřídel s noži, dva domečky a setrvačník. Jak rychle bys se měla asi točit hřídel?

pawlik
Kontaktovat uživatele:

#12 Nový příspěvek od pawlik »

Ja spise narazim, ze se ti haluz zastavi diky treni o nasypku. Asi bych tam osobne vlozil valecek. Ale zalezi nas klonu nasypky. Jinaak podobny stroj tu uz nekde je, pohledej. je an principu Bobra http://www.agroservispv.cz/pracovni-nar ... u-bobr-75t
U protibezneho berou obe hridele.
Mi se toci hridel podel taktoru a pri plnych tockach (500) je to svunk. mam to jako rojek a Urban. Nekdo (bibos, quicksilver a nevim kdo dalsi) to ma zprevodovane na 100-200ot/min.

mufik

#13 Nový příspěvek od mufik »

yabijak píše:Napadlo mě jak by to vypadalo, kdyby jsem použil jen jedenu hřídel ze čtyř hranu a stříhal to ostřím o pevnou hranu. Předpokládám, že budu štěpkovat suky do průměru 6 cm. Nemusel bych shánět ozubená kola. Hřídel bych točil tak 500 otáčkami a byl by na ní setrvačník.
Asi to bude fofr. Co si o tom myslíte?
Fungovat to bude úplně dokonale,už jsem jich pár s tímto principem dělal.Podávání bez problémů,tenké větvičky taky,produktivita srovnatelná s dvojhřídelovým,je to ale na slabší větve,tak do 6 cm max.Otáčky nože tak 80-110 ot/min,napřímo je to dost velký fofr,chce to nějaký převod do pomala.Ta protistěna musí být stavitelná,nože musí perfektně běžet,nemusí být ani úplně ostré.
Není problém to vymyslet složitě,ale jednoduše./Kalašnikov/

yabijak

#14 Nový příspěvek od yabijak »

Ještě mě zajímá, jak mají být silné nože, kdybych to dělal podle poledního náčrtku,aby se neohnuly. Případně jaký material na nože.

mufik

#15 Nový příspěvek od mufik »

Drticí hlavu dělám z jednoho kusu,vychází to líp než vložené nože.Materiál na nože se osvědčil 19 312.
Není problém to vymyslet složitě,ale jednoduše./Kalašnikov/

Odpovědět

Zpět na „Lesní a dřevo technika“