Tomův Haťan
Tomův Haťan
Naskytla se mi kopě domáda, tak jsem si udělal radost, a mám ho doma. Ten šílený rozchod je tam proto, že to měl předchozí majitel do brambor, a nevlezlo se mu to do řádku. Plánuji, že zadní kola otočím a přední nápravu zúžím, nebo jsem přemýšlel, že z toho udělám 4x4, tak že bych dal do předu nějakou trabantí nápravu, ale to nevím, jestli by to ten motor utáhl.
Mám sundaný motor, musím se podívat v jakém je stavu, protože prý 10 let nejel, pak ještě rozhýbat brzdy, celé to promazat, a dostane to i nějakou barvu. Sedadlo bude taky jiné, plánuji něco jak má Chavi.
Přemýšlel jsem nad karoserií, ale tu musím ještě promyslet, protože bych asi v tom případě dal jinou nádrž, asi taky z trabanta.
Jinak jsem k tomu dostal ještě dvě další torza motorů, větráčky a duše do předních kol.
Technické údaje:
rok výroby -..............1978
motor-......................Jawa 250 typ 353
převodovky-..............Jawa 250 + Poběda (Warszava)
přední náprava -.........dělaná
zadní náprava -..........Poběda (Warszava) - zúžená
brzdy -......................mechanické na zadek
kola .........................6,00-16
příslušenství- ............zatím nic, plánuji navijáček
hydraulika- ................není, neplánuji
šířka .........................1250 mm
rozvor........................1290 mm
celková délka...............2160 mm
Mám sundaný motor, musím se podívat v jakém je stavu, protože prý 10 let nejel, pak ještě rozhýbat brzdy, celé to promazat, a dostane to i nějakou barvu. Sedadlo bude taky jiné, plánuji něco jak má Chavi.
Přemýšlel jsem nad karoserií, ale tu musím ještě promyslet, protože bych asi v tom případě dal jinou nádrž, asi taky z trabanta.
Jinak jsem k tomu dostal ještě dvě další torza motorů, větráčky a duše do předních kol.
Technické údaje:
rok výroby -..............1978
motor-......................Jawa 250 typ 353
převodovky-..............Jawa 250 + Poběda (Warszava)
přední náprava -.........dělaná
zadní náprava -..........Poběda (Warszava) - zúžená
brzdy -......................mechanické na zadek
kola .........................6,00-16
příslušenství- ............zatím nic, plánuji navijáček
hydraulika- ................není, neplánuji
šířka .........................1250 mm
rozvor........................1290 mm
celková délka...............2160 mm
Naposledy upravil(a) Tom dne pát lis 14, 2008 8:32 pm, celkem upraveno 1 x.
Sháním veškeré možné i nemožné materiály týkající se Agrostroje Prostějov, jeho předchůdců i následovníků. Prospekty, ročenky, dobové fotky, informace, příručky,...
TomAgro@seznam.cz
TomAgro@seznam.cz
Re: Tomův Haťan
Má to chlazení doplněné ventilátorem, a ten je v takovém plechovém krytu, který je těsně kolem válce, de facto je na něm našponovaný. Není to špatně? Nemělo by být kolem žeber nějaké místo? Pro ilustraci přikládám foto.
Sháním veškeré možné i nemožné materiály týkající se Agrostroje Prostějov, jeho předchůdců i následovníků. Prospekty, ročenky, dobové fotky, informace, příručky,...
TomAgro@seznam.cz
TomAgro@seznam.cz
Takhle z fotky to vypada fakt desny je vydet ze to je vytazeny z kopriv ale urcite az to bude jezdit dobrej traktor hlavne je ke vsemu pristup to se me libi muzu se optat kolik si za to dal ?
Chtěl za to zprostředkovat nějaké palivo. Ono to sice vypadá odpudivě, ale není to zas tak strašné, je to trošku orezlé, jinak nic. Zarezlé jsou brzdy, tak doufám, že je nějak rozchodím.Ličnák píše:Takhle z fotky to vypada fakt desny je vydet ze to je vytazeny z kopriv ale urcite az to bude jezdit dobrej traktor hlavne je ke vsemu pristup to se me libi muzu se optat kolik si za to dal ?
TomAgro@seznam.cz
TomAgro@seznam.cz
ja co jsem koupil trakturek tak taky to bylo asi 10 let nepouzivane ale bylo to schovane nekde ve stodole pozdeji venku ale vzala to bruska koupil jsem za 8000Kč zadni naprava nejakej osobak bez uzaverky predni naprava delana hnana neco jako trabant je pekne udelana a jinak motor jawa ČZ 250/455 prevodovka warťas fotky tu tedka zrovna nemam trakturek sem jeste nedal do provozu nefunguje motor ale uz na tom pracuju ...
Ať koukám jak koukám vidím obě nápravy připevněné na tvrdo k rámu a to bych já viděl jako největší vadu tohoto traktůrku, pokud koukám správně. jestli s tím chceš jezdit na tom vydlážděném dvorku , tak to asi vadit nebude.
- olin
Ten má krásnou zelenou barvu . Taky sem tenkrát přitáh domu něco takovýho. Dal sem to trochu do šusu a prodal jednomu človíčkovi, kterýmu sem taky řek o tomhle fóru. Ten človíček je teď tím nejaktivnějším tady na fóru..... Že nikdo neuhodne, co to je za stroj a kdo je majitel?
Jo a když jsem u toho, tak ten traktůrek přived na fórum i mojí maličkost a to asi jako osmýho registrovanýho...
Jo a když jsem u toho, tak ten traktůrek přived na fórum i mojí maličkost a to asi jako osmýho registrovanýho...
Dejte mi na to pár lidí a já to udělám.....
PRSKAVEC
PRSKAVEC
No, uvidíme, jak se to bude chovat. Možná vyrobím nějaké odpružení pro sedadlo. Po dvorku určitě jezdit nebudepaja52 píše:Ať koukám jak koukám vidím obě nápravy připevněné na tvrdo k rámu a to bych já viděl jako největší vadu tohoto traktůrku, pokud koukám správně. jestli s tím chceš jezdit na tom vydlážděném dvorku , tak to asi vadit nebude.
Oline, že by to byl BT a ten traktůrek byl Bafák
TomAgro@seznam.cz
TomAgro@seznam.cz
Jo a ještě nevím přesně, jak jsi to myslel s těmi nápravami, zadní je na pevno, a přední je výkyvná kolem středového čepu (ač to možná nejde vidět).paja52 píše:Ať koukám jak koukám vidím obě nápravy připevněné na tvrdo k rámu a to bych já viděl jako největší vadu tohoto traktůrku, pokud koukám správně. jestli s tím chceš jezdit na tom vydlážděném dvorku , tak to asi vadit nebude.
Mylslel jsem, že se na tom jako uskáču, takže proto ten předchozí příspěvek vypadá možná zcestně. Až potom mi to docvaklo.
Přikládám 2 aktuální fota té přední nápravy. Motor je sundaný, takže tam je lépe vidět.
TomAgro@seznam.cz
TomAgro@seznam.cz
Tak to je ovšem jiná . Samotnému se mi nechtělo věřit že by někdo byl schopen něco takového postavit. Mnohokrát opakovaný pohled hlavně na níže zkopírovanou fotku mě ale zmátl v úsudku. Přeji hodně úspěchů a děkuji.
- bastardtraktor
Tome
teb rám je dost nízko a ještě když je kyvka př nápravy pod, tak už je to movc nízké s těmy malými kolečky. Ty jsou ale pěkmé - ty bych nechal - ty hodně vydržel.
Podívej se jak to maj ty MF traktory - ty je dobře znáš
http://www.britishtaxdiscs.co.uk/galler ... n%2035.jpg
Stálo by zato dát tu zalomenou přední nápravu až před motor a dlouhé svisláky
a můžeš ji udělat i s proměnlivým rozchodem a vzadu teda otáčet disky
teb rám je dost nízko a ještě když je kyvka př nápravy pod, tak už je to movc nízké s těmy malými kolečky. Ty jsou ale pěkmé - ty bych nechal - ty hodně vydržel.
Podívej se jak to maj ty MF traktory - ty je dobře znáš
http://www.britishtaxdiscs.co.uk/galler ... n%2035.jpg
Stálo by zato dát tu zalomenou přední nápravu až před motor a dlouhé svisláky
a můžeš ji udělat i s proměnlivým rozchodem a vzadu teda otáčet disky
ooooooooooooo
Díky, ale tam bude pár problémů, kvůli kterým by to nešlo.
1., nedám nápravu mezi motor a rám, přemýšlel jsem, že ji třeba jen otočím (spojovačku mezi rám a motor, ale to taky nevyjde, ale zkusím to nějak vykoumat.
2., Větráček bude muset být z boku, protože bych nevyřešil pohon, větráčku. Teď je to přímo od klikovky. Fungovalo to prý bezvadně, tak do toho zasahovat nebudu, ale tu nápravu se pokusím otočit.
1., nedám nápravu mezi motor a rám, přemýšlel jsem, že ji třeba jen otočím (spojovačku mezi rám a motor, ale to taky nevyjde, ale zkusím to nějak vykoumat.
2., Větráček bude muset být z boku, protože bych nevyřešil pohon, větráčku. Teď je to přímo od klikovky. Fungovalo to prý bezvadně, tak do toho zasahovat nebudu, ale tu nápravu se pokusím otočit.
TomAgro@seznam.cz
TomAgro@seznam.cz
Tak jsem se do toho pomalu obul - zjistil jsem, že motor je Jawa 250 typ 353, už jsem si sehnal i příručku k tomuto motocyklu....
Dneska jsem chtěl sundat víko převodovky na levé straně, ale jak je tam řadicí páka a nakopávačka, tak to předchozí majitel přivařil k té hřídelce, z čehož vyplývá, že se tam jen tak lehce nedostanu.
Zatím se na to asi vykašlu, sundám hlavu a válec, podívám se, v jakém to je stavu. Karbec už mám nachystaný nový (ten co jsem měl původně na MF-70).
Elektrika snad bude v dobrém stavu, příští týden koupím baterku, tak ji vyzkouším. Asi zkusím udělat elektroinstalaci znova, buď teď, nebo až jak bude traktorek hotov. Chtěl bych přední světla, a možná i nějaké malé červené dozadu.
Jinak zítra si jedu do dopravního podniku pro sedačku z autobusu, takže vymyslím jak ji uchytím na rám......
A taky musím postavit nějaký provizorní přístřešek pro Haťana, protože zatím stojí na dešti.
Dneska jsem chtěl sundat víko převodovky na levé straně, ale jak je tam řadicí páka a nakopávačka, tak to předchozí majitel přivařil k té hřídelce, z čehož vyplývá, že se tam jen tak lehce nedostanu.
Zatím se na to asi vykašlu, sundám hlavu a válec, podívám se, v jakém to je stavu. Karbec už mám nachystaný nový (ten co jsem měl původně na MF-70).
Elektrika snad bude v dobrém stavu, příští týden koupím baterku, tak ji vyzkouším. Asi zkusím udělat elektroinstalaci znova, buď teď, nebo až jak bude traktorek hotov. Chtěl bych přední světla, a možná i nějaké malé červené dozadu.
Jinak zítra si jedu do dopravního podniku pro sedačku z autobusu, takže vymyslím jak ji uchytím na rám......
A taky musím postavit nějaký provizorní přístřešek pro Haťana, protože zatím stojí na dešti.
TomAgro@seznam.cz
TomAgro@seznam.cz
To že je tam přivařená startovací páka to "nevadí" U tohoto motoru je tuším už řadící a startovací páka v jednom. Stejnou pákou se startuje i řadí rychlosti.Pokud to tak máš tak to víko zděláš ikdyž je páka přivařená.Víko odděláš i z hřídelkou co je naní přivařená řadící páka - znázorněné na fotce. Hřídelka je dělená -má tak 7cm a potom zapadá do další části která vede do převodovky.Tom píše:Tak jsem se do toho pomalu obul - zjistil jsem, že motor je Jawa 250 typ 353, už jsem si sehnal i příručku k tomuto motocyklu....
Jednoduše to zděláš a nic se nestane.
Pučil jsem si foto od:kenybze Tam je to pěkně vidět.Vyděláš jen tu hřídelku a ten staktovací segment tam zůstane - pak to dáš zpět.
Schopný autor tvoří,neschopný poučuje
- josip
.
zdenek ma pravdu ale nezabudni dat paku do startovacej polohy ked ju das do tej polohy tak ti nevyskoci pruzina aj so startovacim polmesiacom
zdenek ma pravdu ale nezabudni dat paku do startovacej polohy ked ju das do tej polohy tak ti nevyskoci pruzina aj so startovacim polmesiacom