Demontáž vs.čerpadla
Moderátor: Lukashil
-
Demontáž vs.čerpadla
Zdravím všechny nadšence 25tek.já sní teprv nějak tak začínám,snažím se dát do pořádku dědovu 25ku K,kterou používá na vyorávání brambor je vcelku v dobrém stavu až na starty a kolísajícich otáček,vstřikovače a žhaviče jsou v pořádku,děda má ještě náhradní vstř.čerpadlo,tak bych ho tam chtěl skusit dát ale nějak mi nejde vytáhnout to staré,neporadil by někdo přesně jak na to?třeba i na email.franta.standa@seznam.cz,děkuji.
Re: Demontáž vs.čerpadla
Čerpadlo je spojeno řebínkem s regulátorem otáček a 8kou šroubem, takže před demontáží čerpadla je potřeba demontovat regulátor.Předem pořídit si papírové těsnění.Ale i tak si myslím, že je dobré prostudovat montážní příručku.http://zetor25.websnadno.cz/montazni_prirucka.pdf
-
děkuji za reakci,regulátor se sundá jak?mám si předem něco označit apd.?abych ho nějak nerozešteloval apd.příručku prostuduju ale lajcké vysvětlení je lepší.je potřeba pak regulátor nějak nastavit,a jak nastavit ten hřebínek?na tom táhlu se dá posunout.
Čo ak by bolo čerpadlo správne nastavené a boli by aj trisky správne nastavené a otáčky by stále kolísali.
Čerpadlo je spojené s regulátorom tým hrebeňom v čerpadle, no a v regulátore je tento hrebeň prišróbovaný o regulátor.
No a tu je moja otázka. Môžu otáčky kolísať ak je ten hrebeň prišróbovaný v zlom mieste o regulátor? Mám taký pocit, že ten hrebeň sa dá v regulátore posúvať. Myslím to tak, že nemá pevný bod v ktorom sa zašróbuje a drží.
Chcem to vedieť lebo aj na našej 25A máme problém z otáčkami. Keď ideme z kopca tak sa rozbehne do otáčok alebo keď ide 25ka na voľnobeh tak niekedy sa tiež rozbehne do otáčok a už sa nedá ubrať. Jediné riešenie je dekompresor. Nieje to až taký strašný problém, ale ak by mohol byť problém v tomto tak by som sa ešte na to pozrel.
Vďaka za odpovede
Čerpadlo je spojené s regulátorom tým hrebeňom v čerpadle, no a v regulátore je tento hrebeň prišróbovaný o regulátor.
No a tu je moja otázka. Môžu otáčky kolísať ak je ten hrebeň prišróbovaný v zlom mieste o regulátor? Mám taký pocit, že ten hrebeň sa dá v regulátore posúvať. Myslím to tak, že nemá pevný bod v ktorom sa zašróbuje a drží.
Chcem to vedieť lebo aj na našej 25A máme problém z otáčkami. Keď ideme z kopca tak sa rozbehne do otáčok alebo keď ide 25ka na voľnobeh tak niekedy sa tiež rozbehne do otáčok a už sa nedá ubrať. Jediné riešenie je dekompresor. Nieje to až taký strašný problém, ale ak by mohol byť problém v tomto tak by som sa ešte na to pozrel.
Vďaka za odpovede
Keď som oživoval 25, ledva sa nám ju podarilo nakopnúť, no keď sa motor rozbehol, otáčky vyleteli a nešlo motor zastaviť iba dekompresorom. Zložil som kryt regulátora a bola uvoľnená skrutka v elipsovej diere, ako je napojené ramienko regulátora na hrebeň. Skrutku som dotiahol približne v strede a teraz už nie je problém. Možno máš rovnakú poruchu, alebo to môže byť aj prasknutá pružina v regulátore, alebo sa regulátor zadiera. Kolísanie otáčok spôsobuje veľká vôla na čapoch ramienka regulátora.
-
nenašel by se někdo kdo by mi přesně popsal jak sundat to vstř.čerpadlo.šroubek po šroubku?ale lajcky 8)nebo kdyby mně dal někdo kontakt a poradil po tel.zavolal bych.děkuji.
musíš si najskôr odšróbovať hrebeň od regulátora. Potom si odšróbuj čerpadlo. Pravý dolný šrób by mal byť dutý tak ho potom nezameň. No a ak ti nepôjde vybrať tak vytiahni hrebeň z čerpadla cez regulátor. Ak by ti nešlo vytiahnuť hrebeň tak zo spodnej strany čerpadla je šrób ktorý ho pravdepodobne drží. Nezabúdaj, že tým že vytiahneš hrebeň sa ti rozšteľuje čerpadlo. Takže ho bude treba potom nastaviť. No hádam som ti dosť dobre popísal .
!!!!!!!!!!!!!!!!!! V žiadnom prípade nevyťahuj rehulačnú tyč (ozubený hrebeň) z čerpadla.!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Demontáž čerpadla.
Zatvor prívod paliva pod nádržou a odpoj všetky trubky od čerpadla.
Odmontuj viečko čerpadla na obr. ozn. č. 1.
Sleduj piestiky (pružiny) a táčaj motorom dovtedy, kým nebudú piestiky v dolnej úvrati (pružiny minimálne stlačené). Nemám žiaľ dobrú fotku.
Skrutkovačom potlač misku do ktorej dosadá pružina (na strane od bloku motora) a do vzniknutej medzery medzi miskou a regulačnou skrutkou vsuň pliešok, napr. eska-pásku, aby ti po demontáži nevyskákali von pružiny.
Odmontuj kryt regulátora (vytečie olej).
Odskrutkuj skrutku na obr. ozn. č. 2.
Odskrutkuj skrutku spájajúcu čerpadlo so skriňou regulátora. Nájdeš ju pod prevodovou pákou na obr. ozn. č. 3.
Odskrutkuj štyri skrutky upevňujúce čerpadlo na obr. ozn. č. 4. Skrutka v pravom dolnom rohu je dutá, musí byť na tomto mieste.
Odlep čerpadlo od bloku a ťahom dozadu a mierne doboku ho vyber.
Demontáž čerpadla.
Zatvor prívod paliva pod nádržou a odpoj všetky trubky od čerpadla.
Odmontuj viečko čerpadla na obr. ozn. č. 1.
Sleduj piestiky (pružiny) a táčaj motorom dovtedy, kým nebudú piestiky v dolnej úvrati (pružiny minimálne stlačené). Nemám žiaľ dobrú fotku.
Skrutkovačom potlač misku do ktorej dosadá pružina (na strane od bloku motora) a do vzniknutej medzery medzi miskou a regulačnou skrutkou vsuň pliešok, napr. eska-pásku, aby ti po demontáži nevyskákali von pružiny.
Odmontuj kryt regulátora (vytečie olej).
Odskrutkuj skrutku na obr. ozn. č. 2.
Odskrutkuj skrutku spájajúcu čerpadlo so skriňou regulátora. Nájdeš ju pod prevodovou pákou na obr. ozn. č. 3.
Odskrutkuj štyri skrutky upevňujúce čerpadlo na obr. ozn. č. 4. Skrutka v pravom dolnom rohu je dutá, musí byť na tomto mieste.
Odlep čerpadlo od bloku a ťahom dozadu a mierne doboku ho vyber.
-
děkuji za odpověd,je to dobrý návod,jen se zeptám,pujde takhle vyndat čerpadlo které je nasazeno na pojízdném traktoru,ne na vyndaném motoru jako je na obrázku,regulátor teda sundávat nemusím?
Pôjde, to čerpadlo treba dozadu potiahnuť snáď len 2 - 3 cm. Regulátor demontovať netreba, jedine ak by si chcel komplet pretesniť pripojenie skrine regulátora k bloku motora.
Může se ovšem stát,že bude hřebínek u nového čerpadla drhnout o skříň regulátoru.Zpětná montáž je zapotřebí s citem jak čerpadla, tak regulátoru a to najednou(volnému chodu hřebínku je zapotřebí věnovat pozornost).Já bych nespěchal, jaro je daleko,brambory ve sklepě, a proštudoval si tu montážní příručku.A to přetěsnění bych také nezanedbal.
-
Děkuji za radu,já to už zkoušel loni ale čerpadlo se mi nepodařilo vyndat,měl jsem ho tak 2-3cm od bloku na volno ale ven prostě nešlo,jakoby na něčem drželo,tak jsem se na to radši vykašlal.na čem to mohlo držet?podle příručky tomu moc nechápu
-
Prohlížel jsem tu příručku a není mi z toho jasné,jestli jde sundat pouze vstř.čerpadlo tak že regulátor zustane na motoru,pokud si vzpomínám tak jsem měl při posledni neuspěšné zkoušce o sundání čerpadla problém v tom že čerpadlo nešlo vyhnout tak abych ho převlekl přes zdvihátka,pak už bych skřivil hřebínek,podle toho co mě píšete by to mělo jít i bez regulátoru,tak nechápu proč mi to nešlo,leda že bach si neotočil motorem a zdvihátka nebyla zajeta,jinak fakt nevim.nerad bych se o to snažil zase zbytečně
Najskôr si nemal tie zdvihátka zasunuté, inak si to neviem vysvetliť. Určite to ide bez demontáže regulátora, lebo som to tak už robil. Napriek tomu, ak máš možnosť urobiť si sťahovák na regulátor, bolo by lepšie dať dole aj ten, odmontovať skriňu regulátora a všetkoporiadne pretesniť, ako píše "zdeník".
-
je to celkem možné stěma zdvihátkama,už si nepamatuju jestli jsem je měl zasunuté,když bych šel do toho stažení toho regulátoru tak tím něco rozešteluju nebo je to na klínku takže tam není co rozladit?ještě prosímtě jak moc lehce musí jít posunovat hřebínek v tom vstř.čerpadle?co když nepujde uplně lehce?