Kotel a akumulační nadrže.
-
Re: Kotel a akumulační nadrže.
Mám taky dakon 20kw a 2000l nádrž.Zdá se mi to akorát.Barák 170m2 obytné plochy bez zateplení cihla-tvárnice,takže tepelné ztráty dost.Když jsou velké mrazy,tak to vydrží v pohodě přes noc.Při 0-5°C se dá topit ob den a na jaře a na podzim,když je okolo těch 10°C a víc tak ob dva dny.Jinak samozřejmě souhlas s bibosem,že je lepší jedna velká nádrž kvůli tepelným ztrátám.
- TomikKouril
Mužeš mě prosím napsat,co stojí ta nádrž?? Mám Atmose 25 a přemýšlím o nějaké taky.Ale myslel jsem,že mě to vydrží třeba topit z té nádrže v zimě celý den a jak to tu čtu,tak asi ne.HOGR píše:Tak se mi konečně probudil topenář . A nahlasil že dvatisice litru je o.k. Tak že už tam stojí,nadhery. Teť mi teda chybí ten topenář,už měl začít před tydnem a zatim se neozval.
UKT Landini Vision 105 plus navijáky Igland 2-6 tun
-
No ono je to hlavně tím,že ve velkých mrazech je těch 20kw na můj barák tak akorát,tudíž není přebytek tepla a nádrž se celá nenatopí.Kdybych měl třeba dvaatřicítku kotel a natopila se celá,tak si myslím,že i tehdy by se dalo topit ob den.Ale mně to stačí.Vždyť hlavní účel,t.j.kotel v dobrém režimu to splnilo na 100 procent.Od té doby kotel čistím jednou za 6 neděl a komín vydrží celou topnou sezónu.A zametám jen bílý prach-Předtím komín co 6 neděl a kotel co týden,když jsem "jen cmudil"
TomikKouril: Jednu nadrž sem sehnal za 4000kč a druhou za 3000kč. Štěstí při mě stalo,tak že když sem koupil tu druhou a chtěl sem ji vyčistit,tak v ní bylo velke překvapení. Měděny vyměník o vaze 100kg takže sem ho vyřízl a druhy den odvez do šrotu. Krasně mí hřeje 12000kč u srdce.
Když se chce,tak jde vše.
tengi: Teť sem kotel nabídnul do prodej,s tím že sí koupim splinovací. Ale čím víc ty kotle procházim tak dumam že se vrátím k dakonu. 20kw kotel se dá bez problemu předělat na 24kw a to hoření taky není nejhorší.
-
Dakon určitě není špatnej,já si na něj nestěžuju.Ale protože topím jen dřevem,tak má výkon pouze kolem 16Kw a navíc bohužel dřevo špatně propadá dolů.Ale barák jsem už s tím koupil,takže to nebyla moje volba,navíc funglovka.Předchozí majitel topil uhlím.Ale je mi ho líto vyhodit-(prodat),protože za použitej,byť zánovní kotel Ti nikdo moc nedá.Až ale doslouží,tak asi budu koukat po něčem jiném přímo na dřevo.
Tak dakon sem nakonec prodal a koupil ATMOS DC25S,super mašinka.No a teť se pomalu kotelna chylí ke konci.
Ten výměník nešel použít místo toho bojleru na zdi? Ten musel být za podobné peníze... Ještě by mě zajímalo proč je tam takových věcí mezi kotlem a akumulačními nádržemi. To umí řízené nabíjení?
Všechno, co se může pokazit... nás poučí.
„Copak si myslíte, že pánem výroby je ředitel? I toto, pánem výroby je poptávka.”
„Copak si myslíte, že pánem výroby je ředitel? I toto, pánem výroby je poptávka.”
Co myslíš tím výměníkem. Tech věci tam je proto,že sem si tam nechal zabudovat ekvitermní regulaci. Ta hlída nabijení jak ak.nadrži tak bojléru. A le hlavně hlída topení a perfektním spusobem vybíjí ak.nadrže.
Ekvitermí regulace je jeden PID regulátor a jedno servo ovládající třícestný ventil. Mě by spíš zajímalo jestli by ten kotel fungoval i bez kotlového čerpadla. Výměníkem jsem myslel tu meděnou věc, kterou jsi vyřezal a hodil do šrotu.
-
Výměník bych nevyhazoval Naopak jsem ho sháněl,když jsem si nádrž svařoval.Je to super věc.Kam se na to hrabe boiler.
Tak bez čerpadla ten kotel nefunguje,to už vím. Jo a ten výměník sem fakt hodil do šrotu. Zaplatil mi ty dvě nádže i ten bojler a ještě mi zbilo na izolaci. Někdo dál tam psal že se to da použít jako bojler ale to je blbost!
Bez cerpadla funguje v pohode,len tam musia byt 2colove rury.Tiez mi odbornici tvrdili,ze ked dam z kotla ruru do vysky 2 metre,potom obluk a dalsia rura dole do nadrze,vraj to nemoze fungovat,no a ono to funguje.Tak,ako proti logike funguje 3cestny ventil.Horuca voda ide hore,ale aj dole do vstupu kotla,teoreticky by dole ist nemala
Výměník normálně funguje jako průtokový ohřívač - výhodou je, že je vždy ve výměníku jen minimum ohřáté vody, tím se tedy nerozmnožují bakterie, voda se stíhá po otevření kohoutku krásně ohřívat, jelikož mám výměník v AN nahoře, tak hned po zatopení, kdy se začne valit voda nahoru je opět k dispozici i TUV. Tento systém provozuji již 4 roky a bojler bych již nechtěl ani zadarmo.
Tak nějak. Taky bych nechtěl samostatný bojler. Teplá voda se hřeje v akumulační nádrži. Tatáž nádrž má dole ještě jeden výměník pro ohřev sluncem. Je to jednoduché a elegantní. Je možné si zvolit jestli si nechám nějakou zásobu TUV nebo teplo z ní taky vypráskám do radiátorů. A podle mého by ten kotel s akumulací fungoval i bez čerpadla, stačilo by to pořádně navrhnout. Minimální teplotu vratné vody lze zajistit i na samotíhu a jestli se dívám dobře, kotel se připojuje šroubením 6/4". Těch 25kW je ovšem tak maximum, kdy bych si troufnul to řešit bez čerpadla.
Roura nahoru a dolů jít může, ale ne libovolně. Dokud bude sloupec vody z kotle lehčí než sloupec vody do kotle, samotížná cirkulace bude fungovat. Otázka je s jakým tepelným spádem.
To řešení na fotkách je klasické "instatní". Nebere ohled na spolehlivost, životnost (*) a cenu (ta tady byla vylepšená vyhozením měděného výměníku). Je mi jasné, že předělávat už to nebudeš, ale třeba se někdo bude chtít podívat jak jsi to řešil a jestli neexistuje ještě jiné řešení. Pokud to celé funguje ke spokojenosti, není už co řešit.
Jinak hitparádu zoufalých řešení (vždycky jsem považoval užitečnější se podívat, jak něco nemá vypadat) u mě vede tento člověk: http://technik.bloguje.cz/553703-akumul ... topeni.php Je to krásná ukázka, jak se značnou pracností a složitostí vyřešit naprosto triviální problém. Celé je to o to smutnější, že stavěl dům svépomocí a prosral takových příležitostí vyřešit topení elegantně, hanba blut.
(*) Spolehlivost systému je součinem spolehlivostí jeho částí. S rostoucím počtem součástí prudce klesá. Čerpadlo, servo, regulátor, atd. A proti tomu stojí dvě pořádné trubky a kus bimetalu.
Roura nahoru a dolů jít může, ale ne libovolně. Dokud bude sloupec vody z kotle lehčí než sloupec vody do kotle, samotížná cirkulace bude fungovat. Otázka je s jakým tepelným spádem.
To řešení na fotkách je klasické "instatní". Nebere ohled na spolehlivost, životnost (*) a cenu (ta tady byla vylepšená vyhozením měděného výměníku). Je mi jasné, že předělávat už to nebudeš, ale třeba se někdo bude chtít podívat jak jsi to řešil a jestli neexistuje ještě jiné řešení. Pokud to celé funguje ke spokojenosti, není už co řešit.
Jinak hitparádu zoufalých řešení (vždycky jsem považoval užitečnější se podívat, jak něco nemá vypadat) u mě vede tento člověk: http://technik.bloguje.cz/553703-akumul ... topeni.php Je to krásná ukázka, jak se značnou pracností a složitostí vyřešit naprosto triviální problém. Celé je to o to smutnější, že stavěl dům svépomocí a prosral takových příležitostí vyřešit topení elegantně, hanba blut.
(*) Spolehlivost systému je součinem spolehlivostí jeho částí. S rostoucím počtem součástí prudce klesá. Čerpadlo, servo, regulátor, atd. A proti tomu stojí dvě pořádné trubky a kus bimetalu.