Sloupové vrtačky
Re: sloupové vrtačky
Mám prosbu, nevyblejsknul by mi někdo jak je u SV 13 nebo SV 16 Jihokov vyřešeno vracení vřetene zpátky nahoru. Udělal jsem si radost a koupil SV 16 ale je tam nějaká nabastlená pružina z venku a moc to nechodí, popř. kdyby někdo měl manuálek...
Díky všem!
Díky všem!
Já mám vrtačku SVA 16 z Jihokovu (mělo by to být stejné), v náboji je navinutá plochá pružina.
Pokud by jsi požadoval jiné, detailnější foto, tak napiš.
Pokud by jsi požadoval jiné, detailnější foto, tak napiš.
Děkuju za foto!
Takle na fotce vypadá stejně jako ta tvoje, to A bude asi jen nějaké drobné vylepšení. Ještě dotázek, k čemu jsou tam ty díry po obvodu toho náboje? Mě se to pouzdro celé točí, to asi nebude OK?
Dneska večer to rozeberu a zkusím kouknout, jestli je tam ta pružina aspoň prasklá nebo je to úplně vybrané a budu muset zkusit to poschánět.
Takle na fotce vypadá stejně jako ta tvoje, to A bude asi jen nějaké drobné vylepšení. Ještě dotázek, k čemu jsou tam ty díry po obvodu toho náboje? Mě se to pouzdro celé točí, to asi nebude OK?
Dneska večer to rozeberu a zkusím kouknout, jestli je tam ta pružina aspoň prasklá nebo je to úplně vybrané a budu muset zkusit to poschánět.
Otáčením náboje "natahuji" pružinu a následně náboj zajistím šroubkem (na fotce je vidět) do předvrtaného otvoru.
Jasné , děkuju.
Třeba chybí jen ten zajištovací šroubek, musím rozebrat a pokoukat... Já doteď všechno mastil na takové čínské stojanovce do 13 zn. Power , tak se těším, že už si pořádně zavrtám. Na rozdíl od číny žádná vůle na vřetenu, jen trochu v tom vodicím šroubu co běhá vlevo v té vyfrézované drážce na vřeteni. Ale co bych chtěl 24 let vrtala někde ve fabrice, ovšem ale do dřeva. Ještě musím nějak zbastlit kliku na zvedání stojanu, ta se nedochovala.
Pořádným strojům zdar
Třeba chybí jen ten zajištovací šroubek, musím rozebrat a pokoukat... Já doteď všechno mastil na takové čínské stojanovce do 13 zn. Power , tak se těším, že už si pořádně zavrtám. Na rozdíl od číny žádná vůle na vřetenu, jen trochu v tom vodicím šroubu co běhá vlevo v té vyfrézované drážce na vřeteni. Ale co bych chtěl 24 let vrtala někde ve fabrice, ovšem ale do dřeva. Ještě musím nějak zbastlit kliku na zvedání stojanu, ta se nedochovala.
Pořádným strojům zdar
Nemáš zač.
K vrtačce mám i původní návod k obsluze včetně katalogových čísel některých ND, takže kdyby jsi něco potřeboval, tak dej vědět.
K vrtačce mám i původní návod k obsluze včetně katalogových čísel některých ND, takže kdyby jsi něco potřeboval, tak dej vědět.
-
Tata
V20, teče to jak cedník
Jestli teče přes vřeteno tak máš vyraženej bakelitový klobouk nad pinolou(to znamená rozpůlit a vyměnit) a V20 jsou dost háklé na přelití oleje,potom tečou kolem pastorku pinoly.Jinak je to nesmrtelná vrtačka,kolikrát jsem přijel na opravu V20 a když sem ji rozpůlil tak byla úplně bez oleje a kola OK a majitel vúbec nevěděl že tam nějaký olej
patří.Ale VS32 je samo mnohem lepší,ale každá vrtačka s tak vysunutým vřetem je háklá
na ohnutí vřetena,mají slabej krk,stačí když se ti kousne větší vrták a už se většinou rovná vřeteno.Můj názor je,že lepší vrtačky u nás nejsou,když pominu novou VS40.
V20, teče to jak cedník
Jestli teče přes vřeteno tak máš vyraženej bakelitový klobouk nad pinolou(to znamená rozpůlit a vyměnit) a V20 jsou dost háklé na přelití oleje,potom tečou kolem pastorku pinoly.Jinak je to nesmrtelná vrtačka,kolikrát jsem přijel na opravu V20 a když sem ji rozpůlil tak byla úplně bez oleje a kola OK a majitel vúbec nevěděl že tam nějaký olej
patří.Ale VS32 je samo mnohem lepší,ale každá vrtačka s tak vysunutým vřetem je háklá
na ohnutí vřetena,mají slabej krk,stačí když se ti kousne větší vrták a už se většinou rovná vřeteno.Můj názor je,že lepší vrtačky u nás nejsou,když pominu novou VS40.
nk 203 těsnění posuvu
Mám vrtačku nk203,po koupi jsem dal nový olej,po 2 letech mi kolem páky posuvu začal téct olej,celý bok jsem tedy rozebral a nenašel žádné těsnění,drážku...myslím tu páku co se ovládá pohyh nahoru,dolu,tak to mám delší dobu rozebrané a nevím ja s tím,četl jsem tu celkem odborné rady tak doufám že mi poradíte DÍKY Kubajs
Taková rada, možná je to třeba blbost, nevím jak tam ta páka je a vypadá. Ale za zkoušku nic nedám.
Co sehnat soustružníka, nebo nemáš soustruh doma? No a tu hřídelku té páčky upnout a píchnout do ní drážku a nasadit do ní potom O kroužek? Spočítat jakou drážku ( já je dělám podle tabulek ) a potom nasadit a máš na věky pokoj.
Co sehnat soustružníka, nebo nemáš soustruh doma? No a tu hřídelku té páčky upnout a píchnout do ní drážku a nasadit do ní potom O kroužek? Spočítat jakou drážku ( já je dělám podle tabulek ) a potom nasadit a máš na věky pokoj.
Ahoj. Uvažuji o koupi stolní vrtačky do průměru 13 až 16. Samozřejmě ne novou Čínu. Nejraději nějaký Jihokov. Nemáte někdo tušení, které z nich měly morze kužel nebo kde bych mohl najít nějaký přehled? Děkuji.
Ahoj, záleží na tom, na co budeš vrtačku používat. Když na ní budeš dělat kovovýrobu třeba na živnost, chtělo by to nějakou profi ověřenou kvalitu. Když budeš vrtat sem tam pro sebe na nějaké traktůrky a výroby sem tam něco, stačí Ti něco levnějšího. Já mám doma vrtačku Proma. Není to profi stroj. Ale na to moje vrtání stačí. Běžně s ní vrtám díry kolem 13 mm. Dobře jdou díry tak 8, 10 mm. Ale vyvrtám na ní díru 22 mm. Má morse 2 a to je do 22 mm vrták. Ale musím to předvrtat více vrtáky. Ale zase, málokdy vrtám díru 22 mm. Běžně 6, tak 14 mm. To vyvrtám vpohodě.
Koupil jsem ji novou, je to ta druhá v ředě. není to ta nejmenší. Tady je ilustrační fotka.http://www.proma-ferm.cz/stojanove-a-sl ... ath=205775
Má trochu vůle, ale na doma to je dostačující. Už jsem s ní ale hodně navrtal a jsem rád, že ji mám. Scháněl jsem klasickou vrtačku téhle velikosti a vždycky když jsem sehnal vrtačku s 2 morse, chtěli za ní nesmysl. A byla hodně zničená. Tak jsem si koupil tuhle. Možná by to ještě sneslo a fous větší. Aby měla motor na 380V. Ta moje má 220V a když vrtám hodně děr a hlubokejch, tak se ohřívá motor. Ale to třeba po vyvrtání 50 děr 10,2 mm vrtákem.
Koupil jsem ji novou, je to ta druhá v ředě. není to ta nejmenší. Tady je ilustrační fotka.http://www.proma-ferm.cz/stojanove-a-sl ... ath=205775
Má trochu vůle, ale na doma to je dostačující. Už jsem s ní ale hodně navrtal a jsem rád, že ji mám. Scháněl jsem klasickou vrtačku téhle velikosti a vždycky když jsem sehnal vrtačku s 2 morse, chtěli za ní nesmysl. A byla hodně zničená. Tak jsem si koupil tuhle. Možná by to ještě sneslo a fous větší. Aby měla motor na 380V. Ta moje má 220V a když vrtám hodně děr a hlubokejch, tak se ohřívá motor. Ale to třeba po vyvrtání 50 děr 10,2 mm vrtákem.
- Jezevec
Oto, tu jsem přesně měl! Bral jsem s ní i 31,75mm vrták, ale pak uhnul a ohnul jsem vřeteno, když jsem to rovnal zpět tak mi prasklo a koupil jsem VR4.
Ahoj, to je už extrém! Takovejhle vrták na malinkou vrtačku. To je spíš na menší díry kolem našich strojků. Tyhle velký díry vrtám taky v práci. Tam je velká stojanovka a tam to vyvrtám vpohodě.
- Jezevec
Klínáky našponovaný co to jde, kdybys potřeboval elektromotor, tak mi z ní zůstal 3 fáz. na 380V.