Rojek Pk-Pyrolytický teplovodní kotel

Moderátoři: rezis, Leo

Zpráva
Autor
wlcoun

Rojek Pk-Pyrolytický teplovodní kotel

#1 Nový příspěvek od wlcoun »

Nemá ho už někdo doma?Vypadá docela zajímavě(je to hodně podobný Guntamaticu).Docela by mě zajímaly zkušenosti.
http://www.rojek.cz/rojek.asp?jazyk=cz& ... ek=1023250

jirkaaro244

Re: Rojek Pk-Pyrolytický teplovodní kotel

#2 Nový příspěvek od jirkaaro244 »

kup atomu mam ji doma super kotel prijed se podivat :driver:

wlcoun

#3 Nový příspěvek od wlcoun »

Dík za nabídku.Možná ji někdy využiju. :)

vaclavs

#4 Nový příspěvek od vaclavs »

Mám takový dojem, že Rojek začal původně spolupracovat na výrobě kotlů s Brněnskou firmou Atoma.
Potom se rozkmotřili.
Atoma je levnější a je to originál.

FandaP

#5 Nový příspěvek od FandaP »

Rojek dá možná slevu. :jazyk:

wlcoun

#6 Nový příspěvek od wlcoun »

Tak tenhle model nemá s Atomou moc společnýho to spíš s Guntamaticem BIOSMART

fronterman

#7 Nový příspěvek od fronterman »

Ahoj. Viem, že je to stará vec, ale kúpil si ho nakoniec?
Keď nejdem oproti, tak aspoň vyčnievam z radu.

wlcoun

#8 Nový příspěvek od wlcoun »

Ne nekoupil.Chodím okolo kotlů na dřevo už asi 5let a pořád se nemůžu rozhoupat(mám automat na uhlí,tak mě nic moc zatím netlačí).Akorát mám dost odpadového dřeva tak něco vybírám.

fronterman

#9 Nový příspěvek od fronterman »

Mne sa ten kotol veľmi páči. Minimum šamotových dielcov, možno spaľovať drevo aj hnedé uhlie a pre mňa tiež dôležitá vec - nízko položený vývod do komína, lebo všetky ostatné drevoplyny majú vývod vyššie, ako viadrus. Takže teraz frčím na viadrus u26 5čl. s 1000l akunádržou, čo je dosť dobré, ale poohliadam sa aj po niečom inom, keby náhodou....tfuj tfuj tfuj. No pridal by som ešte jednu, či dve nádrže, lebo jedna tisícka v zime je len ako taká väčšia vyrovnávacia.
Keď nejdem oproti, tak aspoň vyčnievam z radu.

wlcoun

#10 Nový příspěvek od wlcoun »

Mě se taky líbil,akorát bych měl trošku výhrady ke klapkám na seřizování vzduchu.Jen pro zajímavost našel jsem email komunikace s výrobcem:

Dobrý den.Při procházení kotlů na dřevo jsem narazil na Váš výrobek - PK 25 pyrolytický teplovodní kotel.Zaujala mě podobnost spalovacího principu s Guntamaticem.Mám větší množství odpadního dřeva-hobliny odřezky,ale hlavně většina je dřevo ve formě fošen-jedná se o stavební dřevo na kterém jsou zbytky betonu,někdy barvy i oleje,hodně prachu-vypadá jako uhelný.Ve dřevě je i dost hřebíků,i větších šrobů.Nebude to dělat problém?Je možno spalovat samotné hobliny,nebo je nutno kombinovat z kusovým dřevem?Další věcí ,která mě zajímá -je nutnost tento kotel připojit k akumulační nádrži?Vím je to asi nejlepší řešení,ale jde to i bez akumulace?Nejvíce bych uvítal možnost vidět namontovaný kotel .Děkuji

ODPOVĚĎ:
V Častolovicích, dne 27.7. 2012

Dobrý den Vážený pane,

děkujeme Vám za projevený zájem o naše výrobky tepelné techniky.

Níže se pokusím odpovědět na Vaše dotazy:

Co se Vámi popisovaného paliva týče tak nevidím problém v jeho používání a konzultoval jsem to s našim technikem na zkušebně. Samotné hobliny a piliny nejdou spalovat musí se spalovat s kusovým dřevem a v poměru aby nedocházelo k ucpávání trysek keramické komory. Dřevo, ale pozor je potřebné mít do 20 % vlhkosti a na druhou stranu dřevo moc suché, staré a ztrouchnivělé zase na druhou stranu nezplyňuje a tudíž není zas tak kvalitním palivem pro tento typ kotle. V případě těch zbytků na dřevě je potřebné samozřejmě zase častěji kotel čistit a přizpůsobit tomu režim topení, ale to je čistě individuelní přístup k režimu topení. Nově máme tento typ kotle uzpůsoben na další garantované palivo hnědé uhlí Ořech 1 a prošel zkoušením na toto palivo státní zkušebnou.

Tento typ je doporučen aby pracoval ve spojení s akumulační nádrží, nebo nádržemi. Není to ale podmínkou záruky. Při tom když jede kotel na přímo do systému je potom potřebné mít kotel dobře nadimenzován aby zbytečně potom dlouho neběžel v útlumu to znamená na snížený výkon, popřípadě tomu přizpůsobit topení a přikládání do kotle. Ze strany výrobce kotle Vám, ale akumulaci můžu jenom doporučit. Je to samozřejmě ale otázka peněz a prostoru. O akumulaci více v příloze mailu.

Pokud by jste mněl zájem můžeme Vám kotel předvést v provozu u nás na zkušebně a to ve výrobním závodě v Kostelci nad Orlicí a to po telefonické dohodě, nebo na kotelně u našeho zkušebního technika poblíž Kostelce nad Orlicí cca do 10 km.

V příloze Vám posílám aktuální návod k řadě kotlů PK a základní informace k akumulaci.

sferos

#11 Nový příspěvek od sferos »

Kúrenie v pyrolytickom kotli je pohodlné ( vlastná skúsenosť ), Ale je jedno aká značka Rojerk, Verner ... do plecháča by som už znovu nešiel. Jedine nerez. Môžeš robiť čo chceš, po určitom čase ho kyseliny, ktoré vznikajú pri pyrolíze zožerú. V roku 1995 som kúpil Verner P25 ( prakticky sa tento kotol vyrába dodnes - rovnaké kotlové teleso ) Teraz už robia v plechu a aj v nerezi. V letáku bolo tiež uvedená životnosť 25 – 30 rokov, akurát zabudli dať desatinnú čiarku 2,5 – 3,0 roky.
Po 2,5 roka začal tiecť, potom som ho spravil sám z nerezu ČSN 17.246 ( 17.248 ) Nová norma 1.4541. Od 1998 doteraz nie problém v telese. Minulý rok som menil rošt kvôli vzdušníku a to len preto že som ho hneď neurobil z nerezu. Teraz mam nový keramický. Ostatné iba bežná údržba - čistenie a raz začas ( 2-3 roky ) výmena tesnenia dverí.
Dodržať podmienky pre plecháč bez akumulačných nádrží je prakticky nemožné. V nereze nič podobne nehrozí. Mám dojem že Vernerov nerezový kotol ma výmenník v železe. Nemôže nikto niečo vyrábať čo zákazníka prežije. Najlepšie kúpiť starý prepálený kotol a spraviť si sám. http://sferos.webgarden.cz/rubriky/oprava-kotla-verner

kudla

#12 Nový příspěvek od kudla »

Taky jsem o tom kotli uvažoval, protože mi vyhovovalo horní plnění a velikost násypky (topím špalíkama ze štěpkovače a dřevem). Nakonec jsem koupil ktp, protože se mi nelíbilo čištění spalinové cesty za komorou. Ty kruhové otvory se asi vyčistí, ale až se zanese ten mechanizmus, bude se to muset nějak z těch pásovin seškrábat. A nebo to úplně vyndat a čistit to nějakým vlastním nástrojem, kartáčem. Nakonec jsem ale rád, ušetřil jsem, kotel je jednoduchý a spálí všechno včetně pilin.

Fidlla

#13 Nový příspěvek od Fidlla »

Zajmavy kotel,skoda ze uz uz nedelaji z nerezu,zatim mam cas ale do budoucna budu muset nahradit muj viadrus. Topim pouze drevem-spalicky a kusove drevo, tak pokukuju co poridit do roku 2020...
Zetor 6718 DEEP RED

wlcoun

#14 Nový příspěvek od wlcoun »

[quote="sferos"]Kúrenie v pyrolytickom kotli je pohodlné ( vlastná skúsenosť ), Ale je jedno aká značka Rojerk, Verner ... do plecháča by som už znovu nešiel. Jedine nerez. Môžeš robiť čo chceš, po určitom čase ho kyseliny, ktoré vznikajú pri pyrolíze zožerú. V roku 1995 som kúpil Verner P25 ( prakticky sa tento kotol vyrába dodnes - rovnaké kotlové teleso ) Teraz už robia v plechu a aj v nerezi. V letáku bolo tiež uvedená životnosť 25 – 30 rokov, akurát zabudli dať desatinnú čiarku 2,5 – 3,0 roky.
Po 2,5 roka začal tiecť, potom som ho spravil sám z nerezu ČSN 17.246 ( 17.248 ) Nová norma 1.4541. Od 1998 doteraz nie problém v telese. Minulý rok som menil rošt kvôli vzdušníku a to len preto že som ho hneď neurobil z nerezu. Teraz mam nový keramický. Ostatné iba bežná údržba - čistenie a raz začas ( 2-3 roky ) výmena tesnenia dverí.
Dodržať podmienky pre plecháč bez akumulačných nádrží je prakticky nemožné. V nereze nič podobne nehrozí. Mám dojem že Vernerov nerezový kotol ma výmenník v železe. Nemôže nikto niečo vyrábať čo zákazníka prežije. Najlepšie kúpiť starý prepálený kotol a spraviť si sám. http://sferos.webgarden.cz/rubriky/oprava-kotla-verner[/quo

Na Verner v nerezu jsem taky koukal,ale nelíbí se mi ten tlačný ventilátor(ten snad má už jenom Verner a Atmos u jednoho typu kotle),všichni ostatní- levné i drahé dřevoplyny mají odtahové.Jaké máš zkušenosti s tlačným ventilátorem?Nekouří při přikládání do kotelny? Tady v okolí mají všichni Atmosy tak nemám možnost konzultace :)

sferos

#15 Nový příspěvek od sferos »

Určite odťahový ventilátor by sa mi ľúbil viac. Pokiaľ je to takmer vyhorené, nie je problém, horšie, pokiaľ ho otváraš skôr ako je vyhorený. Ale to všetko záleží od toho, aký je vonku tlak. Dá sa aj na tieto kotle dodatočne namontovať odťahový ventilátor a zapnúť pri prikladaní. Ono stačí v kotolni zväčšiť tlak ventilátorom – tlačiť vzduch zvonku do kotolne. Mám nachystaný ventilátor, ale zatiaľ som sa k tomu nedostal.

Keď som kupoval tento kotol, tak ešte moc veľký výber nebol. Ale keď po dvoch rokoch odišiel, tak som ho radšej prerobil. Pred týmto kotlom som mal liatinový kotol, ale ten som už do kotolne nechcel ani za nič. Toto je iné kúrenie.

Po skúsenostiach s pirotermickými kotlami a ich životnosti všetkých možných značiek, čo boli na okolí, inakší ako nerez by som nechcel. Podobnú skúsenosť ma aj fabikmiroslav, tiež mu odišiel, síce neskôr ako mne, ale odišiel. Tento mi beží 14 sezón od prerobenia a je kľud.
Mimochodom na rošte mám prilepené tehly s akumulačiek. Pri poškodení tehlu vymením a keramický rošt netrpí. O nejaké 3 cm mám znížený nakládací priestor. V tomto počasí jedno naloženie stačí na takmer 16 hod. V najväčších mrazoch pod -20 tak 8 hod.

Odpovědět

Zpět na „Dům a stavba“