Kvalitní uhlí

Moderátoři: rezis, Leo

Zpráva
Autor
xlmen

Kvalitní uhlí

#1 Nový příspěvek od xlmen »

Mam dotaz-jak poznat kvalitní české uhlí od nějakého polského šmejdu.Budu kupovat cca 60q a jde mi o to,abych nekoupil polské za cenu českého.S uhlím co jsem kupoval loni jsem byl spokojený-cena 480Kč/q,ale je mi divné, že všechny sklady v okolí zdařili cca o 20-30kč/q a oni mají cenu stejnou jako loni. :-/

staník

Re: kvalitní uhlí

#2 Nový příspěvek od staník »

Kolega s kterým jsem pracoval dělal kdysi v Uhelných skladech. Vždycky říkal abych si vybíral matné uhlí.Prý se leskne jíl :ano:
Dílna je dílna
Pokud na něco zapomenu tak mi to prosím připomeňte.

jirka_holub

#3 Nový příspěvek od jirka_holub »

Mam ruzne zkusenosti:

Pokud jsem si objednal a nechal si dovezt tak to byl smejd.
Spatne horelo, mnoho popela.

Pak jsem si objel nekolik skladu v okoli, vybral jsem si a dovezl sam.

Jak to poznat ?

Musis to videt zblizka a nejlepe za sucha. U mokreho to jde hur poznat.
Ja kupoval cerne uhli.
- Pokud ma stribrny nadech, a takovou jemnou trochu piscitou strukturu povrchu, tak to neber, je v tom maly obsah uhli a hodne bordelu. To je smejd.
- pokud je cernocerne, zadny naznak piscitosti, ale ma takove uplne cerne leskle plosky, jakoby asfaltovy odlesk, tak to kup do zasoby, to hori jak benzin. (ale i to ma nevyhody)
- pak existuje neco mezi tim, bez asfaltovych plosek, trochu nahnedle.. docela ujde, nevadilo mi.

Rozdil mezi prvnim a druhym bych rekl ze v horlavosti a vyhrevnosti asi tak trojnasobny.

Ale to horlave zase rychle shori, takze musim casteji prikladat a nebo hori tak moc ze pri velkem privodu vzduchu z nepozornosti lehce uvarim kotel! 125oC na budiku.. hruza..

S tim spatnym to hori ( spis nehori ) dlouho, hodne to huli a malo hreje. ( vyhoda - nemusim ke kotli tak casto, dale uz jen nevyhody. Spousta popela, speceneho do krusty, mnohdy jsem ho musel skoro vytloukat. Pri prokladani drevem 1:1 to bylo lepsi ale otrocina..

xlmen

#4 Nový příspěvek od xlmen »

Uhlí si dovezu sám,mám vyhlídnuté 3 sklady,které hodlám navštívit a pak porovnat.Loňské uhlí bylo super-žádný popel,dobrá výhřevnost a ani jsem tam nemusel často chodit,ale pak jsem najel do zbytku z předloňska a z toho bylo popela jak sviňa,malá výhřevnost=kotel furt dokořán=velká spotřeba.

standakvech

#5 Nový příspěvek od standakvech »

Já kupuju ledvickej oříšek za 220kč (lońská cena) a jsem spokojenej mám kotel dakon dor-25 málo popelu a dobrá výhřevnost násypka mi vydrží i 13hod.

zer

#6 Nový příspěvek od zer »

Černé uhlí je takové že hlavně potřebuje pořádní komín a pak hoří dobře o tom to je.Když budeš mít silné auto velký obsah a špatně seřídíš předstih tak ti taky nepojede dobře a mužeš tam lít vysokooktanový benzín to bylo jen takové přirovnání.
Rozlišuju jenom uhlí s větší nebo menší výhřevností ale každé shoří to musí být pořádný komín a pak shoří.U nás se prodává za 570kč černím uhlím už topím 22let.

rezis

#7 Nový příspěvek od rezis »

Topná sezéna je v plném proudu. Má někdo nějaké další nápady jka rozlišit kvalitní uhlí?
Bydlím v Dětmarovicích udal bych i ulici, ale bohužel je tady nemáme

Sadra17

#8 Nový příspěvek od Sadra17 »

xlmen píše:S uhlím co jsem kupoval loni jsem byl spokojený-cena 480Kč/q,ale je mi divné, že všechny sklady v okolí zdařili cca o 20-30kč/q a oni mají cenu stejnou jako loni. :-/
já ti nevim za 490,-q kupuju brikety union :-/
malej traktorista v malým traktoru

Britt

#9 Nový příspěvek od Britt »

Já mám vyzkoušené Ledvice ořech 1 za 309/q a jsem spokojený. Pravda je, že si pro něj jezdím sám a naberu si skutečně jen uhlí.
Když máte v ruce kladivo, všechno ostatní vypadá jako hřebík.

chobotek

#10 Nový příspěvek od chobotek »

Jak tady čtu ty ceny, možná by mnozí udělali pro sebe a své okolí blaho zakoupením uhelného automatu. Pro xlmena je to na šesti tunách 12.000,- doma, takže kotel je za pět sezon zaplacený a stačí jednou až dvakrát týdně doplnit násypku a vynést popel. A s kotlíkovou dotací...
Všechno, co se může pokazit... nás poučí.
Copak si myslíte, že pánem výroby je ředitel? I toto, pánem výroby je poptávka.

Britt

#11 Nový příspěvek od Britt »

Máš naprostou pravdu ale ta dotace je jen pro určité kraje. Hovořil jsem s několika lidmi, kteří tyhle automaty mají. Je to prý paráda a rozhodně se vyplatí ho koupit od polského výrobce. Ale pořád je to 50 klacků :(
Když máte v ruce kladivo, všechno ostatní vypadá jako hřebík.

Eky

#12 Nový příspěvek od Eky »

My jsme si například zažádali na tu dotaci (60 000.-) a nás by to vyšlo dalších cca 40 000.Pořád se to ale vyplatí.Jenže jsou taky rychlý na těch krajích.Zažádali jsem v září a bude to schválené nejdřív v únoru :vztek:
Pokud tvůj plán selhal, změň plán, ale nikdy neměň svůj cíl!

FandaP

#13 Nový příspěvek od FandaP »

Ještě k těm dovozům a dojetí si sám pro uhlí.

nechali jsme si uhlí dovézt - je to u nás stejná cena, ať si pro něj dojedete sami nebo ať Vám jej přivezou.

V roce 2007 jsme koupili nový kontejner, tak jsem si dojel pro uhlí sám, zejména z důvodu, že si opatrně nacouvu až do stodoly a nemusí se pak kolečkovat. Fůra byla na váhu stejně těžká, jako když vozí sám prodejce (který si samozřejmě váží bez vaší přítomnosti), ale objemově dobrých o 20% víc, a pak že od nich doprava zdarma....

toyotatoyotatoyota

#14 Nový příspěvek od toyotatoyotatoyota »

Kamarád co před 15lety jezdil s uhlím se přiznal ,že mu váha vydělala každý 2 roky na novy auto :'( :'( to je hnus pánové :(

tomous

#15 Nový příspěvek od tomous »

A pak to má u nás k něčemu vypadat!!!
Jinak problémy s uhlím neřeším-páč topím pouze dřevem :wink: 8)

Odpovědět

Zpět na „Dům a stavba“