nevím jak to skutečně je,prý ten pes má část své povahy z vlka a část ze psa(to má každý,toto plemeno obvzlášť).Otázka zní,jaká část bude převahou u daného psa.Určitě je to do značné míry věc výcviku a část povahy.milstav1 píše:No pastevecké plemeno to určitě není je to služební pesPiston píše:Československého vlčáka má jedna známá, a co jsem slyšel, je ten pes hodně zvláštní, opravdu vlčí. Ne že by byl agresivní, je to spíše mazlík, ale rozhodně to není pastevecké plemeno
ovce vs. psi
Re: ovce vs. psi
Mluv moudře, nepřítel naslouchá.
Dnes jsem se byl mrknout na jedné ekofarmě na středoasiata. Borec měl stejný problém jako já. Pořídil psa, ale ten byl až příliš aktivní a likvidoval vš v okruhu 5km od ohrady. Psi, srny, divočáky, prostě vše. Měl asi 15 ovcí jako já a na toho psa je to málo aby měl co dělat. Momentálně má 110 kusů a to už je lepší. každopádně není to nic jako "tichý hlídač" apod jak se říká. Co vidí v okolí stáda, to likviduje. Musel pro něho udělat hektarovou pastvinu z 2m vysokých karisítí, aby nezdrhal za vetřelcema. takže ovce má chráněné před psima psem, ale musí od ochránce chránit okolí... Psa jedině na silným vodítku. Je sice uplně poslušnej, ale jak cejtí povinnosti, jedná a až pak příjde, nezajímají ho nějaký povely, nic. Tenkrát mu donesl metrákovýho kance jakoby se nic nedělo... Sám váží 95kg.
Kilometr od něho má jeden kavkazáka na pár koz a ovcí a je to uplně něco jinýho. prostě pohodář. Jedná až když je cítit průser. Chodí s ním běžně na volno.
Je to prostě kus od kusu asi uplně jiný ikdyž ten předpoklad prvního případu bude větší...
Kilometr od něho má jeden kavkazáka na pár koz a ovcí a je to uplně něco jinýho. prostě pohodář. Jedná až když je cítit průser. Chodí s ním běžně na volno.
Je to prostě kus od kusu asi uplně jiný ikdyž ten předpoklad prvního případu bude větší...
Pole je jen slabej odvárek lesa a tam vládne VALTRA
Svatá pravda, milý Peetane. O tom tu celou dobu mluvím.Peetan píše:Dnes jsem se byl mrknout na jedné ekofarmě na středoasiata. ..... Je to prostě kus od kusu asi uplně jiný ikdyž ten předpoklad prvního případu bude větší...
1. očíhnout a vidět (a ne jen jeden učebnicový příklad)
2. počítat s možnými problémy
3. je to pes od psa
4. sorry, ale i kavkazan je Rus, stejně jako Středoasiat....
Jak chceš aby lidé jednali s tebou, jednej ty s nimi.
to bych chtěl vidět,ten kanec by ho párákem otevřel jak lusk a střeva by tahal za sebou.Pro většinu bullteriérů atp. je problém 50kg lončák a pokud je sám,tak je schopen ho zastavit,ne zneškodnit, o metrákovém nemůže být ani řeč.Peetan píše:Dnes jsem se byl mrknout na jedné ekofarmě na středoasiata. Borec měl stejný problém jako já. Pořídil psa, ale ten byl až příliš aktivní a likvidoval vš v okruhu 5km od ohrady. Psi, srny, divočáky, prostě vše. Měl asi 15 ovcí jako já a na toho psa je to málo aby měl co dělat. Momentálně má 110 kusů a to už je lepší. každopádně není to nic jako "tichý hlídač" apod jak se říká. Co vidí v okolí stáda, to likviduje. Musel pro něho udělat hektarovou pastvinu z 2m vysokých karisítí, aby nezdrhal za vetřelcema. takže ovce má chráněné před psima psem, ale musí od ochránce chránit okolí... Psa jedině na silným vodítku. Je sice uplně poslušnej, ale jak cejtí povinnosti, jedná a až pak příjde, nezajímají ho nějaký povely, nic. Tenkrát mu donesl metrákovýho kance jakoby se nic nedělo... Sám váží 95kg.
- milstav1
No jo jenomže nesrovnávej bulteriera s středoasiatem sou to nesrovnatelní psiAdler píše:to bych chtěl vidět,ten kanec by ho párákem otevřel jak lusk a střeva by tahal za sebou.Pro většinu bullteriérů atp. je problém 50kg lončák a pokud je sám,tak je schopen ho zastavit,ne zneškodnit, o metrákovém nemůže být ani řeč.Peetan píše:Dnes jsem se byl mrknout na jedné ekofarmě na středoasiata. Borec měl stejný problém jako já. Pořídil psa, ale ten byl až příliš aktivní a likvidoval vš v okruhu 5km od ohrady. Psi, srny, divočáky, prostě vše. Měl asi 15 ovcí jako já a na toho psa je to málo aby měl co dělat. Momentálně má 110 kusů a to už je lepší. každopádně není to nic jako "tichý hlídač" apod jak se říká. Co vidí v okolí stáda, to likviduje. Musel pro něho udělat hektarovou pastvinu z 2m vysokých karisítí, aby nezdrhal za vetřelcema. takže ovce má chráněné před psima psem, ale musí od ochránce chránit okolí... Psa jedině na silným vodítku. Je sice uplně poslušnej, ale jak cejtí povinnosti, jedná a až pak příjde, nezajímají ho nějaký povely, nic. Tenkrát mu donesl metrákovýho kance jakoby se nic nedělo... Sám váží 95kg.
jak jsem koupil, tak prodavam. Na vlastni oci jsem videl ohare skrizenyho s rotweilerem loncaka donest a ten je polovicni proti tomuhle hovadu.↲marie, nijak jsem ty plemena nechtel separovat, jen poukazat na to, ze je kazdej kus jinej. Je to o dobrym odhadu, ale hlavne loterie. Jeste pokukuju po tibetske doze. Ta je dobre ovladatelna a hlavne mysli nez jedna.
Peetane, nevím zda se můžu vyjádřit, abych se tu netvářila jako chytračka.
Ovšem teď jsi kápl na tu správnou notu, vidíš Tibeťan ani mě nenapadl (při mé zaměřenosti na evropské psy).
Každopádně, správná volba. Tibeťan přemýšlí, přesto umí vzbudit respekt.
Rozhodně schvaluji !!!
Ovšem teď jsi kápl na tu správnou notu, vidíš Tibeťan ani mě nenapadl (při mé zaměřenosti na evropské psy).
Každopádně, správná volba. Tibeťan přemýšlí, přesto umí vzbudit respekt.
Rozhodně schvaluji !!!
Jen už to není vyloženě ovčácké plemeno. Mám strach, že bude chtít víc k lidem, ale to se uvidí. Pojedu se mrknout do jedné ch.s. a budu snad moudřejší. zase je tu ale ten problém, že 95% ch.s. nemá psy k tomuhle určené, ale anglickej trávníček u domku a o tom co pes udělá se stádem nemají ani tucha.
jen si neplet pastevce s ovcákem,jina tadyjeden kavkaz http://www.ifauna.cz/psi/inzerce/r/deta ... -pes-s-pp/
Peetane, jak to dopadlo ?
Pro jaké plemeno jsi se rozhodl a máš už psí mimi doma ?
Pro jaké plemeno jsi se rozhodl a máš už psí mimi doma ?
Ohledně té Polské smečky, mám takový nápad, nevím jak je to v souladu se zákonem. Existují pasti na lovení vlků nášlapné . Nebo velké na lišky sklapovací tam se nějaký ten pes vejde když se tam vpohodě vejdu i já dvakrát sic trochu zhrbený. Ty budou určitě legální a dají se lehce vyrobit.., pak by to bylo možná i levnější než papírový pes
Dopadlo to nakonec tak, že ruším chov ovcí.... Těch smeček se tu objevilo víc, takže odstřel je celkem neefektivní. Rozhodl jsem se pro tibetskou dogu, ale ta vyžaduje společnost lidí. Ideální by byl skutečně kavkazák, nebo středoasiat, ale nerad bych riskoval nějaý dítě ze školky, nebo kohokoli jinýho jdoucího se na ovce jen podívat. Ve finále jsem přišel na to, že ty ovce stejně nepotřebuju. Raději koupím další kusy skotského náhorního skotu. Na ten si netroufnou... Metrový rohy jsou dostatečná zbraň...
pokud máš ZP sk. E,tak by to šlo možná i střílet,v rámci ochrany svého majetku nebo osobní ochrany.busmen píše:Ohledně té Polské smečky, mám takový nápad, nevím jak je to v souladu se zákonem. Existují pasti na lovení vlků nášlapné . Nebo velké na lišky sklapovací tam se nějaký ten pes vejde když se tam vpohodě vejdu i já dvakrát sic trochu zhrbený. Ty budou určitě legální a dají se lehce vyrobit.., pak by to bylo možná i levnější než papírový pes
U nás sou železa zakázané a se sklopcem si nejsem jistý-chytat může držitel loveckého lístku s povolenkou, člen místního MS,pokud se jedná o utracení psa,tak to může udělat myslivecká stráž nebo hospodář MS(za předepsaných okolností).
-
Hlavně prosím tě Peeťane nestřílej u ohrady z čehokoliv bez povolenky od mysliveckého sdružení. A co se týče pastí, no dobrá rada, ale na sibiř. Jinak je to porušení zákona 449/2001 sb. hned ve dvou bodech. A to zakázané způsoby lovu a pytláctví a můžeš se stokrát rvát za to, že to bylo na toulavýho psa. Nedej bůh kdyby se tam chytil a některá aktivní maminka by do toho začala rejpat. Tak tě ochránci ukamenujou A psa než vycvičíš je běh na dlouhou trať. Jediná schůdná cesta je přes myslivecké sdružení, ale vstupovat tam kvůli tomu aby jsi sundal jednoho zablešenýho ořecha to asi ne.
Ale jestli máte takový problémy s polskejma psama, dřív nebo pozděj se smečky začnou spojovat a troufat si na větší a větší cíle. V Rumunsku jim divocí psy běžně trhaj krávy, nevím teda co tam maj za plemena, to se mi identifikovat nepodařilo, ale skoro kráva jako kráva. Kráva hold narozdíl od psa není šelma to jí dost znevýhodňuje. Tam to ale řešej pěkně po pastevecky, hezky postaru. Člověk až žasl, co lupara všechno dovede
V dnešní době to máš tak, divocí psy ti způsobí ekonomickou škodu a nikdo se nežene k odpovědnosti, když se svůj majetek postavíš a nějakýho sundáš, no to je hned úřadů co se o tebe zajímaj. A ještě tě Srstka v pořadu chcete mě označí za nepřítele č.1 huňatých hafánků.
Ale jestli máte takový problémy s polskejma psama, dřív nebo pozděj se smečky začnou spojovat a troufat si na větší a větší cíle. V Rumunsku jim divocí psy běžně trhaj krávy, nevím teda co tam maj za plemena, to se mi identifikovat nepodařilo, ale skoro kráva jako kráva. Kráva hold narozdíl od psa není šelma to jí dost znevýhodňuje. Tam to ale řešej pěkně po pastevecky, hezky postaru. Člověk až žasl, co lupara všechno dovede
V dnešní době to máš tak, divocí psy ti způsobí ekonomickou škodu a nikdo se nežene k odpovědnosti, když se svůj majetek postavíš a nějakýho sundáš, no to je hned úřadů co se o tebe zajímaj. A ještě tě Srstka v pořadu chcete mě označí za nepřítele č.1 huňatých hafánků.
Pokud má zp. sk E.-pro ochranu zdraví,života či majetku,může uplatnit své právo a je jedno,jestli je to uprostřed honitby nebo města.Pes po něm vystartoval a on jako držitel patřičné sk. ZP se bránil.Když to pak pěkně nahlásí,PČR to zaprotokoluje a je po problému