ovce vs. psi

"U zastřeleného kozla"

Moderátoři: rezis, Leo

Odpovědět
Zpráva
Autor
Peetan

ovce vs. psi

#1 Nový příspěvek od Peetan »

Zdravíčko ve spolek. :pivo:
Po podzimním nájezdu polských divokých psů kdy jsem přišel o 10kusů včetně 120kg berana jsem dostal kuráž a na zkoušku do ohrady 5 kusů dal. Včera po třech dnech zůstala jen jedna potrhaná ovce. 4 beránci kolem 30ti kg jsou KO.
Kdyby bylo na mě, tak se na ovce vykašlu, ale mám závazky díky dotacím a ty 2ha pastviny se přepást musí.
Proto se ptám jaký s tím má zkušenosti kdokoli z vás? Mám to obehnaný klasickým lesáckým pletivem 160cm, ale ty šmejdi si cestu najdou. Je to smečka 4-6ti psů. Jeden vůdčí má cca 40kg a zbytek cca 15kg. Samozřejmě jsem uvažoval o pasteveckém psu, ale okolo chodí spousta lidí venčit smetáky a s dětma na kukačku a nerad bych nějakej malér... Elektrický pletivo je na cca 800m nesmysl.
Máte někdo podobnou zkušenost? Nebo alespoň s pasteveckými psi, jak se chovají třeba když jsou sami se stádem, ubrání ho když je jeden pes proti třeba 6ti apod...?
Mám beaucerona, to by měl bejt taky ovčák, ale je to spíš taková "dvorečková bluma".
Takže krom toho že si udělám zbroják a budu chodit na čekanou je ještě nějaká jiná rozumná možnost jak ty ovce ochránit?
Přílohy
SDC16920.JPG
Pole je jen slabej odvárek lesa a tam vládne VALTRA

honzauta

Re: ovce vs. psi

#2 Nový příspěvek od honzauta »

Stačí z vnější strany plotu přidat lanko el. ohradníku cca 250 mm nad zemí, nejlépe nějaký silnější zdroj, třeba jako na divočáky a psi brzy získají náležitý rerpekt. Aspoň tak to funguje u nás, psi se ohradě zdaleka vyhýbají.

Peetan

#3 Nový příspěvek od Peetan »

Mám lanko zevnitř asi 40cm nad zemí...
Kolik je silnější zdroj? Mám 8000A

Kevin63

#4 Nový příspěvek od Kevin63 »

Pěknej krasavec. Nevím, ale, jestli by se ubránil smečce. Vypadá dle výrazu, jako takovej pohodář, spíše k dětem.
Ten ohradník zkus dát níž. 40 cm ti pes s naprostým přehledem podleze. Navíc bych ho dal cca 20 cm za plot.

romus145

#5 Nový příspěvek od romus145 »

ahoj Petře
kamarádovi chodili psi na králíky. Otevřeli si králíkárnu a vytahali je mě li chovné a prodávali maso do nemocnic. Vyřešili to tak, že koupili ovčáka, ale fenku ta je hodná pohladíš ji, ale jak mile je někdo cizí v objektu tak trhá. Přes den si ji hladí děcka okolo a v pohodě. A ostatním zvířatům taky nic neudělá, ale jakmile tam někdo v běhne tak má problém. :friends:
kdyžtak ti to podrobně pozištuju
Věrný člen agresorů.com

ola

#6 Nový příspěvek od ola »

Ahoj,než si syn pořídíl dva šarplanince,tož měl ovce co chvíľa pomordované od psů alě to býl jeden,gdysi dvá utečení věčí psi a měl jich v ohradách.Teď jich pase v síťách,má tam dva šarplanince a od téj doby má klid.Ten šarplaninec klidně zamete aj se dvuma vlky alě s takovů tlupů zmetků,nevím,nevím alě trůfám si řécť,že tí dvá by si s nima snáď aj poradili.Ono tam ty pse má spěšéj na to aby mu jich tam nerozkradli lidi,protože přez ty sítě nemajů psiska šanci.Nejsu žádný odborník alě šupnůl bych tam k tem tvojém plotě z vénku ohradník a věřím,že si dajů pokoj,ten tvůj zdroj by měl nahlavu stačiť.Dál bych to,tajak píše kolěga,nejakých dvacet od plota aj od země a to bych chťél viděť jak by to dělali aby to každého jedného nenažhraného zmetka netrefilo.
Čím věčí kladivo, tým věčí odborník, kurva podaj ně to pořádné kladivo!
Kůkni na triála.http://www.nasetraktory.eu/forum/viewto ... =2&t=19240

DYK

#7 Nový příspěvek od DYK »

Smečce, dobře vedené smečce se jeden pes jen těžko ubrání a to v té smečce mohou být "slabší" psi. Znáš to pořekadlo V jednotě je síla? :) Tak nějak to platí i v tomto případě. Takže jestli o toho svého nechceš přijít, nebo z něho nechceš mít mrzáka nevystavoval bych ho na pospas popsané smečce. Lze ho a nejen ho použít jako "zvonek" že se něco chystá, pak ale bude potřebovat pomoct někoho z lidí. Chápeš, když se zakousne do jednoho ze smečky další dva už neuhlídá a má je na krku. To nemůže vyhrát.
práce patří strojům ˙˙˙ɐɯɐɥou nɹnɥzʌ ouɥɔǝsʌ ǝɾ ǝz 'ǝpɾıɹd ıɯ noqop ıupǝlsod

honzauta

#8 Nový příspěvek od honzauta »

Peetan píše:Mám lanko zevnitř asi 40cm nad zemí...
Kolik je silnější zdroj? Mám 8000A
11000V, 5,5J

Mirek LKT

#9 Nový příspěvek od Mirek LKT »

známému taky toulavý psi likvidovali ovce. Vyzkoušel snad všechno možný včetně elekriky v plotu a ty mrchy , bylo jich 5, si vždycky našli způsob jak se tam dostat. Takže nakonec se vzala háravá čuba a obešla se s ní ohrada . Pak sme jen počkali jak psiska přitáhnou a 7 brokovnicím už neutekli. A je klid. Známého to stálo rundu v hospodě a buřta pro čubinu :smich:
Kde ostatní končí , my začínáme ...LKT

ola

#10 Nový příspěvek od ola »

Ahoj,Ty broky sů nájlěpší řešení,takové raz pro vždy.Syn má tých ohradníků povícero,aj 13600 V,9,8 J alě v tých síťách sů ztráty jak cip a ovca má o špetu lěpší kabát,jak jakýsi psík.Si myslím,že teho Peetanového(asi mysľél 8000 V) si při tem jendém drátku,kerý bude pěkně v ľuftě užije každý psík,krý sa stým zetká,pěkně do sytosti.
Čím věčí kladivo, tým věčí odborník, kurva podaj ně to pořádné kladivo!
Kůkni na triála.http://www.nasetraktory.eu/forum/viewto ... =2&t=19240

tibik

#11 Nový příspěvek od tibik »

najednoduchšie riešenie -kup si perkusnu predovku stačí v cal.45 a jedneho odpal viacej ti nepridu 8)

Milhauss
Kontaktovat uživatele:

#12 Nový příspěvek od Milhauss »

Taky se přikláním zmínit se před myslivcema,nebo osobně si na ně počkat,legální cesta,divoký pes se střílet může 8) 8)

ondra
Kontaktovat uživatele:

#13 Nový příspěvek od ondra »

U nás myslivci pokud někde čekaj tak chtěj odejít domu jen s masem na sežrání pač jsou ukrutně hladoví jeli jsme síct peetan řikal at to rpojdou a oni že tam nic není ja tam pak najel se sekačkou a před lištou mě vyběhávali malí zajčci :vztek: ale pač zajc se smí střílet jen o honu tak je to nezajímalo ale jakmile se někde oběví divočáci tak tam jsou hend všichni ..jinak pokud by tam byl sám pes tak nebyl by problem že by třeba utikal za lidma ? přeci jen je to za vesnicej a tam se ais pes kterej jako štěně vyrůsta s lidma tak tam zase bude utikat nebo se pletu ?
Zetor 6718 , Zetor 6945 , Zetor 7341 , New holland Tl 90 , Valtra N 141

Peetan

#14 Nový příspěvek od Peetan »

Kuci já si taky myslel, že páni myslivci pomůžou, ale k ohradě mi nevede asfaltka a nemám pro ně posed s občerstvením. Na to abych jim v zimě vozil zvěř z kdejakejch kotárů za trochu masa jsem dobrej, ale aby si tam párkrát sedli, to ne. Na psi střílej rádi. I přesto že jsem čubě navlíkl reflexní vestu a byl sám v reflexním cca 30m od ní, ale to je věc druhá.
Loni náhodou jednoho sejmuli, ale nebylo to nic platný. Vrátěj se hned...
Nezbejvá než se k těm pakám přidat sám, jednu volavku si vzít a jít číhat.
Druhá věc je to, že těch psů jsou v Polsku na volno stovky... :vztek:

Svoji čubu bych k nim nedával, ta umí tak leda skákat na cvičáku na rukáv, ale žádnou agresi ani bojovnost v sobě nemá. Prdnout tam nějakýho kavkazáka bych se nebál. Ne ýe by je asi neuhlídal. Údajně by si menší psi ani nedovolili, ale spíš mám obavu z toho aby nemusela bejt vesnice v karanténě a ze kolemjdoucí školky si neudělal svačinu. :-/

_luky_

#15 Nový příspěvek od _luky_ »

Jestli se bojíš tam dát šarplanince, tak ti fakt zbejvá asi ten zbrojní průkaz. Sice jsem nedávno na farmě známého drbal dva šarplanince za uchem, ale dokud pro mě nepřišel, stál jsem poslušně za plotem. Oni jsou to totiž takový svině, že si počkají až přelezeš plot. Do té doby vrtí ocasem. Elektrika psi sice na chvíli odradí, ale nezastaví. Chápu, že dělat oplocení 180cm s podezdívkou není možné...

Odpovědět

Zpět na „Putyka“