Jak začít
Jak začít
Ahoj všem, jsem tu prvně a tak jsem snad vše včetně registrace udělal správně.
Můj táta říkal nechoď ke kováříčkovi když můžeš jít ke kováři.A tak jsem tady.
Prosím o radu, kopil jsem pro svou rodinu starý dům s hektarem lesa a pěti hektary pozemků okolo domu,kde budou většinou ovce. Na provoz bude však potřeba traktor a známý by mě prodal Zetora 5611 bez OTP(je problém přihlásit traktor a je to vůbec potřeba ) .Já traktor nikdy neměl a tak nevím jestli to je dobrá volba ,na traktoru funguje vše a prodá ho za 30000kč.Za kolik se dájí koupit stroje na výrobu sena a pod..díky za jakékoli rady.Zdeněk
Můj táta říkal nechoď ke kováříčkovi když můžeš jít ke kováři.A tak jsem tady.
Prosím o radu, kopil jsem pro svou rodinu starý dům s hektarem lesa a pěti hektary pozemků okolo domu,kde budou většinou ovce. Na provoz bude však potřeba traktor a známý by mě prodal Zetora 5611 bez OTP(je problém přihlásit traktor a je to vůbec potřeba ) .Já traktor nikdy neměl a tak nevím jestli to je dobrá volba ,na traktoru funguje vše a prodá ho za 30000kč.Za kolik se dájí koupit stroje na výrobu sena a pod..díky za jakékoli rady.Zdeněk
Re: Jak začít
My seno nevyrábíme, normálně ho sušíme
Traktor OTP mít nemusí pokud je provozován na soukromých pozemcích. Nemusí ho mít ani při jízdě po silnici - do prvního průseru. Takže pokud chceš traktor provozovat na silnici, musí mít RZ, platnou TK a uzavřené povinné ručení.
Pokud jde o "výrobu" sena, záleží kolik z těch 5ha chceš sušit. Stačí sekačka a obracečka, když je dost peněz sběrací vůz nebo balička. Je to jenom o pohodlí a na tak malou výměru mi to přijde rozmařilost. Posekat 2ha jednoosákem trvá celý den.
Klasického čápa pořídíš za pár tisícovek, obraceč píce taktéž.
Traktor OTP mít nemusí pokud je provozován na soukromých pozemcích. Nemusí ho mít ani při jízdě po silnici - do prvního průseru. Takže pokud chceš traktor provozovat na silnici, musí mít RZ, platnou TK a uzavřené povinné ručení.
Pokud jde o "výrobu" sena, záleží kolik z těch 5ha chceš sušit. Stačí sekačka a obracečka, když je dost peněz sběrací vůz nebo balička. Je to jenom o pohodlí a na tak malou výměru mi to přijde rozmařilost. Posekat 2ha jednoosákem trvá celý den.
Klasického čápa pořídíš za pár tisícovek, obraceč píce taktéž.
Všechno, co se může pokazit... nás poučí.
„Copak si myslíte, že pánem výroby je ředitel? I toto, pánem výroby je poptávka.”
„Copak si myslíte, že pánem výroby je ředitel? I toto, pánem výroby je poptávka.”
S čápem dejte pokoj, bubnovku koupíš kolem 15tis a máš postaráno
Zetor 3011 Zetor 6718 Zetor 7341
- jirka_holub
Ten traktor kup, pokud mas vse kolem domu a nebudes jezdit po silnici. Je to moc dobra cena.
Pokud je bez SPZ tak normalne prihlasit uz nepujde, jedine bys koupil od nekoho samotne papiry ( ktere jsou jeste registrovane) a na ne postavis tvuj traktor, ale bacha koupe takovych papiru je draha vec.
Se senem... nejdriv si rozmysli jake mas moznosti skladovani, pokud je to nejaka pudicka tak zapomen na velke kulate baliky ( tezko dat nahoru a strop taky nemusi vydrzet). Dalsi moznosti jsou male hranate, na to byva lis fortschritt kolem 20-25tis penez, nebo nizkotlaky lis kolem 15tis. Pak je lepe mit particku pomahacu, protoze malych balicku je strasny mnozstvi a je treba sbalikovat a vse sklidit a nahazet na huru, je to fuska. A nebo si porid sberaci vuz , ktery tahnes, sbira seno z radku a doma seno z vozu vytlacis na dvur a budes ho cpat do fukaru ( motor + trubky, cca 3-8tis kc) a foukat treba na tu pudicku. Pokud mas stodolu tak muzes treba sam posusit a pozvat si nejakeho borce z okoli, ktery ti to do kulatych slisuje, prumer cca 130cm vaha cca 250kg. ( u nas berou 100kc za kus + prijezd)
Na suseni si koupis rotacni bubnovou sekacku (zaber 160cm, cca 15( bazar)-25 tis(nova polland)), nebo si to nechas pokosit. A pak si musis koupit obracec na seno (napr ctyrrotorovy cca 8-15tis dle sire zaberu) a shrnovac ( skulovac) (cca 10tis) kterym to seno das do radku. Nebo existuji kombinovane stroje, ktere umi obracet i shrnovat (obracec skulovac TON remenovy - ale to je na pomalejsi praci na male vymery, mozna by ti stacil pokud nejsi moc divocak).
A pak si musis objednat pekne pocasi.
Zvaz to, jak daleko bues mit sklad sena od ovci, zda jim chces nosit denne celou zimu haranate baliky nebo volne seno do krmelce nebo zda jim das do krmelce velky kulaty balik (to mas na dlouho klid nez to sezerou)... od toho at se odviji tvoje volba stroju.
Drzim palce. Zazijes spoustu dobrodruzstvi
AhojJirka
PS: projdi si temata v sekci "lucni technika"
viewforum.php?f=52
Pokud je bez SPZ tak normalne prihlasit uz nepujde, jedine bys koupil od nekoho samotne papiry ( ktere jsou jeste registrovane) a na ne postavis tvuj traktor, ale bacha koupe takovych papiru je draha vec.
Se senem... nejdriv si rozmysli jake mas moznosti skladovani, pokud je to nejaka pudicka tak zapomen na velke kulate baliky ( tezko dat nahoru a strop taky nemusi vydrzet). Dalsi moznosti jsou male hranate, na to byva lis fortschritt kolem 20-25tis penez, nebo nizkotlaky lis kolem 15tis. Pak je lepe mit particku pomahacu, protoze malych balicku je strasny mnozstvi a je treba sbalikovat a vse sklidit a nahazet na huru, je to fuska. A nebo si porid sberaci vuz , ktery tahnes, sbira seno z radku a doma seno z vozu vytlacis na dvur a budes ho cpat do fukaru ( motor + trubky, cca 3-8tis kc) a foukat treba na tu pudicku. Pokud mas stodolu tak muzes treba sam posusit a pozvat si nejakeho borce z okoli, ktery ti to do kulatych slisuje, prumer cca 130cm vaha cca 250kg. ( u nas berou 100kc za kus + prijezd)
Na suseni si koupis rotacni bubnovou sekacku (zaber 160cm, cca 15( bazar)-25 tis(nova polland)), nebo si to nechas pokosit. A pak si musis koupit obracec na seno (napr ctyrrotorovy cca 8-15tis dle sire zaberu) a shrnovac ( skulovac) (cca 10tis) kterym to seno das do radku. Nebo existuji kombinovane stroje, ktere umi obracet i shrnovat (obracec skulovac TON remenovy - ale to je na pomalejsi praci na male vymery, mozna by ti stacil pokud nejsi moc divocak).
A pak si musis objednat pekne pocasi.
Zvaz to, jak daleko bues mit sklad sena od ovci, zda jim chces nosit denne celou zimu haranate baliky nebo volne seno do krmelce nebo zda jim das do krmelce velky kulaty balik (to mas na dlouho klid nez to sezerou)... od toho at se odviji tvoje volba stroju.
Drzim palce. Zazijes spoustu dobrodruzstvi
AhojJirka
PS: projdi si temata v sekci "lucni technika"
viewforum.php?f=52
Tak ako píše Jirka na začiatok by mohol stačiť aj remeňový obracač/zhrňovač, mali sme 4ha lucerky a dalo sa. Tchcnológiu spracovania a uloženia je si najlepšie premyslieť, balíky zaberú menej priestoru a dobre sa s nimi manipuluje. Samozberací voz je rýchly, ale tiež potrebuješ pár ľudí na ukladanie sena. Pri balíkoch je najviac roboty dostať ich pod strechu, pri samozberacom voze až pri uskladnení a znova pri krmení. Ten traktor by som tiež bral, cena je veľmi slušná a ak to nieje kopcovitý terén, porobíš s ním všetko, samozrejme je tiež otázka, či potrebuješ jazdiť po štátnych cestách.
-
Asi jsem značně zpohodlněl, já bych nesušil ani 1 ha bez mechanizace.
Pokud nepotřebuješ jezdit po silnici a jestli je ten traktor funkční tak bych ho bral.
To jak skladovat seno si musíš rozmyslet. Na kulatý balík potřebuješ hodně mechanizace ale málo lidské práce. U volně loženého sena je to naopak.
Pokud nepotřebuješ jezdit po silnici a jestli je ten traktor funkční tak bych ho bral.
To jak skladovat seno si musíš rozmyslet. Na kulatý balík potřebuješ hodně mechanizace ale málo lidské práce. U volně loženého sena je to naopak.
Jak se už psalo pokud jezdit na silnic často je lepší mít SPZ, pokud jenom po soukromím je SPZ zbytečná.
No ještě tak k těm balíkům dodám že když ti hranáče zmoknou můžeš to rozřezat a sušit znovu ( už sem to někde čet).
Asis zlenivěl já mám půl ha, kosu a hrabě .
No ještě tak k těm balíkům dodám že když ti hranáče zmoknou můžeš to rozřezat a sušit znovu ( už sem to někde čet).
hajney píše:Asi jsem značně zpohodlněl, já bych nesušil ani 1 ha bez mechanizace.
Asis zlenivěl já mám půl ha, kosu a hrabě .
-
Ty jo tak chtěl bych vidět toho kdo na 5 hektarů použije nějaký jednoosák Traktor 5711 za 30 tis. je dost dobrá cena aby jsi mohl na cestu musíš koupit někde tp z 5711 nebo možná i jiné ale aby jsi neměl problémy pak už se to dá přihlásit a udělat si technickou s malýma upravama při koupi tp. pozor na podvodníky jak chce peníze předem na učet je to většinou podvod s technikou taky nekupuj něco co je před smrtí tak že rotační sekačku asi dvoububnovku 20 tis obracák 20 tis skulovák 20 tis a lis na malé balíky 30 tis. nebo na kulaté asi řemenový kolem 50 tis. tak že kolem 100 tis. by jsi měl vyjít pokud to chceš dělat nebo se na to vykašlat pronajmout pozemky soukromníkovi a seno kupovat v tak malém se to moc neoplácí
Každý dobrý skutek je po zásluze potrestán
Tak první rok by stačil aj końské obraceč a shrabovač ne? a čápa to máš max 10 tisíc plus sběrák dejme tomu 15 tisíc a seš na 55 tisícách.
Každej by dělal s něčím jiným jak je zvyklej na techniku .
Každej by dělal s něčím jiným jak je zvyklej na techniku .
jako obracák i nahrabovač není špatný OSP, a cena je taky dobrá . Na takovou plochu bych vzal určitě rotačku, s čápem to může bejt o nervy
zetor 5748, Belarus EO 2621
Děkuju všem za dobré rady,traktor koupím,všechny pozemky mám dostupné po polňačkách .Techniku na seno si ještě musím rozmyslet,jestli jít do menší ivestice a makat nebo jít do pújčky a mít klid.
Jo a můzete mi někdo poradit jak se získávají dotace na pozemky,zatím je májí v pronájmu místní hopodáři(smlouvu dříve uzavřel bývalý majitel)díky Zdeněk.
Jo a můzete mi někdo poradit jak se získávají dotace na pozemky,zatím je májí v pronájmu místní hopodáři(smlouvu dříve uzavřel bývalý majitel)díky Zdeněk.
No, Víťo, tam není nikde napsané, že se bude kosit těch 5ha nebo je? Taky tazatel nezmiňuje, jak moc to myslí vážně, kolik ovcí bude, atd. Aby se mu nestalo, že nasype hromadu peněz do techniky a potom zjistí, že bylo lepší se na to vysrat. Úplně souhlasím s Radimem. Začít zlehka... Zadlužit se a pak čumět umí každé jelito.
A ano, čáp není ideální sekačka. Chce dlouhou ne moc mokrou trávu, aby padla za něj a stáhnula se z lišty. Vy sečete na seno trávu krátkou nebo proč hned dvoububnovku?
(no, koukám, že během psaní přibyla odpověď, ale už to nechám tak)
A ano, čáp není ideální sekačka. Chce dlouhou ne moc mokrou trávu, aby padla za něj a stáhnula se z lišty. Vy sečete na seno trávu krátkou nebo proč hned dvoububnovku?
(no, koukám, že během psaní přibyla odpověď, ale už to nechám tak)
-
Dotace vyřídíš až vyprší smlouvy s nájemcem Jinak pokud to myslí vážně a chce hospodařit tak než nastrkat 50 tisíc do techniky která na to bude slabá a pak zistí že každý rok tráví všechen volný pěkný čas v seně díky 100 tis. není zase tak moc a za týden má klid 2 bubnová kosa je myslím nejméně náročná a dostačující co bys jiného chtěl na sečení?
Každý dobrý skutek je po zásluze potrestán
To je všechno o výkonu traktoru. Chce levný traktor, navrhul jsem i levné příslušenství. Nikde není napsaná rozloha, kolik toho bude sušit (kolik ovcí) atd. Jednoosák byl samo příklad, že i s malým traktorkem s mininálními provozními náklady to jde. Čáp a koňská hrabačka může být dohromady za 5tis. To je celkem neriziková investice.
Tis, a není to tak, že si půjčíš na super techniku a nebudeš muset makat. To je snad jasné . A ještě, budeš chovat na kšeft nebo pro radost? Protože pak by nemusel být problém spočítat, která cesta se vyplatí spíš (půčka vs. začít pomalu)
Tis, a není to tak, že si půjčíš na super techniku a nebudeš muset makat. To je snad jasné . A ještě, budeš chovat na kšeft nebo pro radost? Protože pak by nemusel být problém spočítat, která cesta se vyplatí spíš (půčka vs. začít pomalu)