Zetor 25 K - renovace

Moderátoři: Lukashil, mihi

Zpráva
Autor
mihi

Re: Zetor 25 K - renovace

#16 Nový příspěvek od mihi »

Ak si ešte neporiešil to veko hydrauliky posielam Tii jeden odkaz, len pre inšpiráciu...
http://www.veteranforum.cz/index.php?id ... dtop=34384

Mihi :)
Mihi

Míra Z 25

#17 Nový příspěvek od Míra Z 25 »

Víko jsem už pořešil - sehnal jsem v kovošrotu kus litiny stejné tloušťky, vyříznul, svrtal a nechal si zavařit, vypadá to bitelně, tak snad to tam chvilku vydrží a hned to neupadne.
Teď mi nejvíc trápí ty pásy ruční brzdy, ale nevím co s tím víc, snad si to sedne.
Na veteránforu jsem četl, že se olejové čerpadlo musí nalít olejem, že samo nenasaje, což jsem neudělal, tak to asi budu muset znovu rozebrat, to mám radost. V návodu (montážní příručce o tom nepsali...), ach jo.
Fotky budu po následujícím víkendu, půjčoval jsem teď foťák sestře, tak nemohu stahovat.

ubo7

#18 Nový příspěvek od ubo7 »

Míra Z 25 píše:Víko jsem už pořešil - sehnal jsem v kovošrotu kus litiny stejné tloušťky, vyříznul, svrtal a nechal si zavařit, vypadá to bitelně, tak snad to tam chvilku vydrží a hned to neupadne.
Teď mi nejvíc trápí ty pásy ruční brzdy, ale nevím co s tím víc, snad si to sedne.
Na veteránforu jsem četl, že se olejové čerpadlo musí nalít olejem, že samo nenasaje, což jsem neudělal, tak to asi budu muset znovu rozebrat, to mám radost. V návodu (montážní příručce o tom nepsali...), ach jo.
Fotky budu po následujícím víkendu, půjčoval jsem teď foťák sestře, tak nemohu stahovat.
Ahoj, nic nerozoberaj. Na cerpadle je srob na nastavovanie tlaku oleja. Vyber ho uplne von, je pod nim pruzinka s gulickou, vsetko von. Striekackou tam nalej olej a zloz spat, pojde to.

Peter768

#19 Nový příspěvek od Peter768 »

Mne to tiež nechcelo "chytiť olej" tak som nalial do filtrov a potom som strekol veľkou striekačkou olej do trubičky tlaku oleja od manometra aby som to všetko zaplnil olejom. Potom mi čerpadlo tlačilo už pri pretáčaní kľukou. A to som čerpadlo pred montážou riadne naolejoval.

cricket

#20 Nový příspěvek od cricket »

Ked tu citam problem s cerpadlom, tak bude taky isty problem aj s cerpadlom hydrauliky???

Tiez som vylial vsetok olej von a aj z cerpadla vsetko vytocil aby to bolo ciste....

Bude ho treba zaplnit olejom pred pouzitim???
ked neodpovedam na fore 1-2 dni, tak piste do SZ.

Míra Z 25

#21 Nový příspěvek od Míra Z 25 »

Z čerpadla hydrauliky jsem měl také všechen olej pryč, nalil jsem novou náplň do skříně a hned to běželo bez problémů, tak to asi bude v pohodě a nemusíš se bát. Teď si to nevybavuju přesně, ale to čerpadlo je asi celé pod hladinou oleje...

Míra Z 25

#22 Nový příspěvek od Míra Z 25 »

Jak jsem slíbil, dodávám nějaké fotky k předchozí práci. Už se nemohu dočkat, až to dodělám a pojedu na zkušební jízdu. Bude snad jen potřeba doseřídit brzdy, i když jsem se to snažil udělat už při montáži.
Teď jsem se o víkendu vrhnul po namontování zadních blatníků, rámu a zadních kol na rozdělání přední nápravy. Překvapilo mě, že se přední kola po zvednutí skoro vůbec neotáčela, někdo vymezil vůle opravdu natvrdo, navíc levé kolo postrádalo i vazelínu. Tak jsem musel pořídit nová ložiska, nalisovat ten jeden větší kroužek, to byl teda kumšt, ale povedlo se. Pouzdra jsou v pořádku, bez vůlí, vyměnil jsem jen maznice na jedné straně, jinak vše funguje. Těsnění ložisek jsem vyřešil pomocí vyřezání z filcu (podle rady zde či na veteránforu jsem pořídil náhradní filc na hladítko :-)), udělal jsem to docela fest a namočil do oleje, ono se to jistě oběhne. Pořídil jsem nové krytky do nábojů a zvýraznil asi kýčovitě nápis Zetor, ale mě se to moc líbí. S novýma kolama (5,5/16) s červenými disky to vypadá moc pěkně. Nandal jsem i volant a ovládání plynu. Chybí už jen kastlík na baterii se sedačkou (pár šroubů), vzduchojem a komplet elektrika, mám už ale věci připravený, tak snad to půjde od ruky. Ono se ale jistě vyskytne dost problémů na řešení, tak to asi tak rychle vrčet nebude...
Přílohy
Pohled ze zadu.
Pohled ze zadu.
Celý předek traktoru - chladič s termostatem zatím jen pracovně připevněn, musím vyrobit držák na alternátor, tak abych k tomu mohl. U chladiče jsem letoval jednu postranici, jinak netekl. Jsem zvědav na funkci termostatu, je ze zetoru 30/40.
Celý předek traktoru - chladič s termostatem zatím jen pracovně připevněn, musím vyrobit držák na alternátor, tak abych k tomu mohl. U chladiče jsem letoval jednu postranici, jinak netekl. Jsem zvědav na funkci termostatu, je ze zetoru 30/40.
Přední náprava zkompletovaná.
Přední náprava zkompletovaná.
Nastrojené příslušenství motoru.
Nastrojené příslušenství motoru.
Levá strana i s bubnem. Přidal jsem na brzdovou hřídel jednu drážku s o-kroužkem pro lepší těsnění oleje z převodovky.
Levá strana i s bubnem. Přidal jsem na brzdovou hřídel jednu drážku s o-kroužkem pro lepší těsnění oleje z převodovky.
Pravá strana brzd po nasazení čelistí.
Pravá strana brzd po nasazení čelistí.

Jaro25

#23 Nový příspěvek od Jaro25 »

Naozaj sa mi páči ako to robíš, hlavne že si to celé nezastriekal aj s čerpadlom a palivovým filtrom.

Peter768

#24 Nový příspěvek od Peter768 »

Pekná práca 8) Aký majú rozmer tie pneumatiky? Aká je to značka? Seha? Fakt pekné 8)

mihi

#25 Nový příspěvek od mihi »

Pekné, pekné a budeš dávať naspäť aj kabínu s rámom?

Mihi :)
Mihi

Míra Z 25

#26 Nový příspěvek od Míra Z 25 »

Díky za pochvalu, ještě mi chybí natřít víčko od palivového filtru. Kabina s rámem nebude - kabina byla totálně sežraná. Rám bude i s obojími držáky na prodej. Kola jsem dal Mitas 14,9-28. Prý to jsou bývalé třináctky, takže ty, co se tam vlastně na přání také montovaly. Dopředu mám BKT 5,5-16, takto na kolech to vypadá, že to bude vodorovně, než se ojedou zadní vzorky.

pavel601

#27 Nový příspěvek od pavel601 »

....ahoj , :) pekný stroj , pekná práca ... :chytry: .. :) .. 8)

paulie

#28 Nový příspěvek od paulie »

...poklona 8)
Zetor 5718

Míra Z 25

#29 Nový příspěvek od Míra Z 25 »

V neděli jsem dončil připojení posledního kablíku a konečně zase zabafal. Chybí mi jen plech kolem přístrojů, dvířka ke kastlíku a naletovat nyple na trubičku k budíku mazání. Možná se ještě objeví další drobnosti - např. mi blinkry blikají příliš rychle, první dvě bliknutí jsou ok, pak se to rozbliká... Studený start - po nažhavení chytil okamžitě, olejové čerpadlo si samo nasálo, teplý motor chytá na kliku. Jsem spokojenej. Před hodnocením fotek upozorňuju, že jsem nestavěl veterána, takže vepředu jsou blinkry, držáky na světla jsou nové z trubky, protože ty staré tam nebyly. Lemy kolem blatníků jsem prodloužil i na přední stranu, přijde mi to hezčí.
Přílohy
Z25_gen_male_55.jpg
Z25_gen_male_54.jpg
Z25_gen_male_53.jpg
Z25_gen_male_52.jpg
Z25_gen_male_51.jpg
Z25_gen_male_50.jpg
Z25_gen_male_48.jpg
Přístrojová deska - opatřil jsem si i extrémně předražené schéma řazení...
Přístrojová deska - opatřil jsem si i extrémně předražené schéma řazení...
Z25_gen_male_46.jpg
Teploměr je na elektriku, udělal jsem si závit na čidlo. S termostatetem to při projížďce drželo 80°C, uvidíme jak to bude při zátěži.
Teploměr je na elektriku, udělal jsem si závit na čidlo. S termostatetem to při projížďce drželo 80°C, uvidíme jak to bude při zátěži.
Z25_gen_male_49.jpg
Kabely jsou různých barev, co to šlo tak jsem využil vícežílových autokabelů a dokoupil jsem pár jednotlivých, snaha byla o co nejmíň spojů. Podle schémat z internetu to byla sranda zapojit, vše fungovalo napoprvé.
Kabely jsou různých barev, co to šlo tak jsem využil vícežílových autokabelů a dokoupil jsem pár jednotlivých, snaha byla o co nejmíň spojů. Podle schémat z internetu to byla sranda zapojit, vše fungovalo napoprvé.
Dobíjí to perfektně, při zapnutých světlech neproblikává kontrolka ani na volnoběh a na baterce je 13,7 V, při otáčkách 14 V.
Dobíjí to perfektně, při zapnutých světlech neproblikává kontrolka ani na volnoběh a na baterce je 13,7 V, při otáčkách 14 V.
Z25_gen_male_41.jpg
Z25_gen_male_40.jpg
Z25_gen_male_39.jpg
Alternátor 55A ze škody 1203, použil jsem i držák a část šponováku a přidal na vlastní konstrukci, viz dále.
Alternátor 55A ze škody 1203, použil jsem i držák a část šponováku a přidal na vlastní konstrukci, viz dále.

Ursus 73

#30 Nový příspěvek od Ursus 73 »

Júúú, krásavec, klobúk dolu :pohar:
"Mám skutočnú túžbu dokončiť všetko, čo som začal. Táto skutočnosť ma často privádza k problémom." (N. Tesla)

Odpovědět

Zpět na „Zetor 15/25“