Výroba poloautomatu na řezání paliva
Moderátoři: rezis, Leo, Malboro
Re: výroba poloautomatu na řezání paliva
podle mě se to zastaví v momentu gdy přeskočí páčka do nulové polohy
mechanicky to samozřejmě vyřešit jde i počítače byly mechanické
ale možná by mu uplně stačilo, aby sa při posunutí páčky rozvaděč zaaretoval a vypl sa při dosažení koncové polohy no a na pohyb zpět by zase dal páčku ručně na druhů stranu a ta by sa zase při dojezdu odaretovala.
nakreslil jsem jak by mohla byt ta štípačka udělaná...
normální traverza a nebo HEB profil či jak sa to menuje no a na něm vodítko pro štípací desku a naproti pevný držák nožů..prostě bys na něho zvrchu nasunul potřebný nůž
mechanicky to samozřejmě vyřešit jde i počítače byly mechanické
ale možná by mu uplně stačilo, aby sa při posunutí páčky rozvaděč zaaretoval a vypl sa při dosažení koncové polohy no a na pohyb zpět by zase dal páčku ručně na druhů stranu a ta by sa zase při dojezdu odaretovala.
nakreslil jsem jak by mohla byt ta štípačka udělaná...
normální traverza a nebo HEB profil či jak sa to menuje no a na něm vodítko pro štípací desku a naproti pevný držák nožů..prostě bys na něho zvrchu nasunul potřebný nůž
- Přílohy
-
- stipacka.JPG (11.18 KiB) Zobrazeno 2154 x
a možná by bylo dobré aby to bylo nainstalované na bok, aby sa moc neotírala vazelína z toho vedení
- Terablick
- Kontaktovat uživatele:
Já právě myslím, že jde o to, aby se o to nemusel moc starat a aby nemusel čekat než se štípačka vrátí a mohl mezitím řezat další nebo jít pro další kládu... Tím, že by se páčka přepínala ručně by pokaždý musel sledovat kde má štípačku (jestli vysunutou nebo zasunutou) a čekat než zase dojede... Představuju si tu situaci takhle: Dá na stůl poleno a uřízne prví špalek. Zapne výsuv štípačky a začne řezat další špalek. Než ho dořízne musí přestat, zkontrolovat jestli štípačka už dosáhla konce, přepnout páčku a čekat až se štípačka vrátí do základní polohy. Pak může špalek doříznout. Když dořízne, zapne zas páčku a začne řezat. V půlce opět přetane, zkontroluje štípačku, přepne a čeká... V tom provedení co jsem udělal by situace vypadala takhle: Dá poleno a uřízne špalek. Když špalek padne dolu, šlápne pedál a dál se nestará... Začne řezat další. Než ho dořízne úplně, jen pohledem zkontroluje jestli už je štípačka zpátky na začátku a kdyžtak vteřinku počká... Když dořízne poslední, na nic nečeká a jde pro další kládu. Než se vrátí, je štípačka v základní poloze a může hned řezat další špalek... Ono totiž základ tho proč se to řeší je v tom, že chce minimalizovat prostoje, aby pila neběžela dlouho na prázdno... Požadavek je na co nejrychlejší práci a minimální nároky na obsluhu. To mechanické ovládání táhlem se západkou a koncovou patkou mi nepřijde nijak složité a mělo by to být naprosto spolehlivé... Zároveň ale výsuv spíná ručně, takže ho sepne až tehdy kdy to je potřeba, a tedy má kontrolu... Pilu ovládá ručně, čili tam je kontrola 100%. Navíc s nápadem na pedál přišel přímo autor stroje, a mě osobně to připadá výhodné. Bude potřebovat jednou rukou přidržovat kládu, a druhou ovládat pilu. Obsluhovat rozvaděč ručně by znamenalo pustit z ruky buď pilu, nebo kládu... Ani jedno mi nepřijde moc bezpečné...
Rád poradím s hydraulikou. Pište ale vždy na email hydraulika@post.cz
Moje stránky o HYDRAULICE (klik). Kalkulátory (řízení, naviják, štípačka, hadice, ...), návody, katalogy, vychytávky...
Farming Simulator a další hry levně
Moje stránky o HYDRAULICE (klik). Kalkulátory (řízení, naviják, štípačka, hadice, ...), návody, katalogy, vychytávky...
přiznám se že jsem nečet stranu 18-23
ale čínaštípač automaticky vysouvá píst do základní polohy (aspoň horizontální)
ovládání je tam následující:
nic=obě páky nahoře - vysouvá nahoru pak stojí nahoře
jedna páka zmáčklá(jedno jaká) - píst stojí
obě dole - píst jede dolů
tak se můžete inspirovat tam
ale čínaštípač automaticky vysouvá píst do základní polohy (aspoň horizontální)
ovládání je tam následující:
nic=obě páky nahoře - vysouvá nahoru pak stojí nahoře
jedna páka zmáčklá(jedno jaká) - píst stojí
obě dole - píst jede dolů
tak se můžete inspirovat tam
- Terablick
- Kontaktovat uživatele:
Trochu moc komplikovaný a hlavně pořád manuální ovládání. My se tu snažíme a částečnou automatizaci .
sem to napsal trochu nešťastně já tam píšu o pákách který má mít člověk v ruce rozvaděč je jednosekční (páky pro ruce jsou spojený pásovinou a ta je nějak připojená k rozvaděči)Terablick píše:Trochu moc komplikovaný a hlavně pořád manuální ovládání. My se tu snažíme a částečnou automatizaci .
takže vám by stačilo sehnat takový rozvaděč a udělat mu aretaci polohy štípej a při dojetí klínu na konec páku vrátit do základní polohy
úplně jednoduchý systém by byl udělat páce rozvaděče kulisu(viz obrázek), aby džela v pozci štípej, pak jí udělat kloubek aby se tam mohla dostat a na samotný štípač udělat packu co jí vrátí, takže uživatel musí jen zařadit ať štípá(i to by se dalo nějak propojit s pohybem pily)
komentář k obrázku páka=kolečko, kulisa=čára, packa na vrácení= obdélník), šipky ukazují přechod z polohy vrať se do polohy štípej
- Terablick
- Kontaktovat uživatele:
No tenhle princip už chápu . Ale jak se ten píst vrátí do zasunutýho stavu a tam zastaví (vypne tlak)? Nebo se ten rozvaděč vrátí až do polohy pro zásuv a po dojezdu je furt natlakovanej?
hele to netuším každopádněTerablick píše:No tenhle princip už chápu . Ale jak se ten píst vrátí do zasunutýho stavu a tam zastaví (vypne tlak)? Nebo se ten rozvaděč vrátí až do polohy pro zásuv a po dojezdu je furt natlakovanej?
pro rozštípnutí zmáčkneš obě páky dolů píst jede dolů když je pustíš jede nahoru s tím že nahoře se zastaví a ty nic neřešíš (taky to umí že nahoru jezdí píst rychlejc než dolů)
zitra napisu k tomu neco dnes ee
- Terablick
- Kontaktovat uživatele:
To "umí" každá... Je to tim, že má silnou pístní tyč, takže potřebuje výrazně míň oleje pro zásuv .xxmm píše:hele to netuším každopádněTerablick píše:No tenhle princip už chápu . Ale jak se ten píst vrátí do zasunutýho stavu a tam zastaví (vypne tlak)? Nebo se ten rozvaděč vrátí až do polohy pro zásuv a po dojezdu je furt natlakovanej?
pro rozštípnutí zmáčkneš obě páky dolů píst jede dolů když je pustíš jede nahoru s tím že nahoře se zastaví a ty nic neřešíš (taky to umí že nahoru jezdí píst rychlejc než dolů)
-
A pak že já v kovošrotu nic neulovím. Dneska hydraulický píst, sice chce přetěsnit ale za 100,- neber ho, vyrezlej není. výsuv má ale jen 40cm. vnitřní průměr válce 63mm. Taky už mám doma základ na štípačku jekl 120x100 a válečky na dopravník a kus pásu. Našel jsem v inzerci pístnici s výsuvem 50cm ale chce za ni 3000,- což mi přijde dost.
Napadlo mě že by bylo dobré nechat si možnost řezat bez štípání (malé průměry, nebo do kotle kam je potřeba větší polena) a to možností přestavět snadno dopravník přímo za pilu. A zase naopak při štípání ho dát až za štípačku.
Dopravník počítám dlouhý 1,7m šíka pásu 35cm, protože bude krátký tak bude muset mít příčky aby dřevo neklouzalo. Ale protože bude krátký tak nebude kvůli skladnosti být půlený. Nepočítám že by se řezalo na vysoký valník.
Plán pro nejbližší dny: rozhodnout se / sehnat pístnici co se použije. motor s převodovkou na dopravník, vyřešit hnací vlec na dopravník, a hlavně neprošvihnout důležitou aukci - jako posledně
Napadlo mě že by bylo dobré nechat si možnost řezat bez štípání (malé průměry, nebo do kotle kam je potřeba větší polena) a to možností přestavět snadno dopravník přímo za pilu. A zase naopak při štípání ho dát až za štípačku.
Dopravník počítám dlouhý 1,7m šíka pásu 35cm, protože bude krátký tak bude muset mít příčky aby dřevo neklouzalo. Ale protože bude krátký tak nebude kvůli skladnosti být půlený. Nepočítám že by se řezalo na vysoký valník.
Plán pro nejbližší dny: rozhodnout se / sehnat pístnici co se použije. motor s převodovkou na dopravník, vyřešit hnací vlec na dopravník, a hlavně neprošvihnout důležitou aukci - jako posledně
-
Tak jsem začal tvořit dopravník. Bohužel mi na aukru o kousek unikl motůrek se šnekovou převodovkou co by byl ideální ale je pryč. Na dopravník mi chybí kromě zmíněného motoru ještě tažný válec. Počítám že ještě na boky (na ty učka) přijde našroubovat ohnutý plech aby to udělalo koryto dopravníku. Nemáte někdo zkušenost se spojováním pásu - kromě toho nechat si to spojit ve firmě?
ty pásy sa lepíja zkus gumex.cz tam majů lepidla možná by stačil chemoprén záleží z jakého materiálu je ten pás
- kovohryz
- Kontaktovat uživatele:
(((Napadlo mě že by bylo dobré nechat si možnost řezat bez štípání (malé průměry, nebo do kotle kam je potřeba větší polena) a to možností přestavět snadno dopravník přímo za pilu. A zase naopak při štípání ho dát až za štípačku. ))) Nejednodušší řešení pokud pila bude nad štípačkou dát tam krycí plech,který bude zešikma k dopravníku!!!!!!!! odpadá složitá montáž
-
Materiál pásu je taková klasická kurtna? nebo jak se to jmenuje. má to víc pláten. Koukal jsem na to lepidlo, cena by byla dobrá ale je to lepení za tepla a pod tlakem. Zkusím se ještě optat v jedné firmě kde to dělají na cenu a možná nebude co řešit. Nezkoušel jste to někdo spojit třeba pantíkama?