Začiatočník potrebuje radu pre stavbu traktora

Moderátoři: rezis, Toreto

Zpráva
Autor
imaginaro

Re: Začiatočník potrebuje radu pre stavbu traktora

#106 Nový příspěvek od imaginaro »

Aha,rozřezat a pak svařit,čili přidání práce.Každopádně ale dobrý typ,který asi použiju. 8)
Takže když to shrnu,pokud ju zeženu tak použiju krátkou poloosu z třetí nápravy a tu dlouhou zkrátím ještě víc než je ta krátká a reduktory natočím asi do zadu.Co jsem to tu tak pročítal,tak jsem zjistil že se nezhodnete na nejspolehlivějším spůsobu svaření zkracovaných poloos.Co se vám tak asi zdá nejlepší? :zapomel:
"NEMUSÍŠ VŠECHNO VĚDĚT,STAČÍ VĚDĚT KDE TO NAJDEŠ."
-můj dědeček-
https://imaginaro.rajce.idnes.cz/Kubotka/
můj záhon- www.imaginaro.rajce.idnes.cz/vyvyseny_zahon/

ota

#107 Nový příspěvek od ota »

S tím svářením poloos to není jen tak. Jde to, jako všechno. Vyřízneš z ní kolik potřebuješ. Dělá se to tak, že vyřízneš pryč potřebný rozměr. Ale na jednom kousku necháš přídavek tak třeba 20 mm. Dáš do soustruhu a stočíš na něm středící čep v té délce 20 mm. Třeba o průměru 16 mm. Do druhého odřízlého konce vyvrtáš díru tkového průměru, aby do ní šel ten vysoustružený čep naklepnout. Ještě na těch obouch kusech srazíš hrany aby jsi mohl pěkně zavařit. Ještě než to slisuješ k sobě múžeš si vyrobit z kusu trabky kroužek. Tak aby šel nasadit na oba konce poloosy. Ten potom nasuneš na jeden kus poloosy a slisuješ oba dva dohromady. Potom zavříš k sobě. Obrousíš. Nasuneš ten kroužek z trubky přez svár a zase ho na koncích zavaříš. tím máš poloosu vyztuženou. Ale musíš dávat pozor, aby jsi potom poloosu prostrčil i s tím navařeným kroužkem do nohavice.
Proto je lepší poloosu nevařit ale sehnat tu kratší a vyrobit to přímo podle ní a máš o práci míň.
Ještě ty poloosy občas při nějakém zatížení můžou prasknout. Jsou z materiálu, který se dá svářet, ale tím vařením se vytvoří pnutí v materiálu a může to i prsknout. Máš potom o práci postaráno. Proto většina z nás volí nevařit.
Mám tady nějaká ilustrační fota, je to ale poloosa malá, k malému traktůrku o malém výkonu. Ale v podstatě to je stejné, akorát já tam nemám ten výztužný kroužek z trubky. Neprolezl by mi ložiskem. Což u V3S není.
Přílohy
Čep a díra.JPG
Slisováno.JPG
Zavařeno.JPG

imaginaro

#108 Nový příspěvek od imaginaro »

jj,to chápu.Jen mě napadlo,když potřebuju zkrátit tu dlouhou poloosu na kratší než je ta krátká(zhruba na 30cm), nebylo by jednoduší rovnou svařit trubkou dohromady ty rozšířené konce?Samozřejmě tak aby to tam vlezlo.Prostě mě napadlo že by celá poloosa byla sylného průměru,vadilo by to něčemu?Pokud je to blbost,tak ať vás netrefí :typek:
-můj dědeček-

Terablick
Kontaktovat uživatele:

#109 Nový příspěvek od Terablick »

Blbost to asi neni, ale je tam jinej problém. Ta poloosa je z materiálu kterej se moc nekroutí. T6rubka bude měkčí. Takže na větší dýlku se bude trubka kroutit víc než poloosa a podle mě se ukroutí sváry. Tak jako tak musíš samozřejmě pod tou trubkou svařit tu poloosu tak jak je popsáno, takže dávat delší trubku je asi zbytečné... Myslím si (kdyžtak mě opravte), že optimální přesah bude maximálně cca 10-15cm na každou stranu od řezu poloosy. Samozřejmě pokud ta poloosa bude tak krátká, že by těch celkových 20-30cm vyšlo až k těm zesílením, asi by to možný bylo ;-). Když píšeš, že bude dlouhá jen asi 30cm, tak to asi stejně vyjde až k těm zesílením tak jako tak ;-). Tam moc místa mezi těma zesíleníma nezbyde 8)
Rád poradím s hydraulikou. Pište ale vždy na email hydraulika@post.cz

Moje stránky o HYDRAULICE (klik). Kalkulátory (řízení, naviják, štípačka, hadice, ...), návody, katalogy, vychytávky...

Farming Simulator a další hry levně

imaginaro

#110 Nový příspěvek od imaginaro »

právě tak jsem to myslel,že při tak krátké poloose to můžu svařit rovnou.S tím jsem tak nějak počítal že tu poloosu nejdřív svařím dohromandy a pak přeplátuju půlenou trubkou od kraje po kraj.
Tím že budu mít tu dlouhou poloosu kratší než tu krátkou,budu mít dif. mimo osu traktorku a tím pádem budu mít vedle difu místo na náhon zadního nářadí.Akorád jsem zatím nepřišel na to jak to udělat abych mohl vypínat náhon ale traktůrek stále jel,pač mám jen jednu převodovku i spojku.Teď mě tak napadlo-je lepší mít možnost vypnout pojezd při chodu náhonu,nebo vypnout náhon při pojezdu = za jízdy traktůrku zastavit náhon zadního nářadí,nebo při zapnutém náhonu nářadí moct zastavit traktůrek?Když nad tím tak přemýšlím,tak asi to druhy. :zapomel:
Teď ještě nějakou nápravu z V3S sehnat,zatím se mi to nedaří.Nevíte někdo o nějaké? :potlesk:
-můj dědeček-

imaginaro

#112 Nový příspěvek od imaginaro »

:nene: :'( hm,to je všechno docela z ruky,ale i tak díky.
-můj dědeček-

milstav1

#113 Nový příspěvek od milstav1 »

imaginaro píše::nene: :'( hm,to je všechno docela z ruky,ale i tak díky.
Tak v uherském hradišti v armi šopu je mají

imaginaro

#114 Nový příspěvek od imaginaro »

milstav1 píše:
jé a za kolik? UH je docela kousek,ale pokud je to za podobnou cenu jako jsem tady našel v jinym armyšopu (7700,-), tak to je příliš.
-můj dědeček-

milstav1

#115 Nový příspěvek od milstav1 »

imaginaro píše:
milstav1 píše:
jé a za kolik? UH je docela kousek,ale pokud je to za podobnou cenu jako jsem tady našel v jinym armyšopu (7700,-), tak to je příliš.
Tak to já se nezajímal ale zdá semi že tam byla cena za kilo

Terablick
Kontaktovat uživatele:

#116 Nový příspěvek od Terablick »

imaginaro píše:právě tak jsem to myslel,že při tak krátké poloose to můžu svařit rovnou.S tím jsem tak nějak počítal že tu poloosu nejdřív svařím dohromandy a pak přeplátuju půlenou trubkou od kraje po kraj.
Tím že budu mít tu dlouhou poloosu kratší než tu krátkou,budu mít dif. mimo osu traktorku a tím pádem budu mít vedle difu místo na náhon zadního nářadí.Akorád jsem zatím nepřišel na to jak to udělat abych mohl vypínat náhon ale traktůrek stále jel,pač mám jen jednu převodovku i spojku.Teď mě tak napadlo-je lepší mít možnost vypnout pojezd při chodu náhonu,nebo vypnout náhon při pojezdu = za jízdy traktůrku zastavit náhon zadního nářadí,nebo při zapnutém náhonu nářadí moct zastavit traktůrek?Když nad tím tak přemýšlím,tak asi to druhy. :zapomel:
Teď ještě nějakou nápravu z V3S sehnat,zatím se mi to nedaří.Nevíte někdo o nějaké? :potlesk:
Náhon je lepší vypínatelnej nezávisle. Ale pokud se chceš rozhodovat, je určitě lepší mít možnost vypínat náhon i za jízdy. Ale nějak nerozumím tomu jak nebo proč se rozhoduješ mezi těma variantama. Ideální je náhonová spojka, ale tu asi řešit nebudeš, takže zbejvá zubová spojka nebo synchron z auta, a jen vyšlápneš spojku (aby se uvolnilo pnutí) a zařadíš nebo vyřadíš náhon. To samozřejmě při troše cviku půjde jak za jízdy tak na místě (pokud teda nebude hnaná až za převodovkou - pak bys pro pohon nářadí bez jízdy traktoru musel udělat ještě druhou zubovou spojku pojezdu, což by nebylo úplně dobrý...). S jednou převodovkou se to těžko řeší... Dá se udělat nějakej přídavnej převod na obal převodovky (na primární hřídel), ale to je složitý...

Moje stránky o HYDRAULICE (klik). Kalkulátory (řízení, naviják, štípačka, hadice, ...), návody, katalogy, vychytávky...

Terablick
Kontaktovat uživatele:

#117 Nový příspěvek od Terablick »

imaginaro píše:
milstav1 píše:
7700,- za nápravu? Je ze zlata? Já viděl nejvíc tuším 5000,- , většinou 2-4 podle stavu.

Johndeere70

#118 Nový příspěvek od Johndeere70 »

nič v zlom chlapi ale toto je moja tema a nie je obecna ... tu pisem o mojich veciach a traktory ... prosim nerieste v tejto teme inych veci ... a neberte to v zlom diki

Terablick
Kontaktovat uživatele:

#119 Nový příspěvek od Terablick »

Jeee, promiň... :red: Já jem si nějak neuvědomil, že to se neptáš ty :friends: .

Johndeere70

#120 Nový příspěvek od Johndeere70 »

zdravim ... viem o tom ze sa da vyrezavat do pneumatiky vzor ale chcel by som sa opýtat ze na kolko sa to moze rezat :-/ ... pretoze moja jedna pneumatika ma šipovy vzor a v strede je vysoky vzor asi 0,5 cm a samozrejme smerom ku kraju sa zvacsuje ... pomohlo by mi to vyrezat? aspon na nejaky čas kym si našporím na nejake šípy... Ďakujem za pomoc

Odpovědět

Zpět na „Stavíme traktor domácí výroby“