servo řízení

hydraulické okruhy, pístnice, hydromotory, netěsnosti, orbitroly, oleje, atd.

Moderátoři: rezis, Lukashil, Leo

Zpráva
Autor
jan-j31

servo řízení

#1 Nový příspěvek od jan-j31 »

Zdravím pánové,
zapojil jsem servo rízení a zajímá mě jestli tam musím mít přetlakový ventil.
zapojil jsem to -Nádrž,čerpadlo pak to jde do orsty,dále to jde,dvě hadice jdou na pístnici
řízení a jedna jde do rozvaděče z kterého to rozvádím do pístnic.Dále -vracečka ,filtr a nádrž.Proto mě zajímá jestli tam musí být ten přetlakový ventil.Když nastartuji,tak se mi
kola sami zatočí a prokluzují klínaky.Hadice bych měl mít zapojené dobře,tak nevím proč
to samo zatáčí a proč prokluzují ty klínaky.

bulanek88
Kontaktovat uživatele:

Re: servo rízení

#2 Nový příspěvek od bulanek88 »

Určitě je ta orsta v pořádku?, je vyzkoušená?, nám se chovala podobně když byla vadná, a klíňáky kloužou asi proto že orsta zatočí nadoraz a pak olej nikam nemůže

Terablick
Kontaktovat uživatele:

#3 Nový příspěvek od Terablick »

Přetlakovej ventil vždycky! A ten orbitrol bude pravděpodobně vandej :-/ .
Rád poradím s hydraulikou. Pište ale vždy na email hydraulika@post.cz

Moje stránky o HYDRAULICE (klik). Kalkulátory (řízení, naviják, štípačka, hadice, ...), návody, katalogy, vychytávky...

Farming Simulator a další hry levně

jan-j31

#4 Nový příspěvek od jan-j31 »

Ta orsta je prý vyskoušena,měla by jít.Posílám foto o co se jedná.V tý orste je jeden vývod
s pružinkou.Zajímá mě jestli je to vracečka nebo přívod.Návod tam je natištěn ale nevím,radši se zeptám.
Potřebuji zjistit který je to přetlakový ventil,já to nepoznám.mělo by to být z desty.obr.č.1,2.
Přílohy
P3180084.JPG
P3180082.JPG
P3170081.JPG
P3170080.JPG
P3170079.JPG

Terablick
Kontaktovat uživatele:

#5 Nový příspěvek od Terablick »

Na tom štítku máš přesně jak má být zapojená. Překvapivě to neni jako obvykle, ale je to tak, že ten vstup s pružinkou je vstup tlaku, ten pod nim je vracečka, ten vedle tlaku je jedna strana řízení, a ten pod nim druhá strana. Takže když dáš orbitrol tak jak je na volantu, a dírama k sobě, máš vlevo nahoře a vlevo dole píst řízení, vpravo nahoře tlak a vpravo dole vracečku. Tedy aspoˇm pokud jsem dobře pochopil ten obrázek. Přetlakovej ventil by na pohled mohly bejt oba ty díly, ale pravděpodobně to bude ten ve tvaru jakoby "oteklýho" písmene T (s tim štítkem). Když opíšeš nebo líp vyfotíš ten štítek, řeknu ti to přesně ;-)

Moje stránky o HYDRAULICE (klik). Kalkulátory (řízení, naviják, štípačka, hadice, ...), návody, katalogy, vychytávky...

jan-j31

#6 Nový příspěvek od jan-j31 »

Podle toho plánku je vracečka s tou pružinkou.Já jsem to skoušel a proto mi to asi nešlo.
Protože olej tam šel ale né ven.Pokud je to s tou pružinkou tlak tak by to bylo v pořádku.
posílám foto toho štítku.je trochu poškozen,špatně vidět.
Mám to zapojit podle tvého návodu,jenom filtr jsem dal na vracečku.
download/file.php?id=66311&mode=view
Přílohy
P3190095.JPG

Terablick
Kontaktovat uživatele:

#7 Nový příspěvek od Terablick »

Tak bohužel ze štítku nevyčtu nic. Jednak je poškozenej, a druhak azbuku neumim ;-). Podle toho plánku to klidně zapoj, ale dodávám, že lepší řešení je samostatnej okruh pro řízení, a samostatnej pro hydrauliku (tedy 2 nádrže, 2 čerpadla atd). Podle toho štítku je tlak na tom s tim ventilkem (pružinkou). Popis je vždy následovný: P=tlak (press), T= vracečka (tank - anglicky nádrž), A a B jsou výstupy pro píst.

petrak

#8 Nový příspěvek od petrak »

Na tom prvním obrázku je prioritní ventil z vzv Desta. Zapojuje se tak,že na jeden vývod jde tlak z čerpadla, na další jde výstup do orsty a třetí jde na vstup hydr. rozvaděče (tam kde se obvykle připojuje výstup z čerpadla) -bohužel nevím který vývod je který. Funguje to tek,že Ti dává tlak nejdříve na řízení a teprve co "zbyde" jde na pracovní hydrauliku. Když ho opatrně rozděláš tak podle principu pochopíš který vývod je který. Na druhém obr. je asi přetlakový ventil-opět rada opatrně rozdělej a uvidíš :)

Terablick
Kontaktovat uživatele:

#9 Nový příspěvek od Terablick »

Tak to je možné, a dost pravděpodobné ;-). Funkce je přesně jak píše petrak. Možná bys na něm našel nějaké označení výstupů. Tohle řešení je celkem dobré (asi nejlepší možné při použití jen jednoho čerpadla). Pokud by se ti tedy povedlo zjistit kam který vývod patří, máš komplet profesionálně sestavenej okruh s rozdělením pro řízení a pro rozvaděč ;-). Taky mám doma jeden prioritní ventil, ale ten vypadá úplně jinak - funkce ale bude stejná ;-). Přikládám obrázek vnitřní konstrukce (toho mého) pro představu ;-). Funkce přetlakového ventilu je myslím jasná - je volně průchozí dál do okruhu, a je z něj "odbočka" s (většinou) kuličkou a pružinou (nědy s nastavitelným přítlakem). Když tlak v okruhu stoupne nad nastavenou hodnotu, přetlačí to pružinu, a nadbytečnej tlak odejde volně do nádrže. Funkce je taky jasná - ochrana celého okruhu před poškozením nadměrným tlakem ;-).

Prioritní ventil OLSA (já mám přesně typ OLSB):
Obrázek

jan-j31

#10 Nový příspěvek od jan-j31 »

Skoušel jsem to zapojit bez rozvaděče,jenom samotné servo.Na ten vstup s tou pružinkou jsem dal tlak,nad něj vracečku,vedle je zapojená pístnice řízení.Nedával jsem přetlakový
ventil.Když nastartuji prokluzuje klínák a na vracečku to jde jenom když zatočím volantem.
Mám tam asi opět něco blbě zapojené.Zajímá mě jak ta orsta funguje.Rozvaděč jsem již pochopil,tím ptotéká olej a když pohnu pákou pošlu tlak do do pístnic.Nevím jestli to funguje stejně,a jestli jo,kde mám problém.Není v tý orste nějaká trysky která by mohla být ucpaná?
Posílám polohu orsty tak jak bude přidělaná.
Přílohy
P3170079.JPG
P3170081 (2).JPG

Terablick
Kontaktovat uživatele:

#11 Nový příspěvek od Terablick »

Orbitrol zjednodušeně řečeno přepouští pevně danej geometrickej objem oleje pod stejným tlakem, pod jakým ho do něj přivedeš. Představ si to jako třeba kolečko s dírkama, který se otáčí mezi dvěma deskama. Kolečko pevně doléhá z obou stran na desky, takže těsní, a jen na jedné desce na jednom místě je vstup a na druhé desce je na opačné straně výstup. Ten olej nateče do té dirky, a tím, že otočíš volantem ho přesuneš k tomu výstupu. Těch dírek je řada a jsou kolem dokola, takže každý pootočení volantu přesune trochu oleje. Objem, kterej to přesune na jednu celou otáčku (360°) je takovej, jaký je označení orbitrolu (80, 160 atd) a je v ccm (kubických centimetrech). No a olej kterej se vrací z pístu do orbitrolu jde rovnou do vracečky. Některé orbitroly mají ještě přetlakovej ventil, kterej hlídá maximální tlak, a co je "navíc" odpustí do vracečky. Když se orbitrol netočí (netočíš volantem), měl by bejt volně průchozí (bez odporu). Proto jsem hned na začátku napsal, že ten popis funkce je hodně zjednodušenej ;-). Když ho zapojíš jakkoliv jinak než má bejt, nebude fungovat.

jan-j31

#12 Nový příspěvek od jan-j31 »

Na tý kostce je ještě jeden vývod na boku.Dal jsem tam zátku.Nemá to být nějak propojené.
Přílohy
P3170080.JPG

FALKO

#13 Nový příspěvek od FALKO »

Zdar kamarád se věnuje opravě orbitrolu a říkal že ten orbytrol je špatně sestaven a seřízen ja mel stejný problém tak mi to opravil a dnes to faká na 100%

Terablick
Kontaktovat uživatele:

#14 Nový příspěvek od Terablick »

Zátka na boku je k ovládání toho prioritního ventilu ;-). Měla by bejt propojená do něj. Ale myslím si (teď si z hlavy nejsem jistej), že samotnej fakt že jsi jí zaslepil by neměl vadit. Ten priortiní ventil stejně v okruhu zapojenej nemáš, ne?
Určitě nic nezkazíš, když ten orbitrol vezmeš (pošleš) k někomu, kdo je opravuje, a kdo se na něj podívá. Jednak ti 100% přesně řekne co a jak zapojit, a jednak ho rozebere, zkontroluje, seřídí atd...

josefbar

#15 Nový příspěvek od josefbar »

na kterou stranu to zataci a jde tlak tak to dej jako spatecku

Odpovědět

Zpět na „Hydraulika“