Výroba poloautomatu na řezání paliva

štěpkovače, šťípačky, drtiče, navijáky, pily...

Moderátoři: rezis, Malboro, Leo

Zpráva
Autor
hajney

Re: výroba poloautomatu na řezání paliva

#256 Nový příspěvek od hajney »

Ano, použít odpovídající hydromotor, čerpadlo, rozvaděč, filtr a dostatečnou kapacitu nádrže a je to kolem 35000,-

vymyslet funkční řešení s použitím nějaké spojky. Udělat ke klasické autové spojce lepší přítlačné ložisko a dát to k motoru kde má ještě míň otáček a třeba by to přežila.

Terablick
Kontaktovat uživatele:

#257 Nový příspěvek od Terablick »

To mluvíš ale o nových dílech v obchodě ;-). Tady na foru nebo třeba na Aukru se běžně prodávaj (často i fungl nový) díly zhruba za ceny: Rozvaděč (3 sekce) 2500,- Kč, hydromotor 2-3 tisíce max (teď tam byl MRAK 6-40-1 za 3000,- fung novej), čerpadlo cca od 1000,- Kč, filtr (použitej obal - vložku koupíš novou za stovku) od 500,-, a nádrž si posvařuješ sám, nebo koupíš nějakou za 500,- ;-). Přidej ještě hadice a šroubení za cca 1000,- Kč a nějakej menší chladič oleje taky za 1000,- (starší). Suma sumárum 8-10 tisíc max. Když seženeš dobře, nebo ne fungl nové věci, tak komplet třeba za 5 nebo i míň ;-).
Rád poradím s hydraulikou. Pište ale vždy na email hydraulika@post.cz

Moje stránky o HYDRAULICE (klik). Kalkulátory (řízení, naviják, štípačka, hadice, ...), návody, katalogy, vychytávky...

Farming Simulator a další hry levně

hajney

#258 Nový příspěvek od hajney »

Ale tímhle směrem jsem šel na začátku. Ve skříni mám hydromotor s vyššíma otáčkama. Ale na radu ostatních jsem došel k závěru že tak se to doma nedá postavit stoprocentně. Jo fungovat to bude, ale aby to fungovalo jak má tak by bylo dobré vyjít z originálního hydromotoru a k tomu odpovídající čerpadlo. Nechci kecat ale ten originální hydromotor má snad 380 at? to taky není málo.

Nikoho od toho nezrazuji, každý si jdeme svojí cestou a chceme dojít ke stejnému cíli. Já teď jdu cestou elektromotoru.

kenybz

#259 Nový příspěvek od kenybz »

tak nedej se 8)
když takových automatů s motorem funguje víc tak proč by to nešlo tobě.
když ti něco odejde uděláš to jinak to je vývoj a s tím určitě počítáš.
Tak nech se daří :prace:

kenybz

#260 Nový příspěvek od kenybz »

a ta lišta sa nebude tak dramaticky opotřebovávávat když nebude řetěz v záběru...

hajney

#261 Nový příspěvek od hajney »

Já zatím pracuji s variantou že to pojede furt a obětuji tomu olej na mazání. Ale příležitostně chci koupit frekvenční měnič. Teď je jeden na aukru na 4KW motor tak ne že mi ho někdo vyfouknete :vztek:
http://aukro.cz/frekvencni-menic-lenze- ... 12106.html
... :) no tak bude jinej, vypadá to na krutý souboj na konci záleží do kolika jsou ochotni jít ostatní
výhodou je že ať použití měniče nebo bez něj nevyžaduje žádné zásadní změny v konstrukci.

josefbar

#262 Nový příspěvek od josefbar »

ja tam mam motor 2,2 a vypinam ho a zatim vpohode ten motor bezi kratkou dobu a rozbiha se bez zateze motor to vydrzi

kenybz

#263 Nový příspěvek od kenybz »

no vida...
jo ten měnič z aukra neber on nemá ovládací panel přez který ho programuješ má jen potenciometr na nastavení otáček

Terablick
Kontaktovat uživatele:

#264 Nový příspěvek od Terablick »

hajney píše:Ale tímhle směrem jsem šel na začátku. Ve skříni mám hydromotor s vyššíma otáčkama. Ale na radu ostatních jsem došel k závěru že tak se to doma nedá postavit stoprocentně. Jo fungovat to bude, ale aby to fungovalo jak má tak by bylo dobré vyjít z originálního hydromotoru a k tomu odpovídající čerpadlo. Nechci kecat ale ten originální hydromotor má snad 380 at? to taky není málo.

Nikoho od toho nezrazuji, každý si jdeme svojí cestou a chceme dojít ke stejnému cíli. Já teď jdu cestou elektromotoru.
V hydraulice nejde vždycky jen o tlak. Je možné, že nějakej hydromotor v nějakým takovým zařízení má třeba i 380 barů (atmosféra se nepoužívá jako jednotka tlaku hydrauliky, ale je to prakticky totéž - 1 atmosféra je 1,013 baru), ale jinej hydromotor může mít stejnej kroutící moment i otáčky klidně při třetinovém tlaku.
Nevím jaký otáčky, kroutící moment atd to potřebuje, takže netuším jakej hydromotor by byl vhodnej... Netvrdím ani, že hydraulika je jediné řešení, ani že je to nejlepší řešení... Ale to co se tady popisuje ohledně toho elektromotoru (o elektrice nevím skoro nic), mi připadá ještě mnohem složitější, a ve výsledku velmi drahé, a (možná proto, že o tom nic nevím) i poměrně komplikované a s nejistým výsledkem. Třeba ten měnič na tom Aukru vypadá na dost složité elektronické zařízení, o kterém třeba já osobně nevím vůbec nic ;-).
Určitě tě od ničeho nezrazuju ;-). Držím palce ať už to budeš hnát čímkoliv... Hlavně aby to makalo jak má a dobře a dlouho ti to sloužilo ;-). Vždycky fandím někomu, kdo jde cestou vlastního vynalézání, sestavování a experimentů... O tom přece celé kutilství je, a většina z nás tady na foru určitě patří do kategorie domácí kutil... ;-)

Moje stránky o HYDRAULICE (klik). Kalkulátory (řízení, naviják, štípačka, hadice, ...), návody, katalogy, vychytávky...

Zx1974

#265 Nový příspěvek od Zx1974 »

Ješte bych se dovolil vrátit k použití frekvenčního měniče a radám provozovat jej na 200Hz.
Pokud vemu obyčejný asynchronní motor na jmenovitých 50Hz a začnu jej provozovat nad 50Hz tak se bude velmi rychle snižovat moment a při cca 75Hz bude poloviční. Když mám motor 230/400V (trojúdelník/hvězda) lze využít jeden fígl - motor se přepojí do trojúhelníku a pak je možné jej pozovozovat až do 83Hz, výsledlem je 1,7x zvýšený momet i výkon. Jenže u starších motorů je nebezpečí proražení vinutí na kostru, protože je namáhaný napěťovými špičkami až 800V (hlavně při brždění) a musí se použít motorová tlumivka.
M22, M25, M408/I, Neuson RD2000

jano
Kontaktovat uživatele:

#266 Nový příspěvek od jano »

Ja by som použil klinový remeň a napínaciu kladku. Celé to zpriahol tak, že ak bude pila "hore" kladka bude odlahčená, ak pôjde pila k rezu, kladka napne remeň...

cont33

#267 Nový příspěvek od cont33 »

hydromotor čo mám na to pripravený má výkon 5 KW, takže ked sa trocha viac zbrusia obmedzovače na retazi tak to retaz v pohode vydrzí ale bude brať väčščiu šponu, čo v tomto prípade nevadí ked to nedržíš v rukách ako motorovú pílu a tým pádom ani menšie otáčky by nemali nejak podstatne predlžiť čas rezu.... či to ozaj bude tak ukáže až prax....
ak niekto niečo chce tak pisať na cont7133@gmail.com Už tu niesom. V poslednom čase zaberá miesto každý príspevok.

DYK

#268 Nový příspěvek od DYK »

Snížení omezováků nad nebo spíše pod správnou mez je vždy a na čemkoli k ničemu a v tomto případě vytluče lištu dřív, než jindy. Začnou se tvořit otřepy, část z nich padne do drážky a drážka se vydře a to tak že velmi. Není dobré být chytřejší než výrobce.
práce patří strojům ˙˙˙ɐɯɐɥou nɹnɥzʌ ouɥɔǝsʌ ǝɾ ǝz 'ǝpɾıɹd ıɯ noqop ıupǝlsod

cont33

#269 Nový příspěvek od cont33 »

DYK píše:Snížení omezováků nad nebo spíše pod správnou mez je vždy a na čemkoli k ničemu a v tomto případě vytluče lištu dřív, než jindy. Začnou se tvořit otřepy, část z nich padne do drážky a drážka se vydře a to tak že velmi. Není dobré být chytřejší než výrobce.
Na harvestorových hlavách je tiež omezovák o pár desatín nižšie ako u bežnej motorovéj píle. Ja som nehovoril že ich odstránim celkom. a keby som aj mal každý rok vymeniť lištu tak v pohode. kotúčová píla potrebuje viac miesta, čím by bol stroj väčší, hlučnejší. Každé riešenie má svoje výhody aj nevýhody.... Ale dat 70 litrov za seriovku to tiež nieje riešenie...
ak niekto niečo chce tak pisať na cont7133@gmail.com Už tu niesom. V poslednom čase zaberá miesto každý príspevok.

Terablick
Kontaktovat uživatele:

#270 Nový příspěvek od Terablick »

Existujou tzv profi řetězy a lišty (třeba právě na ty harvestory). Možná by se vyplatilo do toho investovat o trochu víc, a mít jistotu, že to bude běhat a něco to vydrží.

Odpovědět

Zpět na „Lesní a dřevo technika“