Tak to tak puči a okopírovat ja řežu už spousty let a ten motor je slabý za ty prachy co to stojí snad by to šlo udělat levněji s daleko vykonějším motorem ! jinak dobrej systémtraktorista-plkac píše:mě se na techgagru líbil tento český výrobek cena kolem 70 000kč bez DPH,paní už mě několikrát volala a nabízela zapůjčení na 7 dní zaplatit bych musel jen dopravu PPL.
http://www.agro-profi.cz/profilogger.htm
Výroba poloautomatu na řezání paliva
Moderátoři: rezis, Malboro, Leo
- milstav1
Re: výroba poloautomatu na řezání paliva
AF422/2 je dvoupólový stroj a při tomhle (4kW) výkonu už je to solidní proudový ráz při spouštění. Motory tohoto typu se obvykle konstruují tak, aby snesly dvě po sobě jdoucí spouštění a (obvykle) šest spouštění za hodinu. Přitom se předpokládá, že motor je zatížen jmenovitým výkonem. Nevím jaký bude mít ta pila cyklus, ani jaká bude potřeba výkonu, takže můžu nanejvýš popsat, co se bude dít.
Po sepnutí spínače začně motorem procházet několika(tady tipuju 6-8)násobek jmenovitého proudu. Předpokládám, že po rozběhu půjde pila hned do řezu. Vinutí motoru je ovšem dimenzováno na jmenovitý proud a motor sám se při jmenovitém zatížení uchladí ventilátorem. Proudový ráz při spouštění nejen mechanicky namáhá poháněné zařízení, ale především nadměrně ohřívá vinutí motoru. Protože je ovšem hmota, kterou musí teplo přestoupit na povrch, kde je odvedeno chladícími žebry vzhledem k výkonu, který se na vinutí ztrácí, příliš velká, může se při častém opakovaném spouštění stát, že se vinutí přehřeje, přestože motor bude na povrchu studený. V tomto případě je motor navíc ihned zatížen a tedy dále tepelně namáhán a poté ihned vypnut a není tedy dále chlazen. Nevím s jakým cyklem bude ten poloautomat pracovat, ale i kdyby to byla minuta, jde pro běžné motory stále o příliš časté spínání. Chápu, že jsou to jen takové obecné řeči a "staří praktici" budou bouchat pěstí do stolu, tedy prsty do klávesnice a tvrdit, že to určitě vydrží a jestli ne, tak jsou ty nové motory na hovno a ty staré by to určitě vydržely (ty zas většinou nevydrží frekvenční měnič, ale neodbočujme), atd. Jaký bude cyklus a zatěžovatel pily? Ten pohon, co tam je, už je definitivní nebo se s tím dá ještě něco dělat?
Po sepnutí spínače začně motorem procházet několika(tady tipuju 6-8)násobek jmenovitého proudu. Předpokládám, že po rozběhu půjde pila hned do řezu. Vinutí motoru je ovšem dimenzováno na jmenovitý proud a motor sám se při jmenovitém zatížení uchladí ventilátorem. Proudový ráz při spouštění nejen mechanicky namáhá poháněné zařízení, ale především nadměrně ohřívá vinutí motoru. Protože je ovšem hmota, kterou musí teplo přestoupit na povrch, kde je odvedeno chladícími žebry vzhledem k výkonu, který se na vinutí ztrácí, příliš velká, může se při častém opakovaném spouštění stát, že se vinutí přehřeje, přestože motor bude na povrchu studený. V tomto případě je motor navíc ihned zatížen a tedy dále tepelně namáhán a poté ihned vypnut a není tedy dále chlazen. Nevím s jakým cyklem bude ten poloautomat pracovat, ale i kdyby to byla minuta, jde pro běžné motory stále o příliš časté spínání. Chápu, že jsou to jen takové obecné řeči a "staří praktici" budou bouchat pěstí do stolu, tedy prsty do klávesnice a tvrdit, že to určitě vydrží a jestli ne, tak jsou ty nové motory na hovno a ty staré by to určitě vydržely (ty zas většinou nevydrží frekvenční měnič, ale neodbočujme), atd. Jaký bude cyklus a zatěžovatel pily? Ten pohon, co tam je, už je definitivní nebo se s tím dá ještě něco dělat?
Všechno, co se může pokazit... nás poučí.
„Copak si myslíte, že pánem výroby je ředitel? I toto, pánem výroby je poptávka.”
„Copak si myslíte, že pánem výroby je ředitel? I toto, pánem výroby je poptávka.”
-
Z toho co se tu už napsalo je zřejmé že cyklus řezání ZAPNOUT 5s řezat Vypnout 10s neřezat ZAPNOUT... samotný motor neustojí.
-otázka je jak dlouho vydrží řetěz a lišta při správním napnutí pokud by běžel celou dobu bez zastavení.
-frekvenční měnič je drahý, záleží jestli se vyplatí do něj zainvestovat a nebo nechat běžet řetěz bez zastavování. Co by potom bylo levnější. Mám trochu obavy pokud by se koupil použitý měnič bez záruky tak třeba za měsíc bude KO a je vystaráno.
-byť ze začátku tohoto tématu jsem byl rozhodnut pro pohon hydromotorem teď už ne a raději bych hledal jiné řešení.
-elektromotor bych byl ochotný zaměnit za jiný pokud by si to situace vyžádala.
...proč jsem se nedržel traktůrku, takhle si předělávat starosti.
-otázka je jak dlouho vydrží řetěz a lišta při správním napnutí pokud by běžel celou dobu bez zastavení.
-frekvenční měnič je drahý, záleží jestli se vyplatí do něj zainvestovat a nebo nechat běžet řetěz bez zastavování. Co by potom bylo levnější. Mám trochu obavy pokud by se koupil použitý měnič bez záruky tak třeba za měsíc bude KO a je vystaráno.
-byť ze začátku tohoto tématu jsem byl rozhodnut pro pohon hydromotorem teď už ne a raději bych hledal jiné řešení.
-elektromotor bych byl ochotný zaměnit za jiný pokud by si to situace vyžádala.
...proč jsem se nedržel traktůrku, takhle si předělávat starosti.
gdo si hraje nezlobí
a co to odpojovat nějakou spojkou buď mechanickou a nebo elektro magnetickou...eště projdi videa na youtube pro inspiraci...
a co to odpojovat nějakou spojkou buď mechanickou a nebo elektro magnetickou...eště projdi videa na youtube pro inspiraci...
s tou životností řeknu asi toto...v práci máme 2 měniče hitachi 15 let 1,5kw jedou jen jednu směnu... pak siemens 25kW ten jede na 3 směny od roku 1995 a taky v poho...občas sa mosí vyresetovat sekne sa systém tak 2x za rok...takže u značkových určitě problém nebude....
kdysi jsem řešil v práci kvůli úsporám spouštění hydraulického čerpadla cca 4x za 3 minuty...a ustál by to jen frekvenční měnič...ani softstartér by ten cyklus neustál...no a teď si vzpomínám, že jsme měli gumárenskou linku a tam se spouštěly plunžrové hydraulické čerpadla přímo stykačem a cyklus byl cca 6x za minutu...motor 3kw...to sů postřehy z praxe pro přesné info jedině kontaktovat výrobce motoru a ostatních komponentů
kdysi jsem řešil v práci kvůli úsporám spouštění hydraulického čerpadla cca 4x za 3 minuty...a ustál by to jen frekvenční měnič...ani softstartér by ten cyklus neustál...no a teď si vzpomínám, že jsme měli gumárenskou linku a tam se spouštěly plunžrové hydraulické čerpadla přímo stykačem a cyklus byl cca 6x za minutu...motor 3kw...to sů postřehy z praxe pro přesné info jedině kontaktovat výrobce motoru a ostatních komponentů
Dělají se i motory pro časté spouštění, otázka co bylo na tom čerpadle. A jestli to byl vícepólový stroj, mohl to unést, ale dvoupólové motory mají docela těžký rozběh samy o sobě. Zkusím se podívat po a) měniči, b) hydrospojce, c) proporcionálním ventilu a uvidíme, co vyjde nejlíp. Mimochodem, nedávno tu kdosi prodával 100Nm elektromagnetickou spojku za 1500,- (tu najdeš na obráběcích strojích)
-
elektromagnetická spojka z obráběcích strojů to je něco takového:
http://stroje.bazos.cz/inzerat/9229160/ ... spojky.php
ta přenese podstatně větší kroutící moment než spojka z kompresoru klimatizace. Ta má víc "lamel". A jak je napojená? jedna hřídel jde dovnitř a druhý pohyb se bere venkem od té klece přes vrch? nebo to je jinak?
http://stroje.bazos.cz/inzerat/9229160/ ... spojky.php
ta přenese podstatně větší kroutící moment než spojka z kompresoru klimatizace. Ta má víc "lamel". A jak je napojená? jedna hřídel jde dovnitř a druhý pohyb se bere venkem od té klece přes vrch? nebo to je jinak?
- Terablick
- Kontaktovat uživatele:
To je dost dobrá cena... Nemáš odkaz? Nebo už je prodaná?chobotek píše:........nedávno tu kdosi prodával 100Nm elektromagnetickou spojku za 1500,- (tu najdeš na obráběcích strojích)
Rád poradím s hydraulikou. Pište ale vždy na email hydraulika@post.cz
Moje stránky o HYDRAULICE (klik). Kalkulátory (řízení, naviják, štípačka, hadice, ...), návody, katalogy, vychytávky...
Farming Simulator a další hry levně
Moje stránky o HYDRAULICE (klik). Kalkulátory (řízení, naviják, štípačka, hadice, ...), návody, katalogy, vychytávky...
-
- Kontaktovat uživatele:
A skutočne potrebuješ na lištu 4kW? Meral si prúd pri reze?
Ak by stačilo 2,2kW, taký menič sa dá zohnať a svety zas nestojí. Ak by si kupoval solídny hydromotor a patričné príslušenstvo, tak to bude niekoľko násobne drahšie. Ani hydropohon tu nemôže byť kade hnal, tade utekal , ale solídny a to pokial nedostaneš do daru kupovať asi nebudeš...
Osobne by som to riešil mechanickou spojkou spriahnutou s ovládaním (prítlačou) píli. Pokial by bola píla hore,tak by spojka bola otvorená, ak by šla k rezu, spojka by sa zopla. El. magnetická spojka by musel byť stavaná na cca 30s cykly, čo s klimatizácie iste nebude. Pílu k rezu mechanicky ovládať musíš, spojka by už nemal byť problém...
Ak by stačilo 2,2kW, taký menič sa dá zohnať a svety zas nestojí. Ak by si kupoval solídny hydromotor a patričné príslušenstvo, tak to bude niekoľko násobne drahšie. Ani hydropohon tu nemôže byť kade hnal, tade utekal , ale solídny a to pokial nedostaneš do daru kupovať asi nebudeš...
Osobne by som to riešil mechanickou spojkou spriahnutou s ovládaním (prítlačou) píli. Pokial by bola píla hore,tak by spojka bola otvorená, ak by šla k rezu, spojka by sa zopla. El. magnetická spojka by musel byť stavaná na cca 30s cykly, čo s klimatizácie iste nebude. Pílu k rezu mechanicky ovládať musíš, spojka by už nemal byť problém...
Ahoj, jak jsem tu už psal, mám štípačku z majleru, tedy jednočinej hydr. válec a štípu tím způsobem, že pustím motor s čerpadlem na jednu stranu a hned to štípe, pustím motor na druhou stranu a čerpadlo odsává olej z válce a válec se zasouvá až dojede na koncák , tak se motor vypne a skončí ciklus, mám to takle sedum let po cca 50 metrech, většinou dělám dřevo v létě, štípačka je zabalená do dek, aby nedělala kravál a motor je pořád ten samej a že už těch ciklů asi bylo dost - zapne a jde do dřeva -přepne na druhý otáčky -vypne .
Terablick: viewtopic.php?f=10&t=26168
drtikol: O to se nehádám, on to ten motor naprázdno vydrží (v tomhle případě je ten rozběh skoro naprázdno), a navíc je předpokládám čtyřpólový. On nakonec blbě seřízený darling s nádobou bez vzduchu (pamatujete? ) taky vydržel nemálo rozběhů do minuty zatímco motor na IRIS 70ES (dvoupólový) šel za chvíli do kytek. Nakonec to hajney může zkusit sám, ale bude to chtít měřit teploty na vinutí. Toho motoru by byla na kraviny škoda.
drtikol: O to se nehádám, on to ten motor naprázdno vydrží (v tomhle případě je ten rozběh skoro naprázdno), a navíc je předpokládám čtyřpólový. On nakonec blbě seřízený darling s nádobou bez vzduchu (pamatujete? ) taky vydržel nemálo rozběhů do minuty zatímco motor na IRIS 70ES (dvoupólový) šel za chvíli do kytek. Nakonec to hajney může zkusit sám, ale bude to chtít měřit teploty na vinutí. Toho motoru by byla na kraviny škoda.
- Terablick
- Kontaktovat uživatele:
Díky mocchobotek píše:Terablick: viewtopic.php?f=10&t=26168
-
Ještě takovej výkřik do tmy
Co na rozpojování pohonu řetězové lišty použít klasickou mechanickou lamelovou spojku
z nějakého osobního auta a tu ovládat třebas hydraulicky ?
Rozběh by mohl být jakeštakeš plynulej , dá se to sehnat v každém šrotáku
a spojka by nějaký ten cyklus mohla vydžet a kdyžtak lamela nebude nic drahého ?
Motor by tak mohl jet pořád a mohl by klidně hnát i čerpadlo na štípání a pod
a při řezu by pomocí spojky přenášel výkon - otáčky na lištu pro řezání.
Co vy na to jako svazáci ?
Co na rozpojování pohonu řetězové lišty použít klasickou mechanickou lamelovou spojku
z nějakého osobního auta a tu ovládat třebas hydraulicky ?
Rozběh by mohl být jakeštakeš plynulej , dá se to sehnat v každém šrotáku
a spojka by nějaký ten cyklus mohla vydžet a kdyžtak lamela nebude nic drahého ?
Motor by tak mohl jet pořád a mohl by klidně hnát i čerpadlo na štípání a pod
a při řezu by pomocí spojky přenášel výkon - otáčky na lištu pro řezání.
Co vy na to jako svazáci ?
- Terablick
- Kontaktovat uživatele:
Lamela neni problém, a určitě se najde nějaká levná... Větší problém bude ložisko... Spojkové ložisko je dělané na občasné krátké otevření, ale 99,9% času je spojka zavřená.. Tady bude podíl otevřeno a zavřeno přibližně 50/50, a ložisko pude do kopru, a s nim i přítlačák... Muselo by se vyřešit ložisko v olejové lázni a na pevno k přítlačáku (aby po něm neklouzalo a tím ho nevydíralo). Lepší by byla spojka v olejové lázni... Něco jako je u reverzní převodovky...
-
To je pravda ložisko a přitlačák by to asi po nějakém tom cyklu vzdalo
Takže se pomalu dostáváme zpět a sice k použití rychlého hydromotoru za cenu okolo 20tis
a nebo nějaký takový někde sehnat. Cena je sice trošku velká ale možná, že ve výsledku při spočtení pro
a proti všech možných i nemožných řešení verzus životnost a spolehlivost to bude nejsnažší cesta
tj zapínat a vypínat hydromotor rozvaděčem a pohon hydrauliky by frčel nonstop
Takže se pomalu dostáváme zpět a sice k použití rychlého hydromotoru za cenu okolo 20tis
a nebo nějaký takový někde sehnat. Cena je sice trošku velká ale možná, že ve výsledku při spočtení pro
a proti všech možných i nemožných řešení verzus životnost a spolehlivost to bude nejsnažší cesta
tj zapínat a vypínat hydromotor rozvaděčem a pohon hydrauliky by frčel nonstop