Výroba poloautomatu na řezání paliva

štěpkovače, šťípačky, drtiče, navijáky, pily...

Moderátoři: rezis, Malboro, Leo

Zpráva
Autor
kenybz

Re: výroba poloautomatu na řezání paliva

#226 Nový příspěvek od kenybz »

dobrýýýý čoveče sice ti ten řetaz svišťál kůsek od čela ale řeže to dost rychle...
frekvenční měnič má možnost nastavení akceleračních a deceleračních ramp je to časový průbeh rozběhu a doběhu u některých jde nastavit aj kotrolu kroutícího momentu a také různé vychytávky....některé měniče umí i 200hz a to máš 4 násobek...výrobce motoru ti řekne respektie katalog kolik Hz můžeš pustit do motoru....ale mezi motorem a měničem nesmíš dat vypínač a lupkat si s tým jak chceš měnič by to nerozdýchal...to samé na přívodu k měniči vypnout až měnič zastaví motor sám....decelerační rampa je bez použití brzdícího odporu omezená a motor se dotáčí dýl, než kdybys ho vypl přímo.
tady sů ceny použitých měničů na aukru:
http://aukro.cz/listing.php/search?stri ... ory=0&sg=0
buď bych řešil proměnlivé mazání lišty a nebo mezi motor a řetězovku dal elmag nebo jinou spojku...
časté spínání motoru není dobré pro motor a hlavně pro stykač...mosel bys ho hodně předimenzovat

milstav1

#227 Nový příspěvek od milstav1 »

hajney píše:
jano píše:Frekvenčný menič umožnuje meniť obrátky el. motora. Takže je reálne s normálneho motora dostať nie 2800/min ale aj dvojnásob. Problém je, aby to vydržal rotor, ale snád 5000/min. by nemal byť problém. Taktiež môžeš nastaviť pozvolný rozbeh, čím znížiš zaťaženie siete. A hlavne môžeš nájsť obrátky, pri ktorých to pracuje naj lepšie bez toho aby si musel meniť remenice.
Rychlost řetězu je dobrá, otáčky na řetězce jsou kolem 9000ot/min. Ale jak píšeš že by šel udělat pozvolný rozběh to by mě už zajímalo. Co by to obnášelo - sám to dělat nebudu, jen mě to zajímá co by to obnášelo. To je práce pro odborníka.
Fregvenční měnič je dobrá věc jenom to stojí dostí peněz a je to zbytečně složité ! ještě bych se chtěl optat proč používáte řetěz na řezání nebyl by lepší kotoč přeci vydrží mnohem déle a lepší a rychleji řeže ?

Dandy

#228 Nový příspěvek od Dandy »

Lišák1 píše:Tady máš inspirci
http://www.youtube.com/watch?v=a1mb_QTfzdo

Tak to je hustá strojovna!!! A taky pěkně výkoná, s tou to jde jak po drátku 8)

orly

#229 Nový příspěvek od orly »

Šikovná strojovna! Jenom marně hledám, jak máš vyřešeno mazání řetězu...
Věci se řeší až když nastanou

hajney

#230 Nový příspěvek od hajney »

byl to první, resp. druhý pokus a šlo zjistit zda to řeže nebo ne. Taky jsem se musel odhodlat zkousnout bezpečnost a zkusit to ale vzal jsem větší poleno aby šlo podržet. Mazání zatím nebylo předmětem testování. Pro mazání je použito originální čerpadlo z motorové pily. Pokud bude fungovat jak má tak stačí napojit nádobku a nalít olej.

-řetěz je pro řezání použit protože jsem chtěl, výhody a nevýhody jsou řekl bych podrobně rozebrány výše.

-vycházím z toho že bylo už zde uvedeno že třífázový motor zapínání a vypínání by měl vydržet. Asi byla řeč o jiném typu ale tento byl k mání a proto je. Snad to vydrží co nejdéle.

-a dalo by se odpovídajícím frekvenčním měničem i dost snížit otáčky? - naprázno?

milstav1

#231 Nový příspěvek od milstav1 »

hajney píše:byl to první, resp. druhý pokus a šlo zjistit zda to řeže nebo ne. Taky jsem se musel odhodlat zkousnout bezpečnost a zkusit to ale vzal jsem větší poleno aby šlo podržet. Mazání zatím nebylo předmětem testování. Pro mazání je použito originální čerpadlo z motorové pily. Pokud bude fungovat jak má tak stačí napojit nádobku a nalít olej.

-řetěz je pro řezání použit protože jsem chtěl, výhody a nevýhody jsou řekl bych podrobně rozebrány výše.

-vycházím z toho že bylo už zde uvedeno že třífázový motor zapínání a vypínání by měl vydržet. Asi byla řeč o jiném typu ale tento byl k mání a proto je. Snad to vydrží co nejdéle.

-a dalo by se odpovídajícím frekvenčním měničem i dost snížit otáčky? - naprázno?
Jo to není problém ty otáčky sníži frekvenční měnič to sníží teď se používa měniče aj na soustruh tak ža vypadává ze hy převodovka

chobotek

#232 Nový příspěvek od chobotek »

hajney, kde se píše, to z čeho vycházíš? Třífázový asynchronní elektromotor půjde při častém spínání do kytek a ani se nemusí na povrchu ohřát. Samozřejmě záleží na cyklu, ale tady to vypadá na rozběh, okamžité zatížení, doběh, tedy to nejhorší, co tomu můžeš udělat. Rozběh jsem tu popisoval několikrát a už se mi nechce. Jestli to nenajdeš dej vědět, založím tomu samostatné vlákno.

Řešení s měničem je dobré, protože lze nastavit omezení rozběhového proudu a tím se vyhneš problému s přehříváním vinutí. Navíc bude zařízení mnohem méně mechanicky namáháno. Škoda, že jsem tohle vlákno vypustil, nedávno jsem nechal ve šrotu 250Hz motor 5.5kW, takový docela štíhlý kousek, ten by ani převod nepotřeboval. Ale ono zas cosi bude...
Všechno, co se může pokazit... nás poučí.
Copak si myslíte, že pánem výroby je ředitel? I toto, pánem výroby je poptávka.

jano
Kontaktovat uživatele:

#233 Nový příspěvek od jano »

Meničom by som hlavne zistil optimálne otáčky, teda aby to perfektne rezalo a nešlo rýchlejšie ako treba. :-/
Ja mám ABB, programovanie neužívam, používam ho k takmer 100ročnej mlátačke. Teda viem ju užívať tak, ako to bratia Paříkovi predpokladali - z parným alebo spalovacím motorom to nebol problém, ale s elektrickým bol problém - padali remene. Dôvodom bolo príliš rýchle zrýchlenie pri rozbehu. No teraz je to v pohode. Prevádzkujem na cca 62Hz :) .

hajney

#234 Nový příspěvek od hajney »

Beru zpět, doslova není napsáno že třífázový motor snese zapínání a vypínání.

Teď je namontovaný motor výrobce MEZ Mohelnice typ AF422/2 4KW 8,4A, jde k tomuto motoru dát měnič frekvence takový že by dokázal jednak zajisti rozběh a když by se neřezalo snížit otáčky na na příklad na 300ot/min? (aby vypnula spojka)
A nejlépe za rozumnou cenu... ;-)

hajney

#235 Nový příspěvek od hajney »

chobotek píše: Rozběh jsem tu popisoval několikrát a už se mi nechce. Jestli to nenajdeš dej vědět, založím tomu samostatné vlákno.
Nenašel. Pokud se ti bude chtít tak tu problematiku můžeš napsat do samostatného tématu.

Terablick
Kontaktovat uživatele:

#236 Nový příspěvek od Terablick »

Já nevím, ale mě se mnohem lepší zdá řešení s hydromotorem a chlazením oleje. Elektromotor by hnal čerpadlo a ventilátor chladiče. Čerpadlo by v neutrální poloze rozvaděče mělo volný průtok (prakticky bez tlaku v okruhu) přes chladič oleje do nádrže. Při potřebě řezání by se pákou (nebo elektronicky) sepl hydromotor (nejlépe s nějakým plynulým nárůstem tlaku - ne rázově) a po uříznutí zase vypl. Nebo by se mohly jen regulovat otáčky hydromotoru tak, aby se po jejich snížení vypla zmíněná spojka. Vyjde to asi konstrukčně dráž, ale vydrží to věky... Elektromotor pro přímej pohon se mi zdá vhodnej spíš pro cirkulárku, kde se točí trvale... :-/ . Ale každopádně ti fandím a uvidíme jestli to bude šlapat a vydrží to... ;-)
Rád poradím s hydraulikou. Pište ale vždy na email hydraulika@post.cz

Moje stránky o HYDRAULICE (klik). Kalkulátory (řízení, naviják, štípačka, hadice, ...), návody, katalogy, vychytávky...

Farming Simulator a další hry levně

hajney

#237 Nový příspěvek od hajney »

Tak proběhla zkouška mazání, olej to dává do lišty. nevíte jak se tenhle typ mazání seřizuje? šroubem utahovat nebo povolovat?
Přílohy
mazani2.JPG
mazani.JPG

traktorista-plkac

#238 Nový příspěvek od traktorista-plkac »

mě se na techgagru líbil tento český výrobek cena kolem 70 000kč bez DPH,paní už mě několikrát volala a nabízela zapůjčení na 7 dní zaplatit bych musel jen dopravu PPL.
http://www.agro-profi.cz/profilogger.htm
Moje videa na
http://www.youtube.com/watch?v=Y_upwXh1E1c
Doprava zemědělské a jiné techniky do 4,2tuny.Vozidlo AVIA 75L.Tel. 605 450 280 non stop.

cont33

#239 Nový příspěvek od cont33 »

traktorista-plkac píše:mě se na techgagru líbil tento český výrobek cena kolem 70 000kč bez DPH,paní už mě několikrát volala a nabízela zapůjčení na 7 dní zaplatit bych musel jen dopravu PPL.
http://www.agro-profi.cz/profilogger.htm
Za tie prachy dosť málo muziky.....
ak niekto niečo chce tak pisať na cont7133@gmail.com Už tu niesom. V poslednom čase zaberá miesto každý príspevok.

traktorista-plkac

#240 Nový příspěvek od traktorista-plkac »

Toto se mi líbilo moc,dřevo bych dělal přímo v lese a ještě bych s tím mohl jezdit na kšeft jak se štěpkovačem.Zastoupení u nás má firma šimek.eu Cena 101 000 bez DPH.
http://www.youtube.com/watch?v=PUBsi42F ... re=related
Moje videa na
http://www.youtube.com/watch?v=Y_upwXh1E1c
Doprava zemědělské a jiné techniky do 4,2tuny.Vozidlo AVIA 75L.Tel. 605 450 280 non stop.

Odpovědět

Zpět na „Lesní a dřevo technika“