stavba diskovy stepkovac VS bubnovy

štěpkovače, šťípačky, drtiče, navijáky, pily...

Moderátoři: rezis, Leo, Malboro

Zpráva
Autor
kosman

Re: stavba diskovy stepkovac VS bubnovy

#91 Nový příspěvek od kosman »

Tak to nema podavaci valec ktory sa vysuva?Ale za tuto cenu si myslim,ze je fakt nez dobra akurat neviem ci to bez problemov zobere 15cm

vizovjan

#92 Nový příspěvek od vizovjan »

X-Chaos píše:TO KOSMAN: No těch 40m3 zhruba na týden, potřebuji na to abych vyráběl 1200kWh elektřiny denně :) je to bráno jako O2 takže výkupní cena pro rok 2011 je 3,530 Kč/kWh + příspěvek 0,59 Kč/kWh protože hodlám využívat pochopitelně i teplo.
Tak proč jsi takový skrblík - na Šumavě mají smlouvy na 600Kč/m3 štěpky - jak vychází investiční náročnost a tušíš už co všechno obnáší schvalovací proces? Jakou máš uvažovanou návratnost?
Zetor 7245, 3011, 12145 s čelňákem, diskový štěpkovač Junkkari HJ 5G a bubnový štěpkovač Heizohack 6-400, video při práci http://www.youtube.com/watch?v=XWM-i42P ... ture=share nebo starší http://www.youtube.com/watch?v=MSvnIdqCtQI

kosman

#93 Nový příspěvek od kosman »

Nepochopil som ta...Aku mas namysli navratnost? Mimochodom 600Kc/m3 stiepky sa mi zda trosku prehnana cena

kosman

#94 Nový příspěvek od kosman »

A inak kto vie aky ma byt tlak u hydromotora v podavacom valci?
Je toto potrebne?

http://www.ehydraulika.eu/hydraulika/es ... tny-ventil

maršl
Kontaktovat uživatele:

#95 Nový příspěvek od maršl »

jednoduche, ceskobudejovicka teplarna bude stavet novou teplarnu a uz ted ma s lesy hluboka smlouvy na cenu 600m3, jo hosi ctete biom.cz a tam uvidite veci. a cena stepek je ted hodne diskutovana a leze nahoru.
to X-chaos: tak kdyz chces delat elektriku tak proc stavis drtic? pober dotace a kup si drtic a mas to za men prace a to co bys dal do prace v udelani drtica tak dej do vyhnapani co nejvice dotaci.
Ford 8970, Landini 125, Zetor 12145, 6945, 6045 s nakladačem, vyvážečka STS Kesla 203T, štěpkovač Eschlbock Biber 7 Trio, Kubota B 1600

X-Chaos

#96 Nový příspěvek od X-Chaos »

Už jsi viděl dotace, které ti někdo dá dopředu ?? Já ne. Už jsem ze svého postavil docela velkou část technologie. Teď dodělávám sušárnu štěpky a další krok bude zajistit výrobu štěpky. Do žádného úvěru jít nechci, takže proto ten postup. Navíc mám pořád takovou představu, že ta moje činnost by měla být úklid lesa a ne jeho rabování, takže proto chci technologii, u které mi nebude za krkem někdo držet sekeru a čekat až nezaplatím splátku. Také budoucí provoz bych chtěl směřovat tak, aby když zastavím, tak to bude moje věc a nepřijde hned kvůli tomu exetutor. To ani nemluvím o tom, že v červeci mít k dispozici 80kW tepla je poněkud nemravné. Takže proto. Dotace=úvěr. úvěr=muset se začít chovat jako prase
Farnsdickův logický vývod
Když věci dospějí od desíti k pěti, cyklus se začne opakovat.

kosman

#97 Nový příspěvek od kosman »

to X-Chaos:
a nechces mat aj pobocku na slovensku?Rad by som ti ju zastupoval 8)

maršl
Kontaktovat uživatele:

#98 Nový příspěvek od maršl »

dotace se daji vyridit, jen to chce mit kvalitne obslapnute
chcu se zeptat, cim se ty vlastne ted momentalne zivis??
uz si nekdy uklizal v lese?? jen tak, kulatina uz je vytahnuta :vysmech:
jaky typ susarny si udelal??
Ford 8970, Landini 125, Zetor 12145, 6945, 6045 s nakladačem, vyvážečka STS Kesla 203T, štěpkovač Eschlbock Biber 7 Trio, Kubota B 1600

dulik

#99 Nový příspěvek od dulik »

40 kubíků štěpky týdně jen z úklidu někde v okolí?? Hektarová paseka ti tedy bude stačit tak na dva týdny (záleží na těžařích co tam nechaj, to je jasný) A co dál?? Projekt máš vymyšlenej dobře ale na to se u nás zatím nehraje. Než to všechno uděláš a dovedeš k funkčnosti, už bude mít s lesy smlouvu velká štěpkovací firma která se nebojí sáhnout po dotacích a pro tebe zbude pár větví z probírek.
Předloni, když jsem v našich lesích použil štěpkovač jako jediný ze samovýrobců, hajný blahem funěl a prorokoval šílený práce a tím i výdělku. Loni na základě smlouvy jeho vedení se už objevila firma a já musel čekat o co nebudou mít zájem a neměl do čeho píchnout. Koncem léta s firmou ztratili trpělivost a já měl najednou práce jak nikdy. Taky proto jsem začal na zimu se stavbou výkonějšího stroje. Jenže už zase připravují hromady zbytků k cestám a já zas nevím co bude.
Chci tím říct, že velké firmě nemůžeš konkurovat a polesí dá vždy přednost jí. Štěpku na výdělek za chvíli asi ani neuvidíme. Kdybych to tušil, že to bude tak rychlý, ten větší stroj bych asi nestavěl.

maršl
Kontaktovat uživatele:

#100 Nový příspěvek od maršl »

dalsi faktor z mnoha faktoru a docela dulezity

X-Chaos

#101 Nový příspěvek od X-Chaos »

No zkusím tedy na těch pár otázek odpovědět. Živím se v oblasti energetiky, vlastním a provozuji pár elektráren. Jedna z nich je na skládkový plyn, což je asi tak nejblíž k tomu zamýšlenému dřevoplynu. Pak stavím a dodávám zařízení pro energetiku. Mám ještě pár luk a polí, ale to zatím peníze spíš žere :) No a nějaká ta zvířátka.
Dotace jsou mi celkem jasné, že je možné je vyřídit, konec konců těch co se týkají zemědělství také využívám. Jde mi spíš o to, že schéma toho, aby jsi mohl pobrat dotace, tě donutí kupovat drahé věci. Nejsem přesvědčený, že nejdražší je nejlepší. A splácíš, nebo zodpovídáš za výsledek a jsme zase u toho kolotoče, do kterého se dostat nechci. Mimochodem kdo z vás si myslí, že třeba "Mladý farmář" je dotace zadarmo ?? Většina dotací tě donutí nakoupit a dodržet tolik věcí, že když si spočítaš kolik tě to stálo, tak už pak ke konci nejsou tak zářivé na pohled.
Když už, tak mířím spíš na dotace typu "Obnova a rozvoj kulturního dědictví venkova" nebo "Občanské vybavení a služby, vzdělávání a informace". Ale to už jseme na hony vzdáleni od štěpkovačů a je to třeba na jiné vlákno :)

vizovjan

#102 Nový příspěvek od vizovjan »

X-Chaos: Já to nemyslel ve zlém, ale když jsi uvažoval cenu štěpky 150Kč/m3, popř. jsi přemýšlel jak strhnout jednoho člověka 25m3 štěpky za den, tak to nebylo reálné. Pokud máš takový projekt, jaký popisuješ, tak si můžeš dovolit i podstatně větší výkupní ceny (popř. produkční náklady), než ty které vyplývaly z tebou udaných dat. Pokud si chceš zajistit hmotu, tak chtě nechtě musí být tvůj projekt stavěný na to, aby ho nepoložila ani cena štěpky kolem 400Kč/m3 (byť za cenu snížení zisku).
Zajímalo mne jak velkou investici uvažuješ (na kolik to všechno vyjde) a jakou to budeš mít návratnost - za kolik let uvažuješ, že se ti prostředky vrátí a začneš být výdělečně činný.
Zaujala mne ta sušárna - jaký je to typ? Využíváš odpadního tepla - rekuperace?
Zetor 7245, 3011, 12145 s čelňákem, diskový štěpkovač Junkkari HJ 5G a bubnový štěpkovač Heizohack 6-400, video při práci http://www.youtube.com/watch?v=XWM-i42P ... ture=share nebo starší http://www.youtube.com/watch?v=MSvnIdqCtQI

X-Chaos

#103 Nový příspěvek od X-Chaos »

TO VIZOVJAN: Já jsem neříkal, že chci každý den 25m3. Já jsem psal, že potřebuji každých 8 dní 40m3 tzn. 5m3 denně. Na to množství jsem se ptal proto, že v mé hlavince :) se narodil nápad, že kdyby bylo reálné těch 25m3 (naplnit jeden přívěs za traktor) udělat z den, tak by dotyčný chodil do práce jednou za 5 dní. Tím jsem si myslel, že by to mohlo být lákavé zaměstnání, být 6 dní měsíčně v práci a dostávat plat jako mají jiní za 20 dní. Asi jsem se špatně vyjádřil, nicméně jste umravnili mé nápady a říkáte, že 25m3 za den je nereálné, takže to musím vymyslet jako třeba 25 za dva dny. Otázka je jestli se tím nesníží atraktivita toho místa. (a nebudu muset přitlačit) :)

X-Chaos

#104 Nový příspěvek od X-Chaos »

VIZOVJAN: Teď k té technice technice, sušárna je bubnová 2x40m3 naležato pod zemí umístěný zásobník. Rekuperace znamená zpětné získávání tepla, to tady není potřeba. Zásobníky se budou odvalovat na rolnách, středem každého zásobníku povede roura, kterou půjdou do komína spaliny z kogenerační jednotky a tak se bude sušit štěpka. Suchá štěpka se nabere šnekovým dopravníkem jednou z čas ze sušících bubnů do mezizásobníku, pak se zase buben bude dál otáčet a štěpka sušit. Z mezizásobníku do zplynovače. Stav je takový, že splynovač se staví (v malém už je odzkoušený), kogenerační jednotka je od léta už hotová, podzemní silo má vybagrovanou jámu jak na mamuta do skály a vyřazená nádrž na silo už je koupená a hyzdí zahradu. Solární elektrárna, která má kompenzovat (finančně) letní nevýrobu už stojí a je připojená za ceny roku 2010 :) . Na jednoho je toho moc, takže možná za rok ?? :'(

kosman

#105 Nový příspěvek od kosman »

Rad by som taku susiaren videl, ak by si mohol tak to odfot urcite tu je vela zvedavych aj ked pravdupovediac mne to je k nicomu :)

Neviete za kolko dni vyschne stepka / % vlhkosti/ v lete na slnku ak je vrstva 15cm a teplota je 30st.?

Odpovědět

Zpět na „Lesní a dřevo technika“