Prokluzová spojka to jenom vznešeně zní, v podstatě to bude fungovat tak (pokud jsi stejné prase jako já), jako když máš na cirkulárce málo napnuté řemeny a kousne se ti kotouč do dřeva. Začne to kvílet pila stojí a řemenice prokluzuje Ve štěpkovači to hodlám tedy udělat trošku lépe. Napínací kladka s pružinou, kde šroubem budeš štelovat předpětí té pružiny. No a střižný kolík se v praxi dělá třeba tak, že jedna z řemenic nemá pero a drážku, naopak běhá volně n ložisku, za ní je na hřídeli kotouč (rozměrově stejný jako ta řemenice) a je s hřídelí spojená právě třeba tím perem a drážkou. V jednom nebo více místech jsou oba kotouče svrtané a do díry je prostrčený kolík z měkého materiálu (materiál a průměr určuje max moment). Takže když je vše ok tak ten pevný kotouč unáší tu pohyblivou řemenici prostřednictvím těch kolíků. Když je problém, tak se kolíky ustřihnou a zanikne mechanická vazba. Doufám, že je to českykosman píše:Uff 120 koni, to uz bude masina .To je pravda s tou spojkou urcite,rezal som uz stromy ktore mali zrasteny roxor v kmeny,co som nemal sancu ho videt.Neviem si predstavit co by to urobilo s motorom...Lenze ja som sa spoliehal na hydrauliku,ze v takom pripade zastavi podavanie.Akurat ze si neviem predstavit ako vyzera prokluzova spojka, nebo ten střižnej kolík
stavba diskovy stepkovac VS bubnovy
Moderátoři: rezis, Leo, Malboro
Re: stavba diskovy stepkovac VS bubnovy
Naposledy upravil(a) X-Chaos dne pát led 28, 2011 8:04 pm, celkem upraveno 1 x.
Farnsdickův logický vývod
Když věci dospějí od desíti k pěti, cyklus se začne opakovat.
Jinak k těm roxorům, můj kamarád je majitel poměrně velké těžařské firmy. Má štěpkovač bubnový asi za 4,5mil. Štěpkoval někde na kraji lesa, kde byl ovocný strom ve kterém byla zarostá kovaná náprvrava ze žebřiňáku (taková ta prastará, co jí většina z nás má ve stodole jako pajcr) no a .... škoda za 600k. Podotýkám, že je to profi stroj a stejně ho nic neuchránilo, zničený kudly a u jedné úplně vyrvané lůžko ven z bubnu.
Ach jo
Ach jo
-
Skoda za 600tisic?To neni mozne zadna ochrana ho neuchranila,fakt sila...
No k tej cirkularke:Dnes som prave rezal asi 20 cm buk trosku sa mi krizil a zastavil som kotuc.Motor 5,5kW 1600ot/min ale remene mi nikdy nepresmykovali,to by asi mali kvoli ochrane motora nie?
Aj bystron snekova pirana tiez nieco podobne, tam tiez nieje ochrana . Akurat motor bzuci co je pre neho asi poriadny sok.
No s tou predpetou pruzinou si to viem trosku predstavit ale radsej by som to chcel vidiet na zivo-je lepsie raz vidiet ako 100x pocut ale tiez to asi tak skoro nebudem riesit budu asi smykat remene
No k tej cirkularke:Dnes som prave rezal asi 20 cm buk trosku sa mi krizil a zastavil som kotuc.Motor 5,5kW 1600ot/min ale remene mi nikdy nepresmykovali,to by asi mali kvoli ochrane motora nie?
Aj bystron snekova pirana tiez nieco podobne, tam tiez nieje ochrana . Akurat motor bzuci co je pre neho asi poriadny sok.
No s tou predpetou pruzinou si to viem trosku predstavit ale radsej by som to chcel vidiet na zivo-je lepsie raz vidiet ako 100x pocut ale tiez to asi tak skoro nebudem riesit budu asi smykat remene
- pawlik
- Kontaktovat uživatele:
Mas zostrojeny diskac?
Nemas foto alebo video?
Do akeho priemeru ti do berie?
Mas ho za traktor,motor alebo el.motor?
Ako si snim spokojny?
Mas tam hydrauliku?[/quote]
Ne.
Prvni iplikuje - ne.
Prvni a druhe implikuje - ne.
1. 2. a treti implikuje - ne.
1., 2., 3. a crtvrte implikuje - ne.
...
Ale mam hromadu napadu a kazdou hodinu jine. A rad se snima podelim
Nemas foto alebo video?
Do akeho priemeru ti do berie?
Mas ho za traktor,motor alebo el.motor?
Ako si snim spokojny?
Mas tam hydrauliku?[/quote]
Ne.
Prvni iplikuje - ne.
Prvni a druhe implikuje - ne.
1. 2. a treti implikuje - ne.
1., 2., 3. a crtvrte implikuje - ne.
...
Ale mam hromadu napadu a kazdou hodinu jine. A rad se snima podelim
-
Aha takze este si nezacal nic vyrabat len davas dokopy diely a napady,ze?
- pawlik
- Kontaktovat uživatele:
A ani sem nerekl, ze delat zacnu. Dily budud davat dohromady az to budu met nakreslene. Jeslti to vubec nakreslim. Ted na to nemam cas. Delam soustruh
touhle cestou bych nešel a nechal konstantní otáčky motoru a reguloval pouze hydromotorem přítlak nebo rychlost posuvu.X-Chaos píše:No vyrobených různých strojů se spalovacím motorem mám za sebou už několik. Takže návrhařská a konstruktérská zkušenost tu nějaká je, ale štěpkovač to bude první. Zatím jsem ve stadiu shromažďování materiálu a kreslení návrhu, až budu mít dokresleno a ověřené pevnosti, tak sem dám alespoň obrázek.
K tomu čidlu. Použil bych indukční snímač polohy (cena kolem 1k) a LOGO! od Siemensu, nebo jednoduché PLC Koyo (cena cca 3k) a máš hotové řízení a ještě ti zbyde pár vstupů a výstupů (třeba STOP tlačítko), když přidáš ještě jedno čidlo před spojku (v mém případě asi budou klíňáky), tak můžeš luxusně hlídat prokluz spojky. Další čidlo na teplotu oleje a tlak a další na vodu a můžeš hlídat i motor. A to všechno pořád za cenu toho jednoho LOGO! nebo PLC + příslušná čidla. Až to budeš opravdu řešit, tak ti můžu pomoct úplně konkrétně, tzn. navrhnu a naprogramuju ti to podle přání, doporučím vhodné čidlo s ohledem na otáčky.
Ještě k těm otáčkám, stejně budete muset motor u štěpkovače vybavit nějakým regulátorem otáček, nebo použít nějaký motor, který už takový regulátor v sobě má. Nejednodušší provedení je stejné jako u sekaček na trávu, kde chladící ventilátor žene proud vzduchu proti cloně, která je spojená s táhlem plynu - když klesnou otáčky, tak proud vzduchu se méně opírá o clonu a pružina, která je clonou přetlačována přidá palivo, tím se zvednou otačky a clonka přetlačí pružinku atd ..... . Podotýkám, že je to jednoduchá a na větší štěpkovač nepoužitelná koncepce.
Píšu to proto, že mechanizmus regulace by měl podle mého být takový: Přitlačím poleno a otáčky se začnou snižovat - regulace přidá palivo do motoru. Tlačím dál a už je plný plyn a otáčky se dál snižují, teprve pak nastupuje regulace 2. stupně odlehčím hydromotor. Osobně si myslím, že lepší než pouze odlehčit bude malinko "covnout", aby měl setrvačník možnost nabrat znovu kinetickou energii a potom zase zatlačit.Pořád není problém tuto celou koncepci uřídit jedním PLC.
pár let jsem dělal s kompresorem a zbíječkou,byl to šroubovej kompresor a 3 válec motor perkins bez turba,měl regulaci otáček a při odběru šel hned naplno do otáček a pak zas hned klesal,ze začátku jsme dělali bez vzdušníku a motor běhal s otáčkama nahoru dolu,potom se k tomu přidal vzdušník 300l a na čerpadle se udělal doraz aby plyn nešel na max. a rozdíl byl velkej,při denní šichtě 10 hod. se zbíječkou byla spotřeba bez vzdušníku 50l nafty a se vzdušníkem do 30l nafty a to se pak vůbec nevypínal běžel celej den.
Zeman není můj prezident. http://www.youtube.com/watch?v=UEHkoHZg50M
Poklesem otáček jsem myslel odchylku v řádech desítek otáček, poklesem někam hodně dolu bych ztratil kinetickou energii setrvačníku a snížil bych rychlost stroje. Snažil jsem se pouze popsat bod, kdy nastupuje ta regulace posuvu.
- maršl
- Kontaktovat uživatele:
proc vymyslite to co uz je vymyslene?? pucte si jensena a uvidite tu jednoduchost.
nac 120 konovy motor?? to chces rukama cpat?? co sem se dozvedel tak max otacky disku musi byt 42m/s
co se tyce posuvu, staci pruziny zadny vzduch, to je zbytecne
pri startovani na velkych stepkovacich je zpravidla davana rozbehova spojka, nevim co by rekl starter, kdybys to na nej zacal mordovat. a co zdechani? jak chces to monstrum zdechnout?? to budou razy jak svina. kdo ti opracuje 5q kotouc??
plc jednotka je jednoducha, snima otacky a jak to klesne pod urcitou hranici tak vypne posuv nic vic.
v jensenu je kubota, motor v se lete na plne kule nezahral ani na 90, tak na co cidla?? to neni auto.
nac 120 konovy motor?? to chces rukama cpat?? co sem se dozvedel tak max otacky disku musi byt 42m/s
co se tyce posuvu, staci pruziny zadny vzduch, to je zbytecne
pri startovani na velkych stepkovacich je zpravidla davana rozbehova spojka, nevim co by rekl starter, kdybys to na nej zacal mordovat. a co zdechani? jak chces to monstrum zdechnout?? to budou razy jak svina. kdo ti opracuje 5q kotouc??
plc jednotka je jednoducha, snima otacky a jak to klesne pod urcitou hranici tak vypne posuv nic vic.
v jensenu je kubota, motor v se lete na plne kule nezahral ani na 90, tak na co cidla?? to neni auto.
Ford 8970, Landini 125, Zetor 12145, 6945, 6045 s nakladačem, vyvážečka STS Kesla 203T, štěpkovač Eschlbock Biber 7 Trio, Kubota B 1600
-
Taky to sleduju a no coment
Každý dobrý skutek je po zásluze potrestán
- maršl
- Kontaktovat uživatele:
no me to normalne rozproudilo krev
ono taky vyrobit taku kravsku masinu a pak to spustis a vyleti nuz a nedej boze nekeho trefi a co pak?? bezpecnost zarucena nulova. kdyz mam take plany tak si to radsi kupim kde je zaruka a servis
ono taky vyrobit taku kravsku masinu a pak to spustis a vyleti nuz a nedej boze nekeho trefi a co pak?? bezpecnost zarucena nulova. kdyz mam take plany tak si to radsi kupim kde je zaruka a servis
Ford 8970, Landini 125, Zetor 12145, 6945, 6045 s nakladačem, vyvážečka STS Kesla 203T, štěpkovač Eschlbock Biber 7 Trio, Kubota B 1600
-
Ono se to vyrobit dá ale s rozumem kvalitně jednoduše spojka na co tam budu tahat kliňáky a střižné kolíky když existuje přetěžovací spojka přímo na kardanu nebo propojením na motor zvyšování otáček? pochybuju že bude fungovat jen na tom strávíš půl roku než to našteluješ je naštěpkováno
Každý dobrý skutek je po zásluze potrestán
- pawlik
- Kontaktovat uživatele:
maršl: Abych si zase trošku zahnidopichoval...
42m/s nemůžou být otáčky, ale obvodová rychlost. Mimochodem vztah mezi obvodovou rychlostí a otáčkami je takovýto:
v=w*r=(2*pi*n/60)*r. Kde v..obvodová rychlost [m/s]; w..úhlová rychlost [rad/s]; r..poloměr disku [m]; n..otáčky [1/min];
No a kdyby někoho zajímalo, jak napořítat otáčky přesněji, tak zde http://www.aldebaran.cz/forum/viewtopic ... 5a07ac5283 .
A teď do mě.
42m/s nemůžou být otáčky, ale obvodová rychlost. Mimochodem vztah mezi obvodovou rychlostí a otáčkami je takovýto:
v=w*r=(2*pi*n/60)*r. Kde v..obvodová rychlost [m/s]; w..úhlová rychlost [rad/s]; r..poloměr disku [m]; n..otáčky [1/min];
No a kdyby někoho zajímalo, jak napořítat otáčky přesněji, tak zde http://www.aldebaran.cz/forum/viewtopic ... 5a07ac5283 .
A teď do mě.
- maršl
- Kontaktovat uživatele:
NO JO
je to obvodova rychlost, sem si to v tom behu neuvedomil
je to obvodova rychlost, sem si to v tom behu neuvedomil
-
Marši:
to su len spekulacie,nic este nieje vyrobene a odskusane,urcite kazdy si da povedat,poradit,preto sa to tu riesi.No aspon podla mna.
Mal si moznost odskusat jensena a videl si princip,ja mam moznost Laski,kamarat ma len akosi nesom s nim v kontakte.Je lepsie raz vidiet ako 100x pocut
to su len spekulacie,nic este nieje vyrobene a odskusane,urcite kazdy si da povedat,poradit,preto sa to tu riesi.No aspon podla mna.
Mal si moznost odskusat jensena a videl si princip,ja mam moznost Laski,kamarat ma len akosi nesom s nim v kontakte.Je lepsie raz vidiet ako 100x pocut