Manžetovka

Moderátor: Lukashil

Zpráva
Autor
mimiroger

Re: Manžetovka

#46 Nový příspěvek od mimiroger »

a na kedy asi tak vidis tu hriadel? dalo by sa to nejak pomerat?mam kamarata c by to vedel dat vyrobit za prijatelnu cenu

pavolmakys

#47 Nový příspěvek od pavolmakys »

V stredu by som ju mohol mat, je skuskove tak studenti moc v skole nie su.
Zetor 5645 (motor 69O1+tazka naprava)

mimiroger

#48 Nový příspěvek od mimiroger »

tak vcera som sa konecne dostal az k tej prednej naprave, bo som robil taku mensiu generalku od zadu uz mesiac a rozobral som ju do srouby bo som potreboval vybrat to koleso cislo 56.jeden chlap od nas mi ho vie dat poslat z ceska aj s tym druhym kolesom cislo 55 by to malo byt okolo 100 eur.len tu hriadel nevie nejak zohnat. este by ma zaujimalo ako je to koleso cislo 55 istene zo stran z jednej strany je to preklzova spojka, v ktorej je vsunute a z druhej sa o co opiera?ci o puzdro loziska cislo 94? a tak isto ako je istena ta preklzova spojka?z jednej strany sa to bude teda opierat o to koleso cislo 55 a z druhej strany je to cim? ci tym loziskom cislo 95, ktore je vsadene v tom domci? a este jedna otazka aby som v tom mal uz dufam na 100 percent jasno. ten unasac kardanoveho klbu som zohnal ale neviem ci je urceny na tuto hriadel, lebo je taky isty ako na pridavnej vyvodovej prevodovke a ma viac zubov ako vnutorna cast preklzovej spojky, ta ma 12 zubov, no tento unasac ma 18 zubov,presne ako na vyvode z prevodovky, takze asi potrebujem iny?

pavolmakys

#49 Nový příspěvek od pavolmakys »

Tak postupne.
este by ma zaujimalo ako je to koleso cislo 55 istene zo stran z jednej strany je to preklzova spojka, v ktorej je vsunute a z druhej sa o co opiera?ci o puzdro loziska cislo 94?
Ano, zo strany spojky to drzi osadenie na hriadeli a z druhej strany je to vnutorny kruzok loziska 94

a tak isto ako je istena ta preklzova spojka?z jednej strany sa to bude teda opierat o to koleso cislo 55 a z druhej strany je to cim? ci tym loziskom cislo 95, ktore je vsadene v tom domci?

Spojka ma od strany kolesa 55 vnutorny kruzok, o ten sa z jednej strany opiera o koleso 55 tym druhym ozubenim, ktore sa zasuva do spojky, a zdruhej strany je na hriadeli vonkajsi kruzok c. 90, ktory nedovoli spojke sa vysunut k unasacu. Je tam vsak vola aby sa spojka, alebo lepsie povedane jej vnutorna cast mohla pri nastavovani predpatia tanierovych pruzin pohybovat. Robi sa to maticou cislo 21. Cela hriadel je vlastne upevnena medzi tie dve kuzelikove loziska 94 a 95, pricom sila sa prenasa od loziska cislo 94, od jeho vnutorneho kruzku cez osadenie hriadele za tymto loziskom az po pistny kruzok 90, na ktorom je kryci kruzok 16 a lozisko 95, ktore je stlacane centracnou maticou 30.

a este jedna otazka aby som v tom mal uz dufam na 100 percent jasno. ten unasac kardanoveho klbu som zohnal ale neviem ci je urceny na tuto hriadel, lebo je taky isty ako na pridavnej vyvodovej prevodovke a ma viac zubov ako vnutorna cast preklzovej spojky, ta ma 12 zubov, no tento unasac ma 18 zubov,presne ako na vyvode z prevodovky, takze asi potrebujem iny?

Myslim, ze ked som to mal rozobrate tak tie unasace boli rovnake, ale muselo to byt s nahonovej prevodovky pre tuto napravu, teda so 49 zubovym koleckom, ono aj tie hriadele v tychto prevodovkach boli rozne. Ta druha prevodovka so 51 zubovym koleckom male inu hriadel a bol aj ine drazkovanie, mozno to mas z tejto prevodovky. Tento unasac by som jeden rezervy mal mat (ak ho najdem tak ti nafotim stav), ked nie tak ti ho dam vyrobit. Ja som si dal robit kardan uz z normalnymi krizmi tak ten rezervny uz nepotrebujem.
Zajtra budem mat tu hriadel, dufam ze stihnem to zaniest do tej firmy aby ti to necenili, neviem kolko im to bude trvat.

mimiroger

#50 Nový příspěvek od mimiroger »

teraz si ma vystrasil ja by som mal mat v tej nahonovej prevodovke 49 zubov, da sa to nejak zistit ci ich tam mam 49, alebo 51 aj bez demontaze, lebo vsetko od motora dozadu je typ 67.
to koleso cislo 56 som dal vyrobit u kamarata vo firme,robia tam aj prevodovky a maju aj cementovanie, bude to za par korun, mozno za flasu,dal by som tam vyrobit aj tuto hriadel,mne stacia len jej rozmery.dal by som vyrobit aj to druhe koleso, ale to som objednal z ciech, len sa bojim,aby som trafil ten jeho vnutorny priemer,ak dam vyrobit tu hriadel.

k tej hriadeli:ako vzor mam podobnu pozicanu- presne pasuje ozubenie do preklzovej spojky,ale je kratka,no podla nej by som to dal vyrobit.potreboval by som priemer a dlzku tej prvej casti, kde sa osadza lozisko (mne to vychadza priemer 35mm,dlzka 16-20mm).dlzku a priemer tej druhej casti kde sa nasuva koleso cislo 55(dlzka neviem a priemer netusim,ake pride to koleso,ale asi tiez 35mm).a celkovu dlzku hriadele by som potreboval upresnit(mne to teraz ked som pokupil loziska a videl obrazky vychadza 29-30cm aj s tym zavitom)a este dlzku toho zavitu na konci a jednotlive dlzky (od zaciatku) tych zarezov na poistne kruzky. a podla toho obrazka mam asi tu spojku, co je v strede a aj ten typ hriadela.

K tomu unasacu, ak ho najdes-prosim daj ku fotke aj nejaky rozmer,aby som vedel ci bude pasovat kardanovy kriz,ak ho nenajdes tak by som dal koniec tej hriadele vyrobit presne na ten moj unasac.

Este som zistil ze mi chyba to vicko preklzovej spojky cislo22.nedalo by sa ti aj to zmerat?alebo nemas ho na predaj?

a posledna vec ktora mi bude chybat je ten kryci kruzok cislo 16,potreboval by som zistit jeho rozmery.

a pod cislom 57 je nejaky kruzok,ale neni tam rozmer,to bude taky isty ako cislo 90 poistny kruzok 35?

a dakujem za ochotu a za tieto odpovede na moje niekedy asi az velmi podrobne otazky.
Přílohy
DSCN0144_maly.JPG

pavolmakys

#51 Nový příspěvek od pavolmakys »

No trochu sa musim opravit, ta hriadel na 57 naprave ma vpredu eset puzdro na ktorom je az lozisko, pozri na fotky a uvidis. Hod nejaky nakres a vyznacmi presne ktore rozmery potrebujes aby som ti to presne zmeral. Fotky su tu http://leteckaposta.cz/938519597

Este som zistil ze mi chyba to vicko preklzovej spojky cislo22.

Zmeram to ti vyrobi hocijaky sustruznik.

a posledna vec ktora mi bude chybat je ten kryci kruzok cislo 16,potreboval by som zistit jeho rozmery.

Zmeriam , das si vyrobit

a pod cislom 57 je nejaky kruzok,ale neni tam rozmer,to bude taky isty ako cislo 90 poistny kruzok 35?

Ten tu nemam a neviem co ho mam aj na naprave, myslim ze to bol taky vymedzovaci kruzok, hrubky do 1mm, ak sa dobre pamatam.

mimiroger

#52 Nový příspěvek od mimiroger »

no ja by som najradsej prisiel osobne a pomerali by sme to a kupil by som aj ten unasac od teba.tu ti dam moj mail majer191@gmail.com
napis prosim telefonicky kontakt a kedy by ti to vyhovovalo ja som do piatku doma tak ja sa prisposobim.

pavolmakys

#53 Nový příspěvek od pavolmakys »

Prepac ze pisem tak neskoro, ale mam toho vela. Ja som stale v Ziline, vascinou ale poobede az na vecer chodim na stavbu a tiez v Sobotu, takze okrem tohoto mozes hocikedy, vsak sa po telefone dohodneme. Pisem ti SZ. Ten unasac som nenasiel, tento nie je moj takze ti ho zatial nemozem poskytnut, iba na zmeranie.

mimiroger

#54 Nový příspěvek od mimiroger »

vies co nasiel som jednu firmu od nas a dal som mu udaje co potrebujem,tak mi objednal obe ozubene kolesa 100eur a hriadel 45eur, dnes som mu pisal nech mi este priobjedna aj to vičko,puzdro a tie vymedzovacie kruzky, ak ich nebudu mat tak by som to prisiel pomerat. a nemas nahodou aspon ten kardanovy kriz na tento unasac na predaj lebo ja mam obidva,ale na tom druhom mi chybaju tie 4 panvicky co ho drzia,co su v nom naskrutkovane skrutky.

pavolmakys

#55 Nový příspěvek od pavolmakys »

Viem o jednom co mi tvrdil ze ich ma, zajtra pohladam a poslem ti cislo cez sz.
Cenu neviem.Ponukal mi cely kardan.

mimiroger

#56 Nový příspěvek od mimiroger »

este neviem to s tymi pneumatikami:ja mam prevodovku 6718 a na tej skrinke nahonovej nie je nic,takze je tam asi 51 zubov.tym padom mi to podla tej tvojej tabulky nesedi vobec.mal by som mat tu so 49 zubami,nie?potom by mi sedeli k tym 14,9/28 8,3/24. ale podla tej druhej tabulky co som nasiel phn lehka by mi sem sedeli na predok tie 9,5/24,pri mojom 51zubovom koliesku v nahonovej skrinke.
Přílohy
P1020678.JPG

pavolmakys

#57 Nový příspěvek od pavolmakys »

lenzo toto je pre lahku, tzv. juhoslovansku napravu, ja som to potom aj opravil v tej diskusii. Ja mam tiez 67-kovy zadok, a bola tam povodne skrinka pre tazku napravu. Takze aku tam mas skrinku tazko povedat podla typu. Pripajav foto tych unasacov, jeden pre tazku a druhy pre manzetovku, vidiet rozdiel v drazkovani. Neviem ci neskor sa tiez pre 49 zubov kolecko nerobila rovnaka hriadel, ale povodne bola tato taka aka je na fotke, teda s tym hustejsim drazkovanim. Mozno by si to podla toho urcil. Mal som v rovnakom case rozobrate obe tak mam aj via fotiek keby niekto chcel.
K tym kolesam.
Tu je tabulka pre tazku. download/file.php?id=79105&mode=view
Ak byt si tam mal 51 zubove koleso, tak celkovy prevod ak vychadzam s tej mojej tabulky pri prevode A2 ale s 51 zubovym koleckom je to 14.98. To je o kusok viac ako ma tazka zo 49 zubovum koleckom (moja tabulka uvadza 14.79). Tazka so 51 zubovym koleckom ma celkovy prevod 15.39, a pre tento pomer uvadzaju vo vyssie uvedenej tabulke tu tvoju chcenu kombinciu gum 14.9/13-28 a tie 9.5/9-24. Ty, ale budes mat prevod iba tych 14.98, co znamemena ze ti pojde predok s touto kombinaciou viac do smyku.
Přílohy
14022010292_mala.JPG

mimiroger

#58 Nový příspěvek od mimiroger »

no ja tam mam ten s hustejsim drazkovanim, takze by to malo byt v poriadku,pre istotu to asi radsej rozoberem a zratam.

mimiroger

#59 Nový příspěvek od mimiroger »

pruser,tak som to rozobral a zratal a je tam 51 zubov.porad mi nejake riesenie,co by som mohol urobit.rozmyslal som ze ho vymenim za 49 zubove ale neviem ci by to pasovalo do tejto istej skrinky(a kde ho zohnat)?alebo keby som zmenil prevodovy pomer kolies na A1,B1,alebo B2 tak by sa to nedalo nejak vyriesit?porad mi nejake alternativy,ale najradsej by som tam nechal tieto zadne gumy 14,9/13-28 lebo su este dobre,predne mam nanic.

skus mi prosim ta poslat aj to cislo na tie kardanove krize,ak ho najdes.

este sa ta chcem opytat na polozku cislo 109-krouzek 75x3,aky je gumeny,alebo ocelovy?

v prilohe som poslal tie miery,ktore by som potreboval zmerat,lebo som chcel zajtra dojst,ale neda sa mi,a ak mi to ten chlap nebude vediet zohnat,tak by som to dal cez tyzden vyrobit.

dnes som cely den ratal a prisel som na jedinu moznost, ak by som nemenil tu nahonovu skrinku a nechal tam 51 zubov:
do mojej napravy dam kombinaciu B1,tym padom tato kombinacia s 51 zubovym kolesom bude mat pomer
51/32*31/15*33/8=1,59375*2,06667*4,125=13,58. ked pouzijem kombinaciu pneumatik 8,3/8-24,ktorej obvod je 24palcov+2*8palcov=40palcov*2,54(premena palca na centimeter)=101,6cm*3,14=319,024cm.
a dozadu 14,9/13-28.obvod=28+2*13=54*2,54=137,16*3,14=430,6824cm. pomer tychto obvodov bude 430,6824/319,024=1,35. ked som to desatnasobne zvacsil, tak mi to sedelo podla tvojej tabulky.len neviem ci by sa tento pomer dal dat aj do mojej 57-čkovej napravy,ked je pre 55-kovú.skus sa k tomu prosim vyjadrit.
Přílohy
001.jpg

pavolmakys

#60 Nový příspěvek od pavolmakys »

pruser,tak som to rozobral a zratal a je tam 51 zubov.porad mi nejake riesenie,co by som mohol urobit.rozmyslal som ze ho vymenim za 49 zubove ale neviem ci by to pasovalo do tejto istej skrinky(a kde ho zohnat)?alebo keby som zmenil prevodovy pomer kolies na A1,B1,alebo B2 tak by sa to nedalo nejak vyriesit?porad mi nejake alternativy,ale najradsej by som tam nechal tieto zadne gumy 14,9/13-28 lebo su este dobre,predne mam nanic.

skus mi prosim ta poslat aj to cislo na tie kardanove krize,ak ho najdes.

cislo je 0908235741

este sa ta chcem opytat na polozku cislo 109-krouzek 75x3,aky je gumeny,alebo ocelovy?

Gumenny, ide na ty zatohovaci u maticu 30, ktorou sa vymedzuje vola na loziskach 95 a 94, tieto lozisak su kuzelikove a tato matica ich navzajom do seba zatlaca. Podobne ako na nabojoch prednych alebo zadnych kolies, tu ale tlaci na vonkajsi kruzok, nie na vnutorny.

v prilohe som poslal tie miery,ktore by som potreboval zmerat,lebo som chcel zajtra dojst,ale neda sa mi,a ak mi to ten chlap nebude vediet zohnat,tak by som to dal cez tyzden vyrobit.

dokreslim a poslem.

dnes som cely den ratal a prisel som na jedinu moznost, ak by som nemenil tu nahonovu skrinku a nechal tam 51 zubov:
do mojej napravy dam kombinaciu B1,tym padom tato kombinacia s 51 zubovym kolesom bude mat pomer
51/32*31/15*33/8=1,59375*2,06667*4,125=13,58. ked pouzijem kombinaciu pneumatik 8,3/8-24,ktorej obvod je 24palcov+2*8palcov=40palcov*2,54(premena palca na centimeter)=101,6cm*3,14=319,024cm.
a dozadu 14,9/13-28.obvod=28+2*13=54*2,54=137,16*3,14=430,6824cm. pomer tychto obvodov bude 430,6824/319,024=1,35. ked som to desatnasobne zvacsil, tak mi to sedelo podla tvojej tabulky.len neviem ci by sa tento pomer dal dat aj do mojej 57-čkovej napravy,ked je pre 55-kovú.skus sa k tomu prosim vyjadrit.

Ten pomer 13.53 mas dobre, dalej to s tymi obvodmi podla man je nahoda ze ti to tak vyslo, pretoze podla spravnosti by si mal z toho isteho bodu odkial beries prevod (v tomto pripade hriadel na ktorej je to 32 zubove koleso, ktore nahana v tvojom pripade to 51 zubove) vypocitat prevod az ku hriadeli zadneho kolesa a az potom do toho zapocitat obvody.
Ja som sa snazil zistit ten prevod do zada ale zatial som to vzdal a uz to ani nepotrebujem, jedine aby soms i doplnil tu tabulku.
Ja by som ti navrhol riesenie, kde by som isiel do prevodu A2, co ti s tvojim kolesom 51 zubovym da prevod 14,99, to je menej ako ma tazka (pre koleso 51 ma prevod 15.36 ) pre kombinaciu 14,9/13-28 a 9,5/9-24 v predu. Budes mat o kusok vasci preklz v %. Ak by sa ti zdal ten rozdiel velky, vsimni si ze napr. pre prevod A2 a tazka, su predpisane rovnake gumy (16,9/14-28, 9.5/9-24) pricom je rozdiel v pomere 14.43 a 14.79, takze ten rozdiel 0.3-0.4 nemoze byt az taku problem. Je stale lepsie ked predok ide rychlejsie ako ked ide pomalsie. A naviac, s tymi 9.5/9 -24 ten traktor aj tak " muznejsie" vyzera.
Zaverom, pravdepodobne bude asi aj tak smerujuci faktor ktore tie kolesa sa daju zohnat, ja som vedel iba A2 mozno sa ti podari aj ten tvoj B1 budes mat prevody z tabulky (otazne je iba ci tie kolesa budu pasovat). Aha, teraz ma napadlo ze isto nie si rovnake vnutorne priemery tych kolies, tych mensich ktore ide na tu hriadel ktoru zhanas. Pri 57-kovej sa sa nasadzovalo puzdro od tej strany hriadele kde nieje spojka, teda z kratsej strany. Islo koleso (inac s mosadznym puzdrom), za nim puzdro 58 a pootm lozisko. U 55-kovej, sa koleso nasuvalo od spojky, to puzdro 58 tam nie je. Takze minimalne v tomto ti to koleso s prevodom B1 nebude pasovat na hriadel s 57-ky (ktoru budes ale vyrabat takze si ju mozes upravit tak aby to pasovalo).

Odpovědět

Zpět na „Technické problémy Zetor“