Atoma Progress Eco, 50kW-Automatický kotel na štěpky

Moderátoři: rezis, Leo

Zpráva
Autor
maršl
Kontaktovat uživatele:

Atoma Progress Eco, 50kW-Automatický kotel na štěpky

#1 Nový příspěvek od maršl »

tak jsme si dom pořídili po 2 letech chození po výstavách automatický kotel na štěpky od Atomy typu Progress Eco, výkon kotle 50kW(podle montážníků to má 70kW) se zásobníkem 4m3, udávaná účinnost 93%. Oproti původnímu svařenému kotli je to nebe a dudy ale na guntamatica ci frolinga to nemá a tak se účastníme cesty výzkumu společně s Atomou.
Přílohy
před instalací.JPG
pohled do díry.JPG
instalace 1.JPG
instalace 2.JPG
instalace 3.JPG
instalace 4.JPG
instalace 5.JPG
pripojovani 1.JPG
pripojeni 2.JPG
prvni nasypaní.JPG
zapaleni.JPG
horii.JPG
Ford 8970, Landini 125, Zetor 12145, 6945, 6045 s nakladačem, vyvážečka STS Kesla 203T, štěpkovač Eschlbock Biber 7 Trio, Kubota B 1600

myky

Re: Atoma Progress Eco, 50kW-Automatický kotel na štěpky

#2 Nový příspěvek od myky »

Gratuluju, já mám klasickej rojek o výkonu 25kW, jsem nadmíru spokojenej, ale jak je takovýhle počasí, tak by se vyplatila akumulační nádrž.

maršl
Kontaktovat uživatele:

#3 Nový příspěvek od maršl »

to my budem muset taky pořídit akumulačku abychom využili výkon kotle, bo co zatím topíme a máme v baráku 30°C a na kotli 60°C a to tak nemůžem dělat. vidíme tu akumulačku tak na 1600 litrů
Ford 8970, Landini 125, Zetor 12145, 6945, 6045 s nakladačem, vyvážečka STS Kesla 203T, štěpkovač Eschlbock Biber 7 Trio, Kubota B 1600

vizovjan

#4 Nový příspěvek od vizovjan »

Ahoj, jaké máte nové poznatky z provozu kotle? Jak jste spokojení? Už běží vše jak má? Anebo jste zjistili, že chození v tričku a trenkách je vlastně fajn? :smich:
Zetor 7245, 3011, 12145 s čelňákem, diskový štěpkovač Junkkari HJ 5G a bubnový štěpkovač Heizohack 6-400, video při práci http://www.youtube.com/watch?v=XWM-i42P ... ture=share nebo starší http://www.youtube.com/watch?v=MSvnIdqCtQI

maximus84

#5 Nový příspěvek od maximus84 »

já mám taky atomu ale klasickou,jsem taky spokojen ale už tři roky říkám že si koupim tu origo škrtící klapku do komína,protože když vyčistim komín tak to má tah že by mi to vycuclo ketel i spotstavcem komínem ven :) máte sní někdo zkušenost?
Práce pěkně natřená bejvá hodně skurvená

maršl
Kontaktovat uživatele:

#6 Nový příspěvek od maršl »

vizovjan píše:Ahoj, jaké máte nové poznatky z provozu kotle? Jak jste spokojení? Už běží vše jak má? Anebo jste zjistili, že chození v tričku a trenkách je vlastně fajn? :smich:
clovek si na teplo zvykne akorat sme casteji nemocni :D
jinak co se tyce kotle, topit sme se v nem skoro naucili. automatika nam este nejde, zatim sem je nepovolali na opravu (zavada na laserech), jelikoz doma bude nekdo az v unoru. ze automatika nejde nevadi, jelikoz palime stare zhnile drevo tak ji vlastne ani moc nepotrebujem. prozatim sme spalili 16 m3 stepek plus to drevo a to asi takovych 10 prm.
tento vikend sme zacli experimentovat za ucelem snizeni vykonu, pri topeni jsme zjistili, ze vykon kotle se vlastne ridi jen nasypanim a tak sme do prikladaciho mista nalozili cihly a tim zmensili trysku na pul ale sirka ji zustala. kotel zacal daleko casteji strilet a i kourivost se vratila, skoro jak byla puvodne u stareho kotle. ted je na rade zmenseni trysky plechem, ale to uz nevim, jak to dopadlo, jelikoz jsem odjel do prahy.
co se tyce udrzby, kotel jednou tydne cistime, z pod prepazek vybirame pul kybla popilku, a popele dalsiho pul kybla, prepazky projedeme kartacem. na komin sme se zatim nedivali ale bude to chtit, bo se nam naraz zhorsil odtah, tak jestli nam nespadla vlozka do komina.
jinak celkove je nase spokojenost spise polovivni a hure. dle meho nazoru je to nedotahnute a na nekterych castech se hodne setrilo a regulace kotle bych rekl nulova, aby to melo stale parametry a nedelalo to problemy, jak s dymem tak se strilenim. na staly vykon je to kotel dobry ale 70 kW zatim nejsme schopni vyuzit. :(
P.S. tento vikend se seklo v zasobniku vyhrnovani, bud sem ho tak dobre namackal a nebo je snekovka v .......... kyticich :smich:

myky

#7 Nový příspěvek od myky »

Já si udělal klapku z plechu, něco jako je v petrách a je to lepší než nic, jinak by se mi líbila ta od wernera- podle toho co jsen si o ní tenkrát četl.

vizovjan

#8 Nový příspěvek od vizovjan »

Teda myslel jsem, že to budou mít v Atomě dotaženější... ale moc bych se být váma nerozpakoval a využil svých práv na spokojenost s výrobkem - reklamovat se musí, dokud je čas a v podstatě je reklamace jeden z mála způsobů jak vychovávat výrobce... a že to mnozí potřebují jak sůl!

Jak slídím po kotlích, do kterých bychom doma mohli nastrkat klony našeho přikládání, tak jsem se okruhem vrátil i k Atomě a díval jsem se, že základní ceny kotlů jsou fajn, navíc mají dlouhou záruku bez ohledu na dřevo, tak jsem si říkal, že by to možná stálo za to.

Když jsem se díval do čidlech vzdálenosti (nejspíš podobné, jaké máte na kotle), tak byly celkem levné, jen to chce najít nějakého frajera, který tomu rozumí a uměl to zapojit. U vás bych ale zmáčkl techniky z Atomy.

Loni jak jsme měli jen smrkové štěpky, tak se nám šnek neblokoval vůbec (jednou za sezónu), teď když máme bukové a jsou tam takové kvalitní až 2,5cm tlusté klacíky, dlouhé tak 15cm, tak se to hryzne tak jednou, dvakrát denně - někdy vůbec - podle materiálu co tam máme. Když jsme to proseli přes síto 4x4cm tak to jelo naprosto spolehlivě, ale koho by to bavilo přesívat, takže spíš budou ještě úpravy. Další evoluce bude mít menší spád a větší vůli mezi šnekem a stěnou.

Nejvíc ale pobaví, když tam najdeme nějaký skutečně nadrozměrný kousek, který tam být neměl - odřezek ze stavby kůlny :smich: Jako míchadlo se osvědčil buben z rotačky, na kterém jsou navařené péra z hrabačky :silly:

Popílek se nám usazuje masivně na plotně, která je vložená v kotli a vzadu na cihlách, takže ve výměníku už není. Popel ze štěpky je u nás takový trochu jiný jiný než z normálního dřeva - má tendenci dělat takové drobivé hrudky - hlavně ráno jej takový vybíráme - protože přes noc to vypínáme.
Zetor 7245, 3011, 12145 s čelňákem, diskový štěpkovač Junkkari HJ 5G a bubnový štěpkovač Heizohack 6-400, video při práci http://www.youtube.com/watch?v=XWM-i42P ... ture=share nebo starší http://www.youtube.com/watch?v=MSvnIdqCtQI

Novotny Pavel

#9 Nový příspěvek od Novotny Pavel »

Jestli se můžu zeptat co stím vše vytápíte , že jste zvolili 50kw, (pokud svámi dodavatel spočítal energetickou ztrátu budovy a podle toho zvolili výkon tak vše v pořádku), to je tak na 3000l aku nádrž a moc dlouho bych sní neotálel je to plechovej kotel , to topení kolem 60st se mu moc líbit nebude.

maršl
Kontaktovat uživatele:

#10 Nový příspěvek od maršl »

u tech leseru je problem jen jeden ze nejdou, zapojene to je dobre ale byly pouzite levne lasery ktere na tuto diagnostiku nejsou moc vhodne, to sem se teda dozvedel u vyrobce laseru
co se tyce velikosti stepek s tiim neni problem jen kdyz tam nejsou klacky ze stodoly, ci topora z kladivek :smich:
popel ten se vyhrnuje sam ale vyhrnovani poustime jen nekdy aby sme meli rost zacpany aby nas to taky nesezrlo jaky to ma tah. tak to pak udela na roste hrudky specene dohromady
a co se tyce reklamaci, sami to rozhodne nebudem opravovat bo za ty prachy sme teda ocekavali vice. a tak uz se na ne tesim a oni na nas taky bo se u nam meli dobre jejich delnasi :)

maršl
Kontaktovat uživatele:

#11 Nový příspěvek od maršl »

Novotny Pavel píše:Jestli se můžu zeptat co stím vše vytápíte , že jste zvolili 50kw, (pokud svámi dodavatel spočítal energetickou ztrátu budovy a podle toho zvolili výkon tak vše v pořádku), to je tak na 3000l aku nádrž a moc dlouho bych sní neotálel je to plechovej kotel , to topení kolem 60st se mu moc líbit nebude.
zatim jen barak, kde je spocitano na 32 kW ale je v planu pripojit dilny a garaz ale zatim neni cas ani penize. kotel nejede stale na 60°C to je sice nastavene ale bezne jede kolem 70-80°C. prenastavit to nemuzeme bo bychom v baraku zdechli horkem. akumulacku zatim mame 1700 litru a kdybychom to chteli jen v akumulackach potrebujem 5 m3

jirkaaro244

#12 Nový příspěvek od jirkaaro244 »

gratuluju :pohar: dobra volba ja mam atoma 30 a jsem spokojenej doma i v dilne je teploucko 8) :wink:

maršl
Kontaktovat uživatele:

#13 Nový příspěvek od maršl »

minulý týden proběhla oprava kotle
po nahlášení, přijeli chlapi za 2dny poměřili, pokonzultovali, něco opravili odjeli, přijeli po víkendu a dodělali zbytek.
dokonce přijel i ing.Tomášek a konečně řekl jak v tom topit.
z pece co mame, opravdu jde vymackat 70kW, pridanim jeste jedne plechove prepazky a tim dosahneme studeneho kominu.
vykon se reguluje mnozstvim nasypaneho v prikladacim prostoru a otevrenim popelnikovych dvirek, dulezity je privod sekundarniho vzduchu nad palivo, spodek klidne muze byt zavreny a tim to nad palivo vubec nekouri.
lasery uz konecne zacaly fungovat jak maji, byla nutna vymena za nove, stare meli praskle cocky horkem.
pri spravne funkci pece a spalovani, ma pec az vibrovat a hucet jak nejaky vysokootackovy vetrak, my toho dosahnem, ale po chvili to musime zastavit, jinak by se nam roztekly radiatory.
a provedly sme par uprav
zmesili sme cihlama prikladaci prostor, zuzili odhorivaci trysku na polovinu, vytahly z kotle pridanou plechovou prepazku tzv. vyrnik.
ceho sme dosahli?
teplejsiho kominu, tak nam z nej jiz netece, kdyz prilozime mokrejsi drevo a kotel nezeneme na plno, snizili sme vykon kotle, tipl bych zhruba na polovinu, kotel pekne huci a jede v udrzovacim rezimu, zlepsili sme jeste vice viditelne spaliny, pri topeni stepkama se skoro nad kominem neobjevuji, prilozenim mokreho dreva, stepek, je nad kominem bila para, jinak zadny smrad, jak to stepky dokazi a k zemi nestaci doletet.

jirkaaro244

#14 Nový příspěvek od jirkaaro244 »

tak resne takle funguje mne 8) mam 30kw baracek mam malej dilna je velka nezateplena ,kdyz to poustim i tam tak jede v pohode ale samosebou zere vic .jinak jak tvrdej v atome ze vykon jde snizit tak nekecaj :) do baraku topim jenom do 5 majech radiatoru a uplne v pohode to jde regulovat ,kotel vydrzi 24 hodin nalozenej a to pri teplote 50 az 60 stupnu a to mam doma 25 stupnu teda pokud neni minus 15 nebo 20 potom ho pustim na 70 az 80 ale jenom zvecera potom zase zavru ,je pravda ze mokre drevo dehtuje ale jak ho otevru tak vyhori a je v pohode jo jeste k topeni mam to ma dva okruhy a dve cerpadla ,ta dlina ma svuj termostat tam dam treba 80 stupnu aby se nahodou neuvaril ,jak vyleti teplota tak to prozene dilnu a je jako beranek jinak na suchou stepku to je masakr to jsem ho uvaril i s dilnou ale za predpokladu ze ho casto dolozim jinak stepka samosebou hori jinak nez drevo atoma super :pohar:

cont33

#15 Nový příspěvek od cont33 »

Ta atoma sa mi tiež pozdáva..
ak niekto niečo chce tak pisať na cont7133@gmail.com Už tu niesom. V poslednom čase zaberá miesto každý príspevok.

Odpovědět

Zpět na „Dům a stavba“