Proorávací kola Vari

Vari, Terra, PF aj.

Moderátor: DYK

Zpráva
Autor
najnaj

Proorávací kola Vari

#1 Nový příspěvek od najnaj »

Zdravím.Při pročítání fóra jsem nenašel /možná přehlíd,tak mě prosím nekamenujte/ zkušenost s prací při použití proorávacích kol,zda je používáte nebo provádíte raději oborávání brambor- pevný podvozek a hrobkovací radličku/y/.Já mám zhotovený rotavátor na elektřinu-převodová skříň Holder /podobný typ jako jednostupňová malá Vari na rotavátor/ na zpracování cca 2,5 aru u domu.Zatím jsem dělal a zahrnoval brázdy pro brambory radličkou nasazenou na ručním plecím ''strojku'',ale syl ubývá,tak chci tuto činnost zmechanizovat.Při tvorbě a následném zahrnutí řádku by to mohlo jíd dobře,ale při druhém a někdy i třetím proorávání,mám obavy,že tyto kola budou hodně narušovat stěny řádku a tím i poškozovat brambory.Rozteč řádků dělám asi 62cm.Můžete mě sdělit vaše zkušenosti,popř.názory nebo se mám dát raději do výroby ''jednokolky'' s předsazeným kolem a náhonem od šestihranu hřídele pro motyčky rotavátoru /kola/? Tento nápad není můj,ale vyděl jsem jej v Receptáři,ale to by zase ''fungovalo'' při járování a až pak při hrobkování-hůře pak při zahrnování zeminy na brambory/udržet se na hřbetu růvku.A jaký je průměr kol a šíře pásoviny na obvodu?

cernovec

Re: Proorávací kola Vari

#2 Nový příspěvek od cernovec »

my zaoravame a oboravame zemiaky pomocou prevodovky z kultivatora ( mala, jednorychlostna), na nej mame tie oboravacie kolieska a za tym samozrejme ten oboravaci pluh.....takto to robime uz dlho. Tuto sezonu chceme vyskusat zaoravanie za velkou prevodovkou vari a za nou dva oboravacie pluhy......uvidime co bude lepsie....kto ma skusenosti s tymi dvoma pluhmi tak nech sa o ne podeli :)

Lišák1
Kontaktovat uživatele:

#3 Nový příspěvek od Lišák1 »

Dvě proorávací radlice používám asi 25 roků naprosto bez problémů k plné spokojenost, oborávám cca 6000m2. Na předek dávám pouze 30 kg závaží přišroubované k závěsu obráceně, aby netrhalo narostlou nať.
Nissan Terrano 3,0 TDI, Zetor 5211

najnaj

#4 Nový příspěvek od najnaj »

Tak že zkušenosti dobré. Ještě bych znal vaše zkušenosti nebo názory na proorání řádku podruhé,popř.potřetí-přihrnutím více zeminy,protože minulý rok při častých deštích došlo částečně místy k splavení půdy a tím odkrytí brambor a samozřejmě k jejich zezelenáním.Jsou mé obavy zbytečné,že mohu při obnově řádku těmito koly poškodit brambory /kola by měla narušit strany růvku/ ? Rozpon řádku jak jsem uvedl cca 62cm,což je myslím rozchod kol Vari.

cernovec

#5 Nový příspěvek od cernovec »

no mi obrhame niekolko krat, hlavne kvoli burine, ale uz musime dat tie ochranne plechy ktore su nad motickami kultivatora dole, pretoze pri trosku vyssej vnati ju uz poskodzuju....no pri sadeni je do parada, lebo presne vies roztec riadkov :D .....
otazka na lisaka: pri obrhnani dvomi pluhmi mas na varine sirsi rozchod kolies ( 610mm) alebo uzsi(480mm)??????? a ci mas pluhy pred traktorom alebo za traktorom???

Lišák1
Kontaktovat uživatele:

#6 Nový příspěvek od Lišák1 »

Používám širší rozchod, přesně to pasuje do brázdy. Tahám to vzadu, kola jedou po neprooraným a radlička jde za každým kolem, hodil bych ti fotku, ale mám tam teď nasazenou radlici na sníh a to sundávám závěs, jak skončí zima, tak mně připoměň a hodím to sem.

cernovec

#7 Nový příspěvek od cernovec »

foto nemusis, ale diky za ochotu....doma mame aj ten drziak aj tie pluhy, len nevieme aky rozchod tam dat, no teraz uz viem :D ........na jednej fotke som to videl v predu pred traktorom tak sme navarili pred predne 30 kg zavazie este jeden taky uchyt ako je vzadu, aby sa to aj tam dalo pripojit bez toho aby sme museli otacat cely ten zaves, no nestihli sme to vyskusat, tak sa uvidi na jar...

Lišák1
Kontaktovat uživatele:

#8 Nový příspěvek od Lišák1 »

Radlice vepředu se používá pouze pro zahrnování brambor při ručním sázení. Radlicí v zadu si nacajchnuješ brázdy, ručně naházíš do brázd brambory, pak dáš radlice dopředu a jedeš středem nahrnuté brázdy a brambory zaklopíš, kola ti jedou již v nově vytvořené brázdě. Když bys nechal radlice vzadu, musel bys jet koly po horní hráně nahrnuté brázdy a to tam kloudně neudržíš a brázdy máš křívé.

cernovec

#9 Nový příspěvek od cernovec »

diky, vyskusame, potom dam vediet ako dopadlo

pavel72

#10 Nový příspěvek od pavel72 »

S dovolenim pripojim dotaz k prooravacim kolum.
Prodavaji se uzka a siroka. Koupil jsem vcera Vari s T20 a vsechny polni prace mame hotove, takze ted to muzu v praxi zkusit na prooravani zemaku, ale nemam zase ty kola :-).
Jaka kola byste doporucili (pokud to neni jedno), eventuelne jaka pouzivate?

Dekuji
„Zeptáš-li se, budeš 5 minut vypadat jako blbec. Nezeptáš-li se, budeš blbcem po celý život.“

Tom

#11 Nový příspěvek od Tom »

pavel72 píše:S dovolenim pripojim dotaz k prooravacim kolum.
Prodavaji se uzka a siroka. Koupil jsem vcera Vari s T20 a vsechny polni prace mame hotove, takze ted to muzu v praxi zkusit na prooravani zemaku, ale nemam zase ty kola :-).
Jaka kola byste doporucili (pokud to neni jedno), eventuelne jaka pouzivate?

Dekuji
Mám domácí výrobu, dělal mi to tady jeden chlapík z fora (radši nepíšu jméno, jestli bude mít zájem Ti pomoc tak jak pomohl mi, tak se ozve) a jsou super (zatím vyzkoušeno nanačisto, bez brabor, ale jsou super)... nějaké fotky tady: http://www.nasetraktory.eu/forum/viewto ... 22&t=35464
Sháním veškeré možné i nemožné materiály týkající se Agrostroje Prostějov, jeho předchůdců i následovníků. Prospekty, ročenky, dobové fotky, informace, příručky,...
TomAgro@seznam.cz

pavel72

#12 Nový příspěvek od pavel72 »

Díky,
díval jsem se na to, přiznám se, že nedokážu posoudit výhody jednoho nebo druhýho. Zřejmě funkce toho co uvádíš je stejná jako těch proorávacích kol (jede to po zemi "lopatkama"). Spíš by pro mě byl problém uchytit ty plechy na rotavátor (nechce se mi to přešrubovávat).
Ta kola se daji sehnat za 900 - 1200 Kč. Nejraději bych je splašil starší, ale to se asi nepodaří v rozumném čase. Z diskuse v odkazovaném vlákně (nebo tady?) mi vyplynulo, že by kola měla být spíše blíž k sobě, ale budou předpokládám ta široká stejně jako ta úzká, akorát ta širší "nakypří" (?) více hlíny.
Mam cca měsíc čas :-).
„Zeptáš-li se, budeš 5 minut vypadat jako blbec. Nezeptáš-li se, budeš blbcem po celý život.“

Tom

#13 Nový příspěvek od Tom »

pavel72 píše:Díky,
díval jsem se na to, přiznám se, že nedokážu posoudit výhody jednoho nebo druhýho. Zřejmě funkce toho co uvádíš je stejná jako těch proorávacích kol (jede to po zemi "lopatkama"). Spíš by pro mě byl problém uchytit ty plechy na rotavátor (nechce se mi to přešrubovávat).
Ta kola se daji sehnat za 900 - 1200 Kč. Nejraději bych je splašil starší, ale to se asi nepodaří v rozumném čase. Z diskuse v odkazovaném vlákně (nebo tady?) mi vyplynulo, že by kola měla být spíše blíž k sobě, ale budou předpokládám ta široká stejně jako ta úzká, akorát ta širší "nakypří" (?) více hlíny.
Mam cca měsíc čas :-).
No blíž k sobě... inspiruju se Agzatem, který to má celkovou šířku 200 mm. Já mám 250, ale to je možná dané tím, že ta převodovka je nějaký atyp. Ve vlákně o Terrách má proorávací kola ještě Kolot (myslím, že Kolot)... Nevím, jakou má ale šířku on. Jde o to, aby to nepřibíralo brambory.
Sháním veškeré možné i nemožné materiály týkající se Agrostroje Prostějov, jeho předchůdců i následovníků. Prospekty, ročenky, dobové fotky, informace, příručky,...
TomAgro@seznam.cz

skripjuraj
Kontaktovat uživatele:

#14 Nový příspěvek od skripjuraj »

Čaute ludia aj ja vyrabam doma pooravacie kola a zaujimalo by ma aku maju mať celkovú šírku od seba od kraja kolesa po kraj lebo čo som pozeral na podobnej prevodovke tak rozteč platni bola 26cm a celkova širka kolies až 30Cm

Tom

#15 Nový příspěvek od Tom »

skripjuraj píše:Čaute ludia aj ja vyrabam doma pooravacie kola a zaujimalo by ma aku maju mať celkovú šírku od seba od kraja kolesa po kraj lebo čo som pozeral na podobnej prevodovke tak rozteč platni bola 26cm a celkova širka kolies až 30Cm
Já se řídím tímto:
Obrázek
TomAgro@seznam.cz

Odpovědět

Zpět na „Traktory sériové výroby - jednoosé frézy“