Mufikův štěpkovač do 6 cm

štěpkovače, šťípačky, drtiče, navijáky, pily...

Moderátoři: rezis, Malboro, Leo

Zpráva
Autor
Budisov1

Re: štěpkovač do 6 cm

#31 Nový příspěvek od Budisov1 »

Osobně bych taky udělal rojek ale, splašil jsem již vypálené díly na tenhle tip tak to dávám dohromady. A ohledně toho setrváku jsem to slyšel že je dobré ho tam dát už od víc lidí. A štěpkovat větve do 5cm mě stačí. Mám tam motor 5,5 kW tak uvidím.

Mar009tin

#32 Nový příspěvek od Mar009tin »

Budisov1: Zdravim, jo tenhle drtič máme taky doma, je sice už starší (docela dlouhou dobu byl jen tak ve stodole, potřeboval pár úprav po zkušebním provozu, ale teďka šlape dobře) Je to docela dobrý systém ale rojek systém bych řekl že je lepší...máme to také hnané el. motorem, chtěli jsme to také dělat do tříbodu ale nakonec z toho sešlo, kdyby jsi chtěl něco vědět tak se ozvi, rád se podělím o své zkušenosti...
Bere to větve tak do průměru 5 cm, jak jsou větší, tak už prokluzujou řemeny (i když je tam šponovák) a nebo se to uplně celé zastaví a také to nemá moc rádo hodně rozvětvené větve.....Chělo by to ještě udělat setrvák na řemenici, která je na hlavní hřídeli.... 8) :)

Budisov1

#33 Nový příspěvek od Budisov1 »

Já tam mám čtyři třináctky řemeny snad to bude OK. Na nožové hlavě mám řemenici pěti drážkovou a na motoru čtyř kdyžtak bych udělal novou. Někdo to mám hnané řetězem ale pokud je obyč tak se trhá musí být víceřadý. Akorát to tam musí bejt zase prokluzová spojka kvůli přetížení. Já jsem navíc udělal podávací buben o dva cenťáky větší aby měl větší přítlak a zuby na něm jsem vyfrézoval jak na pyle aby lépe podával oproti orygošu kde to mají do špice.

Mar009tin

#34 Nový příspěvek od Mar009tin »

No mi to máme taky hnané klináky jsou tam 3 a myslím že jsou to taky 13 a právě ten podávací válec tak jsme museli předělat, protože jsme to měli podle toho návodu z toho urob si sám(taky vyfrézované do špičky a nechtělo to podávat, protože se to nezakouslo do té větve), tak jsme na něj navařili takové pásky z 3 - 4 plechu na kterém byly vyřezané zuby a vlatně ten plech tak je tam navařenej pod uhlém asi těch 45 stupnu (jak byly ty původní zuby tak se to navařilo do těch drážek a na bok toho původního zubu) a to už podává jako steklé ale jak řikam bylo tam ještě několik jiných úprav.....ale na to přijdeš sám až budeš drtit.... 8) jinak to máš pěkné a až to bude v laku tak to bude ještě lepší 8)

Budisov1

#35 Nový příspěvek od Budisov1 »

Chtěl bych se ještě zeptat zda se stává že se zasekne zda je problém to uvolnit. Mám totiž horní kryt přišroubovaný jestli bych to raději neměl předělat alespoň částečně otvíratelné na pant. Abych to nemusel pokaždé pracně rozdělávat. Předem díky za odpověď.

Mar009tin

#36 Nový příspěvek od Mar009tin »

No nám se to ještě nestalo aby se to ústrojí zacpalo a muselo se to rozebrat (také máme horní kryt přišroubovaný), akorát třeba když je silnější větev tak se to spíš zastaví celé( nůž se zasekne do větve ale neusekne ji a celé se to uplně zastaví a bud prokluzujou řemeny a nebo se zastaví i motor....)mi teda v zádu máme udělaná taková štelovací vrátka, se kterými si i našteluješ kam ti to přibližně bude lítat... 8) :)

Rostislav

#37 Nový příspěvek od Rostislav »

Ahoj ,ještě na upřesnění z jaké třídy oceli?(19...)A na kolik to máš zakalené a popuštěné?

mufik

#38 Nový příspěvek od mufik »

19 312,56-58 hrc
Není problém to vymyslet složitě,ale jednoduše./Kalašnikov/

mufik

#39 Nový příspěvek od mufik »

Tak jsem dneska odzkoušel drticí hlavu s 12 zubama,štěpku to dělá o délce cca 4 cm,ale průměr větve tak maximálně 3 cm.To byl sice původní záměr,doufal jsem však že to vezme i větší sílu,no nevzalo.Je třeba bádat dál.

Mako4991

#40 Nový příspěvek od Mako4991 »

Kde je chyba? Sú zuby moc nahusto? Čo na to povedal traktor?

mufik

#41 Nový příspěvek od mufik »

No chyba asi není nikde,na ty slabé větve to stačí.Chtělo by to jiný převod,je to hodně rychlé.S pomalejším převodem by to bralo asi i tlustší.S tím nebudu laborovat,pro moji potřebu to docela vyhovuje.Když to srovnám s válcovým drtičem Stiga na 220V který mám tak to dělá stejnou sílu větví,trochu delší štěpku,výkon je odhadem cca 40x-50x větší.Potřebuju nadělat štěpku pod mulčovací kůru a na tento účel to bohatě dostačuje.Traktor jsem silnějším habrem dvakrát zadusil,slabší větve bez problémů.

vanousfa

#42 Nový příspěvek od vanousfa »

Kolego chci se zeptat jestli jde ten váš štěpkovač pohánět elektromotorem popřípadě benzínovím :wink: a jaký si myslíte že by měl mít výkon.Za tu cenu co jste uvedl máte jednu frézovací hlavu nebo dvě.Hrubší a jemnější štěpku.Jaká by byla dodací doba. :wink:

Viťa1

#43 Nový příspěvek od Viťa1 »

Nebo tomu naopak dát víc otáček aby to frézovalo :)
Každý dobrý skutek je po zásluze potrestán

mufik

#44 Nový příspěvek od mufik »

Otáčky nemá smysl zvyšovat,už tak je to dost rychlé.Něco už ale mám v hlavě,uvidíme jak to dopadne.

vanousfa

#45 Nový příspěvek od vanousfa »

Mufíku ptal jsem se tebe.Jsi stvořitel tak by jsi to měl vědět nejlíp.Díky za odpověd.

Odpovědět

Zpět na „Lesní a dřevo technika“