Akumulační nádrž-zapojení
- maršl
- Kontaktovat uživatele:
Akumulační nádrž-zapojení
máte někdo doma akumulační nádrž? potřebuju ji zapojit s kotlem a nevím jak
Ford 8970, Landini 125, Zetor 12145, 6945, 6045 s nakladačem, vyvážečka STS Kesla 203T, štěpkovač Eschlbock Biber 7 Trio, Kubota B 1600
- arid
- Kontaktovat uživatele:
Re: Akumulační nádrž-zapojení
v bývalé firmě sme měli zapojen Ladomat :
http://www.atmosmorava.cz/docs/laddomat_cz.pdf
http://www.atmosmorava.cz/docs/laddomat_cz.pdf
http://www.hasici-kunicky.estranky.cz/
Žena je jako kaktus, čím je starší, tím je pichlavejší.
Muž je opakem ženy, čím je starší, tím méně píchá.
Žena je jako kaktus, čím je starší, tím je pichlavejší.
Muž je opakem ženy, čím je starší, tím méně píchá.
- maršl
- Kontaktovat uživatele:
no do landomatu jsem mi zrovna nechce, nejde to nejak obejit?
Ford 8970, Landini 125, Zetor 12145, 6945, 6045 s nakladačem, vyvážečka STS Kesla 203T, štěpkovač Eschlbock Biber 7 Trio, Kubota B 1600
Je to jednoduché. Výstup z kotle připoj na hrdlo u dna nádrže a vracečku u vrchu nádrže. Potom jednotlivé okruhy podobně já mám dům a dílnu. Koluje tam jedna voda akorát se v té nádrží míchá. Akorát každý okruh musí mít svoje čerpadlo včetně kotle. Pak se dá ještě hrát s elektronikou třeba upřednostnění okruhů pokud není na-topen dům tak aby to nešlo do dílny a podobně.
Přikládám foto ale z toho se nedá moc vyčíst. A ještě tam mám termostat aby přestala jít čerpadla do domu a dílny pokud teplota klesne pod 40° abych měl teplou vodu na umývání (mám tam průtočnou spirálu). Pokud tě ještě něco zajímá stačí se zeptat.
Přikládám foto ale z toho se nedá moc vyčíst. A ještě tam mám termostat aby přestala jít čerpadla do domu a dílny pokud teplota klesne pod 40° abych měl teplou vodu na umývání (mám tam průtočnou spirálu). Pokud tě ještě něco zajímá stačí se zeptat.
- maršl
- Kontaktovat uživatele:
jak mas udelanou tu prutocnou spiralu? sletovane medene trubky, jak dlouhe?Budisov1 píše:Je to jednoduché. Výstup z kotle připoj na hrdlo u dna nádrže a vracečku u vrchu nádrže. Potom jednotlivé okruhy podobně já mám dům a dílnu. Koluje tam jedna voda akorát se v té nádrží míchá. Akorát každý okruh musí mít svoje čerpadlo včetně kotle. Pak se dá ještě hrát s elektronikou třeba upřednostnění okruhů pokud není na-topen dům tak aby to nešlo do dílny a podobně.
nemelo by byt zapojeni kotle naopak? zpatecka zespod a privod z vrchu jako na styl kdyz voda chladne pada dolu
jak to ctu asi to nemas udelane na styl pripousteni vody do otopne soustavy
kolik mas objem? ja mam 1600 l akumulacku
Na nádrži je velká příruba cca 40cm v průměru a v ní jsou průchodky na podobném principu jak se používají třeba na elektrorozvaděčích. Ji my procházejí měděné trubky se spirálou cca 20M zní to jako hodně metrů ale když člověk vezme průměr spirály 35cm x3,14 tak jedna otočka je metr a má tuším 20 závitů o průměru 35cm. Spirála je u vrchu nádrže. Jenu velkou přírubu mám ještě vespod kdyby se tam v budoucnosti dělala spirála na solární ohřev. Navíc musí bít na tu spirálu připojena ochlazovací smička (přimíchávač) aby mě netekla užitková voda teplá 90° :-) a je tam i pojišťovák jak bejvá u bojlerů. na fotce jeto trochu vidět. Pokud je potřeba nafotím detail. Objem mám 1500L.
Jo a zapojení kotle jsem napsal obráceně jak píšeš ty.
Jo a zapojení kotle jsem napsal obráceně jak píšeš ty.
- maršl
- Kontaktovat uživatele:
ukaz tu fotku, este tu neni. toho hada jsi dela nebo uz tam byl?
Had byl součásti nádrže. Sory za fotku nevšiml jsem si že se mě tam neukázala. Ten ladomat jak píše "arid" v jednom příspěvku není taky špatná věc pokud topíš klasicky. Já mám automat a ten hoří pořád tak tam na kotlu klasický duomix. Někdo dává automatický duomix.
ta bílá trubka nalevo je od pojišťováku nádoby. Čerpadlo grunfos nalevo je do domu a za ním se schovává ještě topná spirála na elektro ohřev ale nikdy jsem to nepoužil a čerpadlo napravo dole je dílna. Nahoře je klasický odvzdušňovací ventilek akorát nemůže bít automatický kvůli vypouštění nádrže abych ho mohl otevřít.
- maršl
- Kontaktovat uživatele:
no automat kotel mam taky, letos prave sem dal, na stepky je, a kotel je 50kW ve spicce da i 70kW a barak je na 32kW spocitany aprave jak kotel pustime naplno tak za hodinu i se zatopenim mame v dome 30°C. a tak prave kotel jede vecne v utlumu coz mu nejak nesvedci
co ty mas za automat?
co ty mas za automat?
Já jsem koupil klasická viadrus a jeden instalater ho předělal na místě na automatiku od tohodle výrobce www.automatickekotle.cz. Vyřízla se do dna kotle díra a postavilo se to na komplet. Vyšlo to o desítku levnější neš kdybych koupil celou automatiku od vyadrusu. A řídící elektronika kotle je od stejného výrobce jako dává viadrus ke svým kotlům www.geco.pl.
Ja mam tiez 2 kubikovu nadrz,ale je v rovnakej vyske ako kotol a preto som tam musel dat cerpadlo.Bez neho nenahrialo celu nadrz na 90 stupnov,ale spodok nadrze len na nejakych 60 a voda uz pomaly vrela.Na vystupe z kotla mam termostat z Liazky takze teplota v kotli je minimalne75 stupnov.Ked dosiahne okolo 80,termostat zapne cerpadlo,pri76 vypne.Z nadrze ide cez 2 okruhy po dome samotiazou aby som nebol zavisly na elektrine.Kotol mam upraveny Vigas a pri vypadku elektriny sa zopne zalozny zdroj ktory napaja ventilator a cerpadlo.Funguje to celkom dobre,len 2 kubiky vody je dost malo,v nadrzi nemam hada ale ide z nej stale horuca voda do 2plastoveho bojlera,takze tuv mam stale dost.Keby som to robil este raz,dam nadrz na minimalne 3 kubiky vody.
možná je to scifi leda trochu tepla nabídnout sousedovi.Zapojit měřič tepla a dohodnout se o ceně.maršl píše:no automat kotel mam taky, letos prave sem dal, na stepky je, a kotel je 50kW ve spicce da i 70kW a barak je na 32kW spocitany aprave jak kotel pustime naplno tak za hodinu i se zatopenim mame v dome 30°C. a tak prave kotel jede vecne v utlumu coz mu nejak nesvedci
co ty mas za automat?
Já mám 2 nádrže po 1000l, kotel Viadrus 5 článků, palivo dřevo. Zapojení jednoduché z kotle do nádrže samotíží, z nádrže do podlahy čerpadlem spínaném prostorovým termostatem. Dále mám v nádrži dole 2 spirály - jedna na solárko, druhá na tepelné čerpadlo. Nahoře mám další spirálu na ohřev TUV. Další akumulační nádrž jej propojena s první přes ventily. V létě používám jen jednu nádrž, která je ohřívána solárkem. V zimě, kdy topím v kotli tak jsou otevřeny obě dvě.
Jak jeto ze solárkem v zimě? Sepne vůbec když je nádrž natopená od kotlu?honzauta píše:Já mám 2 nádrže po 1000l, kotel Viadrus 5 článků, palivo dřevo. Zapojení jednoduché z kotle do nádrže samotíží, z nádrže do podlahy čerpadlem spínaném prostorovým termostatem. Dále mám v nádrži dole 2 spirály - jedna na solárko, druhá na tepelné čerpadlo. Nahoře mám další spirálu na ohřev TUV. Další akumulační nádrž jej propojena s první přes ventily. V létě používám jen jednu nádrž, která je ohřívána solárkem. V zimě, kdy topím v kotli tak jsou otevřeny obě dvě.