Jeřáb za traktor
Moderátoři: rezis, Leo, Malboro
-
Re: jeřáb za traktor
dobry napad mozem to skusit priblizne namerat uvidim ci to bude sediet na uhly no piestnice neni problem tam dat ale sa to zbytocne skomplikuje treba samozrejme sekciu navyse na hydraulike este nemam doriesene otacanie ale to uz by nemal byt taky velky problem ked tak aj rucne to pojde chcem to pouzivat hlavne na nakladanie dreva mate uz niekdo nejake navrhy na nakladacie ruky dajte obrazok.
- Zetor
To by taky šlo Nebo to udělat tak, jako to mají starší jeřáby (viz foto - musel jsem to na fotku domalovat, protože na fotce je to hydraulikou a já si nemůžu vzpomenout, kde jsem to šroubovací viděl ). Jednoduše navařit na konec toho vnitřního čtyřhranu matici na ten trapézový závit a na šroub navařit plotnu. Na hrubo bys to našteloval na dírách ve čtyřhranu a doladil šroubem.sychrovak píše:Hm,to by šlo,taky něco řeším,jen mě napadlo,jak říkáš zajistit ten výsuvný,co takhle dát třetí dovnitř a trapézovým závitem dotočit k terénu??nebo je to zbytečné?Pístnice by byli lepší ale nákladnější.
Projdi si subforum s manipulační technikou, nějaké jeřábky tam ještě jsou.adammurarik píše:dobry napad mozem to skusit priblizne namerat uvidim ci to bude sediet na uhly no piestnice neni problem tam dat ale sa to zbytocne skomplikuje treba samozrejme sekciu navyse na hydraulike este nemam doriesene otacanie ale to uz by nemal byt taky velky problem ked tak aj rucne to pojde chcem to pouzivat hlavne na nakladanie dreva mate uz niekdo nejake navrhy na nakladacie ruky dajte obrazok.
Tyto jeřábky se mi moc líbí, taky bych si chtěl někdy něco takového postavit. Ale přijde mi to celkem škoda, když je to takové vymakané (hydraulická otoč, teleskop a podobně), používat to jen na zvedání nákladu párkrát do roka. Rád bych to skřížil s nakladačem a podkopem. Viz - http://nasetraktory.eu/forum/viewtopic.php?f=50&t=10137 . Vím, že takové to víceúčelové příslušenství většinou nestojí za nic, ale když by se to udělalo trochu masivnější, tak by to na to domácí zvedání/nakládání/kopání mohlo stačit. Zajímalo by mě pár informací, když už jsme u toho. Jaký materiál používáte na čepy/pouzdra a jestli tam dáváte nějaké kluzné vložky (bronz apod.). Nebo jen necháte udělat čep a pouzdro z obyčejné oceli co najdete v dílně a s co nejmenšími vůlemi a pořádně namažete? Jak na tu páku ramene reaguje uchycení třetího bodu? Zdá se mě to jako dost velká páka... Jaký profil materiálu používáte na ramena? Stačilo by na to, co jsem dal v odkazu svařit 2 100ky ,,U,, aby tvořily čtverec? Když budeme předpokládat stejné dosahy a nosnost kolem těch 350-400kg. Díky za odpovědi
-
no ono to neni take jednoduche spravit to vypuzdrenie na capoch je to dost pracne vsetko ustavit tak aby to chodilo pekne rovnomerne a nie zosikma ja som dal len klasika ocelove vypuzdrenie ale dalo by sa to prerobyt na bronzove puzdra ten treti bod mate pravdu bude to dost namahane chcem to spravit aj na vlecku cize vyrobyt platnu a navarit na spodok ruky a prisrobovat na vlecku uvidim ako mi to tam bude pasovat nechcem na tom dvihat nejake tazke veci stacilo by mi tak do 400kg do vzdialenosti 3,5m len teraz mam toho viacej rozrobeneho aj stiepacku aj nakladac nemam moc na to casu lebo prerabam chalupu ale potom neskor si najdem cas a pustim sa naplno do toho teraz sa len informujem dopredu aby som vedel ako dalej.zatial diky za rady
- Zetor
Díky za odpověď. Vím, že je to hodně práce, ale kdo si hraje nezlobí... Mohl bys potom dát kdyžtak nějaké foto?
-
jasne hodim foto ked budem mat nieco nove.
- Zetor
Ahoj, měl bych na Tebe prosbu. Mohl bys mě prosím zhruba (samozřejmě nezáleží na milimetrech) poměřit ten tvůj parádní jeřábek? Zajímají mě kóty, které jsem nakreslil do obrázku. Chtěl bych si něco takového taky vyrobit a ten Tvůj se mě moc líbí, takže bych s dovolením zhruba okopíroval. Myslím, že se ten obrázek bude hodit nejen mě. Za jakým traktorem to agreguješ (s předkem nebo bez)? Kolik to asi tak zvedne na nejmenší vyložení ramene (nevysunutý teleskop)? Jde mě o odhad, nakládal bych s tím klády v lese, takže jestli bych s tím vůbec něco naložil. Rozměry bych si upravil podle pístnice a materiálu, ale abych se měl alespoň od čeho odpíchnout, abych nešel cestou pokus-omyl. Jaký materiál jsi použil na sloup a jaký na hlavní rameno? Myslím, že je to svařený U profil, typnul bych že 100ka. Předem moc díkyJH píše:Moje fotky taky zmizely. Tak pro inspiraci je dávám zpět.
- Roman 5511
Pro zetor: Vy nemáte vysokozdvih z desty Viléme?
Jestli jo tak na dřevo to rameno nema cenu. Je to hrozně pomaly, musíš to uvázat, zvednout na vlečku, vodvázat , atd.
S vidlema jenom na jedeš pod kladu zvedneš a vališ. Znam to z vlasni zkušenosti.
Jestli jo tak na dřevo to rameno nema cenu. Je to hrozně pomaly, musíš to uvázat, zvednout na vlečku, vodvázat , atd.
S vidlema jenom na jedeš pod kladu zvedneš a vališ. Znam to z vlasni zkušenosti.
-
nazdar to si sa pytal mna alebo kolegu?
- Zetor
Roman 5511 : Ahoj, vidle nemáme... Je mě jasné, že to nebude nic rychlého. Bylo by to na naložení pár klád do roka, co vezeme na pořez na katr a třeba když potřebuješ něco sem tam zvednout. Do teď to děláme tak, že všechny klády nataháme z lesa někde na louce na mezu a navalujeme je. To uvazování bych skusil udělat tak, jako to má o pár stránek zpět traktoristaplkac nebo Stano4011 . Jsou to kleště, které se zaháknou za kládu a vlastní váhou klády se ,,zakousnou,, a drží. Už jsme jeden jeřábek měli, byl to takový jednoduchý. V třetím bodě byla dlouhá trubka a kšandy to zespodu zvedali. Jenomže je to nebezpečné. Nemáš žádný cit, zničeho nic to třeba u půl metru spadlo, cukalo to... Takže jsem to přestali používat. Vidle by se mě líbily, ale nezáleží to zatím na mě...
Zetor : Rozměry sem klidně dopíšu jen je musím doměřit.Rameno má k prvnímu úchytu délku 1700 mm a celková min. délka je 2000 mm při max vysunutí má 2900 mm. Je to svařenec z toho co bylo doma - 2X jekl 60x60x3 mm a výsuvná část je 2x jekl 50x50x5 mm. Nostnost je co zvedne hydraulika a než jde traktor na zadní. Je to za 5718 bez závaží a na 1700 mm to zvedne v pohodě 800 Kg , ale dva lidi já 80 a 100 Kg jsme museli stát na kapotě , aby bylo možno na redukce jet a zatáčet. Rameno se mírně prohýbalo a tak přibyla výstuha. V dnešní podobě (musím dodat aktuelní foto přestavby) je namontovaná již kratší pístnice - 80x 320 mm původní byla 80x630 mm s hydraulickým zámkem a s tří páčkovým rozvaděčem. U původní pístnice byl zbytečně velký zdvih a hrozilo poškození pístnice při nakládání klád o sajtny, a taky jsem potřeboval do budoucna místo na menší řetězový naviják? Nosnost se prakticky nezmenšila,jen se zlepšilo ovládání pístnice a už to není tak citlivé a při spouštění břemene to neškube. Dále plánuji výměnu ramena za podobné , ale s rolnama a s hydraulickým výsuvem. A už mě taky nebaví pořád podvazovat a vyvažovat klády a pak vylejzat na štráfku a zase to uvolňovat, tak jsem se pustil do výroby hydraulického drapáku a rotátoru.
- Zetor
Díky za odpověď . Těch 800kg, ikdyž se zatížením předku, mě přijde hodně dobré . Moc nerozumím rozměrům pístnic, to 80 je vnější průměr pístnice a 320 je délka na středy ok pístnice? Jak s tím jdou nakládat klády na vlek? Jak jsi to myslel s tou citlivostí a škubáním? Po tvé přestavbě to bude pořádný pomocník, plánuješ i otoč celého ramene a patky? Až to změříš, tak to sem prosím dej, předem díky.
- Roman 5511
Tak to jo. Já myslel že máte vidle, ale když ne tak to rameno je pomocník. Máme ho taky,ale od dob co jsou vidle tak se na ně ani nepodiváme. A s tim rychloupinákem by to bylo dobry.
Zetor : Pístnice má vnitřní průměr 80mm a zdvih 320 mm. Problém se škubáním je v tom že hydraulika v traktoru neumí regulovat rychlost odpouštění oleje a proto je se s ní musí hodně opatrně , aby to neškubalo. Tenhle rozvaděč nejdřív pustí do pístnice olej a potom teprve z druhé strany odpouští. 6ádnou otoč neplánuji , jen hydraulické vysouvání a drapák.Nakládání je v pohodě , ale zdržuje podvazování klád.Zítra zkusím dát foto.
- Roman 5511
Pro JH: Foto určitě dej na to jsem zvědav, ale jedno mi neni jasné. Ty máš tu hlavní pístnici s vysuvem pouze 32cm?
- Zetor
Díky za odpověď. Foto přidej, jsem zvědavý...JH píše: Pístnice má vnitřní průměr 80mm a zdvih 320 mm. Problém se škubáním je v tom že hydraulika v traktoru neumí regulovat rychlost odpouštění oleje a proto je se s ní musí hodně opatrně , aby to neškubalo. Tenhle rozvaděč nejdřív pustí do pístnice olej a potom teprve z druhé strany odpouští. 6ádnou otoč neplánuji , jen hydraulické vysouvání a drapák.Nakládání je v pohodě , ale zdržuje podvazování klád.Zítra zkusím dát foto.
Taky se mě to zdálo divné, proto jsem se ptal, co znamenají ta čísla. Píst musí být blíž ke hlavnímu čepu na rameni, aby to zvedalo vysoko=zmenšení síly (jasně, že sílu-zdvih limituje páka a hmotnost traktoru). Uvidíme na fotkách .Roman 5511 píše:Pro JH: Foto určitě dej na to jsem zvědav, ale jedno mi neni jasné. Ty máš tu hlavní pístnici s vysuvem pouze 32cm?