Zatloukac kulu - inspirace
Moderátoři: rezis, Leo, Malboro
Re: zatloukac kulu - inspirace
Honzaauta, ty jsi fakt fachman
A máš parádní videa, ty jsou úpa nejlepčejší...
A máš parádní videa, ty jsou úpa nejlepčejší...
- chameleonn
Můj názor na zatloukač kůlů je asi takový je na dvě věci na nic a na h...o.Ohrady stavím, opravuji na jaře, když je ještě půda dost vlhká a kůl o průměru co používám do 12 cm po předpíchnutí ocelovou tyčí , zatluču do hloubky 30 cm 4-5 ranamy palicí.Hlavní kůly jako na rohách, v ohybu, kolem bran by stejně zatloukač nezvládnul, používám tak 20-25 cm v průměru a do hloubky 70-80 cm.
-
Tak to si bud velký chlap nebo tam máte moc dobrou zem . Mě by se ten zatloukač hodil ale mám problem vtom že skoro všechny ohrady vedu po mezích a tam bych se z traktorem nevešel
Když jsem ještě pracoval v zeměděltvi tak jsem běžně zatlačoval kůly na pastvinách čelním nakladačem,rychle a celkem snadně 15cm průměry,později jsem kamarádovi poradil aby využil svislou štípačku polen co měl za traktor,jen u ní vyměnoval klín za plochý kruh a zajištuje celé to monstrum do etáže na závěs,jo to se psal panové rok 1991
-
Stejně je nejlepší mít malý vrták do země a dáš tam kuly zaházíš a je to a můžou být i hrubší vyvrtáš si díry na ploty na patky radši než dělat zatloukač tak postavit vrták měl jsem ho vyrobený za týden vyšel mě na 5 tisíc se vším ohrady to je pak jen vítr
Každý dobrý skutek je po zásluze potrestán
- chameleonn
pasekař: Tak kdyby jsi si to přečetl pořádně , tak se zamyslíš co budeš psát.Ohrady opravuji na jaře, pokud louky jsou ještě namočené a díry pro kůly předpichuju tyčí. A proti mě jseš mladej kluk.
-
Možná jsem oproti tobě mladý to nevím nedival jsem se jako ty ale zajímájí mě názory a to že ty čekáš až je to vhodné počasí a pak deš si délat ohrady je tvoje věc i když si je předpichuješ tak tady v té kamenité pudě jak máme se mužeš přijít ukazat ale nemyslím to ve zlém néjakou ohradu už jsem dělal a to mě stačí mě tyto zlepšováky se velice líbý a věří mže je to pro usnadnění práce to pravé mymoto kdyby to bylo tak jednoduché kak u nas by to jezedáci mlátily také palycema a ne taky zatloukačem samozřejmě s třistakylovym závažím
- jirka_holub
Viťa1: Ja uvazuju udelat vrtak a zatloukac, mozna i nejak zkombinovane na jednom drzaku, abych to nemusel menit. Zasypavane kuly se mi totiz neosvedcily. Jak mas udelany ten vrtak ? Jakou prevodovku jsi pouzil ? Hod foto
Ja mam pravouhlou prevodovku 1:64 a to bude uz moc pomale..
Ja mam pravouhlou prevodovku 1:64 a to bude uz moc pomale..
- chameleonn
Proč se Ti neosvědčily zasypávané kůly?Jelikož na ohrady používám tří dráty, které napínám navijáčkama a jako vrchní používám pásku, tak se mi zatloukané kůly vyvracely. Teďka mám zavrtané do 70-80ti cm hloubky a zasypané supěchováním a už se ani nehnou. Jako další výhodu v tom vidím že tak rychle neuhnívají.Takhle dělám jenom rohové, v ohybu a kolem brany, ostatní jsou slabší a zatloukané.
-
Jestly se mužu zeptat jakym zpusobem řešíš naklon nebo to když stojíš s traktorem třeba z kopce aby se ty kolíky zatloukaly vždy svislehonzauta píše:Závaží mám asi 50kg, na jaře ho podle funkčnosti upravím, přidám či uberu.
Vzhledem k páce stejnak více jak 200kg nezvednu, protože by se mně zvedal předek traktůrku, tak, že pevnost je dostatečná, původní samolepky jsou jen pro zasmátí
-
Ahoj vrták mám z utahovačky na koleje a přímo to co vrtá do země mám udělané z kulaté plotny rozřezané na tyči a hotovo jen jeden závit večer ti pošlu nějaké foto je to fakt jednoduché a ta převodovka by ti taky vrtala ale asi pomalu spíš sehnat uhlovku 1:1 nebo 1:2 1:3 to je fuk hlavně a´t je pevná a na vrtáku mám pro jistotu střižný kolík jinak ohrady se stím dělají suprově nepotřebuješ zatloukač jen do té díry vrazíš kůl klidně strom záleží jaký uděláš vrták jinak ta moje převodovka má i zpětný chod a ve vojenské prodejně stojí 2500kč. netváří se moc pevně ale už jsem odvrtal asi 300 dír a někde v kamení dostala pát ran a v pohodě tuším že je nějaká převodovka i na rozmetadle RU-5 no večer pošlu fotky
-
Tak něco jsem nafotil ale skládat a zapřahat se mi to nechtělo je to takový paskvil ale je to funkční
pasekař: Náklon směrem v ose traktoru řeším seřízením třetího bodu ( až si pořídím dvousekční rozvaděč tak místo napínáku 3 bodu použiji malou pístnici), náklon do boku řeším podložením jedné či druhé strany zatloukače dřevěnou destičkou.
-
OK díky za odpověd
- jirka_holub
chameleonn: Mel jsem rucni vrtak pujceny od souseda, prumer 20cm, do diry cca 70-80cm hluboke jsem daval kuly cca 12-15cm a zasypaval a udusaval. Kuly se stejne viklaly. Pak jsem upgradoval na vlastni delany rucni vrtak 12cm a ty kuly vyberu o trochu silnejsi a zatloukam perlikem. To funguje skvele, jen uz me nebavi rucne vrtat a rucne zatloukat, takze asi udelam vrtak na nahon z traktoru a zatloukac na hydrauliku - viz model v tomto tematu. A do predvrtanych der napr 10cm budu natloukat silnejsi kuly 12-18cm. Kuly davam v rozich a u odbocek a kolem verejne cesty (tam zarvalo uz asi 50 plastovych ), jinak pouzivam plastove tycky. A na tom 3x bila elektricka paska 2cm.