Kotoučový katr
Re: Kotoučový katr
Mě ty piliny lítají když se točí pila od spoda nahoru podle toho krytu nastranu. Potom tam nemám pod kulákama piliny. Ten kryt to hází nastranu, potom když je pilin moc, tak couvnu s kárkou a naložím je a odvezu. Jinak na mě to lítá jen když fouká hodně velkej vítr. jinak když je bezvětří, tak padaji nastranu pily.
Jinak kulák mě to raflo za celou dobu asi 4x. Víc asi ne. Mám pilu asi 15 let a bylo to tím, že byla ostrá pila a kulák s kůrou, málo jsem utáhnul a po tý kůře se to slouplo a vlítlo to do pily. O kryt se to zastavilo, řemeny řvaly, ani jistič nespadnul a vypnul jsem to. Když mám silnej kulák, oříznu ze dvou stran, a potom řežu bez upnutí. Drží sám, nehne se. Až když řežu prkna nebo fošny, tak kulák upínám, aby drželo míru.
Jinak kulák mě to raflo za celou dobu asi 4x. Víc asi ne. Mám pilu asi 15 let a bylo to tím, že byla ostrá pila a kulák s kůrou, málo jsem utáhnul a po tý kůře se to slouplo a vlítlo to do pily. O kryt se to zastavilo, řemeny řvaly, ani jistič nespadnul a vypnul jsem to. Když mám silnej kulák, oříznu ze dvou stran, a potom řežu bez upnutí. Drží sám, nehne se. Až když řežu prkna nebo fošny, tak kulák upínám, aby drželo míru.
- Arnošt z Popovic
Re: KOTOUČOVY KATR
Tady dávám fotky pily, na které řežeme my. Kotouč je průměr devadesát cm, takře prořežeme asi 35 cm, do řezu se tlačí ručně. Dřevo (kládu) položíme na dvě prkýnka, podle délky to jeden nebo dva lidi přistoupnou přes pomocnou desku, a už se jede. Pila jde vysunout na šroubovici asi o 20 cm, ale já raději než pořád točit kličkou posouvám kmen. Na délku uřežeme max 6 metrů, ale ideální je řezat tak do čtyř metrů. Prořez je asi 1cm, takže řezat 2cm desky se nevyplatí. Je to spíše na trámky a fošny. A hooooodně záleží na ostří kotouče.
arnošt
-
jenom malá poznámka: voda do řezu se lije i u katru, ale ne do souší nebo do tvrdýho, ale do modřínů, aby se pily nezelepovaly smůlou, u borovice to nikdy nebylo tak markantní. Já už katr žádnej nemám, jen cirgulu s válečkama a třímetrovou sámovačkou, a i na tom jsem schopen řezat kulatinu o průmeru 40cm a dýlce do tří metrů. Motor má 13kw, 750ot, převod na hřídel pět sedmnáctek řemenů převod1:1. ale je to makačka takže na to.........
Co nejde urvat silou, jde ještě větší silou. Co upadne, to tam nepatří......
To máš pravdu, když řežu modřín, taky se mi na zuby u pily lepěji piliny se smůlou. Ale potom když pilu vyndám, oloupu to dolů. Já mám dost velkej šraňk a nemám problém. Když řežu suchý, nebo mokrý, není to moc velkej rozdíl. Určitě se mokrý řeže líp, ale jde to oboje. Už se tady kdysi psalo o různejch materiálech pořezanejch. Jo o těch katrech a kropení vodou jsem slyšel od kluků z pily. Jenže tam mají šraňk co nejmenší, kvuli prořezu. Tam to používaji aby se nelepila smůla, přesně jak píše trk-frk michal
jestli nemáš kolečka katru v účku aby nemohli nahoru,tak tě jednou to řezání od hora dolu zabije. věř tomu už se to tu jednou psalo před tím vymázáním, tak já jen aby to pit nezkusil a pila mu nevyběhla z řezu i s motorem....sychrovak píše:Abych to uspřesnil...........pila se točí jedním směrem a když tahám za sebou tak mi řeže od spodu nahoru to znamená ,že se nadřu.Když tlačím před sebou kotouč se stále točí stejně,akorád má snahu po té kládě přeběhnout a to je ten moment když ji spíše přibržduji a nenadřu se.
- daniel
chlapi mam tiez kotucovy gater so 100 hanibalkou, ma samostatny pojazd, 15 kW motor, elektricky posuv stola do dreva na stelovanie hrubky dosky. Ale mam jeden problem, ked je trochu hustejsie drevo, alebo par hrci v dreve, tak pila sa zacne vlnit a reze to krivo, skratka na prdel, pila sa zacne vyhybat do meksieho. Pila uz kedysi musela byt prehriata, to je moj nazor. Ako by sa to dalo opravit. Nieco som pocul o vyvrtani dier v miestach prehriatia. Pomoze to? Stretli ste sa s tym. Aky je vas nazor na toto. Viem len ze dierky sa vyvrtavaju ked je pila prasknuta, aby sa prasklina nesirila dalej.
- bastardtraktor
Byl jsem ve šrotě zaplatit co jsem klukum dlužil za snehovou frezu
a zase jsem našeĺ kapitální úlovek
zase jsem utrácel
kotouč do cirkulárky na podélné řezání co zárověň i hobluje
váží to 1,2 kg - takže to stálo 10 kč
průměr je 315 mm
je na tom značka SANDVIK - made in SWEDEN, jinak na tom není napsáno nic vůběc nechápu, proč to vyhodili
vypadá to naprosto nepoužitý.
Křivej není a praskle taky nezní a není ani tupej
no asi koupili nesprávněj kotouč, kterej se jim nehodí
máme u nás obří dřevozpracující závod Storea ENSO - je to odpad od nich
Jeden závod ČR maj ve Zdírci nad Doubravou a druhej u nás v Planej u M.L.
Musím tomu nechat udělat středovou redukci a a hodně offaffrně to vyzkoušet
mohlo by to pěkně čistě řezat + zároveď ohoblovat tak max 8 cm hranolky
hlavně na pěkné latě
dá se tenhle kotouč vůbec používat i doma ??
aby mi to nerozbilo hubu
Na jaký otáčky ??
při průměru 315 mm
a síle kotouče plech 2 mm, vidiové plátky 3 mm
a zase jsem našeĺ kapitální úlovek
zase jsem utrácel
kotouč do cirkulárky na podélné řezání co zárověň i hobluje
váží to 1,2 kg - takže to stálo 10 kč
průměr je 315 mm
je na tom značka SANDVIK - made in SWEDEN, jinak na tom není napsáno nic vůběc nechápu, proč to vyhodili
vypadá to naprosto nepoužitý.
Křivej není a praskle taky nezní a není ani tupej
no asi koupili nesprávněj kotouč, kterej se jim nehodí
máme u nás obří dřevozpracující závod Storea ENSO - je to odpad od nich
Jeden závod ČR maj ve Zdírci nad Doubravou a druhej u nás v Planej u M.L.
Musím tomu nechat udělat středovou redukci a a hodně offaffrně to vyzkoušet
mohlo by to pěkně čistě řezat + zároveď ohoblovat tak max 8 cm hranolky
hlavně na pěkné latě
dá se tenhle kotouč vůbec používat i doma ??
aby mi to nerozbilo hubu
Na jaký otáčky ??
při průměru 315 mm
a síle kotouče plech 2 mm, vidiové plátky 3 mm
ooooooooooooo
To Danieli, když mi tohle co píšeš začne pila dělat, tak ji musím vzít a odvezu ji nabrousit. Už jsem tady popisoval, jak je důležité mít dobře nabroušenou a našraňkovanou pilu. Jednou jsem řezal kámošovi borovici a byl to tak velkej průměr, že jsem musel vyřezávat motorovou pilou kulák, protože mi o něj drhnula matka a flančny co držeji pilu. Záběr pily byl 31,5 cm. Tenhle kulák jsem si nechal až nakonec. Odřezal jsem kulák ze třech stran, z každé krajinu. Nakonec jsem ho už natočil na konec a odřízl zase krajinu a potom prkno ( to kvuli oblině ) Potom už jsem řezal fošny. Doposud šlo řezání jako máslo. Ale jak jsem jel tu fošnu, tak to začalo zařezávat do kuláku jako bejk. Vycouval jsem pilou ven. Vzal kulák, otočil ho celej opačně ( někdy se stává, že kulák nejde řezat, svírá se, nebo uhýbá pila, otočím ho řezem od pily na opačný konec ) a řezal znovu. No a pila zase do kuláku utíkala. No nic, sundat pilu, odvezl jsem ji k pánovi co mi pilu brousí, on ji nabrousil, našraňkoval ( mám od něj větší šraňk 8 mm řez ) Druhej den jsem pro ni dojel, nasadil ji tam, kulákem jsem ani nehnul, zústal od minulého dne upnutý v katru ležet. Najel spátky do řezu, a pila šla jako víno. Potom jsem ten řez jako luk zaříznul do roviny, a rozřezal celej kulák na fošny jako máslo do mrtě.
Jak píšu, nejvíc záleží na broušení. Když máš katr vyrovnanej do roviny ( to aby se nějak nekřížil, nebo zadek pily neškrtal o kulák ) tak s ostrou pilou není problém. Já jsem brousil asi u třech chlápků, ale až tenhle co mi brousí teď je nejlepší. Umí to a má na to cit. Jednou jsem pilu měl u chlápka, po nabroušení povídal že půjde sama, ostrá byla to jo, ale neudělal na ní šraňk a pálilo to jako blázen uhýbalo do stran a nemohl jsem to utlačit, ani s posuvem. Taky jsem ji měl kolikrát jako pokličku a teplou že jsem na ní neudržel ruku. Ale když je dobrej a stejnoměrnej šraňk a dobře s citem nabroušená, tak se při řezání ani nezahřeje. Jo ještě jedna rada, kterou taky sám ještě nemám, je kup, nebo sežeň si ještě aspoň jednu pilu, ať máš ostrou v zásobě, abys mohl řezat při stupení jedné pily dál. Taky se mi stalo, že jsem řízl do kule z flinty. Prej podle chlápků co dotoho dělaji to byla kule z 1 světový války. No hlavně byla tvrdá jako šutr, já ji přeříznul vejpůl a pila byla kaput na nabroušení a ten den jsem to zbalil a šel domu.
Tadyhle je ta borovice.
Jak píšu, nejvíc záleží na broušení. Když máš katr vyrovnanej do roviny ( to aby se nějak nekřížil, nebo zadek pily neškrtal o kulák ) tak s ostrou pilou není problém. Já jsem brousil asi u třech chlápků, ale až tenhle co mi brousí teď je nejlepší. Umí to a má na to cit. Jednou jsem pilu měl u chlápka, po nabroušení povídal že půjde sama, ostrá byla to jo, ale neudělal na ní šraňk a pálilo to jako blázen uhýbalo do stran a nemohl jsem to utlačit, ani s posuvem. Taky jsem ji měl kolikrát jako pokličku a teplou že jsem na ní neudržel ruku. Ale když je dobrej a stejnoměrnej šraňk a dobře s citem nabroušená, tak se při řezání ani nezahřeje. Jo ještě jedna rada, kterou taky sám ještě nemám, je kup, nebo sežeň si ještě aspoň jednu pilu, ať máš ostrou v zásobě, abys mohl řezat při stupení jedné pily dál. Taky se mi stalo, že jsem řízl do kule z flinty. Prej podle chlápků co dotoho dělaji to byla kule z 1 světový války. No hlavně byla tvrdá jako šutr, já ji přeříznul vejpůl a pila byla kaput na nabroušení a ten den jsem to zbalil a šel domu.
Tadyhle je ta borovice.
Naposledy upravil(a) ota dne pon bře 23, 2009 10:50 pm, celkem upraveno 1 x.
bastardtraktor: Tohle nehobluje.......
To je kotouc do rozmitaci pily.
Otacek to snese hodne.
cca 4 tis.
ty postrani zuby jsou tam jenom pro cisteni reza a aby se nenalepovala smula.
Pouziva se to i treba u cepovacich pilek na spodni frezy.
To je kotouc do rozmitaci pily.
Otacek to snese hodne.
cca 4 tis.
ty postrani zuby jsou tam jenom pro cisteni reza a aby se nenalepovala smula.
Pouziva se to i treba u cepovacich pilek na spodni frezy.
Kazdy vi co delam, jen se to nesmi psat v podpisu. V kolonce povolani je to snad v poradku, pokud ne, tak kolonku z duvodu zbytecnosti odstranit.
O cenach prodavanych veci nediskutuji.
roztrhnisikusnuhakem zavinac gmail.com
http://www.pilana.cz/cz/sk-pilove-kotou ... aci-stroje
Treba....
ale rozhodne to nebude rezat ciste
Je to hrubozuby.
Malo zubu=velka triska,hruby povrch
Malinko truhlarim...teda ted uz ne pac delam mistra v truhlarne.
Doma ho klidne pouzivej.
Pisou tam ze posuv strojni,ale to je na strasny spuste nastroju,pokud by se dodrzovalo vse co se pise,Česi by byli f prdeli
Treba....
ale rozhodne to nebude rezat ciste
Je to hrubozuby.
Malo zubu=velka triska,hruby povrch
Malinko truhlarim...teda ted uz ne pac delam mistra v truhlarne.
Doma ho klidne pouzivej.
Pisou tam ze posuv strojni,ale to je na strasny spuste nastroju,pokud by se dodrzovalo vse co se pise,Česi by byli f prdeli
Naposledy upravil(a) Shrek dne pon bře 23, 2009 11:00 pm, celkem upraveno 1 x.
Kazdy vi co delam, jen se to nesmi psat v podpisu. V kolonce povolani je to snad v poradku, pokud ne, tak kolonku z duvodu zbytecnosti odstranit.
- bastardtraktor
AHA
nehobluje, ale stejně mám radost, že jsem to našel
takže je to do takovýhle pily co řeže několika kotoučema z fošen latě ?
nehobluje, ale stejně mám radost, že jsem to našel
takže je to do takovýhle pily co řeže několika kotoučema z fošen latě ?
ooooooooooooo
- bastardtraktor
Shrek: No to mi už došlo - ty velký zuby
bude to tedy na poměrně rychlé podélné řezání syrového dřeva
tedy z fošen latě a tak ?
Na tý pilaně o rozměru 300 x 4 / 2,8 x 80 18+2FZ
píšou MAX 6 400 otáček
je dost podobná tomu mýmu kotouči
který by byl 315x3 20+2FZ - tedy je maličko větší a maličko tenší a má o 2 zuby víc
takže můžu to pouštět třeba na ty 4000 otáček ?
Stačí i méně ?
bude to tedy na poměrně rychlé podélné řezání syrového dřeva
tedy z fošen latě a tak ?
Na tý pilaně o rozměru 300 x 4 / 2,8 x 80 18+2FZ
píšou MAX 6 400 otáček
je dost podobná tomu mýmu kotouči
který by byl 315x3 20+2FZ - tedy je maličko větší a maličko tenší a má o 2 zuby víc
takže můžu to pouštět třeba na ty 4000 otáček ?
Stačí i méně ?
ooooooooooooo
No staci a nestaci.
Malej prumer mala obvodova rychlost.
Ty 4-5tis jsou optimalni
Samozrejme to bude rezat i na 3tis.Ale budes muset pomaleji,no a jeste min uz bych asi i bal.
Malej prumer mala obvodova rychlost.
Ty 4-5tis jsou optimalni
Samozrejme to bude rezat i na 3tis.Ale budes muset pomaleji,no a jeste min uz bych asi i bal.
- bastardtraktor
Tak dík !!
mám cirkulármu se dvema stupni řemenic
na ten rychlejší převod to běhá zrovna těch cca 4500 @
motor 5 a 1/2 kW
prodává se nějaká redukce na upnutí těchto kotoučů na normální cirkulárkovou hřídel ?
mám cirkulármu se dvema stupni řemenic
na ten rychlejší převod to běhá zrovna těch cca 4500 @
motor 5 a 1/2 kW
prodává se nějaká redukce na upnutí těchto kotoučů na normální cirkulárkovou hřídel ?
ooooooooooooo
Zdravím,
můžete mi někdo, (kdo používá/používal kotoučový katr), sdělit, jaká je výsledná přesnost hotového řeziva? (desek, trámků, fošen...)
je mi jasné, že přesností se to profi stroji nevyrovná
díky za odpověď
můžete mi někdo, (kdo používá/používal kotoučový katr), sdělit, jaká je výsledná přesnost hotového řeziva? (desek, trámků, fošen...)
je mi jasné, že přesností se to profi stroji nevyrovná
díky za odpověď