CO JSTE DNESKA DĚLALI III

"U zastřeleného kozla"

Moderátoři: rezis, Leo

Zpráva
Autor
jenicek

Re: CO JSTE DNESKA DĚLALI III

#21826 Nový příspěvek od jenicek »

No jo, jenže my s Otou starý držgrešle si vyděláme a ještě dojedem pro to dříví zdarma za práci :smich:
Taky to mám jako relax. :)

ota

#21827 Nový příspěvek od ota »

No já bych taky mohl sedět doma a dát si dovézt. Ale pořát si říkám, snad na to ještě stačím. Dovézt si nechám, až nebudu moct. Nemůžu ani napsat, kolik jsem zaplatil za tu samovýrobu. I mě samotného to překvapilo, když hajnej vytisknul platební lístek. Povídám jestli se nespletl! A on že ne. Že víteco, nikdo to tady nebude zdělávat a já budu mít čistej uklizenej kus lesa. Tak proč budu bláznit s nějakou nesmyslnou sumou! Už jsem dovel asi 8x tolik co jsem platil. A ještě dovezu. Ale já to dělám postaru. Jedu to načisto, aby to vypadalo a neudělal tam bordel. Jsm od pantáty naučenej co a jak se chovat v lese. On taky pamatuje když s dědou chodívali na dřevo. Ořezávali stromy a doma babička pak dělala otýpky. Tahali to z lesa na sáňkách. Někde na půdě ještě by sáňky měly být a někde i ta nástavba na ně. Pantatík pamatuje, když lezl po čtyřech v hustém lese. Jak vyskočil někde nějakej brouk ihned se to zdělávalo, hlídalo. Vždycky když jsme spolu v lese, tak vzpomíná, tady jsem lezl po čtyrech tady jsem tahal kontraštilku na špagátu za sebou. Odtud jsem vytahal ručně prořezávku v metrech. No všechno je jinak. Tuhle se mnou jel a povídal, kdyby nebyly cesty tak by asi zabloudil v těch pasekách. Jak je to tam jiný, prázdný bez stromů. Většina lesa je neosázená, nechaná tak po vytěžení. Sem tam nálety. Jinak hektary holin. Říkal to tak nikdy nebylo. Chodili třeba se školou, nebo s dědou, nebo i s myslivcema a sázelo se mraky stromů. Dneska nepředstavitelé. Nechalo se to tak do 3 let a ihned osázet. Dovezlo se vlečka stromků a sehnali lidi. Povídal že každou chvíli sázeli 10 000 stromků. Sešlo se i 50 lidí. Za den bylo to množství vysázené. Ukazuje mi, tohle jsem taky sázel, tohle taky, tady jsme vylepšovali, tohle jsme sázeli s panem učitelem, atd.

Čárls

#21828 Nový příspěvek od Čárls »

Svýho času sem vzal kárku po dědovi a šel na přehradu na naplavený dříví cca 2,5 km až 3 nikdá sem to neměřil kolik to doopravdy je jenže to mi bylo 40 ráno skoro jak se rozednilo a otočil sem se za den 3x okolní lesy sou soukromníků a ty ti nedaj ani větev No sice sem uvažoval koupím nějakou starou šunku vozejk a bud jezdit do městských ale sem se bavil s učetní a nám prej městky vozej kladovku No tak si tu kladovku nechávám dovézt a jen naporcuji Ještě když byl naživu tatík a byl při síle jezdil sem s ním do lesa pomoc Největší dřina byla vytlačit dvoukolák do lesa a pak naloženej ubrzdit z kopce Les je tam kousek co by si kamenem dohodil ale svah jak kráva to je městských lesů No když tatík nemohl nechal sem přivízt furu k nám dom rozřezal rozštípal zjednal kamoše s traktorem a vlekem a tři velký narovnaný sem mu dovezl aby měli zasobu na několik let na zatápění v kotli No to sem si naběhl Táta místo aby to nechal vyschnouta zatapěl tim zbytkem co měl suchy to behem dvou zim stopil a ještě mi nadal co sem to dovez že to hrozně zadechtovalo komín Jo to už začal blbnout měl to trochu pomotaný Prostě topil čerstvě přivezeným dřevem :(
No nic to mi jen tak vyběhlo v paměti když se bavíme o dříví :friends:
Kdo nic nedělá nic nezkazí pokusy sou cesta k úspěchu
Sem chodím rád a často http://prehrada-les-kralovstvi.cz/

hobr

#21829 Nový příspěvek od hobr »

Protože jsem taky držgrešle, tak si dělám dřevo sám. Topím hlavně špalíky. Vloni, vlastně letos v předjaří, mi hajný nechal probírku - doubky. Bylo to od průměru 5cm až do 25cm. Krásná práce. Alejky na rovině, pohodlné na projíždění. Dřeva po k.k.t. Cena lidová. Hajný byl rád, že má vyčištěný les i od haluzí. :red:
V současnosti nedělám nic - mám pořád "kašlíček"... :'(
"Pokud nám vládnou špatní lidé, nemůžeme čekat lepší časy..."

ota

#21830 Nový příspěvek od ota »

To Hobr u nás je tvrdé dřevo vzácnost. Tuhle jsem skládal slabší kusy. Strkal jsem je do rámů z beden na brambory. Je s tím dobrá manipulace. No a přišel soused a zase ty jeho řeči. Že ,,koukám co to máš za zgarbáky? Však je to zhnilé jak cap". Povídám tohle to je dub a je po vrchu ohnilej a skus tu oblici zlomit! Vzal klacek, položil na rám bedny a skočil na něj. Klacek nic a on si málem nabil hubu! Kurva však po vrchu je to hnusný a nepraskne to. No posbíral jsem to pod statným dubem. Leželo to tam dlouho. No z jara to nařežu do beden a dám na sluníčko uschnout. Pak si s tím potopím.
U nás je smrkové a hafo. To je náhoda když je něco jiného. Tuhle jsem dovezl dvě břízy. Vyvalili se u cesty. No a u nás v lese dub a bříza svalený na sobě. Jenže to bude všechno vynosit ven z oplocenky. To bude až nakonec práce v lese. Naštěstí ten dub má jen drobné větve po kmenu. Ale ta bříza ta má navrchu větví! Vše se bude muset odnosit z oplocenky ven. A opravit povalený plot. Břízu tam nechali asi jako semenáč. No stála na hraně škarpy. Má bal kořenů že by se vešel na dvoukolku káru za traktor. Ale kmen má 60 cm průměr. Divím se, že tak dlouho ji ten ,,kořínek" udržel. Ten dub do ní lehnul a byly na zemi oba.

Čárls

#21831 Nový příspěvek od Čárls »

No já si nechávám vozit listnatý tvrdý nedá takový počáteční žar jak jehličnatý a dlouho hoří což mi plně vyhovuje nejraději mám dub v tomhle počasí přiložím tak max 4x za den zatápím 4,30 a večer naposled přikládám cca okolo 20 hodiny a přikládám až když je jen trochu žhavýho
dvě polénka minimum popela nezanáší to komín jednou kdysi dávno jsem topil borovuci krajinky z pily i když byl dva roky venku problém s komínem vrstvy dechtu ani to prorazit málem nešlo tak sem ji dal bokem a používal jen na zátop dlouhý roky nyní zatápím co zbyde dřevěný uhlí pár třísek a kousek papíru to bohatě stačí

vitex

#21832 Nový příspěvek od vitex »

Kolenovrti,nechte si dovízt celej klaďák a nařežte ho doma.Já jsem les přepsal na syna a ten blbec ho prodal.Teď nemám kam jít na samovýrobu.

Chose11

#21833 Nový příspěvek od Chose11 »

Mě vozí dřevo obec, ale musím se včas zapsat do pořadníku. Vždy se ptám na tvrdý dřevo a smůla, letos dvakrát smrk a podobné dřeviny. Najednou koncem listopadu telefon, chceš ještě dřevo? Někomu jsem to vezl a on už to nechce, tak jsem si na tebe vzpomněl a dovezl jen dubový větvě, ale krásný, 2,1m3.
Na světě mám nejraději tu rozmanitost, každej den mě nasere někdo jinej.

ota

#21834 Nový příspěvek od ota »

No taky máme kus lesa svého. Ale teď asi 3 roky jen tak 3 kurovčáci a z nich jsem nařezal 6m. A zbytek to slabé do metru palivo. Jak tady píšu, můžu si nadělat dřeva hafo za pár Korun. Taky tady vozí vyvážečkou 10 metrů. Může se koupit tvrdé i jehličáky. Asi 2x nám v minulosti dovezl pán bukové dřevo. Pantatík zná hajného. A samozřejmě musí zaplatit plnou taxu jako každej. Ale objedná si akotát dřevo. To je tak kolem 20 cm průměry. Jednou volal hajnej, že mají akci dřevo za polovic. Jehličáky. Tak jsme vzali 2 vyvážečky. Kdysi jsem dával i fotky. Byly to 2m dlouhý kuláky a od 80 cm průměry vejš. Byly tam asi 4 ks 120 cm průměr. Proto bylo v akci. Pořát jim to leželo na manipuláku. Nebo když dělal švagr u barona v lese mohl si seřezávat pařezy po těžbě. Když těžili, nechávali vysoké pařezy aby neotloukli stromy když tahali z paseky podle aleje. Asi 2x jsme jeli. Švagr vzal tu jeho Stihlku s tou metrovou lištou. On řezal a mi s pantatíkem nakládali na vůz. Naložili jsme co se udrželo. To bylo taky za odvoz. Ale pak na šťípačku.
Z Bohdanče nabízejí taky kamion paliva. Nebo i z jiných pil tady v okolí. Bratru to bude kolem 40 000 Kč za něj. No a já jsem zaplatil opravdu pár Korun. A když budu ještě chtít bude dřeva haldy. Co povídal hajnej kus za sousední vsí v lese. Vloni jsem tam byl s traktorem. Tam jsou celí placi souší. Tam by bylo hyml fůr dřeva. Výhoda by byla bralo by se to načisto. Všechno suchý. Tady co dělám teď, tak je to nahodilka. Ale les řidkej jezdím s traktůrkem kličkuju po lese kácím a hned nakládám a vozím dom.

winch

#21835 Nový příspěvek od winch »

Ja všetko drevo spracujem v lese, naložím na vlečku, doveziem domov, prikryjem a nechám preschnúť dva roky. Na jar keď sa v kotolni uvolní miesto, hneď tam jednu nacúvam, a uložím vedla kotla, dalšiu podla potreby začiatkom, alebo v priebehu zimy. Keď je mierna zima, vystačím aj z jednou+ niečo čo ostalo z predchádzajúcej zimy. Vlečky mám štyri, vojde na ne 6-8 prm- ako na ktorú, a jednu malú (záložnú) :) :) Dve mám odparkované na lúke nad rodičovským barákom, a kamaráti si ma doberajú, že mi ich v noci odvezú, že ich nepotrebujem. Ešte mám jednu nápravu, ak sa v šrote objaví nejaké železo, ešte by som jednu mal čím naplniť. ObrázekObrázekObrázekObrázekObrázekObrázek
Starý, dobrý je to stroj, som rád že mám traktor môj.

Chose11

#21836 Nový příspěvek od Chose11 »

Na takovej způsob mám menší vlek klaďák mu říkáme, je mi na nic, prodal bych ho, není bržděný, je na 15" kolech.
Na světě mám nejraději tu rozmanitost, každej den mě nasere někdo jinej.

Čárls

#21837 Nový příspěvek od Čárls »

tyhle na 6 m rovnanýho mám 2 ks a jeden z palet ten byl první a zatím drží jink na paletách a přikrytý plachtou v tom dřevníku je za dva roky k topeí i dub ale nechávám 3-4 roky schnout
Obrázek

DanculSK

#21838 Nový příspěvek od DanculSK »

...no ono to trvá už asi týždeň....
:pistol:
Rozoberanie mašín na prvočinitele...
Uff
Dorobený jak debil...

ObrázekObrázekObrázekObrázekObrázek
Obrázek
.....AJ MUŽI MAJÚ SVOJE DNI....

Kratky navod ako sem nahrať fotky
https://youtu.be/I5ymR1-wi70

Fizz

#21839 Nový příspěvek od Fizz »

himbajs, porád spousta hezkych veci...

nedavno kamos shanel podnože, nic nebylo... murpyho zakon v akci...
"... to že máš internet neznamená, že sr@čky co máš v hlavě a považuješ je za myšlenky musíš ventilovat veřejně..."
Other-Side II. '23

jean

#21840 Nový příspěvek od jean »

Danko, dufam, ze si to nevyviezol do srotu. Tam je este materialu na domacu recyklaciu

Odpovědět

Zpět na „Putyka“