Fortschritt E930/931
Moderátor: DYK
Re: Fortschritt E930/931
Vedra, ty asi hovoríš o celkom inej fréze, iná značka a nie na Ferdu, pravda?
Deyva, to zo 6V vytočí až 17V? A ak som dobre porozumel, tak máš objednané LED žiarovky?
Deyva, to zo 6V vytočí až 17V? A ak som dobre porozumel, tak máš objednané LED žiarovky?
Jo úplně jinou, můj děda má tuhle už dlouho a je to podstatně lepší z důvodů které jsem zmínil plus je to kratší takže se s tím líp manipuluje. S fortschrittem pokud neděláš dlouhý chodník v prašanu tak se s tím furt pereš.
https://dum.bazos.cz/inzerat/194401766/snezna-freza.php
https://dum.bazos.cz/inzerat/194401766/snezna-freza.php
Vďaka, popozerám a asi zmontujem.
Vedra, vidíš a ja som podľa zberov videí na YTB myslel, že je to to najsuprovejšie na sneh čo môže byť. Už som viackrát čital, že je to (Ferdo) len na prašan, ale myslel som si, že to zvládne aj šľaka. No niekedy aj video oklame. Mám dosť dlhý dvor, ktorý keď bohato napadne sneh, je čo odhadzovať. A k tomu aj chodník pred domom.... Preto som nad tou frezou na Ferda rozmýšľal.
Chlapi, neviem to nájsť na nete, preto Vás takto poprosím o radu. Mám doma štvorkolieskovú kosačku so zberným košom Alko, nejaký starý typ a potrebujem na nej privariť jeden z dvoch šrobov čo držia výfuk, lebo sa mi zlomil. Nemôžem ho vyšrobovať, lebo v hliníkovom válci drží a nedá sa ním pohnuť. Jediné čo mi ostáva je nadvariť naň nejakú 6-ku šrobik (na 10kľúč) elektrodou. Ono pôvodný šrob je nejaká 7 a menej, ale nie šestka. Skrátka nakoľko z válca trčí nejaké 2,5cm, musím nadvariť šrobik, resp.telo šrobika, kde by zostal trčať z výfuku závit a tam sa dala matica na priťahovanie výfuku. Jedná sa mi o to: Nespálim zapaľovanie keď budem zvárať el. oblúkom? Prípadne čo treba urobiť aby sa tak nestalo? Napríklad zhodiť kábel zo sviečky, páčku plynu teda aj zapaľovania dať na OFF/ON ? Rozumiete sa niekto tomuto? Keď zváram na Felícii, odpájam AKB, alternátor a to je všetko. Čo treba na kosačke odpojiť? Srdečná vďaka všetkým za rady a nápady.
Vlado
Vlado
Vlado: to bude nějakej briggs motor, ne? S palcovýma šroubkama. Ty bloky jsou hliníkový, šrouby ocelový. Když se to zahřeje, tak hliník se roztáhne víc, než ocel, takže by to mohlo povolit a jít vyšroubovat i jen za těch zbývajících 2,5cm. Jinak nevim. Opět pokud je to briggs, tak tam asi nebude žádná elektronika a jen prostě cívka a magneto.
Edit: třeba ten držák na světlo, co sem nedávno dělal. Ten sem si na Ferdovi poheftoval elektrodou a pak dosoplil (vyloženě dosoplil, až se za to stydím, páč to byla dvojka vingl, tak sem to nechtěl propálit durch a dal sem málo proudu). Lakovaný části sem zakryl hadrou a nic sem neodpojoval. Pokud se nepletu, tak jedna ze základních pouček je taky ta, že mezi kostrou a elektrodou by to mělo být co nejblíž, aby to nešlo přes celý šasi.
Edit: třeba ten držák na světlo, co sem nedávno dělal. Ten sem si na Ferdovi poheftoval elektrodou a pak dosoplil (vyloženě dosoplil, až se za to stydím, páč to byla dvojka vingl, tak sem to nechtěl propálit durch a dal sem málo proudu). Lakovaný části sem zakryl hadrou a nic sem neodpojoval. Pokud se nepletu, tak jedna ze základních pouček je taky ta, že mezi kostrou a elektrodou by to mělo být co nejblíž, aby to nešlo přes celý šasi.
Mistr nám říkal +a- vždy co nejmenší vzdálenost od sebe.
Jinak došly mi ty LED BA20s:
Takhle to svítí na volnoběh:
A takhle na plnej:
Rozdíl nepatrný. Svítí to prakticky okamžitě už na volnoběh a pak to svítí jen o trošku víc na plnej. Sice žlutě a míň, jak obyč žárovka, ale zase to nebude oslňovat.
Takhle to svítí na volnoběh:
A takhle na plnej:
Rozdíl nepatrný. Svítí to prakticky okamžitě už na volnoběh a pak to svítí jen o trošku víc na plnej. Sice žlutě a míň, jak obyč žárovka, ale zase to nebude oslňovat.
Deyva, Vašík, to si aj ja pamätám, že oba kontakty čo najbližšie k sebe, nás to učili aby bol čo najmenší odpor, ďalej presne si pamätám a to bolo naopak ako sme si my mudrlanti mysleli, v ruke držíme mínus pól a na kostru dávame plus!!! Ako som spomenul, my sme si mysleli, že kostra má byť vždy mínus. No mýlili sme sa. Ono to je preto, že vo vedení elektriky a teda aj v oblúku elektróny vždy od mínusu k plusu. Teda kostra je plus a teda prídavný materiál z elektrody sa ukladá na plusový kontakt, resp. podklad. A boli sme s hanbou "vybavení" Deyva, ty si ma s tým LED svetlom nainfikoval. Ono by stačilo hocijaké svetlo, napríklad aj to pochromované cúvacie svetlo čo sme kedysi montovali na Octávie, Spartaky, 1202, Fiaty.... Ale ty si mal k dispozícii toto, dal si to. A je to super. Ja mám mám doma zo starých čias jednu okrúhlu prídavnu hmlovku, to je ak sa dobre pamätám H3 ? Dať do tejto paraboly nejakú málo watovú LEDku, bolo by to super. Veru, pustím sa do toho. Inak som Vám všetkým dlžný "zavesiť" sme nahrávku ako si Ferdo po GO pradie ako mačiatko. Len to musí nahrať a zavesiť syn, ja starec už toto nedokážem.
S těma elektrodama to je tak, že Rutilka se dávala (dává) na - a zemnící kleště + a u bazické obráceně. Ale dneska už je to víceméně jedno, páč i rutilky jsou většinou značený +-. Co sem tak při tom mým soplení pochytil.
Jinak... Dneska ozkoušeno:
Bez závaží to místama tak nebere. S jedním závažím sice manipulace trochu horší, ale zase to pěkně bere sníh. Na dvojčičku pěkně lechtat plyn a udělal jsem chodník v celé ulici za chvilku Akorát jsem teda musel vyměnit fajku, páč jsem tam měl obyčejnou a jak do toho teklo po kabelu, začala probíjet. Dal jsem NGK utěsněnou a cajk. Teďka to ještě radši osuším, ať to nerezaví a schovám. Máme tady na ulici rovinku a zámkovkový chodníky, tak to jde hezky.
Jinak... Dneska ozkoušeno:
Bez závaží to místama tak nebere. S jedním závažím sice manipulace trochu horší, ale zase to pěkně bere sníh. Na dvojčičku pěkně lechtat plyn a udělal jsem chodník v celé ulici za chvilku Akorát jsem teda musel vyměnit fajku, páč jsem tam měl obyčejnou a jak do toho teklo po kabelu, začala probíjet. Dal jsem NGK utěsněnou a cajk. Teďka to ještě radši osuším, ať to nerezaví a schovám. Máme tady na ulici rovinku a zámkovkový chodníky, tak to jde hezky.
To si dnes urobil tieto fotky? Už si musel odhŕňať sneh? Tu zatiaľ len práši. inak tie sviečky a kábel VN sú nešťastne umiestnené. Inak o tých elektrodach som písal preto, lebo brat si za socializmu z Odesy doviezol zváracie trafo a autonabíjačku v jednom a mnoho inej elektroniky čo u nás bol problem zohnať. A práve na to trafo sa zváracie káble prišrobovavali. Bolo tam len označenie + a - nič iné. A práve "logické" bolo ako na aute mínus na kostru a plus na kliešte. A za šľaka nie a nie urobiť peknú, kvalitnú húsenku. Až potom som zistil, že oná chyba bola v zlom pólovaní.
Jj dneska. Jen ctyri centimetry asi, ale vyzkouset sem to musel
Môžem ti len ticho závidieť Aj ja by som sa chcel takto pobabrať v snehu s Ferdom
No, ale zase byl celej mokrej, tak co šlo, sem otřel hadrou a třeba volnoběžky a podobný věci radši nastříkal WDčkem, ať to celý nezrezne hned