Teplovodní podlahové topení

Moderátoři: rezis, Leo

Zpráva
Autor
mastnacek

Re: Teplovodní podlahové topení

#451 Nový příspěvek od mastnacek »

Diky, jsem na ceste po sbernach, zatim nic.

mastnacek

#452 Nový příspěvek od mastnacek »

A co bojler? Mam vyrazenej okc200 1m2 kterej je cca 1,5 odpojenej.

Navarson

#453 Nový příspěvek od Navarson »

Estli myslí chobotek tím "hydraulickým zkratem" zařízení, kterému topenáři říkají (taky nesprávně) anuloid, tak ten velice snadno lze vyrobit z tlakové lahve na technické plyny. Soused přišel s vyřazeným sněhovým hasičákem (CO2) asi před pěti lety abych mu tam přivaříl ty dva a dva nátrubky, a funguje to u něj i právě teď. Tuty vlašky maj stěnu cca 4,5mm, tak jen tak hned neproreznou. (třeba 20ti litrová flaška má průměr cca 20cm a délku něco k 90cm). Od acetylénu je naprd, páč je v ní porézní houba.
Jen nezapomenout upustit tlak, aby ti při prvním průpalu flaška nechtěla zdrhnout.
Sekací traktůrek Hayter H1842.....V podstatě Countax z roku 1995
Babetta 207 chopper....................Prostě brutální mašina
UNC 045 Detvan.........................Nakladač malý, ale šikovný

mastnacek

#454 Nový příspěvek od mastnacek »

Tak jestli anuloid, tak kokam ze se to vyrabi a delaji i obohaceny o filtry atd. Zrovna to cisteni vypada zajimave, kotel mam litinak, radiatory v patre budou stary litinaky, takze bordylek tam bude stale. jestli to dobre chapu, budu muset vyhodit 3CV na ochranu zpatecky?

https://www.1-topeni-levne.cz/katalog-p ... s-vyhybkou

mastnacek

#455 Nový příspěvek od mastnacek »

mastnacek

#456 Nový příspěvek od mastnacek »

Docasne jsme to vyresili tak, ze patrona z 3CV sla ven a kulakem se prerusila cesta z vystupu kotle do 3CV. Odpoledne zatopim a doufam, ze to bylo ono.

RoKur

#457 Nový příspěvek od RoKur »

Tak jak jsi dopadl???
Mitsubishi MT21 - čtyřválec
Ostrovní FVE: mono 2Sx3P 320W (1900W). Regulátor Epever Tracer6415AN. Baterie Pb 48V/300Ah, LiFePo 285 + 200Ah 16 článků. Měnič (čína) sinus 3200W + 6000W/48V
Solární deskové termo panely KPS11 4ks 1800W (7200W)

mastnacek

#458 Nový příspěvek od mastnacek »

Rokure, bylo to tim 3CV, ted je premostenej kulakem a vyndana patrona jak jsem psal a bylo to tim. Jedu ted jen na cerpadlo v rozvadeci. Kdyz pustim vsechno na plny kule tak jsem cca na 2l/m. Momentalne jedu hlavne do koupelny, tam je had vic na husto a potrebuju to protopit pred pokladkou dlazby. V baraku je okolo 23-24 C a to mam schodiste do patra otevreny a pruvan prez pudu ven. V barau bylo prijemne uz pri teplote 18C v 1m. Ted resim krytinu a penize :) Jo a taky dva mirne zvednuty rohy beton mezi dverma, houpe se to cca o 5mm, asi kousek odbouram, vrtat nechci a podleju t o betonkem a vrsek zbrousim.

bourač

#459 Nový příspěvek od bourač »

Taky mám doma 23 - 24°C ale už tejden netopím vůbec. :D
Počkej Jardo až to doděláš, vydláždíš a rozchodíš.
Tak fantastickej způsob vytápění jsi nezažil, uvidíš 8)
Pokud to tedy ten tvůj dodavatel úúúplně nedomršil.
Něco nejde? Je třeba tvrdit: "mě to nejde"
Vždy se najde někdo kdo to dokáže.

RoKur

#460 Nový příspěvek od RoKur »

Tak jsem po několika týdnech musel tento týden 3x topit. Většinou ráno byla teplota kolem -3° a přes den se nedostala ke 3°. Holt hory. Slunce nebylo většinu týdne vůbec vidět, pouze místy byly světlejší mraky. Baterky to ale kupodivu stačilo držet nabité. Ale ze soláru nic nelezlo, tak i do podlahy jsem nic nedostal. Mě u podlahového topení teplota v baráku kolísá mezi 19 - 21°C. Když se dostane k 19°, tak jdu na 5 hodin topit. Druhý den po zatopení je teplota v baráku kolem 21°a zase několik dnů čekám, než klesne na 19°C. A tak to jde celou topnou sezonu. Bez pokojových termostatů a dalších blbostí jak udržovat teplotu v místnostech. Topit na 24°C si nedovedu ani představit. To nemám většinou ani v létě.
Ostrovní FVE: mono 2Sx3P 320W (1900W). Regulátor Epever Tracer6415AN. Baterie Pb 48V/300Ah, LiFePo 285 + 200Ah 16 článků. Měnič (čína) sinus 3200W + 6000W/48V

RoKur

#461 Nový příspěvek od RoKur »

Přesměroval jsem zde příspěvek z jiného vlákna http://www.nasetraktory.eu/forum/viewto ... 5#p1891265

Ahoj fikejz, když jsem koncem 80 let začal stavět barák, tak jsem neměl moc financí. Spořitelna, v té době jedinný bankovní dům, mi nechtěla dát úvěr, protože jsme jako rodina měli nízký příjem, tak jsem byl donucen stavět co nejlevněji. Proto jsem šel do podlahového topení, kde mě hadice na celý barák vyšly na cenu 3 radiátorů.
V té době mi všichni podlahové topení vymlouvali, tak jsem rozhodl, že ho nedám do suterénu abych netopil krtkům, ale dám ho až do druhého a třetího podlaží.
Skladba je stejná. První vrstva od spodu je 10 cm litý beton jako strop místností o patro níže. Potom mám 20 cm vrstvu prosáté škváry jako zvuková a tepelná izolace (vyšla mě zadarmo). Na škváru jsem rozprostřel velké kartony, na které jsem rozprostřel rozřezané velké igelitové pytle, aby jsem zabránil vniknutí vody z betonu do škváry. Z odpadních vázacíh drátů o průměru 4 mm jsem si vytvořil kari síť s oky kolem 140x140 mm (také zadarmo). Na tu jsem rozmotal a k ní přivázal 1/2" hadici. To celé jsem zalil klasickým betonem o síle +-10 cm. Vrchní vrstva betonu se pocukrovala cementem a vyglejtovala do roviny. Pracné, ale vše jsem si byl schopen udělat sám. Stačil mi akorát pomocník, který mi míchal a vozil beton. Výška stropu je tedy 40 cm, což bylo i v projektu. Kolem stěn jsem jako diletaci použil tenký kartonový ochranný obal ze zářivkových trubic. Pod futrama jsem dal hadice k vůli diletaci do elektrikářských trubek z PVC.
Když topím, tak přes čtyřcestný ventil duomix se servem komexterm pouštím do podlahy 40-41°C teplou vodu. V kotli topím tak 4-5 hodin, kdy kotel po vyhoření přepnu do stáložáru. Potom ještě trvá tak 3 hodiny, než klesne teplota v kotli na 60°C Poté se vypne čerpadlo kotle, nastaví teplota do podlahy na teplotu 33 - 35°C a otevře se akumulačka, aby se z ní začalo čerpat. Teplo do podlahy jde zároveň z kotle i akumulačky, dokud neklesne na teplotu 29°C, což trvá dalších 5-6 hodin. Pak se pozavírají ventily a vypne čerpadlo podlahového topení. A pak mám několik dnů do dalšího zátopu. Včera jsem ve 13 hodin začal topit. Kolem 19 jsem kotel přepnul do stáložáru. Podle logu dnes ráno v 8:45 skončilo topení na 29°C a topit budu zase až ve čtvrtek dopoledne. Ta masa betonu má dobrou akumulaci.

fikejz

#462 Nový příspěvek od fikejz »

Děkuji za odpověď. Takže to tvoje podlahové vytápění díky umístění hadic pod vyšší vrstvou betonu se chová jako velký tepelný setrvačník. Nejprve se pomalu nabíjí, přičemž už nějaké teplo vydává do obytných prostor a poté se dlouze, ještě pomaleji, vybíjí. Můžeš tedy nabíjet i vyšší teplotou, než se dnes běžně používá do podlahového vytápění.
Je to tak? A jakou nejvyšší povrchovou teplotu mají podlahy při tomto způsobu vytápění? A ještě mne napadá, jak moc kolísá teplota v bytě?
Za pravdu je různá sazba – jednou pomník, jindy vazba. Kdo ji řekne dřív než včas, tomu pravda zlomí vaz. (KHB)
Je naivní očekávat dnes od médií pravdu a relevantní informace. Kdo má potřebu věřit, má jít do kostela, a ne poslouchat televizi.

RoKur

#463 Nový příspěvek od RoKur »

Když zatopím,tak až po 3 hodinách jde pocitově cítit, že se topí. Teplota přitom za tu dobu stoupla o 0,1°C.
Povrchová teplota je do 25°C na volné podlaze. Pod kobercem nebo podložkou je vyšší.
Teplota první den kolísá v desetinách stupňů. Druhý den je to 0,5°C. a třetí den 1°C
Včera zatopeno kolem 13 hodiny. 18.1°C. Večer bylo 19,7°C. Dnes ráno 20,2. Teď je 20,1°C
Zítra ti napíši kolik bude.

fikejz

#464 Nový příspěvek od fikejz »

To vypadá jako poměrně stabilní. Celkový rozdíl dva stupně nemusí být pocitově zásadní. Máš těch údajů vysledovaných opravu hodně, výš i jak kolísá teplota podlah?
Za pravdu je různá sazba – jednou pomník, jindy vazba. Kdo ji řekne dřív než včas, tomu pravda zlomí vaz. (KHB)
Je naivní očekávat dnes od médií pravdu a relevantní informace. Kdo má potřebu věřit, má jít do kostela, a ne poslouchat televizi.

Joe66

#465 Nový příspěvek od Joe66 »

Ze Rokur aku hrubku betonovej mazaniny si dal nad hadice ? Inak z tvojich prispevkov viem,ze topis len na 19 stupnov. To u nas by ma zahlusili .Lebo pri 20stupnoch je uz doma zima :vysmech:

Odpovědět

Zpět na „Dům a stavba“