Rychlé otázky a odpovědi - nemoderováno, sem tam uklizeno :-)

"U zastřeleného kozla"

Moderátoři: rezis, Leo

Zpráva
Autor
Tomas6

Re: Rychlé otázky a odpovědi - nemoderováno, sem tam uklizeno :-)

#2236 Nový příspěvek od Tomas6 »

Chlapi mám zaměřené hranice pozemků v lese. Na každém zlomu atd je zatlučená taková ta oranžová značka. No a teď spravují cestu která sousedí s mou parcelou. Samozřejmě několik těchto značek vykopali, vymlouvají se, že o nich nevěděli, že v listí atd. Ten co tu cestu pro obec opravuje tvrdí že ho nějaké značky nezajímají. Na obec půjdu v pondělí, předpokládám že reakce bude taková, že co oni s tím, že oni zadali zakázku na opravu cesty a tím to pro ně končí.
Nemá někdo zkušenost? Ty hranice byly vytyčené v rámci nějakých pozemkových úprav, mne nebo potažmo tátu to tehdá nestálo ani korunu, ale proč bych když bych chtěl vědět kde ta hranice je, měl nechávat znovu vytyčit? Nehledě na to, že některé byly na hranici více parcel, tudíž teď třeba nevím.kde končí můj pozemek a začíná sousedův.
Nehrozí za to nejaký postih? Pokuta? Když ani s jedním nebude kloudná řeč?
Můj 7045 horal (pokladnička)viewtopic.php?f=36&t=118233

oco13

#2237 Nový příspěvek od oco13 »

Sice skúsenosť priamo nemám, ale riešil by som to ako poškodenie oplotenia - na obec nahlasiť a ona ako investor má zabezpečiť obnovenie pôvodného stavu.

fikejz

#2238 Nový příspěvek od fikejz »

Vidím to dost podobně. A v trestním zákoníku je paragraf 278: https://www.zakonyprolidi.cz/cs/2009-40#f3920683
Poškození geodetického bodu
(1) Kdo úmyslně zničí, poškodí nebo učiní neupotřebitelnou značku
a) geodetického bodu základní geodynamické sítě,
b) geodetického bodu referenční sítě nultého řádu,
c) geodetického bodu referenční sítě doplněného nultého řádu,
d) základního nivelačního geodetického bodu, nebo
e) absolutního tíhového geodetického bodu,
bude potrestán odnětím svobody až na dvě léta nebo peněžitým trestem.

Takže to je zralé na podání trestního oznámení rovnou na PČR s podezřením na trestný čin. Je dost nepravděpodobné, že by zhotovitel netušil, že tam probíhají hranice pozemků a můžou tam být jejich značky. Možná by nebyl špatný v první fázi dotaz na obec, zda realizační firmu na toto upozornila. V případě kladné odpovědi, by se z toho jen těžko vykrucoval. A bylo by i v zájmu obce, aby nebyla částečná vina na ní.
Za pravdu je různá sazba – jednou pomník, jindy vazba. Kdo ji řekne dřív než včas, tomu pravda zlomí vaz. (KHB)
Je naivní očekávat dnes od médií pravdu a relevantní informace. Kdo má potřebu věřit, má jít do kostela, a ne poslouchat televizi.

Fizz

#2239 Nový příspěvek od Fizz »

tedy je treba vedet co to bylo za body, pokud to byly "nejaké" body mas smulu pokud vylozene nebyly tvoje (nejlepe tebou zaplacene abys mohl narokovat vysi skody a ze tobe vznikla skoda), pokud jsou zavedeny v systemu jako soucast fikejzem jmenovanych lze asi resit dotazem na katasr nebo vhodnou mapou s identifikatory bodu.
"... to že máš internet neznamená, že sr@čky co máš v hlavě a považuješ je za myšlenky musíš ventilovat veřejně..."
Other-Side II. '23

Tomas6

#2240 Nový příspěvek od Tomas6 »

Byly to vytyčovací body na hranici pozemků. Jestli byly moje? Asi jo, vytyčovaly průběh hranice mého pozemku. To co píše Fikejz asi ne. Faktura nebo něco podobného od vytyčení nemám. Bylo vytyčeno před dobře 25ti lety na základě pozemkových úprav, kdy se dávaly dohromady po bývalém jzd. Nicméně geometrické plány mám....
Můj 7045 horal (pokladnička)viewtopic.php?f=36&t=118233

oco13

#2241 Nový příspěvek od oco13 »

Fizz - mám nejaký plot starý 100 rokov, neviem kto ho postavil a zaplatil. Keď mi elektrikári jedno pole strhli pri tom ako sa točili s plošinou :-/ tak doniesli 4m pletiva a nahodili ho na miesto, aj s omluvou.

fikejz

#2242 Nový příspěvek od fikejz »

Taky jsem názoru, že není třeba dokladovat jakoukoliv platbu za vytýčení. On to tehdy zaštiťoval stát v rámci náhrady za křivdy a nespravedlnost v pozemkových záležitostech za minulého režimu.
Jak moc rozlišuje zákon "prostý mezník" od geodetického bodu je otázka na niž jsem krátkým hledáním nenašel odpověď. Tady podle toho článku bych řekl, že moc ne: https://www.progeostav.cz/co-jsou-mezniky.html
Za pravdu je různá sazba – jednou pomník, jindy vazba. Kdo ji řekne dřív než včas, tomu pravda zlomí vaz. (KHB)
Je naivní očekávat dnes od médií pravdu a relevantní informace. Kdo má potřebu věřit, má jít do kostela, a ne poslouchat televizi.

Fizz

#2243 Nový příspěvek od Fizz »

Geodézii jsem měl už dávno a nepamatuju se přesně. Nicméně bidy jsou různé klasifikace potažmo důležitosti a dke toho požívají úroveň ochrany. Nicméně vymahatelnost malá, např ty koule ne budovách, zaplácnuty fasádou...

Pokud máš plán tech bodů melo by tam být i co je to za body. A přinejmenším muzes prokazat ze tam byly kolik a z toho lze odvodit i škodu. Fakturou jsem myslel dokumentaci - prokazatelnost existence atd...

Není to liniová stavba jako plot nebo cesta....

Za provádění stavby je odpovědný stavebník. Pokud zodpovědnost nepřebere generální dodavatel etc...
"... to že máš internet neznamená, že sr@čky co máš v hlavě a považuješ je za myšlenky musíš ventilovat veřejně..."
Other-Side II. '23

Čárls

#2244 Nový příspěvek od Čárls »

Pokud to chceš rychle vidět kde a jak se hranice láme https://pzmk.cz/ Přiblížíš a uvidíš zda byli tvoje či navazující sousedovi Většinou ty lesní parcely maj jednoduchý tvar
Pro tebe je důležíty ty rohový ostatní pokud nejni lomení a jsou třeba navazující souseda na tvuj tě nemusí zajmat To by mělo zajímat hlavně souseda co je jeho a co ne
Kdo nic nedělá nic nezkazí pokusy sou cesta k úspěchu
Sem chodím rád a často http://prehrada-les-kralovstvi.cz/

pavel233

#2245 Nový příspěvek od pavel233 »

Mám úplně tu samou zkušenost. A měl jsem na hranici mých lesních pozemků uložených asi 5 těhle vyhrabaných bodů na jedné hromádce, ale asi mám štěstí na sousedy už tam zbývaj jenom 2. Taky to vytyčení bylo v rámci nějakého dotačního plánu zdarma. Byl jsem přímo u toho když ten rejpálek ty body tahal ze země. Prej co děláš tady je kolík u toho bodu, on já nic neviděl atd. atd. pak je vrátíme zpátky atd, atd, ale po týdnu už dotyčný „pan bagrista“ nevěděl kam. Ještě jsem ho zkusil na GPS souřadnice v bagru CAT kterejma se chlubil že ten stroj umí, umí prej ale jen v případě krádeže stroje. To už jsem držel ruce podél těla silou vůle a udržel, nikomu se nic nestalo.Shodou okolností taky stavba obce. Starosta slíbil že to nechá znovu zaměřit a i když geodet něco zaměřoval kousek vedle tak prej to nejde nemám na to objednávku. Když jsem počítal podle katastrální mapy kolik těch bodů ještě na dalších pozemcích chybí stála by ta obnova bodů zatraceně draho, tak z té obnovy bodů asi nic nebude. Co se týče ochrany těchhle bodů ti řeknou a nebo spíš neřeknou samotní bagráci. Jestli hraniční body pozemků jsou nějak chráněný. Ale asi moc ne, i když mají přesně definované souřadnice GPS v katastrálních mapách. Největší bobky maj ty hrabálisti z vedení plynu, elektriky, vodovodů, telefonů a státní nivelační body by měly být tabu pro všechny. Dáké 2-7 bodů hranic pozemků maj na háku. Zřejmě se na jejich poškození nebo jakékoli přesunutí nevztahuje žádný postih. Taky ti asi měl starosta dát vědět že bude něco realizovat na sousední parcele jestli je obecní.

jen-inzerat

#2246 Nový příspěvek od jen-inzerat »

Tomas6 píše: sob lis 16, 2024 6:24 pm Chlapi mám zaměřené hranice pozemků v lese. Na každém zlomu atd je zatlučená taková ta oranžová značka. No a teď spravují cestu která sousedí s mou parcelou. Samozřejmě několik těchto značek vykopali, vymlouvají se, že o nich nevěděli, že v listí atd. Ten co tu cestu pro obec opravuje tvrdí že ho nějaké značky nezajímají. Na obec půjdu v pondělí, předpokládám že reakce bude taková, že co oni s tím, že oni zadali zakázku na opravu cesty a tím to pro ně končí.
Nemá někdo zkušenost? Ty hranice byly vytyčené v rámci nějakých pozemkových úprav, mne nebo potažmo tátu to tehdá nestálo ani korunu, ale proč bych když bych chtěl vědět kde ta hranice je, měl nechávat znovu vytyčit? Nehledě na to, že některé byly na hranici více parcel, tudíž teď třeba nevím.kde končí můj pozemek a začíná sousedův.
Nehrozí za to nejaký postih? Pokuta? Když ani s jedním nebude kloudná řeč?
Omlouvám se, že se vám sem opět připletu ale osobní zkušenost bych měl. Stalo se mi něco podobného co tobě, najatá firma zlikvidovala značky na hranicích mezi mým pozemkem a obecním. Právník mi doporučil nedoprošovat se ale jednat. Takže podání trestního oznámení na policajty aby zdokumentovali poškození - zničení - geodetických bodů a zjistili pachatele, což udělali, to jim moc práce fakt nedalo. Policejní zápis a hned návrh k soudu na vydání předběžného soudního rozhodnutí o zákazu dalších prací pro tu firmu, stalo se bez problémů. Dál podání na policii aby na základě soudního rozhodnutí dalším pracem zabránila až do soudního rozhodnutí a vše zdokumentovali, no a samozřejmě žaloba k soudu na tu firmu. Následovala od firmy omluva, doprošování - protože termín - a uctivý návrh na mimosoudní vyrovnání, s kterým jsem samozřejmě napřed nesouhlasil. A kývl na něj teprve až když můj pozemek nechali komplet celý znovu vyměřit a zaplatili to, na svoje náklady ho uvedli do původního stavu včetně výsázení původního hnusnýho křoví - měl jsem fotky - a až když mi uhradili veškeré moje náklady - doporučené dopisy, každou minutu tím stráveného mého času, platby právníkovi včetně úroků ( protože jsem chudý důchodce a musel si na to vypůjčit) atd. A spokojenost, právnička, taková mladá hubatá holka, si slušně vydělala a já taky zkrátka nepřišel, co bych lhal.
Všechno si vyfotit, policii, svědky, nechat zdokladovat, hlavně od policajtů - ty jsou tu pro nás a dobře si je z daní přeci platíme - a zdokladovat každou svoji minutu a korunu, aby to šlo případně u soudu prokázat a hlavně se nebát.

bourač

#2247 Nový příspěvek od bourač »

jen-inzerat píše: ned lis 17, 2024 1:23 am Omlouvám se,
se neomlouvej :friends: to je příspěvek za 1*. 8)
A oprav si ten nick, (jen inzerat :evil:) ;-)
Něco nejde? Je třeba tvrdit: "mě to nejde"
Vždy se najde někdo kdo to dokáže.

fikejz

#2248 Nový příspěvek od fikejz »

Máš pravdu! Četl jsem už několik příspěvků od tohoto člena a vždy měly hlavu a patu 8)

bourač

#2249 Nový příspěvek od bourač »

:ano: lepší než tady číst diskuze s AI nebo stříhání ovcí. :smich:
Něco nejde? Je třeba tvrdit: "mě to nejde"
Vždy se najde někdo kdo to dokáže.

fikejz

#2250 Nový příspěvek od fikejz »

Ty ještě nemáš zryto? Venku už chumelí. :)

Odpovědět

Zpět na „Putyka“