Zplynovací kotel

Moderátoři: rezis, Leo

Zpráva
Autor
J.A.Y.
Kontaktovat uživatele:

Re: Zplynovací kotel

#1291 Nový příspěvek od J.A.Y. »

Já jsem si z vás dělal prdel :jazyk: ale jinak jo, komínová klapka musí bejt zavřená, aby to nepadalo do ventilátoru

Čárls

#1292 Nový příspěvek od Čárls »

Aha tak to je pěkně na ... Víťo :(
Kdo nic nedělá nic nezkazí pokusy sou cesta k úspěchu
Sem chodím rád a často http://prehrada-les-kralovstvi.cz/

eli

#1293 Nový příspěvek od eli »

J.A.Y. píše: sob lis 09, 2024 5:19 pm Á už to zase začíná :D můžu vám hoši říct, že jsem taky topil špalíkama v Atmosu a je oser² to tam ládovat. Dvě normální polínka na trysku jsou v pohodě. Potud to soudruzi v Bělé vymysleli skvěle. Jenže pak přijde to zk#*&!ný házení lopatkou. Nevíte náhodou někdo, za jakou značku bych ten Atmos měl vyměnit? Já jsem teda měl těch špalíků asi jen dva kubíky a v příštích 10 letech nepředpokládám, že budu mít další větve, ale rád bych byl připraven... co kdyby, že :co?: :smich: :smich:

Hlavně mě neberte vážně - prostě jako vždycky :smich:
Mimo jiné, právě kvůli přikládání z vrchu jsem po čtvrt století s Atmosem vyměnil za Blaze, kde skvěle hoří jakékoliv drobné palivo, včetně pilin i pelet. U Blaze jsou dva druhy trysek podle modelu, starší s jednou středovou dírou a novější paprskovitá, která je naprosto dokonalá pro spalování veškeré drobotě, včetně pilin. Nikdy se neucpe (mimo kamene, skla, železa a pod.) a nemusí se vůbec čistit, jen neustále přikládat palivo a dole vybrat popel. Oproti Atmosu lepší přikládání a obsluha násypky,která se dá velmi snadno zcela zasypat, velký rozdíl v roztápění, čištění výměníku i chování. Jen ta cena je vyšší. Atmos samotný mě ale stál tehdy 10 výplat a Blaze nyní 6 důchodů. Známý koupil OPOP, také z vrchu přikládání kvůli droboti, ale má ploché dno a velkou trysku, tak je zklamaný, že drobné palivo propadává a musí komoru stále čistit od popela.

Joe66

#1294 Nový příspěvek od Joe66 »

Tak nech si urobi rost a da ho nad trisku :)

J.A.Y.
Kontaktovat uživatele:

#1295 Nový příspěvek od J.A.Y. »

To nebude ono. Popel padajici roštem ucpe všechno kromě trysky :-/

Eli: no jó bohatej důchodce :D já bohužel ještě musím chodit do práce, ale na důchod určitě Atmose vystrčím před bránu a koupím něco lepšího :vysmech:
Naposledy upravil(a) J.A.Y. dne ned lis 10, 2024 7:10 am, celkem upraveno 1 x.

eli

#1296 Nový příspěvek od eli »

Rošt nad tryskou se již zkoušel, ale popel se hromadí, a neodchází právě kvůli plochému dnu kotle. Kotel se musí nechat vyhasnout, s roštem manipulovat, práce na dvě věci. Nedá se topit nepřetržitě delší dobu.

eli

#1297 Nový příspěvek od eli »

J.A.Y. píše: ned lis 10, 2024 7:02 am To nebude ono. Popel bude padající roštem ucpe všechno kromě trysky :-/

Eli: no jó bohatej důchodce :D já bohužel ještě musím chodit do práce, ale na důchod určitě Atmose vystrčím před bránu a koupím něco lepšího :vysmech:
Blaze N 40 mi na dvůr přivezl dopravce za 120, vyhrabal jsem ze zásob nějaké fitinky a zbytky trubek, pohledal závitořez, koudel a topím. Komfort obsluhy je mnohem lepší oproti původnímu Atmosu. Hned po první sezoně mohu říci, že tak do 1/4 klesla spotřeba paliva, kotel má zhruba o 100 - 150 C nižší teplotu spalin bez negativního působení v komíně. ID mám necelých 20t, ale nestěžuji si, hlad nemám, neprší na mne a nikdo mě nebije, zatím.
Dokud byly děti na nás závislé, tak moc do smíchu nebylo, pravda.

ITS

#1298 Nový příspěvek od ITS »

Atmos neumí stáložár, protože nemá zavírání vzduchu ( tu klapku vzdadu neberu jako funkční uzávěr). I když termostat vypne ventilátor, tak to hodně topí. Tím pádem musím sledovat, kolik naložím, abych se trefil do tepla v obýváku a v nádrži. V tomto případě, je pak fajn, když vše hoří pěkně na očích a ne někde dole v násypce.
Větvičky nemám našpalíkované, ale nařezané na délky, tak je naskládám na širokou lopatku a z ní sesunu do kotle. Je to jen k zužitkování ořezu stromů.
I tak se mně to včera vysypalo. Pro takové topení asi udělám pod dvířka poličku na nožkách. Včerejší topení větvičkami způsobilo, že byla rozhořená celá komora a kotel duněl a vibroval tak, že v okně do dílny hlasitě drnčelo sklo. Regulátor tahu byl úplně otevřený a v zadní komoře mám stále položený třicítkový roxor přes návarky, jako brzdu.

Ve čtvrtek se u mě zastavil instalatér a povídal, že na školení říkali, že za cca 50t jde udělat měření na jakémkoliv kotli a pokud vyjdou emise, tak kotel s topičem dostanou certifikát.

Čárls

#1299 Nový příspěvek od Čárls »

No tak to by se vyplatilo max tak u 1-2 roky starýho kotle nebo co si vyrobíš sám dle něčeho a jsi si jistej že ty emise vyjdou :friends: Jinak asi vyhozený prachy :-/

eli

#1300 Nový příspěvek od eli »

ITS píše: ned lis 10, 2024 8:19 am Atmos neumí stáložár, protože nemá zavírání vzduchu ( tu klapku vzdadu neberu jako funkční uzávěr). I když termostat vypne ventilátor, tak to hodně topí. Tím pádem musím sledovat, kolik naložím, abych se trefil do tepla v obýváku a v nádrži. V tomto případě, je pak fajn, když vše hoří pěkně na očích a ne někde dole v násypce.
Větvičky nemám našpalíkované, ale nařezané na délky, tak je naskládám na širokou lopatku a z ní sesunu do kotle. Je to jen k zužitkování ořezu stromů.
I tak se mně to včera vysypalo. Pro takové topení asi udělám pod dvířka poličku na nožkách. Včerejší topení větvičkami způsobilo, že byla rozhořená celá komora a kotel duněl a vibroval tak, že v okně do dílny hlasitě drnčelo sklo. Regulátor tahu byl úplně otevřený a v zadní komoře mám stále položený třicítkový roxor přes návarky, jako brzdu.

Ve čtvrtek se u mě zastavil instalatér a povídal, že na školení říkali, že za cca 50t jde udělat měření na jakémkoliv kotli a pokud vyjdou emise, tak kotel s topičem dostanou certifikát.
Atmos umí stáložár a to docela dobře, musím se ho zastat. Není bez chyb, ale základní věci umí, a to hořet jak na plný výkon, tak i na snížený, až k hranici stáložáru. Topil jsem s ním od poloviny devadesátých let do předloňska, kdy již prorezl. Na podzim zapálil a na jaře vyhasl. Tedy nepřetržitý provoz až na pár vyhasnutí pro nepřítomnost obsluhy. Čištění za normálního provozu. Zhruba polovinu topné sezony hořel s polovičním výkonem a téměř každou noc, nebo dlouhou nepřítomnost ve stáložáru, kdy vydržel celou noc udržovat svoji provozní teplotu i s malým odběrem tepla. Jedinou regulací, která toto umožňovala, je právě klapka vzduchu na kotli a ruční ventil odběru tepla. Většina uživatelů ani neví na jakém principu kotel hoří a co ovládá jeho výkon.
Jako u klasických kamen regulací dusivky (tady klapkou vzadu) se reguluje množství vzduchu procházející kotlem a tím výkon na hořáku, spotřeba paliva a doba hoření.
Kdo někdy topil v kuchyňských kamnech, tak ví, že musí regulovat jejich výkon, aby nespálil husu v troubě, nebo guláš na plotně. Dělá se to stejně i u kotle, a to podle podmínek tahu, druhu paliva, odběru tepla právě přivřením klapky vzduchu. Když jsem známým před mnoha lety radil jak topit bez dehtu, nebo přehřívání v Atmosu, kdy aku nebyly, tak to hospodyňky většinou chápaly dříve než páni domácí, protože tyto zkušenosti měly, aniž by o nich přemýšlely proč jim v kuchyni fungují.

V současnosti se na Atmosu nastaví termostaty ventilátoru, otevře na plno dusivka a kotel hoří na plné pecky až do vyhoření paliva. To je důsledkem existence aku, která toto (ne)řízení kotle defakto vyžaduje a tím omezuje "odvahu" a následně zkušenosti obsluhy kotel řídit. Většině při myšlence, že by mohli někdy jakkoliv pohnout termostatem, klapkou vzduchu, kterou jiný přeci "odborně" nastavil, a regulovat kotel, tak naskakují pupínky.
Výsledkem je, že někomu kotel dehtuje až nejdou odlepit dveře, jinému někdy duní celá kotelna a je rudý i kouřovod (stejná zkušenost) a to jen proto, že nereguluje kotel podle potřeby, nepohne klapkou vzduchu. Také jsem si tím prošel, kdy Odborník na Atmose, který prodal tehdy několikátý kotel, mne přesvědčoval, že na nic nemám vůbec sahat, protože kotel je přesně nastaven od výrobce. Ani nevěděl, že za klapku tahá řetízek proto, aby ji také otevřel a kotel mohl vůbec hořet. Než jsem pochopil, že většina těchto "odborných" rad je na dvě věci, tak jsem pořízení kotle za velké peníze z kraje velmi litoval i jej proklínal. Po první seznamovací sezoně však nemám proti Atmosu výhrad, co se týká dehtování, regulace výkonu, ani dlouhých útlumů. Tehdy nebyl internet, kde by se daly informace a zkušenosti získat, Atmosů bylo pomálu, tak zbývala jen odvaha naučit se řídit kotel vlastním rozumem.

ITS

#1301 Nový příspěvek od ITS »

Jak píše eli, topím nadoraz.
Ale mám ještě dotaz :
Prostor za šamotovou komorou ( mám tu válcovou - kotel kombi) se čistí jak ?
Šamot je tam zasunutý a nahoře zatěsněný sibralem, který by se při vyjmutí roztrhal.

eli

#1302 Nový příspěvek od eli »

Atmos má docela blbě vyřešeno čištění. Vzadu dole pod výměníkem je dekl a za ním je vidět otvor vedoucí do komory za šamoty. Ale k tomu je třeba si
snad i lehnout. Kdo nemá za kotlem dost místa, tak je nahranej. Na čištění jsem si udělal dva "pohrabáče". Na kus zahnuté hlazenky přivařil kolmo kousek pásovinky a tím podél šamotů zepředu kotle vyhraboval popel ke středové díře. Podobným kratším pohrabáčem vyhrabal zezadu z otvoru co šlo. Kamarád toto dělal vysavačem, kde si k tomu vyrobil patřičně zahnuté koncovky. Osobně jsem čistil jen před sezonou. Poměrně krátce po zakoupení kotle mne napadlo šamoty vyndat a čistit. Nad kulovým šamotem žádné těsnění nebylo. Opatrně jsem šamoty vyndal, vyčistil a jak jsem v nadšení z dobře vykonané práce udělal nevhodný pohyb, tak jsem oba šamoty shodil ze schodů a rozbil. Topil jsem s nimi asi 14 dní, než došly jiné. Od té doby jsem na ně nešáhl a šly ven až před cestou kotle do kovošrotu.

Čárls

#1303 Nový příspěvek od Čárls »

Starej vysavač hystorickej po babičce jen se sáčkem tak s ním pucuji starej dakon u mámy idealní věc na ten usazenej prach z uhelnejch briget
Doma Krbáče jednou za rok na konci topný sezony Vyndam všechny vermikulity a stihl vysavačto jistí taky komplet povysávám vše co kde je
Prodávaj se i vysavače na popel Jeden sem měl doma a hrozně rád sem se ho zbavil Věčně ucpanej prachový filtr sáček do Stihl stojí v replice pár kaček a ten klidně obětuju 8)

vitex

#1304 Nový příspěvek od vitex »

Vlastním na vytápění baráku(takové malé sokolovny) Atmos kombi C25S.Rok výroby 2006.Topím pouze dřevem.Bohužel jsem nakládal i odřezky palet i s hřebíky.Tak při násilném roštování praskl šamot.Vyměnil jsem a žádný problém nemám.Prostor pro čistění za kotlem je 60cm a klidně si k tomu lehnu.Žádný problém není.Čistím jednou za rok,spalinové cesty 2x za rok.Komín mám 200 Schiedel a ještě nebylo nutno jej za ty roky čistit.Jedu na plný výkon s denním zátopem.Aku nádoba 1m3.Prostor vytápění cca 1300 m3.Spotřeba dřeva v průměru 18 metrů skládaného štípaného za sezónu.Stačí informace nebo nějaké další dotazy?

ITS

#1305 Nový příspěvek od ITS »

Díky Víťo.
Já mám tu malou patnáctku, k ní 750 l nádrž a topím 370 m3 a mám pocit, že bych mohl spotřebovat 4 až 5 metrů dřeva. Zatím stačí denně topit 3 hodiny.
Donesl jsem si infrateploměr a roura z kotlem má při topení 170 stupňů ( návod hovoří o 141 st). Pokud otevřu regulátor tahu, tak teplota padá skoro ke stovce. Kotel má tah na štítku napsán 16 Pa. Pokud regulátor nastavím na číslo 20, tak je úplně otevřený.
Pokusy o nastavování dvou táhel vzduchu a jedné klapky nic neukazují. Kotel se chová stále stejně.

Odpovědět

Zpět na „Dům a stavba“