Zplynovací kotel

Moderátoři: rezis, Leo

Zpráva
Autor
eli

Re: Zplynovací kotel

#1201 Nový příspěvek od eli »

Tomas6 píše: sob lis 02, 2024 5:46 am A na kolik tě ten kotel vyšel? Jaký výkon? Blaze nemá nikde žádný ceník. :-/ Jako já nad ním taky uvažuju, ne že ne, všichni ho chválí do nebe, hlavně ten můj známý co je montuje, jenže ten něco plantal o 170 tis. Já potřebuju výkon aspoň 30kw. Jestli ne víc. Švagrovi teď dělali kotelnu a první varianta taky byl blaze, jenže naceněno na snad 250tis. S atmosem ho to vyšlo tuším něco kolem 130 tis. Je pravda že toho atmosa dodával někdo jiný, možná není tak nenažraný a nenadstřelil tu cenu tak vysoko.
Já to naštěstí řešit nemusím, mám kotel 3. třídy, akumulací, atd.
Mám úvahy že bych tu lokomotivu co mám v kotelně zkusil prodat dál, ikdyž to asi nebude jednoduché, protože kotel o výkonu 49kw chce málokdo a místo něj pořídil něco menšího, páč tak vysoký výkon moc nevyužiju. Valím to do akumulace, teď topím obden, když je už kosa musím topit každý den, ale stačí mi zatápět třeba v 5 hod odpoledne a poslední přiložení v 7 večer. Není to úplně ideální, páč ztráty když kotel chládne, nicméně topím vyloženě tím co bych stejně spálil na hromadě, tak mi to nijak nevadí.
Co se týče ekvitermu, u nás to nikdy nefungovalo dobře. Buď byla zima nebo horko, a to v každé místnosti jinak. Takže já pouštím do radiátorů vodu 62 stupňů a mám na radiátorech zónovou regulaci. Maximální spokojenost.
Ceník Blaze poskytne výrobce na dotaz, včetně příslušenství na objednávku, mně přišel několikrát. Stačilo poslat email.

Ekviterm aby fungoval správně a v každé místnosti byla správná teplota, potřebuje na radiátorech hlavice. Ekviterm přednastavuje teplotu centrálně podle nějaké teplotní křivky, ale to je pouze hrubým přednastavením podle venkovní teploty. Doladit se musí vždy na radiátorech, anebo nějakou podobnou prostorovou regulací v každé místnosti zvlášť. Pokud toto není, ekviterm zklame každého. Fungoval by bez vnitřní regulace na radiátorech pouze tehdy, pokud by velikost otopné plochy radiátorů byla přesně stanovena (vypočtena) tak, aby podle určité teploty vody a teploty vnější vždy dokázala přesně pokrývat aktuální tepelné ztráty a udržela se tak i správná teplota prostoru. Dříve se topení (velikost radiátorů) takto projektovalo, protože hlavice na radiátorech nebyly k dispozici. Přesnější doladění se provádělo také změnou průtoků radiátory. V současnosti se něco pověsí pod okno a zreguluje termohlavicemi, zapínáním čerpadel, zónovými ventily a podobně, nahrazujícími (ne)přesně stanovené otopné plochy.

Pokud se podaří vyprojektovat v každém prostoru správně velikost otopné plochy, tak může ekviterm i jen centrální změnou teploty nějak obstojně fungovat, ale přesně bez termohlavic asi nikdy. Léta provozuji vlastní ruční ekviterm, kdy podle vnější teploty (teploměr na okně) a podle předpokladu změny, ručně přenastavím jediný centrální 4cv a tím nastavím teplotu cirkulující vody v topení. Předpokladem je dobře stanovená velikost otopné plochy a k dispozici dostatek teplé vody. Jako další regulace jednotlivých prostorů se používá přivření, nebo naopak otevření některého z radiátorů a to podle vnitřní požadované teploty. Většinou jen několikrát za sezonu.
U rodičů to fungovalo jinak, tam ruční ekviterm neřídil otec podle teploty venku, ale podle pokynů maminky. Soused ruční ekviterm dolaďuje zase podle toho, jestli je doma sám, nebo čeká návštěvu.

fikejz

#1202 Nový příspěvek od fikejz »

Tome, mě přišel Blaze Harmony 18kw bez lambda sondy na 130.000,- s daní. A letos na Techagru jsem se u jejich stánku dozvěděl, že třeba lambdu s příslušnou sadou ovládání zlevňovali. Takže si ji ještě doobjednám. Je pravda, že jejich ceníky se blbě shání, ale není to nic nedostupného. Nakonec kontakty na ně na webu jsou - můžeš jim napsat.
U toho řízení - elektroniky kotle nejde jen o ekvitermní regulaci. On ten kotel má v sobě řídící jednotku pro regulaci celého topného systému. Takže si tam nastavíš na jakou teplotu má ohřívat bojler, jestli prioritně, nebo ne, jaká teplota vody půjde ze směšovacího ventilu do topného okruhu - teď mám nastaveno 48°C, na jakou teplotu tato poklesne když mu prostorový termostat ohlásí dosažení nastavené teploty ve vytápěném prostoru, aby se potlačilo samotížné proudění. Jestli má vytvořit stáložárnou vrstvu a kolik jí bude procent (od 100 do nuly), jestli je potřeba vůbec topit, nebo je režim "léto" - kdy jen ohřívá TUV ...
Stejný kotel jako já jen navíc s hořákem na pelety má soused. Normálně v něm v jeho horní spalovací komoře může topit jako já a k tomu mu automat, když nechce jít do kotelny, nebo je někde odjetý topí peletkami se stejným komfortem jaký poskytuje plynový kotel.
Za pravdu je různá sazba – jednou pomník, jindy vazba. Kdo ji řekne dřív než včas, tomu pravda zlomí vaz. (KHB)
Je naivní očekávat dnes od médií pravdu a relevantní informace. Kdo má potřebu věřit, má jít do kostela, a ne poslouchat televizi.

Míšánek

#1203 Nový příspěvek od Míšánek »

Tome mě vyšel kotel tuším na 150-160t Kč, ale to bylo před březnovým zdražením. Teď je tuším za 170. Blaze Green 26kw, lambda sonda a vzduch ovládaný servem.

Karle není to úplně tak jak ty říkáš. Blaze prodává kotle jenom jimi proškoleným topenářům. A tu cenu za kterou to tito topenáři prodávají stanovuje Blaze, ktery jim z toho právě dává samozřejmě provizi. Měl jsem před realizací jednání s více topenáři a každý mi dal naprosto stejnou cenu na kotel, kterou jim určil Blaze. Celková cena se jen lišila co se týče montáže a použití dalších komponent.

Stejně jsem nakonec vzal asi tu nejdražší nabídku protože mi přišlo že ostatní moc nevěděli co a jak a tady u toho topenáře co mi to dělal jsem se byl podívat na realizaci jeho dalších kotelen. A je fakt že tomu v podstatě není co vytknout.

Je to hodně peněz, to nepopírám. Ale za mě to prostě za ty prachy stojí. A doufám že to aspoň těch 20 let vydrží

RoKur

#1204 Nový příspěvek od RoKur »

Karle, zkus si koupit auto přímo v automobilce. U složitých zařízení si výrobce vyškolí dodavatelé, kteří se mu starají o odbyt a servis. A takový výrobce se s koncovým zákazníkem baví pouze na výstavách. Ale i tam ti dá kontakt na někoho, u koho to můžeš koupit.
Mitsubishi MT21 - čtyřválec
Ostrovní FVE: mono 2Sx3P 320W (1900W). Regulátor Epever Tracer6415AN. Baterie Pb 48V/300Ah, LiFePo 285 + 200Ah 16 článků. Měnič (čína) sinus 3200W + 6000W/48V
Solární deskové termo panely KPS11 4ks 1800W (7200W)

mastnacek

#1205 Nový příspěvek od mastnacek »

Čárls

#1206 Nový příspěvek od Čárls »

Pokud je to tak jak píšete je to cajk u kotle já napsal zkušenosti co mám s řemesníky bohužel Já v dnešní době pokud to jen jde objednám a pk nechám namontovat dodám vše svoje Jo hromadě řemesníku se to vubec nelíbí když chci přesný rozpis co a za co dodali oni a co zaplatím nejhorší kvuli čemu jsem se pohýdal když mi naučtovali materiál co jsem si dodal já a ještě se hádal Byla to montáž bojleru u mámy Tenkrát to málem vypadalo na soud :-/
Kdo nic nedělá nic nezkazí pokusy sou cesta k úspěchu
Sem chodím rád a často http://prehrada-les-kralovstvi.cz/

andre.marek

#1207 Nový příspěvek od andre.marek »

Joe66 píše: čtv říj 31, 2024 11:16 pm Andre Marek a s cim si nespokojny na svojom atacku slx ? Kkamos ma na firme novsi s lambdou -2roky + nadstavbu k nemu na peletky . A zatial spokojnost .
Už jsem to tady párkrát psal - hlavním problémem je dehtování i přesto, že jedu pořád na plný výkon do aku nádrže, teplota spalin nyní 173° a to je ještě udržitelné, měl by ale fungovat někde kolem 150-160, to absolutně není možné. Dřevo mám dobře proschlé, minim. 3 roky rozřezané a poštípané. Trochu lepší je to s listnatým tvrdým, ale smrk je docela problém.

Klenbuje s většími kusy dřeva. Pořizoval jsem ho právě kvůli velikosti komory, nejlépe ale spaluje štěpku s promíchaným drobným dřevem. Když dám větší kusy, musím to občas prohrábnout - tak jednou za 1-2 hodiny. Jinak vyhoří žhavé nad tryskou a začne rapidně klesat výkon, teplota spalin a tím pádem opět tvorba dehtu.

Netěsní úplně ideálně kolem dvířek - tam také tvorba dehtu a lehce kouření při zátopu, nebo potom po naložení při přikládání.

Kouří hodně do místnosti při přikládání - a to i když přikládám do hodně vyhořelé komory, třeba jen pár uhlíků naspod. Okamžitě chytne dřevo co přikládám a než naložím komoru plnou je dílna plná kouře.

Tyhle všechny problémy Blaze nemá, bohužel se na trhu objevil pár let po mé instalaci. Zkusím ještě zateplit komín, třeba to trochu pomůže. Zvažuji ještě přídavný odtahový ventilátor, ale nemám tam na něj moc místa.

mastnacek

#1208 Nový příspěvek od mastnacek »

Andre, ten tvuj kotel ale i s horakem na pelety jsem mel v merku. Jakej rok vyroby to mas? Prej ho postupne vychytavaj na tyhle mouchy.

radek

#1209 Nový příspěvek od radek »

U toho opopu jsem v menu našel v instalační položce instalační menu , ochrana zpatecky , zapnuto 35 stupňů . Tohle už bude na topenare co se v tom vyzná .

radek

#1210 Nový příspěvek od radek »

Obrázek

andre.marek

#1211 Nový příspěvek od andre.marek »

Můj kotel je model myslím 2015, instalace 2016.

Joe66

#1212 Nový příspěvek od Joe66 »

Andre a aky mas komin ked musi zateplit? Lebo komin musi byt vyvlozkovany alebo keramika s dostatocnou vyskou. A da sa v nastaveni nastavit vykon ventilatora na roztapanie.Ale na starsej verzii nemam ponatia ako je softwer-hodnoty nastavitelny

Čárls

#1213 Nový příspěvek od Čárls »

Radku to je hrozná změť trubek :( Nějak nechápu jak je to zapojený :(
Kdo nic nedělá nic nezkazí pokusy sou cesta k úspěchu
Sem chodím rád a často http://prehrada-les-kralovstvi.cz/

andre.marek

#1214 Nový příspěvek od andre.marek »

Komín je původní, zděný, vyvložkovaný nerez vložkou, ovál, myslím 17, nebo 18cm. Zateplení kolem vstupů vatou, vložka samotná zateplená není.
Na roztápění nebo přikládání samozřejmě pouštím ventilátor na plno - slouží k tomu tlačítko start, podržením se nastaví 100% na stanovený čas, myslím 3 minuty.

radek

#1215 Nový příspěvek od radek »

Jestli té mužů poprosit o tel zavolal bych a vysvětlil. Jinak zapojeni je přesně od opopu

Odpovědět

Zpět na „Dům a stavba“