Zplynovací kotel

Moderátoři: rezis, Leo

Zpráva
Autor
Míšánek

Re: Zplynovací kotel

#1156 Nový příspěvek od Míšánek »

Fikejzi, takže by jsi chtěl k Blaze topiče a bylo by to ve tvých očích již naprosto dokonalé, jo? :smich:

fikejz

#1157 Nový příspěvek od fikejz »

Samozřejmě :)
samozřejmě, že jsem si dělal prdel. Ale jak jsem psal, jsou kotle, které při spalování biomasy v domácích podmínkách jdou zase o kousek dál. A taky jsou o násobky dražší.
Co se týká kategorie kotlů s ručním přikládáním, nevím o lepším.
Za pravdu je různá sazba – jednou pomník, jindy vazba. Kdo ji řekne dřív než včas, tomu pravda zlomí vaz. (KHB)
Je naivní očekávat dnes od médií pravdu a relevantní informace. Kdo má potřebu věřit, má jít do kostela, a ne poslouchat televizi.

mastnacek

#1158 Nový příspěvek od mastnacek »

Jsem pred rozhodnutim jestli za dotace poridit tepeplko zeme voda nebo kotel na biomasu. Pokud kotel na drevo, tak chci palit jak kusovy, tak pelety ( stepku, spaliky ). Po tazepleni a porizeni rekuperace me vypocetli ztraty nejakych 6,5kw. Spodek podlahovka, vrsek radiatory. Vzhledem k tem radikum me vychazi rozumejsi kotel na drevo nez tepelko, ktery by muselo honit vodu aspon na 60 a nebo udelat radiatory ( litina ) misto 1,4m treba 2m. Jak ja nerad neco vybiram :)

chobotek

#1159 Nový příspěvek od chobotek »

Nevím, kde se bere potřeba honit do radiátorů 60˚C teplou vodu. Schválně se podívej, kolik ty stávající radiátory dají při 40/35˚C.

Rokure, ten průzor nějak vymysli. Pokud máš dostatečně dobré zbytky zraku, dá se tím téměř nahradit lambda - podle ohraničení žhnoucího uhlíku.
K tomu každodennímu "zatápění": akumulace ke kotlům se stáložárou vrstvou se navrhuje tak, aby ji kotel na jedno naložení nabil a aby se v topné sezoně akumulace za den vybila natolik, že je možné znovu naložit. Vtip je v tom, že se nezatápí. Přijdeš ke kotli, stiskneš tlačítko a naložíš ho. To se dá zvládnout cestou kolem kotelny třeba do práce. Ale jak píšeš, někomu vyhovuje roztápět kotel 3x týdně, někdo 7x týdně přiloží.
Všechno, co se může pokazit... nás poučí.
Copak si myslíte, že pánem výroby je ředitel? I toto, pánem výroby je poptávka.

RoKur

#1160 Nový příspěvek od RoKur »

chobotku, zajímavé. Nad takovou variantou jsem ještě nepřemýšlel. 8)
Mě už se to pravděpodobně netýká, ale někdo jiný se může inspirovat.
Mitsubishi MT21 - čtyřválec
Ostrovní FVE: mono 2Sx3P 320W (1900W). Regulátor Epever Tracer6415AN. Baterie Pb 48V/300Ah, LiFePo 285 + 200Ah 16 článků. Měnič (čína) sinus 3200W + 6000W/48V
Solární deskové termo panely KPS11 4ks 1800W (7200W)

mastnacek

#1161 Nový příspěvek od mastnacek »

Chob, no zkusim si to odvodit podle rozmeru, jsou to stary radiatory.

fikejz

#1162 Nový příspěvek od fikejz »

S tím průzorem to stejně není kdovíjaká hitparáda. Alespoň mě se vždy očadí. A na čištění se docela blbě vytahuje.
Jinak co se týče způsobu používání mám to přesně takhle, že zatápím jednou denně do vrstvy uhlíků na kterou hodím pár kousků kartonu a jeden papír od kterého chytnou ty kartony. Na to pak nasypu štěpku, nebo teď aktuálně bordel z řezání dřeva - opadanou kůry, různě velký třísky a trocha pilin. Když topím kusovým dřevem vydrží to hořet déle a přikládám do žhavých uhlíků bez papíru stejně jako když je větší zima a přikládám ráno a večer.
Za pravdu je různá sazba – jednou pomník, jindy vazba. Kdo ji řekne dřív než včas, tomu pravda zlomí vaz. (KHB)
Je naivní očekávat dnes od médií pravdu a relevantní informace. Kdo má potřebu věřit, má jít do kostela, a ne poslouchat televizi.

Míšánek

#1163 Nový příspěvek od Míšánek »

My zatím jedeme v režimu topení takovém, že se v kotli zatápí jednou za 3-4 dny, nabije se vybitá aku na jedno a půl/dvě naložení kotle a zase se jede 3 dny bez topení kotlem. Uvidíme jak se to bude chovat při větší zimě, jestli se bude využívat stáložár a kotel pojede delší dobu nebo jak to bude.

A taky jsem zvědavý na letní režim jak nám bude fungovat pouze ohřev tuv z kotle a aku. Dřeva máme relativně dost, tak bych chtěl zkusit omezit odběr el. en. aspoň u bojleru, ktery je dle toho co jsem četl v podstatě jeden z největších žroutů v domácnosti. Tak uvidíme jak dlouho nás to bude bavit a jak to bude fungovat.
Jenom pro tohle využití budu muset na aku dodělat asi ještě třetí teplotní senzor aby se dala vyuzit aku opravdu úplně celá, ale detaily tohohle chci ještě pořešit s topenářem při finálním vyúčtování.

Chobotku, průzor je rozhodně fajn a velký benefit, ovšem netvrdil bych že se tím dá nahradit lambda. Vím jak jsi to myslel, ale ta lambda v podstatě každou chvilku upravuje regulaci vzduchu kontinuálně v závislosti na aktuálních podmínkách spalování v kotli, tzn. v závislosti na tom jak velké dřevo zrovna odhořívá, jak moc vlhké/suché je a tak. Tím chci říct že pokud by se průzorem měla nahradit funkce lambdy, tak by kotelník musel sedět u stroje v podstatě furt :smich: Ale rozumím tomu, že jsi tam měl napsáno slovo "téměř" :ano:

fikejz

#1164 Nový příspěvek od fikejz »

A jak ten tvůj průzor vypadá? Ten můj je průhledný jen v koutech.

Čárls

#1165 Nový příspěvek od Čárls »

Mišánek Kolikátku máš bojler Kamoš z práce to tak provozoval Koupi 300L bojler a ten natopil na 80 pak 3-5 dní jen odebíral teplou vodu Jo měl taky hromady zasob dřeva Bydlel u lesa a městský lesy mu dovolili samotěžbu jinak tahal naplavený z přehrady ale co ji dali dokupy a vyčistili měl kulový tak jezdil po samotěžbě naposled co vím objednával soupravu 40 metrů Jo když nam kdysi vypadla v létě elektrika předělávali rozvody šla až večer a já ještě topil v uhelným taky sem to tak dělal
Kdo nic nedělá nic nezkazí pokusy sou cesta k úspěchu
Sem chodím rád a často http://prehrada-les-kralovstvi.cz/

mastnacek

#1166 Nový příspěvek od mastnacek »

Jaka je asi tak zivotnost lambdy...? A presnost v prunehu casu.

andre.marek

#1167 Nový příspěvek od andre.marek »

Ten Blaze vypadá fakt dobře, i v reálu u známých krásně funguje (jak rád bych ho měl místo svého Attacku SLX). Jen nevím, jestli se to vyplatí bez dotace.
To už musí vyjít levněji při nějaké rozumné tepelné ztrátě plynový kondenzák i s plynem. To ten dřevoplyn za svou životnost přece nepředběhne, ještě navíc, pokud by člověk měl kupovat dřevo. Samozřejmě chápu, že je mnoho míst, kde ten plyn není, nebo je vlastní dřevo.

Čárls

#1168 Nový příspěvek od Čárls »

To si musíš spočítat sám a zda v okolí prodávají kladovku v plnometrech Pak ano Jinak ten kondenzační kotel Vailant tě vyjde cca na 100 litrů a musíš počítat s tím že pokud nejsou radiatory na to stavěný výkonnostně tak tě čekaj i ty Já sice mám na kondenzační otopnou přichystanou ale kotlík je 10 let starý tak uvidíme jak dlouho ještě vydrží

andre.marek

#1169 Nový příspěvek od andre.marek »

Já to mám vyřešené... Ale kondenzák mám teda za necelých 50 i s instalací (před necelými 2 lety).
100 tis. za plynový kotel, to bych se musel hodně udeřit do hlavy. Radiátory pro kondenzák není potřeba řešit, je potřeba řešit způsob topení.

Čárls

#1170 Nový příspěvek od Čárls »

Když myslíš nemíním vyvracet Kondenzak potřebuje na zpátečce max 30* aby fungoval jak má Vystup cca 40-50° a radiatory to musí ochladit Tak my to bylo vysvětleno topenářem Na tuhá paliva bejvalý uhelný kotle to byl uplně jiný teplotní spád ideal bylo 60/40 a kotel aby dohříval Kdo má starý topení musi si to vyřešit Buď snížením teploty na výstupu nebo nějakou chytrou regulací výstupu a vratný teplý vody

Odpovědět

Zpět na „Dům a stavba“