Minibalíkovače

sekačky, obracečky, skulovače, lisy, luční stroje a věci k dobytku,...

Moderátoři: rezis, Leo, Malboro

Zpráva
Autor
Václav007

Re: Minibalíkovače

#616 Nový příspěvek od Václav007 »

Tak můj lis už bude putovat snad ze Slovinska do ČR, musím tedy říct, že to není sranda a už v tuto chvíli je mi jasné, že to vyjde dráž než jsem předpokládal. Popravdě nevím jestli bych do toho šel znovu....

Zetor15

#617 Nový příspěvek od Zetor15 »

Preji at to dopadne dobre a pokud bude chut urcite by nejen me zajimalo jak to cele probihalo.
Zkusenosti s cinou mam jen u veci do velikosti cca 2 basy piva.

Václav007

#618 Nový příspěvek od Václav007 »

Až to celé proběhne tak určitě zkusím sepsat jak to celé probíhalo. Také mě bude zajímat od zkušenějších jestli jsem udělal něco špatně. Každopádně včera jsem měl asi 10 hovorů s celnici, hledal jsem dopravce který umí proclít a už 2dny dopisuji maily s dopravcem ze Slovinska

pajik

#619 Nový příspěvek od pajik »

Ahoj, taky by mě zajimalo kde se stala chyba :shock: :shock:

Václav007

#620 Nový příspěvek od Václav007 »

Zatím to prodraží hlavně poplatky v přístavu. Snad už nic dalšího nevznikne. A je s tím tedy šílené vyřizování kvůli proclení

dragonfly

#621 Nový příspěvek od dragonfly »

Moje zkušenost s přepravou větších věcí konkrétně v přístavech je taková, že nejlepší je zaplatit místního člověka/firmu, v každém přístavu jich je vícero. Řeším sice tedy dopravu opačným směrem - zajišťuji vývoz osobních aut z ČR do Afriky, ale vždy je to kolem 300 EUR/vozidlo a zajistí nalodění, vylodění, celní dokumenty a je-li třeba i skladování. Za tu čistou hlavu to stojí :-)

pajik

#622 Nový příspěvek od pajik »

tak to koukám že můžu být rád že mi to plus minus dojelo bez větších problémů až do prahy ... za mě to všechno řešila jaká si paní z prahy z toho celního skladu v čr ... sama od sebe se ozvala

honzauta

#623 Nový příspěvek od honzauta »

Rozumné je si dohodnou dopravu s " normálním dopravcem ". Doprava se dá objednat až domů na dvůr, proclení také zajistí na základě plne moci a stojí to řádově stokoruny. Za sebe mohu doporučit Maersk.

Zetor15

#625 Nový příspěvek od Zetor15 »

Preji hodne baliku bez nehody. 8)

pajik

#626 Nový příspěvek od pajik »

Super že se nakonec vše podařilo a máš to doma už jen počkat do první senoseše :)

Václav007

#627 Nový příspěvek od Václav007 »

Díky. Stroj v pohodě a i mile překvapí, že jsou k tomu náhradní pera a tak. Pěkný manuál a katalog dílů.

Jinak samotná objednávka a doprava byl opravdu zážitek. Jak bude chvilka tak napíšu jak to probíhalo

pajik

#628 Nový příspěvek od pajik »

jj ty náhradní pera jsou super nechám si jich par vyrobit abych měl skladem kdyby náhodou :) i ten klakson a spínač více méně díly které se můžou rozbít jsou navíc :) ale manuál ber hodně s nadhledem ten překlad do angličtiny je hroznej .. snažil jsem se to původně přeložit do češtiny a udělat cz verzi ale nakonec jsem to vzdal protože tam jsou napsané hrozné kokotiny... ale třeba katalog ND je super je tam vidět co kde má být a z čeho se to skládá ty rozkresy jsou fajn :) i zpracování za mě dobré .. teď v týdnu jsem spotřeboval vingly z té přepravní bedny ... svářím schodiště a tak jsem to využil na držáky chodů sice to je nějaká druhá jakost ale zadarmo dobré :D

Václav007

#629 Nový příspěvek od Václav007 »

Tak jak jsem slíbil, zkusím trochu poptat jak to celé probíhalo.

Po tom co jsem měl tento lis půjčený dvakrát od kamaráda, který ho sehnal jetý za nějakých 50tis. Tak se mi to zalíbilo a začal jsem pokukovat po svém. Za cenu nějakých 130tis. za kterou je u prodejců u nás to je na domu na hraní trochu mimo. A jeté jsou kolem 100tis. protože to vychází z této ceny. Občas se objevil inzerát kolem 80ti za nový, to asi někdo jen tak dovezl. Potom jsem začal řešit a komunikovat tady a když jsem viděl, že někteří z vás objednali přímo v Číně, relativně jednoduše a za krásné ceny, tak mě to dost nalákalo.
Na místní doporučení jsem začal komunikovat s Čínským výrobcem Runshine Maschine na servru Alibaba. S mým talentem na jazyky je třeba říci, že veškeré komunikace probíhaly přes překladač. Řešil jsem zda dokáže zajistit dopravu až do ČR, bylo mi celkem jedno kam. Ideálně na nějaký sklad a tam už bych si vyzvedl. Bral jsem, že doprava až domu by byla zbytečně drahá. Bylo mi přislíbeno že ano. Samotný lis, že vyjde na 1400USD +100USD lodní doprava a doprava po Evropě bude nějakých 500euro. Následně je potřeba počítat s DPH u nás. Od cla je zemědělská technika osvobozena. Volal jsem na celní správu abych si to ověřil. Bylo potvrzeno a byl jsem upozorněn abych měl zajištěnou dopravu až do ČR, že by pak hrozily vysoké poplatky za skladování v přístavu až 800euro za den. Znovu jsem u číňana ověřil, spočítal jsem že bych se měl vejít do 60ti tis.a rozhodl jsem se objednat. To bylo na začátku srpna.
S prodejcem domluveno, že budeme řešit přes Alibabu, že mám i větší jistotu, protože mu peníze uvolní až po doručení.Pomohl mi tam objednávku zadat a byla vystavena faktura na 1500USD za lis a lodní dopravu. Zaplaceno, včetně poplatků odečteno 37200Kč. Prodejce potvrdil zaplacení a poslal přesný datum odvozu do přístavu i vyplutí lodi, Přepravní doklad a předpokládaný termín doplutí do Slovinska.
Pak už jsem mohl jenom čekat. Týden před termínem mi přišlo z číny, že zásilka byla doručena. Dle odesílatele by měla být už v přístavu. Kontaktoval jsem tedy dopravce v přístavu firmu WTO. O zásilce tam nikdo nevěděl a v podstatě týden jsem komunikoval s nimi i s čínou a zásilka byla nezvěstná. Z toho jsem moc dobrý pocit neměl. Po týdnu mi napsali ze Slovinska, že ji tam mají a začalo se řešit co dál.
Přišel seznam přístavních poplatků, které docela naskočily na 600euro a zatím nevím co jednotlivé položky znamenají. Další byla doprava. Snaha vysvětlit, že mi to stačí na nějaký sklad v čr byla celkem marná. Takže na adresu a kde prý mám nejbližší celní správu. Uvedl jsem Jihlavu, ale že si musí ověřit zda jim to tam proclí. Na to mi bylo odpovězeno, že oni nedokáží proclít pro fyzickou osobu a nabídnou mi pouze dopravu domů se zastávkou na celní zprávě, ale proclení si musím zajistit sám. Toto nacenily na 250euro. Obratem jsem volal na celní zprávu v Jihlavě, kde jsem byl odkázán na Prahu. Po tom co si mě přehodilo skoro 10lidí jsem skončil znovu v Jihlavě, kde mě původně prý špatně pochopil. Vysvětlil jsem celou akci a asi nic takového ještě neřešili. Musel jsem se registrovat u celní správy abych získal EORI číslo a je třeba aby celní řízení řídil nějaký dopravce, který má navázanou komunikaci s tímto konkrétním celním úřadem. Volal jsem známému co dělá dispečera ale jezdí jen po EU a toto neřeší. Nakonec jsem dostal typ na dopravce, který sídlí naproti celnici. Zavolal jsem tam na recepci, přepojili mě na celní deklarantku a ta se toho ujala velice ochotně i když takovou věc nikdy neřešila. vyžádala si hromadu podkladů včetně certifikátů o tom, že se toto smí vyvážet do EU a je možné provozovat na území EU. Naštěstí číňan vše měl. Bylo tedy připraveno. Uhradil jsem nějakých 26700Kč včetně DPH za přístavní poplatky a dopravu.
Začalo se plánovat kdy to přijede. V pátek se mělo nakládat a v pondělí být tady, ale v pátek mi přišel mail, že jsem nedoložil potřebné údaje a naloženo nebylo. Pokud doplním obratem tak naloží v pondělí a bude mi naskakovat skladování. PO hromadě mailů jsem pořád netušil co po mě ještě chtějí. Nakonec se omluvil, že mail kde to je přehlédl.
V pondělí se naložilo, byl jsem upozorněn, že na proclení máme max 2hodiny jinak budu platit prostoje.
V úterý jsem si vzal volno a čekal kdy dorazí. Kamion dorazil po obědě a já už ho čekal na celnici. Musel jsem být přítomen abych zaplatil DPH. Nechápu proč nemohou vystavit fakturu. Proclení proběhlo tak za hodinu, zaplatil jsem přes 12tis DPH. Musel jsem danit i to co jsem danil ve Slovinsku. Nechápu proč danit 2x v rámci EU, ale bylo mi vysvětleno že to tak běžně chodí.
Pak jsem si navedl kamion až domu a složil.

fikejz

#630 Nový příspěvek od fikejz »

Takže jsi v tom za cca 80 tisíc? Ber to tak, že jsi nějakou korunu ušetřil a nádavkem získal zkušenost takzvaně "k nezaplacení". Každopádně gratuluji, k dotažení do zdárného konce a přeji ať ti lis bezproblémově a dlouho slouží!
A teprv teď s odstupem doby pořádně chápu, proč tenkrát před lety David zorganizoval ten společný nákup, v jehož rámci jsem já přišel ke svému lisu.
Za pravdu je různá sazba – jednou pomník, jindy vazba. Kdo ji řekne dřív než včas, tomu pravda zlomí vaz. (KHB)
Je naivní očekávat dnes od médií pravdu a relevantní informace. Kdo má potřebu věřit, má jít do kostela, a ne poslouchat televizi.

Odpovědět

Zpět na „Luční technika“