Alternativní zdroje energie

Moderátoři: rezis, Leo

Zpráva
Autor
drtikol

Re: Alternativní zdroje energie

#3061 Nový příspěvek od drtikol »

Ahoj, tak se nám pomalu začíná stmívat a tím měnit poměr výroby a spotřeby, za září spotřeba z nebe cca 550 kwh, z pekla už cca 150 kwh a bude hůř .

RoKur

#3062 Nový příspěvek od RoKur »

Tak také dávám svoji statistiku.
Dny se krátí a slunečních dnů je již za týden méně. U nás svítilo slunce naposledy minulý týden v pondělí. V úterý se ještě na chvíli ukázalo, ale pak už jenom šedivo s mrholením. Mraky mám pár metrů nad komínem.
Navíc mi tento týden odešla BMSka a tak jsem bez jedné baterie. A museli jsme vařit na elektrice z pekla. Ale ještě je to dobré. Za měsíc už bude podstatně hůř a nastane doba temna, kdy tři měsíce bude spotřeba z pekla větší než z nebe.

Obrázek
Mitsubishi MT21 - čtyřválec
Ostrovní FVE: mono 2Sx3P 320W (1900W). Regulátor Epever Tracer6415AN. Baterie Pb 48V/300Ah, LiFePo 285 + 200Ah 16 článků. Měnič (čína) sinus 3200W + 6000W/48V
Solární deskové termo panely KPS11 4ks 1800W (7200W)

Ready

#3063 Nový příspěvek od Ready »

Já mám dobu temna už teď,v práci se pokochám slunečním svitem,nahřeju prochladlé kosti a hybaj domů,do stínu.Ale trochu to dává,třeba za dnešek skoro 2kwh,dost na to,aby jsem sobotní nálož hřibů usušil v sušičce(je velká,takže docela žere) pouze na nebe,teď jsem kapacitou v mínusu,ale 2 dny a bude zas baterka v plných.Ale už to jsou nárazovky,barák jede z pekla,provoz dílny je víc nahodilý,ta jede z nebe co to jde.
Ale o víkendu se taky zadařilo,vzhledem k vlastnictví nemehlózních olšových dvou levých rukou se mi povedlo ani nevím jak odpálit MPPT regulátor,teď na rozptylu bez přímého svitu jedu komplet panely jenom na jednom a druhý měl být odpojen,no byl spíš pohřben......kujva.....nicméně je to impulsem pořídit MPPT,co umí i 48V.....co kdyby :)

RoKur

#3064 Nový příspěvek od RoKur »

Ahoj Ready,
můj MPPT regulátor je univerzální pro napětí 12, 24, 36 a 48V. Pozná to podle napětí jaké je na baterce a automaticky se na to přepne. Pouze je omezen max. výstupním proudem, který je pro všechny baterie stejný.
Tudíž výkon pro 12V baterii je 4x nižší, než pro 48V baterii. Tak je potřeba s tím počítat.
Můj regulátor má max proud 64A. Pro 12V je max.výkon, který měnič přenese 768W (12 x 64). Pro 48V to je už 3072W
Ostrovní FVE: mono 2Sx3P 320W (1900W). Regulátor Epever Tracer6415AN. Baterie Pb 48V/300Ah, LiFePo 285 + 200Ah 16 článků. Měnič (čína) sinus 3200W + 6000W/48V

Ready

#3065 Nový příspěvek od Ready »

Ahoj RoKure,jojo,přesně takto to je. Já to beru jako impuls,možnost sáhnout na nová maxima(dosud jsem byl teoreticky na max 70A oba současně,v praxi mám rekord 52A),doposud jsem si bohatě vystačil s tím co bylo,nicméně duše ostrovníka říká......spinkáš na vavřínech,jdeme dál :smich: .....MPPT je srdcem FVE,když už jsem to takto pokazil,další vývojový skok bude s rozběhem a mám v plánu vzít 100A 24/48V. Budu na něj velmi opatrný,Pokud se rozhodnu přejít na 48V,MPPT už bude,baterie přepojím lehce,akorát by byl jiný měnič na 230V,třífáz je pro mně asi i zbytecný,stačí silný 230V měnič a o zbytek se postará frekvenčák.Ale půjdu postupně,letos byly velké plány a moc z toho nezbylo kvůli času,tak uvidím,jak příští rok .V práci pro mně ta holota vymyslela další kouli na noze,ke šnekařině a obrábění mi chcou od nového roku hodit na hrb i 3D laser a ohraňovák,to tam už budu i spát :smich:
Abych si toho stlačeného Slunka z baterek vůbec užil :smich:

imaginaro

#3066 Nový příspěvek od imaginaro »

Ahoj všichni. Omlouvám se za mírné zaplevelení, ale týká se to i vás - Kdo z vás prodává přetoky do sítě? Pokud jsem se dobře díval, tak ERÚ stanovil výkup pro povinně vykupujícího na 0,8,-/kWh, kolik se podařilo nasmlouvat vám a u kterého obchodníka? Moc děkuji za odpovědi, klidně do SZ, případně sem http://www.nasetraktory.eu/forum/viewto ... &start=135
Opravdu moc díky kolegové, od 1.1.2025 se mají zvýšit odvody na sociálním, teď musím zaplatit neplánovanou opravu a takové citelné snížení ceny je skoro likvidační :'( :-/
"NEMUSÍŠ VŠECHNO VĚDĚT,STAČÍ VĚDĚT KDE TO NAJDEŠ."
-můj dědeček-
https://imaginaro.rajce.idnes.cz/Kubotka/
můj záhon- www.imaginaro.rajce.idnes.cz/vyvyseny_zahon/

Čárls

#3067 Nový příspěvek od Čárls »

To si snad dělají prdel :shock: a prodávaj draho jak sviňa :vztek:
Kdo nic nedělá nic nezkazí pokusy sou cesta k úspěchu
Sem chodím rád a často http://prehrada-les-kralovstvi.cz/

imaginaro

#3068 Nový příspěvek od imaginaro »

Nechápu proč to tak krouhli, takhle si podporu nepředstavuju ... https://eru.gov.cz/sites/default/files/ ... 102024.pdf
-můj dědeček-

imaginaro

#3069 Nový příspěvek od imaginaro »

Jeste dotaz pro znalé - taky vám nabízejí při dodávce do sítě přenesenou daňovou povinnost?
-můj dědeček-

RoKur

#3070 Nový příspěvek od RoKur »

Ahoj Imaginaro, a nepřemýšlíš nad sdílením elektřiny? https://www.egd.cz/sdileni-elektriny
Máš docela stabilní zdroj výroby. Tak si najdi odběratele sám a domluv se s nimi na ceně a podmínkách.

imaginaro

#3072 Nový příspěvek od imaginaro »

RoKur
Ahoj, no to víš že přemýšlel, ale nesnáším papírování, tak jsem to ještě ani nestudoval. Jsou v tom různé kličky, podmínky, možná i vyjímky v něčem a já na tu bramboračku nemám buňky, snad se to do příštího roku uhladí. Někdo v tom platí distribuci a někdo ne, nevím jak je to když dodám víc než budu mít nasmlouváno, ani když dodám míň. Co jsem zatím postřehl, tak "díky" čtrvthodinovému měření nemůže odběratel odemně odebrat víc než v tu stejnou čtvrthodinu vyrobím. Jestli může mít odběratel ještě smlouvu s některým ze standartních dodavatelů nevím. Stejně tak nevím co s tím když dodám víc než bylo nasmlouváno, někdo tvrdí že to zdarma dodám do sítě. Dále nevím kdo pak bude ručit za odchylku mezi vyrobeným a nasmlouvaným a zda to nebude sankcionovany. To jsou jen nejzákladnější otázky a i chytřejší než já v tom plavou. :( :-/
-můj dědeček-

tomous

#3073 Nový příspěvek od tomous »

imaginaro: zatím dodávám do Centropolu za 1,75Kč bez DPH.
O sdílení už přemejšlím,ale není čas to řešit a pokud budou dávat stále 1,75kč,tak asi není ani důvod. Časem uvidím,ale prej to není tak jednoduchý...

imaginaro

#3074 Nový příspěvek od imaginaro »

tomous
Ahoj, to mi můj obchodník teď nabídnul taky 1,7kč s přenesenou daňovou povinností. na můj dotaz co to je mi vysvětlili že si vyřídili u celní zprávy že můžou obchodovat s elektřinou bez daně. Kdyby museli obchodovat s daní, připočítal bych daň a účtoval jim vyrobenou el. za cca 2,1kč. Na netu jsem našel že obchodovat spolu v režimu přenesené daňové povinnosti můžou mimojiné jen plátci Dph. Na mou připomínku že nejsem plátce Dph a tedy jim můžu účtovat 2,1kč mi odpověděli že mne se to netýká(asi jen vztahu dodavatel-spotřebitel) :-/ :vztek: . Otázka pro znalé (když jsme u toho) - kdybych byl plátce Dph tak bych požádal stát o "vrácení" té daně? Takhle mi to přijde nelogicky - oni mi dají peníze bez daně, ale já z toho ještě další daň odvést musím ... :shock: :silly:
-můj dědeček-

RoKur

#3075 Nový příspěvek od RoKur »

Ahoj imaginaro,
O daň žádá ten, kdo platí. Ten kdo daň státu odvádí je ten kdo příjme platbu.
Ty vyfakturuješ obchodníkovi celkem 1 210 Kč
Bez DPH to je 1 000 Kč
DPH 21% je 210 Kč
Celkem to je 1 210 Kč

Obchodník Ti zaplatí 1 210 Kč
A při vyrovnání požádá stát o 210 Kč

Ty dostaneš 1 210 Kč
A státu odvedeš 210 Kč.
Zůstane ti pak 1 000 Kč, což je cena bez daně a obchodníka to stálo také 1 000 Kč.

Pokud nejseš plátce, tak by obchodníkovi stát nevrátil 210 Kč a to by se mu nelíbilo.
Stačí Ti to tak?

Odpovědět

Zpět na „Dům a stavba“