ohřev TUV fotovoltaikou

Moderátoři: rezis, Leo

Zpráva
Autor
fikejz

Re: ohřev TUV fotovoltaikou

#76 Nový příspěvek od fikejz »

Však ty 2kWp na šest panelů vychází levou zadní. A méně panelů je na rozumný ohřev TUV téměř nedostatečné.
Za pravdu je různá sazba – jednou pomník, jindy vazba. Kdo ji řekne dřív než včas, tomu pravda zlomí vaz. (KHB)
Je naivní očekávat dnes od médií pravdu a relevantní informace. Kdo má potřebu věřit, má jít do kostela, a ne poslouchat televizi.

RoKur

#77 Nový příspěvek od RoKur »

Tak si to zhrňme. Chceš fotovoltaiku pro ohřev vody na dotaci, ale zároveň chceš, aby tato fotovoltaika pracovala v ostrovním režimu. Tak to nevím, jestli ti to nějaká firma udělá a jestli to vůbec splňuje dotaci pro ohřev vody. Tohle si zjisti na prvním místě, aby sis nepořídil drahou fotovoltaiku a pak ještě vracel dotaci.
Nestačila by ti klasická fotovoltaika pro ohřev vody a pro kotel pořídit UPSku s čistým sinusem za pár tisíc Kč? https://www.abctech.cz/menice-napeti-me ... epCs1gMD-r
Mitsubishi MT21 - čtyřválec
Ostrovní FVE: mono 2Sx3P 320W (1900W). Regulátor Epever Tracer6415AN. Baterie Pb 48V/300Ah, LiFePo 285 + 200Ah 16 článků. Měnič (čína) sinus 3200W + 6000W/48V
Solární deskové termo panely KPS11 4ks 1800W (7200W)

fikejz

#78 Nový příspěvek od fikejz »

Musíš se na to podívat tak, že si pořídí FVE ohřev vody a "ro0zšíří" jeho využití i na záložní zdroj pro plynový kotel, plus využití několika dalšími spotřebiči. A protože co není zakázané to občan smí je to podle mě zcela v pořádku.
Za pravdu je různá sazba – jednou pomník, jindy vazba. Kdo ji řekne dřív než včas, tomu pravda zlomí vaz. (KHB)
Je naivní očekávat dnes od médií pravdu a relevantní informace. Kdo má potřebu věřit, má jít do kostela, a ne poslouchat televizi.

RoKur

#79 Nový příspěvek od RoKur »

To jsem mu psal, že musí mít přepínač, kterým bude přepínat přívod od panelů do měniče pro boiler, nebo do měniče pro ostrovní režim.
Jeho idea je ale tato, protože se mu jedná o výměnu boileru.
Moje idea byla - několik panelů - regulace nabíjení baterie - baterie - na baterii připojen s i n u s o v ý měnič - pro legislativu připojené topné těleso boileru vyměněno za nižší příkon 200-300 watů
Fotovoltaika pro ohřev vody nemá baterii, proto to nemůže být na tuto dotaci.
Další dotace co jsou na fotovoltaiku jsou již hodně nákladné a hlavně jsou spojené s distribuční síti.

Já to vidím na tyto způsoby realizace.
1. Nechá si udělat klasickou fotovoltaiku pro ohřev vody na dotaci včetně výměny boileru a bude to používat pouze pro ohřev
2. Dle bodu 1. Vyhodí stávající měnič a nahradí ho jiným, který již bude moci nabíjet baterie a zároveň z něj poleze 230V s čistým sínusem. Zároveň si bude muset pořídit zařízení, které bude připojovat a odpojovat bojler aby nedošlo k vybití baterie. Boiler může být napájen fotovoltaikou pouze v době kdy je baterie v rozsahu 75 - 100% nabitá.
3. Dle bodu 1. Pořídí si přepínač a nový měnič + baterie a bude si přepínat.
4. Dle bodu 1 a k tomu si udělá novou ostrovní fotovoltaiku kde budou již stačit 3 ks panelů > 500Wp. + měnič a baterii.
5. Bod 4 bez bodu 1.

Pokud Vás napadne ještě jiné řešení, tak dejte vědět.

Pro duchodce: Nevím, jestli to víš, ale Dava si udělal malou fotovoltaiku pro nahřívání bojleru. http://www.nasetraktory.eu/forum/viewto ... 3#p1821773
Ostrovní FVE: mono 2Sx3P 320W (1900W). Regulátor Epever Tracer6415AN. Baterie Pb 48V/300Ah, LiFePo 285 + 200Ah 16 článků. Měnič (čína) sinus 3200W + 6000W/48V

duchodce

#80 Nový příspěvek od duchodce »

Rokure - smyslu zákona to neodporuje - šetřím elektrickou energii a to je smysl celé nabídky . Že ji použiji trochu jinak ( a nezneužiji to třeba k podnikání) nevyplýtvám ji ale použiju v domáctnosti není podle mne zneužití . Konec konců já vlastně nevím kolik toho spotřebuje boiler za slunce a kolik toho spotřebuji já večer v domácnosti . Jinak v nabídkách firem existuje i ta zásuvka i když s původním měničem je to vhodné pouze na přímotop bez větráku.
Dík za odkaz na ty měniče . Já pamatuji úplně jinné ceny a tím pádem jsi mi nasadil brouka do hlavy pro úplně jinou akci která s Čezem a jakou koli dotací nesouvisí. Ale využil bych vědomosti při téhle dotační akci -zatím chybí jedna věc řemeslník :'(
Zatím tam přibyl další příspěvěk od tebe . Paráda několik řešení z toho si něco vyberu ,jak jsem dřív přepinače nechci pouze zásuvky . Musí to být naprosto blbuvzdorné protože v případě mé nepřítomnosti by to obsluhovaly lidé s naprosto "technickým hluchem" :pistol: Takže i kdyby se sešli všechny okolnosti tak max zůstanou po tmě bez teplé vody ale nemohou způsobit nějaký malér.
Pravdě podobně nastane situace č.2 Vyměním střídač a kvůli bateiím asi přibude regulace dobíjení . Takže hledat info o střídačích třeba z odkazu RoKura ale bývala tam omezena kapacita napájecí baterie. Regulace dobíjení jak jsem psal dřív naprosto nevím princip a provedení - výkony a pod. Většinou je uveden jen použitý typ a nic o něm...
Občané kteří neumí nakopat do ...... své zlorumpované mocné , nejsou schopní samostatné existence....

fikejz

#81 Nový příspěvek od fikejz »

Šlo by to následovně?
Nainstaluje FVE panely napojí je na měnič který umí i ostrov. K měnič připojí bojler. Ohřívá vodu. Splnil dotační podmínky dotace je proplacena dle výše investice až do maximální částky.
(Já jsem taky v nákladech na výměnu kotle měl i kombinovaný bojler se solárním výměníkem.)
Nevím, zda musí či nemusí mít ve výše uvedeném případě i nějakou baterii, aby ohřev vody fungoval, nebo to lze i bez ní.
To že si nad rámec ohřevu teplé vody doplní zařízení o bateriový zásobník přeci nijak nejde proti smyslu té dotace, ale naopak to umožňuje lepší využití zařízení.

duchodce

#82 Nový příspěvek od duchodce »

Tak jsem vymetl ty RoKur ovy odkazy na měniče a ke svému překvapení existují měniče 24 V 1800W a kapacitě až 200Ah které v sobě mají regulaci dobíjení. Pouze je tam omezeni na výkon panelů 960 W . Nyní musím u poskytovatelů dotace zjistit jaký musí být poměr výkon panelů a velikost boileru. Ono se to od jara asi 2 krát měnilo tak jaká je momentálně situce. Dočetl jsem se že snad ani ta revize pokud to nemá nic společného se Čezem nemusí být. ale protože se ty podmínky od listopadu opět mají měnit tak naklušu na přepážku a zkonzultuji to . Jsou tam ochotné ženské
Občané kteří neumí nakopat do ...... své zlorumpované mocné , nejsou schopní samostatné existence....

RoKur

#83 Nový příspěvek od RoKur »

duchodce píše: pát říj 18, 2024 11:11 amRokure - smyslu zákona to neodporuje - šetřím elektrickou energii a to je smysl celé nabídky .
Že ty jsi ještě nikdy nežádal o dotaci? Zákon určuje, který produkt (výrobek) se v projektu muže použit. Pokud to není schválený produkt, tak to v dotaci nemůžeš použít, protože dotace nebude schválená a proplacená.
A jak jsem už psal. Pro ostrov mimo ohřev vody bez akumulátoru. nevím jestli je něco vůbec schváleno. Ale neznám nikoho, kdo má dotaci a jede v ostrovu.

Těch měničů a regulátoru mimo dotaci je přehršel různého výkonu. 1800W bude pro lednici a mražák málo. Bude Ti to při rozjezdu vypadávat. Sám jsi psal, že ti vypadával 10A jistič. Použij nejméně 3kW, jak jsem Ti už psal.

Výchozí revize vždy musí být. Revizi si nemusíš udělat jen když si to děláš sám bez dotace. Ale je to jako s pojistkou, když si postavíš barák. Necháš ho pojistit? A pokud ano, provádíš potom pravidelně všechny revize včetně elektriky? Pokud né myslíš, že Ti pojišťovna něco v případě plnění něco vyplatí, když nebudeš mít platnou revizi na elektriku a vyhoříš od elektriky?

Chceš snížit těleso v boileru na 300-500W. To si myslím je také špatné. Výsledek bude hodně dnů v roce, kdy nebudeš mít teplou vodu. Pokud svítí slunce, tak potřebuješ, aby se bojler ohřál co nejdříve a alespoň na 60°C, aby se zničili zárodky legionely. Né nadarmo si dotační plán vynutil minimálně 2kWp. A pokud chceš nabíjet boiler s měniče s baterkami, tak musíš mít hlídání, kdy se boiler bude nabíjet. Jinak si odrovnáš baterky.

A opravdu by jsi měl znát denní spotřebu spotřebičů, které chceš napojit na fotovoltaiku. Ta denní spotřeba se u lednice, mražáku, boileru ze štítku nepozná. Nedá se totiž určit, jak dlouho přes den běží.

Možná by bylo lepší pro tvé pochopení, kdyby jsi znal, jak fotovoltaika ve skutečnosti funguje.
Odjíždím pryč a vrátím se až v neděli večer. Tak Ti to potom zkusím nějak vysvětlit, pokud mě někdo nepředběhne.

fikejz

#84 Nový příspěvek od fikejz »

Důchodče, z posledního Rokurova příspěvku vyplývá, a to jsem si vůbec neuvědomil, že potřebuješ zjistit, jestli je v podmínkách dotace pro FV ohřev vody potřeba dokladovat, zda použitý měnič je v seznamu výrobků které je možné na danou dotaci použít a pokud ano, zda je v seznamu nějaký pro tebe a ostrovní provoz vhodný. Protože praxe je taková, že třeba u výměny kotle musíš dokladovat kotel - musí být v tom seznamu. Pak je potřeba mít AN o určitém obsahu, revize ... ale jaká použiješ oběhová čerpadla a spoustu dalších věcí je úplně jedno.

duchodce

#85 Nový příspěvek od duchodce »

No já jsem mezitím postoupil dále díky dobrým duším které mě zaslaly odkazy a mezitím i když odpoledne mě došli "certifikované" nové podmínka Zelená atd platná od Července s předpokladem že od Listopadu budou nové změny. Podstatně se liší od toho z čeho jsem vycházel já -byla to prehistorická verze.
Takže podmínky....
Solární regulátor MPPT
Regulace teploty thermostatem
Dohřívání Čezem
Napětí měniče = napětí těles
75% výkonu solárů do boileru
Revize i když je to svépomoc
Potom je tu divný údaj že na každách 45 l ohřívané vody musí být 2kWp výkonu solárů To znamená že na 120 l boiler 6 kw což se mě zdá přestřelené . I při 30% výkonu panelů je to víc nežli je inst. origo těleso .

A s těmi podmínkami vypukly problémy
Regulátor s měničem - vstup solárů do měniče /regulátoru dobíjení je pouze 960 W - musí být jiné řešení
Termostat -bez problému
Dohřívání Čezem nízký tarif není problém
Napětí měniče = napětí těles - tomu moc nerozumím je to fyzikální zákon aby to hřálo
75% výkonu do boileru - ano ale pokud soláry pojedou na 50% tak je za 3 hod nahřáto na 60st což je nějaká bezpečná teplota. Což ale není 75 % výkonu nebo se myslí hodinového výkonu?
Těch nutných 6kWp na 120boiler je komplikace i pro ofiko provedení .Znamená 8-10 panelů
Revize nutná v i v případě zhotovení svépomocí - pokud jsi dřív se nemotal do drátů čezu tak to nutné nebylo nebo jsem tomu blbě rozuměl

Takže i v ofiko provedení s tím budou potíže - množství panelů - umístění- nutnost firmy - prakticky nemožnost použít jako zálohy i po změně střídače,asi to odtroubím.Dotace 50 000 - cena téměř jak jsem psal 150 000 bez některých komponentů nesmysl...

Dodatek měl jsem před několika lety na zateplení stropu a výměny oken -podmínka na strop asi 15 cm vaty a sádrokarton Okna 3 skla . Foto před započetím ,během práce a po dokončení práce. Podepsal protokol o svépomoci , značky oken /doporučeny před započetím/ a to bylo vše.

mirek53

#86 Nový příspěvek od mirek53 »

duchodce píše: pát říj 18, 2024 9:26 pm Potom je tu divný údaj že na každách 45 l ohřívané vody musí být 2kWp výkonu solárů To znamená že na 120 l boiler 6 kw což se mě zdá přestřelené .
Nevím z čeho čerpáš informace, ale ta podmínka je, že musí být instalováno min. 2kWp a bojler musí být min. 45 l na kW. Tzn. na 2kW bude alespoň 90 l bojler. Jinak velikost není omezena.

duchodce

#87 Nový příspěvek od duchodce »

Jsou to poslední podmínky - ale blbě jsem je pochopil. Měl jsem za to že v té tabulce je to myšleno tak že na 45 l musí být 2kWp
Tím pádem vychází 120l na 3 kW no to už je sice zajímavější ale budu nad tím znova podumat.

J.A.Y.
Kontaktovat uživatele:

#88 Nový příspěvek od J.A.Y. »

S dovolením bych se vrátil k baterkám: když jsme se bavili o využití 20-30% u olova - existuje nějakej graf napětí/procento nabití? Je to vůbec univerzální údaj? Aneb na kolika voltech odpojit olověnou baterku abych ji nadměrně nezkracoval životnost?

Dal bych pár panelů k bazénu, filtrace 550W. Ale holej panel fungovat nemůže, bude potřeba baterka. Trochu se trápím s tím, jestli budu umět odpojit baterku včas. Samotnej měnič odpojí moc pozdě, některý dokonce až na 10 nebo 10,5V :(

Díky za tipy

mirek53

#89 Nový příspěvek od mirek53 »

duchodce píše: pát říj 18, 2024 10:43 pm
Tím pádem vychází 120l na 3 kW
Té úvaze nějak nerozumím, tak jinak: na dotaci musíš mít nainstalované alespoň 2kWp a alespoň 90 litrů bojler. Tzn. i na 2kWp můžeš dát větší bojler. Já třeba mám 160 litrů.

duchodce

#90 Nový příspěvek od duchodce »

Tak to už jsem opravdu natvrdlý důchodce,já si to vyložil zase blbě ale dík.Měl jsem za to že to je nutné aby při vzrůstajícím objemu vody povinně vzrůstal i výkon panelů.

Odpovědět

Zpět na „Dům a stavba“