Jakého japonce?
Moderátor: DYK
Re: Jakého japonce?
Já vím Otiku,že ty to neřešíš. Ty jsi výjimka potvrzující pravidlo doma máš traktorů víc. Ale minisedlák jako já, když si půjdu koupit traktor na zahradu tak je to drahý. A když se budu chtít plácnout přes kapsu, tak už za ty prachy budu chtít traktor s papírama. Abych mohl s vlekem na betonárku, na sběrnej dvůr, vedle do vesnice pro hnůj nebo přejet na pole k nějakému sousedovi. Bydlím na vesnici,ale i tak se tu párkrát za týden projedou chlapi s majákama. Jen shodou okolností jsme se nikdy nepotkali,ale je to otázka času a tak tyhle vejlety minimalizuju na úplný minimum.
Koupit dospělej Zetor s papírama by byl pro mě nesmysl. Zvlášť teď když vidím jak je ten japonec obratnej. Otočím se fakt na pětníku a to mám čelák, všude se vejdu. A s tím nakladačem a vidlema vzadu je to pomocník jak hrom. A takových maličkých sedláků je ještě spousta. I těch starých Japonců tu potkávám na silnici čím dál víc. Zrovna jeden je hned na kraji Hradce a přejíždí přes státovku asi 30m. Kolikrát jsem si říkal,že je to fakt blázen tam už těch policajtů projede násobně víc za den než tady ....
Koupit dospělej Zetor s papírama by byl pro mě nesmysl. Zvlášť teď když vidím jak je ten japonec obratnej. Otočím se fakt na pětníku a to mám čelák, všude se vejdu. A s tím nakladačem a vidlema vzadu je to pomocník jak hrom. A takových maličkých sedláků je ještě spousta. I těch starých Japonců tu potkávám na silnici čím dál víc. Zrovna jeden je hned na kraji Hradce a přejíždí přes státovku asi 30m. Kolikrát jsem si říkal,že je to fakt blázen tam už těch policajtů projede násobně víc za den než tady ....
Hinomoto N249
No doma jsou 4 traktory s papírama. Takže do mětečka, nebo někam dál se jede některým z nich. Teď nejvíc jezdí Crystal. Přeci jen těch 38 km/h je hyml znát, než 26 km/h se 4611. Ten Crystal upaluje. Každej sice říká ,,to musí žrát". Ale není to tak drastické. Jeli jsme do Starého Kolína a 4611 slupla 15l a Crystal 20l. A ve Staráku se ještě oralo.
Tady je dbrý, že na nejvíc kam budu jezdit se v případě ,,ohrožení" dá jet polňačkou. Zatím netřeba. Ale sem tam tudy jedu, to kdyš sbýrám na poli kameny.
Někteří prodejci téch malotraktorů uvádéjí, že mají k němu papíry pro provoz na komunikacích. Když koukneš na prodejce ze Sebranic tak to tam uvádí taky.
Tady je dbrý, že na nejvíc kam budu jezdit se v případě ,,ohrožení" dá jet polňačkou. Zatím netřeba. Ale sem tam tudy jedu, to kdyš sbýrám na poli kameny.
Někteří prodejci téch malotraktorů uvádéjí, že mají k němu papíry pro provoz na komunikacích. Když koukneš na prodejce ze Sebranic tak to tam uvádí taky.
Tak ještě pokukuju po těhle třech traktůrkách.
Tohle Iseki je s čelákem. Je to dovoz z Japonska. Foceno tam. Přijede v kontejneru. S prodejcem jsem mluvil. Je to už větší malotraktor vzadu má 26" kola. Takže dospělejší stroj. Plně mechanickej. Žádná elektronika.
Tenhle je sice dál ode mě. Ale taky myslím ujde, není nijak otřískanej orezlej. Tam jsem zatím nevolal.
No a pak tenhle, ten se zdá v dobrém stavu, udržovaný, neotřískaný. Na pohled v dobrém stavu. Připravený na prodej.
Všechny tři se vejdou do mé cenové relace. Má někdo zkušenost? Nebo má někdo podobný stroj doma? Docela by se mi pozdával ten Iseki, má navíc ten čelák. Ale prodává se tak jak vyjede z kontejneru. Tedy ještě nějaké výměny olejů a tak. Jinak prodejce povídal, že má velmi pěkný vzorek na kolech a nezpuchřelé. A píše ,,poviné ručení".
Tohle Iseki je s čelákem. Je to dovoz z Japonska. Foceno tam. Přijede v kontejneru. S prodejcem jsem mluvil. Je to už větší malotraktor vzadu má 26" kola. Takže dospělejší stroj. Plně mechanickej. Žádná elektronika.
Tenhle je sice dál ode mě. Ale taky myslím ujde, není nijak otřískanej orezlej. Tam jsem zatím nevolal.
No a pak tenhle, ten se zdá v dobrém stavu, udržovaný, neotřískaný. Na pohled v dobrém stavu. Připravený na prodej.
Všechny tři se vejdou do mé cenové relace. Má někdo zkušenost? Nebo má někdo podobný stroj doma? Docela by se mi pozdával ten Iseki, má navíc ten čelák. Ale prodává se tak jak vyjede z kontejneru. Tedy ještě nějaké výměny olejů a tak. Jinak prodejce povídal, že má velmi pěkný vzorek na kolech a nezpuchřelé. A píše ,,poviné ručení".
ja som mal podobne veľkého Číňana ako je ten s nakladačom. Neviem či máš do lesa dajaký nakladač ale ja už by som traktor bez nakladača nechcel. Keď si na to zvykneš už bez toho nevieš žiť..
No já to mám teď tak, že chodím do lesa většinou sám. Nebo dřevo zpracovávám sám až do dřevníku. Ročně 24 metrů pro mě a třeba 16m pro pantátu. V lese a řezání, skládání jsem sám. Štípání doma na place ve třech. To se synem a pantatíkem. Pantatík 82 roků. Takže on nám kývá páčkou. Jinak do lesa jezdím sám a teď jsem si domluvil vyčistit asi 1 ha ve státním. To půjde rovnou na metrovky. Nebo já řežu 110 cm. To na káru a dom. Vyklopit a pak až bude chvilka poštípat srvnat do štosu. Prcuju sám bo syn dělá v zemědělství. A když je vhodnej čas na práci v lese vždy je vhodnej čas v zemědělství. Takže on je v práci od nevidim do nevidim. Proto jezdím sám. Teď mám v našem lese namanipulováno asi 20 ks 6m klád. To jsem zpracoval a připravil k odvozu. Na stavební dřevo. A čekám až bude mít syn volnějc, aby jsme to 500 nakladačem naložili a přivezli dom. Takže já si sám zdělávám a drobotinu vozím rovnou dom. Ty silné dlouhé kuláky musíme se synem. Takže třeba ten čelák by se dost hodil. Odenky bych mohl nakládat s tím. Nebo to rovnat na place pro odvoz. Nakládám teď zdvižkou do ramen domáda. Jenže to není nic moc, když jsem na to sám. Ale nakonec to jde. Do čaláku bych si udělal jakýsi rampovač a přidržovací palec a to by bylo jinde. I třeba teď na tu těžbu bych mohl nakládat silnější kusy tím. Po domluvě s hajným bude dřeva dost. Nikdo nemá zájem o samovýrobu, Hajnej uplně v pohodě hned nabízel další práce v lese. Je rád, že to někdo zpracuje. Nejsou prej na to lidi a peníze. Hned teď když jsme byli v lese chtěl mi ukázat další a další práce. No až zdělám tohle půjdu klidně na další. Momentálně jsem letos nějak přehodnotil pracovní prioryty. A teď co mi volal kámoš kluci v mém ročníku padají jako mouchy. Tento týden dva kluci zemřeli. Oba byli pořát v jednom kole. Pořát práce a práce. No tak trochu přehodnocuju a už to nepřeháním. Takže mám i čas na věci co jsem jindy nestíhal. A teď si chci trochu ještě pomoct tím traktůrkem. Čím míň těžké práce tím líp! Ono to bude podobně jako třeba přední náhon u toho domáda. Mám 4x4 a bez něj se za mě už nedá taky žít! Chtěl jsem si dovyrobit čelák, ale šasi není na to stavěné slabé. To by neklaplo.
Proto delam palivove uz jen tak ze narezu na delku kary vetsinou 3-4 metry staham na hramadu kde se muze nakladat na valnicek nalozim celakem odvezu domu slozim na hromadu celakem a pak uz jen narezu a but stipnu a nebo slozim. Kazdopadne dene udelam 3x tolik nez driv kdy jsem rezal metry a nakldal rucne a jako bonus nejsem vecer utahanej jak po desetiboji.
Presne tak si myslim ze dopadne aj oto ked by kupil traktor s nakladacom. Bude vozit dlzky a nie sa tahat s metrovicou....
No uvidím, když bude bez čeláku tak co už. Tuhle mě mordoval Kenybz s vyvážečkpu. No ta by mastila! Ale jsou vcelku v ceně. Ta by u mě našla uplatnění. Jen taková k tomu malotraktoru. Tady v Kolíně je má. Nabízí je malé, střední, velké. Vyvozil bych si dřevo na plac a pak naložil rukou na vyvážečku. To by ušlo. Zatím třeba ty 6m nakládáme 500 nakladačem. Ale to musíme být dva. Mám tu RCW 5 a ještě jednu 500 nakladač. Z toho by byla vyvážečka jako víno. Ale už velká. Není na to čas to zrychtovat.
Nakladač je o niečo univerzalnejší ako vyvážačka, ale zase ak ho nepoužívaš tak v stiesnenom priestore fakt zavadzia. Cenovo asi bude na tom čelák lepšie.
Mám to podobně - nikdo nepomáhá . Jsem na to zvyklý a mám to jako terapii. Tolik dřeva jako Ty nedělám - většinou větve a kmínky na špalíky, větší průměr na "metry". Letos v předjaří mi "dal" hajný probírku dubového lesa - na rovině, pěkné alejky, největší průměr asi 30 cm. Silnější kusy rozštípu kuželem na místě, pak je to nakládání snadné.
To byla práce 1A! Dřeva "po ko.ot" a za pusu.
"Pokud nám vládnou špatní lidé, nemůžeme čekat lepší časy..."
To Hobr mám to podobně. Teď jsem byl s hajným v lese. A myslím že ,,za pusu" je to ještě za hodně! Však jsem psal že se divil že bych si udělal samovýrobu. Že cože samovýrobu? To je po dlouhé době někdo kdo si nadělá dřevo sám! Já taky zpracovávám všechno. U nás v lese dělám hromadu a z ní pak špalíkovačem. Tedy nezbývá nic. Tady to vyřežu, vysekám mačetou a budu nechávat na zemi. Ale já tak od 3 cm beru všechno. Pod 3 cm nechávám. A můžu nechávat kde mi napadne. Jak to říkal starej hajnej ,,oni to houbaři v létě rošlapou. Hromádky tady budou 20 let". Výhledově mám o práci ostaráno. Hajnej už nabízel a vím kde to je. Tam je to šmahem kurovec načisto. Já ani duby nesháním. Je to klikaté jak paragraf a blbě se to rovná do štosu. Dostačující smrkové rovné. Tady listnatý skoro není. Jako v té ,,čistce" co mám teď už zjednáno a zaplaceno je pár bříz, jeřábů. Ty břízy vyvrácené. A sem tam od sněhu ohnouty.
Silnější co jde štípat jde na štípačku a pak do štosu vyschnout. Oblice a slabotina, vršky co nejde na štípačku jde rovnou k cirkulce a odhazuju do gitrů. A to jde v zimě do dílny do krbovek. Aby se to nehromadilo na vyschnutí.
Silnější co jde štípat jde na štípačku a pak do štosu vyschnout. Oblice a slabotina, vršky co nejde na štípačku jde rovnou k cirkulce a odhazuju do gitrů. A to jde v zimě do dílny do krbovek. Aby se to nehromadilo na vyschnutí.
Oto, proč nebydlíš někde poblíž? "Páchali" bychom spolu jízdy po kovošrotech, kupovali "zgarbáky", chodili na dřevo do lesa...
"Pokud nám vládnou špatní lidé, nemůžeme čekat lepší časy..."
No to je jednoduchý. Jak řekl můj kamarád kamioňák řečený ,,auťák" jednou když u mě byl. ,,Oto ty se nemůžeš nikdy nikam přestěhovat! Tady bych toho měl na mnoho plných návěsů"! Takže musím do smrti zustat tady. Teď jsme si vymysleli, že si koupíme od Poláka další garáž. Budeme pro ni dělat místo. Dneska jsme chodili s pásmem. Takže bude třeba trochu uklidit pře stavební buňkou a udělat tam plato pro stavební dřevo. To se vystěhuje z prostoru kde bude stát nová garáž. Povídal jsem, že to roztřídíme a vyfotíme a zkusíme část prodat. Je tam fošen a prken na tři životy. A nakonec stejně koupíme plechovici. Je sice v plánu dřevěná garáž taky. Ale spíš teď už jen jako stání pro přípojná vozidla. Takže z vejzdu bude pak asi plachta z návěsu na té kolejničce. Shrnovací jako u návěsu. Takže jsme vyměřili místo. A teď už to jen přerovnat. Mnoho kubíků fošen, prken a nějakých trámů. Syn že kdyby to šlo nabrat ještěrkou to by bylo bájo! No jedině by to musela být ještěrka s nosností 10 tun! Štůsky jsou betelný a je jich tam! Jo však to 30 let sysluju! Abych přeci neměl prkno doma!
To Hobr měli jsme na minulou sobotu domluvenej ,,handl náramnej". Měli jsme se na to jet podívat. Dokonce byla předjednaná i doprava na podvalníku. Ale pán potkal ,,radila" a bylo po handlu. Takoví dva krásný hony. Odvezl je kovošrot. Bo nabídnul víc. A to poradil ten radil. Nebejt jeho, měli jsme doma další dva krásný zgarbáky!
No nic k tematu. Tak kdo co poradí s tím traktorem! Pořát se nějak nakláním k tomu Iseki s čelákem. To by byly dvě mouchy jednou ranou!
No nic k tematu. Tak kdo co poradí s tím traktorem! Pořát se nějak nakláním k tomu Iseki s čelákem. To by byly dvě mouchy jednou ranou!