ohřev TUV fotovoltaikou

Moderátoři: rezis, Leo

Zpráva
Autor
J.A.Y.
Kontaktovat uživatele:

Re: ohřev TUV fotovoltaikou

#61 Nový příspěvek od J.A.Y. »

No dobře už mlčím :help:
akorát v zadání je 2x startovací, a byť start stop, nebude ráda za hluboký vybíjení. Mno a pokud bys vzal jen 20 - 30% kapacity, tak 24x30 je 0,72 kWh (nebo to počítám blbě?), to pomalu není ani na ledničku a mrazák ... Plus svícení, televize, internet, pc

Edit: no možná v létě jo a jak se zkrátí den tak se vyrábí málo všude

duchodce

#62 Nový příspěvek od duchodce »

Ne nic se neděje . Já jsem s bateriemi dělal a vím jak jsou ty lipolky choulostivé . Tady když jedna olověná lehne je to cca 10 000 . Ty cykly ...ono je to o tom aby nedošlo k vybití pod určité napětí /z hlavy u start stopu to nevím/ a m í r n é přebití /pokud jsou dolívací/ občas spíš prospěje . Takže využitelná kapacita je asi 70 - 80 % . Mají silnější a trochu jinak konstruované desky - v autech pracují od téměř vybití do velmi rychlého dobití ,takže jso dost namáhané.Ale smrdí, musí se čistit, okolí koroduje pokud jsou v něčem uzavřené při tom se musí odvětrávat...
Ono jak tak čtu o tom co jsem napsal dřív a objevil další stránky, to asi celé bude problém a bude to chtít hlavně řemeslníka nikoli montážníka.
Občané kteří neumí nakopat do ...... své zlorumpované mocné , nejsou schopní samostatné existence....

J.A.Y.
Kontaktovat uživatele:

#63 Nový příspěvek od J.A.Y. »

původně jsem myslel, že umíš zachránit hluboce vybitý olovo... chtěl jsem nabídnout 2ks 12V 240Ah. Byly u záložních zdrojů na ty internety. Cyklů málo, ale evidentně jsou v prdeli. Tahle jedna má 14 dnů po nabití 11V (když jsem ji přivez tak pod 10) a ta druhá vydrží při 200W asi 20 minut. Tu jsem ještě nezkoumal. Kdyby někdo chtěl experimentovat, jsou k osobnímu nebo Choboto-odběru za cenu ve výkupu. Stejně je to nejspíš čeká, v záruce už nebudou.

Obrázek

Obrázek

duchodce

#64 Nový příspěvek od duchodce »

Tohle už je hodně špatný ,pokud nabíjet tak pulsně a hlídat - hodně času . Já jsem s ním neexperimentoval ale jeden čas se dost pracovalo s kysličníkem /co používají baby na odbarvení/ ale musí být koncentrovaný . Z ruska se v devadesátých letech právě vozil nějaký sajrajt ,prý! to pomáhalo používalo se to v ponorkách.
Občané kteří neumí nakopat do ...... své zlorumpované mocné , nejsou schopní samostatné existence....

J.A.Y.
Kontaktovat uživatele:

#65 Nový příspěvek od J.A.Y. »

Já s tím nic dělat nebudu, tak viz výše

duchodce

#66 Nový příspěvek od duchodce »

Tak teď tu budu oprávněně za blba ale já to nikde spolehlivě nenašel . Ten výkon panelu třeba 400 kWp chápu tak ,že panel dá při ideálním osvětlení 1000 W na m/2 dá 400W /proud podle napětí panelu/ale za hodinu?Já jsem narazil i na nějaký časový údaj k tomu při nějakém výpočtu . A tím pádem jsem z toho "volajaký zmetený"

Sadra17

#67 Nový příspěvek od Sadra17 »

duchodce píše: stř říj 16, 2024 10:37 am A ještě dodatek -jak jsem psal o příspěvky výše - o těch cenových návrzích firem ,tak ty navíc ještě byly bez baterií. No a protože potřebuji pro dotaci nějakou závěrečnou revizi tak musím jednat s firmami.
firma elfetex nabízela sadu 8kw 3f měnič k tomu 8kwp panely a 8kw baterie (dali se dokoupit moduly až na 16kw) za 96 nebo 98 tisíc :-/ bohužel už je vyprodáno
a ano nějaký kody to mělo takže dotace by byla možná 8)
malej traktorista v malým traktoru

J.A.Y.
Kontaktovat uživatele:

#68 Nový příspěvek od J.A.Y. »

0,4 kW udělá za hodinu 0,4 kWh ;-)

akorát Wp je špičkovej výkon, kterej z toho nevyždímeš a nebo jen krátce

duchodce

#69 Nový příspěvek od duchodce »

Děkuju ,paráda já jsem už v těch údajích měl pěknej guláš . Teď je mě to jasný, ještě jednou dík :friends:

RoKur

#70 Nový příspěvek od RoKur »

duchodce píše: úte říj 15, 2024 11:43 pm Dobře - situace je takhle . Chci použít dotaci pro důchodce .Potřebuji vyměnit starý boiler 120l l a chci použít dvou tělesový z Dražic . Ale napájet ho chci především z nízkého tarifu Čezu , navíc mám slevu na invaliditu / možná/ pouze to co by přez den případně přebývalo tak do boileru . Takže bych rád spíš tu sluneční energii využil jako zálohu a spotřeboval běžně v domácnosti . Když to zadám firmě tak na mě vyrukují se 150 000 Kč. Takže bych se rád dopídil nějakých přibližných skutečných materiálových nákladů . Samozřejmě práce není zadarmo ale panely bych si osadil sám -je na to potřeba spešl konstrukce kterou bych vyrobil - cena byla bez té konstrukce .Regulátor dobíjení a měnič pod konstrukcí s panely v garáži. Baterie venku v isolované skříni. Od měniče je potřeba asi 20m kabelů k zásuvce pro boiler a druhou pro spotřebiče . Rozvod po kuchyni a obýváku lze provést skrytě a napájením z jedné zásuvky. Přepínání prostě přesunutím jedné vidlice z jedné zásuvky proudem z Čezu do druhé od voltaiky .To se týká i boileru ,žadné stykače. Nechci žádný problém s přetokem ,dle info technika Čezu budou postupně všude kde uvidí panely dávat elektroměry které to budou hlídat přetoky.
. Co se týče spotřeby 120l lednice a 100 l mrazáku tu nevím není moc velká ale ty rozběhy když se sejdou tak dokázaly shodit 10 A jistič a v tom vydím problém.Ale to bych asi oželel . Spíš ohmická zátěž 600W konvice /24 V 25A není to moc?/,nebo topinkovač to by se muselo odzkoušet.
Panely 4 ks - vůbec nevím kolik jsou schopny ve skutečnosti za polojasného dne ve skutečnosti dát.. někdo tvrdí že musí na plno svítit slunce ,jiný že ty jeho dávají slušný výkon/co to je?/ i za měsíčního světla což je podle mne konina...
Baterie 2 ks. / Celkem 24 V - 100Ah pro stop start ,mají silnější a odolnější desky. -
Typy regulátorů dobíjení vůbec nevím .....
Zrovna tak měniče napětí . Technik od plynového kotle mě varoval ,že kotel potřebuje čistý sinus - kotel reguluje otáčky čerpadla kvůli kondenzaci a otáčky větráku kvůli spalinám . Pokud tam je nějaké rušení a něco elektronice"nevoní" tak kotel z bezpečnostních důvodů vypne.
Nevím účinnost celého toho řetězce a i s dotací je to nenávratné - pouze mě do toho žene ta záloha pro kotel. Bylo by jednodužší koupit malou centrálu ,ale opět součinost s kotlem . Nikdo kromě to nenatočí ,já za chvíli taky ne. Dál měnit zásobu benzinu smrad atd .
To radši tenhle experiment.Dík za odpovědi. Nejde mě o přesný návod ono to ani nejde, ale nechci aby ze mě firmy dělali blbce. Kolikrát jsem to vloni a letos slyšel / okna zateplení/"no dyť to máte na dotaci"
Trochu upravím tvou vizi do reálu.
Fotovoltaika pro ohřev vody nelze normálně použít pro napájení lednice, kotle a jiných domácích spotřebičů mimo spotřebičů s odporovou zátěží (topné spirály a staré wolframové žárovky) Vše ostatní se spolehlivě zničí. Důvod je ten, že tam není sínusovka a hodně kolísá napětí.
Použít pouze 4ks panelů pro ohřev vody je nesmysl, který moc dobře fungovat nebude. Budou dávat nízké napětí. Panely 400 - 450W mají provozní napětí kolem 40V Pokud budou 4 panely, tak znich v nejlepším případě poleze 160V. Na to, aby to topilo potřebuješ 5 - 6 panelů.
Cenu takové sestavy si můžeš jednoduše spočítat. Panely 400 - 450 W se pohybují v cenách podle výrobce kolem 2000 Kč/kus včetně DPH
Cena měniče je od 5000 Kč https://allegro.cz/nabidka/menic-napeti ... 9DEALw_wcB
Pak už jenom konstrukce na které uchytíš panely a 4 mm červený a černý vodič a máš to funkční pro ohřev bojleru.

Startovací baterie do roka na fotovoltaice odrovnáš. Jsou totiž stavěné na to, aby dodaly po krátkou dobu velký proud, ale pak už nic. Protože jak motor naskočí, tak se o spotřebu už stará alternátor, nebo dynamo.
Pokud se startovací baterie bude vybíjet v rámci hodin a u fotovoltaiky přes to noc hravě splníš, tak začne docháze k sulfataci desek. Tento proces je sice pomalý, ale bude probíhat každý den.
U trakčních baterii to sice probíhá také, ale ne v takové míře, protože desky jsou z celého kusu a né z mřížky.
Baterky je třeba umístit co nejblíže k měniči/regulátoru, aby byly co nejkratší vodiče a nedocházelo ke zbytečným ztrátám na vedení.
Pokud chceš napájet barák, tak už je lepší napětí 48V. Stejně by jsi k tomu časem došel a pak by jsi musel měnit dráhý měnič.

Na to zjištění spotřeby lednice a mražáku si pořiď např. tohle. https://www.alza.cz/hobby/solight-dt26- ... KYEALw_wcB Nechej přes to alespoň jeden den zapnutý spotřebič a zjistíš, kolik kWh ti to zařízení vezme. Takto si můžeš jednoduše zjistit, jakou spotřebu v jednom dnu budeš mít a od toho se dá už odpíchnout a zjistit kapacitu baterii a výkon panelů.

Pokud tedy budeš mít přes dotaci fotovoltaiku na boiler a ještě ji budeš chtít využívat pro napájení baráku, tak budeš potřebovat přepínač, kterým budeš přepínat přívod od panelů do druhého měniče. Jelikož se ale jedná o stejnosměrný proud, tak ho budeš muset přepínat v noci, kdy panely nejedou, jinak ho odrovnáš.
Budeš si muset pořídit nový měnič min na 3 kW a baterie ze kterého budeš napájet odděleně od distribuce barák. Existují měniče které napájí barák z fotovoltaiky a pokud se vybije baterie tak začnou z distribuční sítě nabijet baterii a tím udržují chod baráku oddšleně od distributora.
Nebo si budeš muset pořídit za drahé peníze fotovoltaiku s vytěžováním do bojleru, která funguje tak, že pokud jsou nabité baterie, tak se přebytek ukládá do bojleru.
Mitsubishi MT21 - čtyřválec
Ostrovní FVE: mono 2Sx3P 320W (1900W). Regulátor Epever Tracer6415AN. Baterie Pb 48V/300Ah, LiFePo 285 + 200Ah 16 článků. Měnič (čína) sinus 3200W + 6000W/48V
Solární deskové termo panely KPS11 4ks 1800W (7200W)

duchodce

#71 Nový příspěvek od duchodce »

Dík za "oponenturu" přesně kvůli tomu jsem sem ten příspěvek vložil ,takže -
Moje idea byla - několik panelů - regulace nabíjení baterie - baterie - na baterii připojen s i n u s o v ý měnič - pro legislativu připojené topné těleso boileru vyměněno za nižší příkon 200-300 watů
Teď podrobněji -
Panely -
pravda naprosto tupě jsem zapoměl že k dobití olov. 24 V aku potřebuji výstup z regulace alespoň 30 V i když se celý život kolem aku motám. To znamená alespoň 3+3 to je 6 ks -vůbec nevím pokles napětí při zatížení, ztráty na regulaci takže prosím o korekci názoru
Regulátor -
opět něco o čem nemám ponětí jak regulace probíhá - účinnost ,motal jsem se kolem dobíjení vozidel kde regulace proudu je buzením dynam nebo alternátoru
Baterie -
máš částečně pravdu ale u start stopu je to neštěstí ,že auto nedobíjelo z ekologických důvodů v určitých režimech takže někdy zásobovala palubní síť baterie . Takže ty baterky jsou trochu odolnější ,dá se se sulfatací částečně bojovat.
Sinusový měnič -
sinusovka nesmí být modifikovaná jinak každý indukční spotřebič odpálí, to vím . Takže kvalitní jak píšu kvůli kotli. Ovšem typy nějaké vlastnosti odolnost ,jsem naprosto mimo
Boiler -
prim ohřev ze sítě na 45 st.jsme dva takže teplá voda z boileru 120l nám bohatě stačí Dohřev ze slunce na max 65 st / kvůli kotelnímu kameni/ druhým tělesem 200-300W - spíš se to nebude využívat jde pouze o legislativu.

Představa činnosti - předpokládám že pro první rozjezd budou aku nabité:
Panely udržují za pomoci regulátoru dobíjení na baterii patřičné napětí ,v okamžiku odběru měničem a poklesu napětí se podle osvícení panelů regulátor dobíjením snaží napětí zvýšením proudu ,pokud to panely dají ,napětí udržet .Když slunce nesvítí tak odběr z baterie. Měnič podle napěti na baterii udržuje na výstupu těch 240V a 50 Hz . Zátěž potom jak jsem psal dřív - záloha pro kotel a drobné spotřebiče.
Velké spotřebiče - myčka - elktr peč. trouba - pračka - lze provozovat za "nízký tarif"- (bude u nich viset harmonogram od Čezu a běda babčo když to zapneš na drahý proud :D) nadsázka - jestli si to přečte jsem bez večeře :cert:
Ostatní spotřebiče - konvice ,mikrovlnka, lednice, mrazák, friťák atd v běžném režimu ,zas takový šetřivý důchodce nejsem
Pokud tu plácám blbosti a nesmysly, prosím o korekce kde a jaká je skutečnost třeba ve funkci komponentů dík

Návratnost i pokud dostanu dotaci spíš v delším horizontu pokud vůbec,Získám boiler který budu muset stejně koupit a jakási naděje že pokud se jednou celej tenhle zelenej cirkus rozsype tak bude trvat trochu dýl nežli ostatní že umrznu ve tmě.
Jinak se nechci nechat napálit první firmou která pozná že o to m vím kulový proto jsem rád že se tu našla dobrá duše

fikejz

#72 Nový příspěvek od fikejz »

Soused elektrikář na penzi to má dost podobně. Zařídil si dotaci s pomocí nějakého místního "akčního sdružení Jestřebích hor" nebo jak se to nazývá. Předem mu přišli peníze na účet. Mezi tím sehnal nějakého chlapíka co mu posléze udělal konstrukci a namontoval kolektory. Dle domluvy si nachystal pro konstrukci místo a přívodní trasu - chráničku na kabely... Co pak zapojoval a kdo bych musel zjistit. To už jsem pustil z hlavy. Každopádně on nemá baterie a spotřebovává co jde do bojleru. Pokud je ten nabitý nahřívá akumulačky (topí v koupelně i v létě) a má vytvořeno vedení se zásuvkami pro připojení dalších odporových spotřebičů - rychlovarná konvice ... Na vyúčtování ke kontrole správnosti investice má rok. Co vím, tak koncem zimy to začal řešit a v létě už ohříval vodu ze slunka.
Za pravdu je různá sazba – jednou pomník, jindy vazba. Kdo ji řekne dřív než včas, tomu pravda zlomí vaz. (KHB)
Je naivní očekávat dnes od médií pravdu a relevantní informace. Kdo má potřebu věřit, má jít do kostela, a ne poslouchat televizi.

duchodce

#73 Nový příspěvek od duchodce »

No na tohle je taky rok ale pokud vím mají tam podmínku revizi. Takže systemem že jsem asi před 8 lety natahal mladým v novostavbě za občasného dozoru elektrikáře / jaké materiály mám použít a některé nové upřesnění předpisů/ a zapojil vedení, on zadrátoval rozvaděč a zajistil revizi, to nemohu provést.Rozdíl oproti elektro firmě byl tehdy asi 150 000 ale to byl člověk z rodiny a ten už není. Já bych to pro nikoho už neudělal chápu ,že firmy chtějí také být živy. Tohle tak nejde,za jedno z dotazů co tady mám je jasné že o fotov. toho moc nevím a nikoho "řemeslného" neznám . No a co jsem viděl práci asi po 4 firmách mě vstávaly vlasy i ty co nemám děsem ....

fikejz

#74 Nový příspěvek od fikejz »

Nemyslím, že by se soused obešel bez revize. Jen mi to vypadlo z hlavy a nezmínil jsem ji.
Za pravdu je různá sazba – jednou pomník, jindy vazba. Kdo ji řekne dřív než včas, tomu pravda zlomí vaz. (KHB)
Je naivní očekávat dnes od médií pravdu a relevantní informace. Kdo má potřebu věřit, má jít do kostela, a ne poslouchat televizi.

mirek53

#75 Nový příspěvek od mirek53 »

duchodce píše: úte říj 15, 2024 11:43 pm Dobře - situace je takhle . Chci použít dotaci pro důchodce .
Trochu to tady z povzdálí sleduju, úplně nejsem v detailech tvého záměru, ale pokud chceš opravdu použít dotaci NZU Light, tak tam je podmínka instalace panelů minimálně 2kWp. ( https://novazelenausporam.cz/dokument/3060 ). Také jsem uvažoval o tom, že si to nechám nainstalovat, koupím lepší střídač ( plný sinus ) a budu to dále rozvíjet. Ale asi to nechám tak, mám 2,75 kWp, na bojler to zatím stačí bohatě ( od března jsem nezapnul bojler na síť ) a nějaký opravdu využitelný přebytek tam nevidím. V letních měsících tam přebytek je, ale to je tak čtvrtina roku a potom to stačí jen na ten bojler. Asi tak, ať se daří

Odpovědět

Zpět na „Dům a stavba“